Matej z Arrasu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Matyáš z Arrasu)
Matej z Arrasu
Matej z Arrasu
Narodenie1290?
Arras
Úmrtie1352
Praha
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Matej z Arrasu

Matej z Arrasu (* 1290?, Arras – † 1352, Praha) bol francúzsky architekt, staviteľ a kamenár. Bol prvým staviteľom katedrály sv. Víta v Prahe.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Pieskovcová náhrobná doska Mateja z Arrasu vo svätovítskej katedrále

O jeho živote nie je veľa známe. Pôsobil pôvodne pri pápežskom dvore v Avignone. Tam sa s ním zoznámil mladý cisár Karol IV., ktorý ho potom požiadal o vybudovanie nového reprezentatívneho chrámu pre pražské arcibiskupstvo. Katedrálu sv. Víta, ktorej stavba začala oficiálne v roku 1341, navrhol v štýle juhofrancúzskych gotických katedrál v Rodez a Narbonne. Základy stavby založil až v roku 1344 po svojom príchode do Prahy spolu s kráľovskou družinou. V nasledujúcich ôsmich rokoch vystaval osem arkád vnútorného chóru a na ne nadväzujúce časti ochodzu vrátane kaplniek.

Na Hradčanoch založil vlastnú stavebnú hutu. Okrem iného sa pravdepodobne podieľal aj na projekčných prácach nového Kamenného mostu, Nového Města pražského, kostola Matky Božej pred Týnom a asi aj hradu Karlštejna.

Po jeho smrti v roku 1352 prevzal v roku 1356 stavebnú hutu aj rozostavané stavby mladý staviteľ Petr Parléř, ktorý pôvodné stavebné plány výrazne obmenil.

Významne diela[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Matyáš z Arrasu na českej Wikipédii.