MATADOR (protitanková zbraň)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
MATADOR

Odpaľovacie zariadenie MATADOR.
Typ: RPG (Protitanková zbraň)
Miesto pôvodu: Izrael Izrael
Nemecko Nemecko
Singapur Singapur
História služby
V službe: 2000-súčasnosť
História výroby
Konštruktér: Rafael Advanced Defense Systems
Dynamit Nobel Defence
Singapore Technologies Kinetics
Výrobca: Dynamit Nobel Defence
Vyrobené: 2000-súčasnosť
Základné údaje
Hmotnosť: 8,9 kg
Dĺžka: 100 cm
Kaliber: 9 cm
Maximálny dostrel: 500 m

MATADOR je protitanková zbraň vyvinutá Singapurom, Izraelom a Nemeckom koncom 90. rokov 20. storočia. Názov MATADOR vznikol zo slovného spojenia "Man-portable Anti-Tank, Anti-DOoR", čo vyjadruje, že zbraň je určená nielen na ničenie obrnených cieľov, ale aj na prerazenie opevnených bodov z betónu.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Vývoj MATADORu iniciovali koncom 90. rokov firmy Singapore Technologies Kinetics a nemecká Dynamit Nobel Defence na žiadosť singapurských ozbrojených síl. Program čoskoro upútal pozornosť aj Izraelských obranných síl, ktoré mali veľký záujem o získanie takejto zbrane. Preto sa krátko na to k programu pridala aj izraelská spoločnosť Rafael Advanced Defense Systems. Program napredoval rýchlo a prvé exempláre MATADORu boli dodané singapurskej armáde v roku 2000. Dodávky MATADORov pre izraelskú armádu začali v roku 2009 a Bundeswehr si objednal 1 000 kusov v roku 2012.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

MATADOR je v podstate vylepšeným variantom nemeckej protitankovej zbrane Armbrust, preto jeho odpaľovacie zariadenie vyzerá veľmi podobne. Typickou farebnou schémou je tmavozelená alebo olivová tuba s tmavosivým alebo čiernym príslušenstvom a žltým vzorovaním. Odpaľovacia trubica je skonštruovaná zo zosilneného skleneného vlákna, s polymérovými prvkami a polystyrénovými tlmičmi. Niekoľko menších častí (skrutky, kolíky atď.) je vyrobených z ocele, zatiaľ čo v mieridlách je použité sklo. K dispozícii sú aj zameriavače nočného videnia.

Na vystrelenie z MATADORu musí užívateľ najprv zvoliť režim pre hlavicu (popísaný nižšie), vysunúť pištoľovú pažbu, predpažbie a opierku ramena a potom zdvihnúť mieridlo. Akonáhle je zbraň nasadená na rameno a cieľ je zamierený, poistka musí byť prepnutá z "bezpečnej" na "streľbu", po ktorej zbraň po stlačení spúšte vystrelí. Zbraň je možné bezpečne prevádzkovať pri teplotách od -40°C do +63°C.

Raketový motor strely je na tuhé palivo a zabezpečuje strele pomerne vysokú presnosť. MATADOR je možné odpaľovať aj z interiéru budov, ktorých vnútorný objem je aspoň 15 metrov kubických. Pri takejto streľbe sa však odporúča nasadiť si ochranu sluchu.

MATADOR je vybavený viacúčelovou hlavicou, ktorá funguje v režime HEAT (High-Explosive Anti-Tank), keď je nosová sonda manuálne vysunutá, a v režime HESH (High-Explosive Squash Head). V režime HEAT môže preniknúť až 500 mm ekvivalentu valcovaného homogénneho panciera. Stále mu však chýba prekurzorový náboj, takže výkon proti reaktívnemu pancierovaniu je slabý. V režime HESH dokáže výbuch preraziť hrubé murivo, betón alebo dokonca kamenné steny, čím sa vytvorí diera široká najmenej 450 mm. Pri tenších stenách (ako sú jednovrstvové tehlové steny) však prerazí dieru dostatočne veľkú na to, aby ňou človek mohol prejsť.

Nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Operácia Liate olovo[upraviť | upraviť zdroj]

Bojový debut si MATADOR odbil v operácii Liate olovo v roku 2009. Zbraň fungovala spoľahlivo a dokázala preraziť všetky opevnené stavby, na ktoré izraelská armáda narazila.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. MATADOR [online]. military-today.com, [cit. 2023-05-08]. Dostupné online.