N26 (banka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo banky N26

N26 (starší názov: Number 26) je nemecká internetová banka. Sídlo banky je v Berlíne a svoje služby poskytuje v celej eurozóne s výnimkou Cypru a Malty. N26 spolupracuje s nemeckou bankou Wirecard Bank nakoľko bankové služby môže poskytovať len s bankovou licenciou. Výhodou je, že vklady občanov sú chránené ako v bežnej banke.

Vznik[upraviť | upraviť zdroj]

Za vznikom banky stojí dvojica nemeckých vizionárov Valentin Stalf a Maximilian Tayenthal. Službu dvojica spustila v roku 2015 v Nemecku a Rakúsku, neskôr službu rozšírili do Grécka, Španielska, Francúzska, Írska a Talianska. Od roku 2017 sa služba dostala na Slovensko.

Produkty[upraviť | upraviť zdroj]

Platobná karta banky N26

Najväčším rozdielom v poskytovaní služieb oproti ostatným bankám je, že nemá žiadne kamenné pobočky a všetko prebieha prostredníctvom mobilného telefónu. Cez telefón je možné zriadenie účtu, riadenie finančných transakcií, nastavenie konta a platobnej karty a podobne.

Mobilnú aplikáciu je možné používať v operačnom systéme Android a iOS. V prípade straty bankomatovej karty je možné ju okamžite zablokovať cez aplikáciu bez nutnosti kontaktovania zamestnancov banky.

Banková karta je od spoločnosti MasterCard a 1 kus je k účtu zadarmo. V balíčku zadarmo je taktiež 5 výberov z akéhokoľvek bankomatu v Európe, viac ako 5 výberov je spoplatnených a výška poplatku sa líši od výšky objemu výberu peňazí. V prípade platby bankomatovou kartou sú všetky transakcie zadarmo.[1]

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • jún 2016 – N26 oznámila niekoľkým klientom zrušenie ich bankových účtov. Dôvodom mal byť vysoký počet výberu z bankomatov a taktiež podozrenie z prania špinavých peňazí.
  • december 2016 – Vincent Haupert výskumný pracovník na univerzite Erlangen-Nuremberg ukázal na medzery v bezpečnosti N26 kde by pri ich využití získal prístup k účtom užívateľov.
  • podľa web stránky banky je možné založiť účet online za menej ako 8 minút[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. LIČKO, Ondrej. N26 je prvá banka dostupná iba online. Účet si môžete založiť aj zo Slovenska – MojAndroid.sk. MojAndroid.sk, 2017-02-08. Dostupné online [cit. 2017-10-03].
  2. ŠIMO, Ing. Marek. N26 – banka v mobile [online]. ako-investovat.sk, [cit. 2017-10-03]. Dostupné online. Archivované 2017-10-04 z originálu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]