Mahábalí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mahábalí alebo Bali bol kráľ južnej oblasti Indie - dnes indického štátu Kérala. Tento kráľ stojí v pozadí veľmi populárnej legendy a festivalu Ónam, ktorým sa oslavuje jeho každoročný príchod z podzemia (Pátála).

Mahábalí bol Asura, čo je označenie pre skupinu božích protivníkov. On však naopak bol mimoriadne nábožný; vykonával aj obete tak, ako požadovali Védy. Bol rovnako aj veľkým nasledovníkom Pána Višnu. Bol múdry, spravodlivý a ušľachtilý.

Vládol v období pred udalosťami v Rámájane. Asurovia nikdy neuctievali Boha Višnu. Tak jedného dňa, aby si Pán Višnu toto overil, zobral na seba podobu brahmanského chlapca s menom Vámana. Prišiel do kráľovstva ako trpaslíčí brahman. Povedal, že je chudobný a požiadal o kúsok pôdy. Dobrosrdečný kráľ Mahábalí mu odvetil, aby si zobral toľko, koľko si len zažiada, ale maličký brahman nato reagoval, že mu stačí iba toľko pôdy, koľko obíde svojimi troma krôčikmi. Kráľa to prekvapilo a naliehal, aby si chlapec žiadal viac. Ale ten znova odpovedal rovnako. Keď kráľ Bali napokon súhlasil, trpaslík zrazu nadobudol kozmické rozmery. Prvým krokom zatemnil celú Zem a druhým celé nebo. Potom sa spýtal kráľa, aby mu povedal, kde má urobiť svoj tretí krok. Kráľ, ktorý si uvedomil, že to nie je žiadny maličký brahman, dostal obrovský strach a odvetil, aby mu tretím krokom stúpil na hlavu. Višnu mu tak ponúkol odchod do podzemného sveta - do ríše, ktorú Indovia volajú Pátála (hoci je to aj mesto v Indii). Kráľ toto prijal ako neobyčajný dar bez námietok, ale poprosil Pána Višnu, aby mu dovolil navštevovať svoj kraj každý rok, aby sa presvedčil, či sa jeho ľudu darí dobre a či je každý šťastný. Pán Višnu samozrejme súhlasil. Sviatok, kedy tento kráľ prichádza do juhoindického štátu, sa volá Ónam a koná sa raz v roku

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]