Near Field Communication

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z NFC)
Mobilný telefón s podporou NFC, komunikujúci s inteligentným posterom

Near Field Communication alebo NFC je krátkodosahové, vysokofrekvenčné, bezdotykové spojenie, umožňujúce výmenu dát medzi zariadeniami do vzdialenosti okolo 10 cm.

Technológia vznikla rozšírením štandardu ISO/IEC 14443 (bezkontaktné karty, RFID), ktorý kombinuje rozhranie smart kariet a čítačiek do jedného zariadenia. Zariadenie NFC môže komunikovať s oboma existujúcimi štandardmi – smart kartami a čítačkami – a takisto s inými NFC zariadeniami. Tým je kompatibilné s už existujúcou bezkontaktnou infraštruktúrou pre verejné použitie, prepravu a platby. NFC je primárne určené na použitie v mobilných komunikačných zariadeniach.

Špecifikácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Podľa ISO/IEC 14443, NFC komunikuje skrz magnetické pole Elektromagnetická indukcia, kde dve kruhové antény, loop antennas umiestnené tesne vedľa seba efektívne vytvárajú jadro vzdušného transformátora / transformátor. NFC funguje na globálne dostupnej a nelicencovanej rádiovej frekvencii ISM pásmo 13,56 MHz, so šírkou pásma 14 kHz.
  • Pracovná vzdialenosť s kompaktnými štandardnými anténami: do 20 cm
  • Podporované dátové rýchlosti: 106, 212, 424 alebo 848 kbit/s
  • NFC používa pre svoje fungovanie dva módy:
    • Pasívny komunikačný mód: Zariadenie inicializátor/vysielač poskytuje nosné pole a energiu pre zariadenie prijímača, ktorý odpovedá používajúc modulované nosné pole. V tomto móde zariadenie prijímača čerpá energiu zo zariadenia inicializátora/vysielača, ktoré vytvorilo elektromagnetické pole, čím sa prijímacie zariadenie stáva transpondér.
    • Aktívny komunikačný mód: Obe zariadenia, inicializátor i prijímač komunikujú tak, že každé si generuje vlastné pole na prenos informácií. Zariadenie deaktivuje svoje RF pole pokiaľ čaká na prenos dát. V tomto móde obe zariadenia typicky potrebujú vlastné zdroje energie.
Baud Active device passive device
424 kBd Manchester, 10% ASK Manchester, 10% ASK
212 kBd Manchester, 10% ASK Manchester, 10% ASK
106 kBd Modified Miller, 100% ASK Manchester, 10% ASK
  • NFC používa dva odlišné typy kódovania pre prenos dát. Ak práve aktívne zariadenie prenáša dáta rýchlosťou 106 kbit/s, použije sa modifikované Miller kódovanie so 100% moduláciou. Vo všetkých ostatných prípadoch bude použité Manchester kódovanie s moduláciou na úrovni 10%.
  • NFC zariadenia sú schopné prijímať i odosielať dáta súčasne. Preto sú schopné neustále si kontrolovať frekvenciu a zisťovať možné kolízie signálu, a či konzistentnosť prijímaného signálu súhlasí s konzistentnosťou signálu odosielaného.

Použitie a aplikácie[upraviť | upraviť zdroj]

NFC technológia je momentálne primárne zameraná pre použitie v mobilných zariadeniach. Existujú tri základné druhy využitia NFC:

  • emulácia kariet: NFC zariadenie sa správa ako už existujúca bezkontaktná karta
  • čítací mód: NFC zariadenie je aktívne a je schopné čítať pasívne RFID štítky, napr. interaktívna reklama
  • P2P mód: dve NFC zariadenia komunikujú a vymieňajú si vzájomne informácie

Sú možné ďalšie možnosti aplikácií, ako napríklad:

  • Mobilné elektronické lístky vo verejnej doprave — rozšírenie existujúcej bezkontaktnej infraštruktúry. Mobilný telefón ako cestovný lístok / Mobile Phone Boarding Pass. [1]
  • Mobilná platba – zariadenie sa správa ako debetná/kreditná platobná karta.
  • Inteligentný poster/Smart poster – mobilný telefón je schopný čítať RFID štítky v bilbordoch, ktoré môžu obsahovať užitočné a hlbšie informácie o inzerovanom produkte/službe.
  • Bluetooth párovanie – v budúcnosti bude párovanie Bluetooth 2.1 zariadení s podporou NFC veľmi jednoduché tak, ako keby ste ich priložili blízko k sebe a tým sa akceptovalo spárovanie zariadení. Momentálne pomerne zložitý proces aktivácie Bluetooth na oboch zariadeniach, vyhľadanie, párovanie a autorizácia bude nahradená jednoducho „priblížením" mobilných zariadení k sebe.

Iné aplikácie môžu v budúcnosti obsahovať:

V súčasnosti je pre NFC vo vývoji patentový a licenčný program pod vedením spoločnosti Via Licensing Corporation, ktorá je nezávislou dcérskou spoločnosťou firmy Dolby Laboratories.

Near Field Communication (NFC) knižnica je vydaná pod GNU Lesser General Public License v mene libnfc[3].

V decembri 2008 bola uvoľnená aplikácia eCL0WN[4] , ktorá umožňuje čítať a kopírovať obsah čipu biometrických pasov.

NFC vs. Bluetooth[upraviť | upraviť zdroj]

NFC Bluetooth V2.1 Bluetooth V4.0
RFID kompatibilné ISO 18000-3 aktívne aktívne
Normalizačný orgán ISO/IEC Bluetooth SIG Bluetooth SIG
Sieťový štandard ISO 13157 etc. IEEE 802.15.1 IEEE 802.15.1
Typ sieťe Point-to-point P2P WPAN WPAN
Kryptografia nie s RFID možné možné
Rozsah < 0,2 m ~10 m (trieda 2) ~1 m (trieda 3)
Frekvencia 13,56 MHz 2,4 – 2,5 GHz 2,4 – 2,5 GHz
Bitová rýchlosť 424 kbit/s 2,1 Mbit/s ~200 kbit/s
Nastavovací čas < 0,1 s < 6 s < 1 s
Spotreba energie < 15mA (čítanie) záleží od triedy < 15 mA (x stred)

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NFC-podporované mobilné telefóny – budúcnosť procesu kontroly a nákupu lístkov / check-in [online]. Check-In News, Analysis and Event. Dostupné online.
  2. NFC-podporované mobilné telefóny – budúcnosť procesu kontroly a nákupu lístkov / check-in [online]. Check-In News, Analysis and Event. Dostupné online.
  3. http://www.libnfc.org
  4. Archivovaná kópia [online]. [Cit. 2010-09-17]. Dostupné online. Archivované 2010-04-12 z originálu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Near Field Communication na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).