Mount&Blade

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Mount & Blade)
logo

Mount&Blade je stredoveké akčné RPG pre platformu Microsoft Windows, vyvinuté tureckým štúdiom TaleWorlds a vydané švédskou spoločnosťou Paradox Interactive. Krabicová verzia hry bola vydaná 16. septembra 2008 v Severnej Amerike a 19. septembra 2008 v Európe.

Mount&Blade bolo hráčmi prijaté vcelku pozitívne. Recenzenti chválili inovatívny bojový systém, komplexný systém skúseností postavy a obrovskú moderskú komunitu, ale kritizovali opakujúce sa úlohy, dialógy, lokácie a nízku úroveň grafického spracovania.

Pokračovanie, Mount&Blade Warband, bolo vydané 10. marca 2010 a Mount&Blade: With Fire & Sword, datadisk na motívy historického románu Ohňom a mečom, bolo vydané v máji 2011 a dalšie pokračovanie Mount & Blade II: Bannerlord vyšlo v roku 2020 .

Priebeh hry[upraviť | upraviť zdroj]

Mount & Blade je akčná hra pre jedného hráča bez fantasy prvkov, ktorá sa odohráva vo fíktívnej stredovekej krajine Calradia. Hra nemá dej - tzv. sandbox. Hráč sa môže pripojiť k jednej z piatich frakcií, bojovať ako žoldnier, prijať úlohu zločinca, stať sa obchodníkom alebo bojovať za samého seba.

Hra sa začína tvorbou postavy. Hráč si zvolí pohlavie a rysy tváre, potom odpovedá na otázky týkajúce sa minulosti postavy. Vybrané odpovede vplývajú na začiatočné vlastnosti a schopnosti postavy.

Cestovanie a interakcia s inými postavami sa vykonáva kliknutím na požadované miesto (hrad, mesto, dedina atď). Pri stretnutí s nepriateľskými družinami sa hráč môže pokúsiť vyhnúť sa konfliktu alebo sa môže s nimi bojovať. V Mount & Blade sa každej bitke pripisuje vehlas podľa počtu členov a sily družiny. Ak hráč vyhrá v bitke, získa vehlas. S veľkým vehlasom hráč dosahuje vyššie postavenie v hre a môže dostať ponuku stať sa vazalom. Hráč, ktorý sa stane vazalom, dostane kontrolu nad určitým lénom, ktoré môže spravovať a vyberať dane. Po splnení úloh alebo po víťazstve v súboji hráč získava skúsenosti, ktoré môže investovať do vlastností, schopností postavy alebo do zručnosti v zbraní. Zručnosti v zbraniach môžu byť takisto zlepšené zabíjaním nepriateľov danou zbraňou.

Bojový systém[upraviť | upraviť zdroj]

Vo svete Mount&Blade sa bitky môžu odohrať na štyroch rôznych miestach :v otvorenej krajine počas stretnutia dvoch alebo viacerych nepriateľských družín, na turnaji, počas obliehania pevnosti,ktorú môže hráč brániť alebo na ňu zaútočiť, alebo v usadlostiach po určitej udalosti (napr. v dedine vládnu banditi a hráč ju chce oslobodiť, hráč sa chce vplížiť do nepriateľského mesta, ale strážci ho chytia, hrač je prepadnutý, dedinčenia podniknú vzburu, keď hráč vyberá dane alebo drancuje dedinu). Počet členov každej družiny sa určuje v závislosti na schopnosti "vodcovstvo" a vehlase vodcu družiny. V bitkách sa dá bojovať dvoma spôsobmi: peši alebo na koni. Hráč seká zbraňou podľa toho, akým smerom hýbe myšou, pokiaľ nemá v nastaveniach zapnutú možnosť automatický útok. Pomocou myši sa zo zbrane taktiež strieľa.

Mount&Blade : Warband[upraviť | upraviť zdroj]

Je samostatne spustiteľný datadisk, v ktorom je pridaná nová frakcia Saranidský sultanát a mnoho ďalších vecí.Hlavnou výhodou je, že hru je možné hrať aj cez internet.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]