Mukyňa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mukyňa môže byť v botanike:

  • rod Aria (v niektorých systémoch klasifikovaný ako podrod či sekcia Aria rodu Sorbus [jarabina] v širšom zmysle)[1][2], pozri mukyňa (rod)
  • staršie: u niektorých autorov slovenské rodové meno druhov Sorbus aria (mukyňa obyčajná/jarabina mukyňová; v minulosti vrátane taxónu Sorbus cretica - mukyňa obyčajná krétska, dnes zaraďovaného ako súčasť jarabiny gréckej), Sorbus austriaca (mukyňa rakúska/jarabina rakúska; v minulosti vrátane taxónu Sorbus hazslinszkyana - mukyňa rakúska Hazslinszkého, dnes zaraďovaného ako samostatný druh) a Sorbus intermedia (mukyňa prostredná/jarabina prostredná)[3][4][2], pozri jarabina mukyňová, jarabina grécka, jarabina rakúska, jarabina Hazslinszkého a jarabina prostredná
  • jarabina mukyňová (=mukyňa obyčajná; lat. Sorbus aria/Aria edulis/Aria nivea[1])[3]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b MIČIETA, Karol; ZAHRADNÍKOVÁ, Eva; HRABOVSKÝ, Michal; ŠČEVKOVÁ, Jana. Fylogenéza a morfogenéza cievnatých rastlín. Prvé. vyd. V Bratislava : Univerzita Komenského v Bratislave, 2018. 339 s. ISBN 978-80-223-4403-6. S. 168.
  2. a b Sennikov, A. N., & Kurtto, A. (2017). A phylogenetic checklist of Sorbus s.l. (Rosaceae) in Europe. Memoranda Societatis Pro Fauna Et Flora Fennica, 93, 1–78. Noudettu osoitteesta
  3. a b ČERVENKA, M. Slovenské botanické názvoslovie. Bratislava: Príroda. 1986. S. 430-431
  4. NOVACKÝ, J. M. Slovenská botanická nomenklatúra. 1954. S. 75
Symbol rozcestia
Symbol rozcestia

Toto je rozlišovacia stránka. Obsahuje rozličné významy uvedeného hesla.

Ak ste sa sem dostali cez odkaz v článku, prosím, vráťte sa a opravte ho tak, aby odkazoval priamo na najvhodnejší význam.