Nov (Meyerová)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nov(angl. New Moon) je druhý diel románovej série známej pod názvom Twilight Sága (angl. The Twilight saga). Kniha Nov vyšla v roku 2006 a je priamym pokračovaním prvého dielu Súmrak. Za ním nasleduje tretí diel, Zatmenie a štvrý diel, Úsvit. Ústrednými postavami Novu sú upír Edward a dievča Bella, ktorí si začínajú uvedomovať, že ich vzťah ohrozuje všetko, čo im je blízke.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Bella Swanová chodí s Edwardom Cullenom, o ktorom vie, že je upír. Na začiatku knihy Bella oslavuje svoje 18. narodeniny a je nešťastná z viacerých dôvodov. Edward z nej nechce mať upírku a navyše každý ignoruje jej želanie, aby jej nedávali nijaké dary ani neusporiadali oslavu. Od otca Charlieho dostane fotoaparát, od matky fotoalbum, a Cullenovci sa rozhodnú usporiadať jej narodeninovú oslavu. Na oslave dostane od Edwardových súrodencov autorádio. Keď vybaľuje svoj darček, poreže sa na baliacom papieri. Edwardov brat Jasper, tiež upír, zacíti vôňu krvi, no Edward, ktorý číta myšlienky mu včas zabráni, aby na Bellu zaútočil.

Edwarda po tejto príhode začne znova trápiť otázka Bellinej bezpečnosti. Stále viac si uvedomuje, akou hrozbou je pre ňu on a jeho rodina. Začne sa držať bokom. Bella si myslí, že plánuje ich spoločný útek, no v skutočnosti odchádza len Edward a jeho rodina. Bella chce ísť s nimi, no Edward to odmieta. Nebaví ho viac predstierať, že je človek a neželá si, aby išla s nimi. Povie jej, že nie je pre neho dosť dobrá, a sľubuje jej, že je to naposledy, čo ho vidí.

Bella sa nevie z rozchodu dlho spamätať, až to nahnevá jej otca a chce jej vyhľadať odbornú pomoc, alebo ju pošle k matke na Floridu. Bellu to vydesí, lebo nechce opustiť mesto Forks. Aby jej dal Charlie pokoj, pozve svoju starú priateľku Jessicu do kina. Keď stretnú v tmavej ulici neznámych mužov, Bella v hlave počuje Edwardov hlas, ktorý ju varuje. Zisťuje, že Edwardov hlas môže počuť vždy vtedy, keď jej hrozí nebezpečenstvo. Vedome začne vyhľadávať nebezpečné situácie. Preto kúpi od Marksovcov dve staré motorky a požiada svojho známeho Jacoba Blacka, aby jej ich opravil, a potom ju naučil aj jazdiť. Pri zháňaní súčiastok a oprave motoriek sa s Jacobom zbližujú. Ona si postupne uvedomuje, aký bol jej život posledné mesiace prázdny. S Jacobom sa stávajú blízkymi priateľmi. Keď sú motorky opravené, Jacob začne s vyučovaním jazdenia. Pri jazde na motorke Bella opäť počuje Edwardov hlas. Jacob Belle naznačí, že má záujem o viac ako kamarátsky vzťah.

Jacob sa začne cítiť zle. Spočiatku to pripisuje črevnej chrípke, ktorej sa nevyhne ani Bella. No jej chrípka ustúpi o 24 hodín, ale Jacob sa stále cíti chorý, a nepraje si, aby ho Bella navštevovala. Neskôr ho chce znova navštíviť, no nie je doma. Jacob sa začne sa Belle vyhýbať.

Bella vyhľadá lúku, kde jej Edward dokázal, že je upír. Na lúke sa však objaví aj Laurent, bývalý spoločník Jamesa, ktorého Edward v predošlej knihe zabil. Laurent chce zabiť Bellu ako láskavosť Victorii, ktorá bola Jamesovou družkou. Bella znova počuje Edwardov hlas. Laurent z ničoho nič začne ustupovať, čo spôsobí obrovské zviera pripomínajúce vlka, ktoré sa na neho vyrúti z lesa. Pridávajú sa aj ďalší vlci. Laurent sa pokúša ujsť a vlci ho začnú prenasledovať.

Charlie je zdesený, že Bella šla sama do lesa, a zakáže jej tam viac chodiť, pretože vlci, o ktorých mu povedala, už dlhšie strašia obyvateľov Forksu. Jacob sa jej naďalej vyhýba, iba jej povie, že by sa s ňou nemal viac priateliť, pretože mu to zakázal Sam Uley. Neskôr však Bellu navštívi doma a prizná sa jej, že nie je celkom normálny chalan, ale vlkolak, a tiež, že v La Push žije celá svorka, s ktorou sa Bella zoznámi. Keď sa jej zdá, že dlho nepočula Edwardov hlas, rozhodne sa vyskúšať miestnu zábavku – skok z útesu. Po náraze na vodu stratí vedomie, no Jacob ju včas zachráni.

Jacob zavezie Bellu domov a v tom Bella zbadá Carlislovo auto. Myslí si, že Cullenovci sa vrátili, no je to len Edwardova sestra Alice, ktorú nájde u nich doma. Mala totiž víziu, ako Bella skáče z útesu. Myslela si, že je mŕtva, pretože nemôže vidieť vlkolakov a tak nevedela, že ju Jacob zachránil. Charlie je rád, keď vidí Alice, mal ju vždy rád. Keď Bella spí, Charlie jej rozpráva, ako ťažko zvládala ich odchod a o tom, ako jej pomohol práve Jacob. Na druhý deň volá Edward, ale predstaví sa ako Carlilse. Telefón zodvihne Jacob, ktorý mu povie, že Charlie išiel na pohreb. Edward si myslí, že ide o Bellin pohreb, a preto nechce ďalej žiť. V skutočnosti zomrel Charlieho priateľ Harry Clearwater.

Zdesená Alice má víziu, kde vidí Edwarda, ako ide požiadať upírsky klan Volturiovcov, aby ho zabili. Bella chce, aby mu zavolali a vysvetlili, ako to v skutočnosti je, no Edward zahodil telefón. Alice s Bellou sa vydávajú do Talianska zachrániť ho. Volturiovci Edwardovu žiadosť zamietnu a tak sa rozhoduje ako ďalej. Rozhodne sa vystúpiť na poludnie odhalený na slnko, aby ľudia videli, že je upírom. Dúfa, že tak vyprovokuje Volturiovcov, a okamžite ho zabijú. Alice ukradne na letisku žlté ferrari, aby sa čo najrýchlejšie dostali do Voltery, kde sídlia Volturiovci. Bella zbadá Edwarda práve včas, aby mu zabránila vyjsť na slnko. Zjaví sa Volturiovská stráž, zadržia aj Alice, a vedú ich do volturiovského sídla. Bella spoznáva upírsku aristokraciu – rod Volturiovcov, ktorý sa stará o utajenie a poriadok v ich svete. Hlavou klanu je Aro, ktorý vie čítať myšlienky. Musí sa však dotýkať osoby, ktorej myšlienky číta, no na rozdiel od Edwarda dokáže prečítať každú myšlienku, ktorá sa kedy dotyčnej osobe prehnala hlavou. Prekvapene zisťuje, že Bella je imúnna voči jeho talentu, ako aj voči talentom členov jeho gardy. Aro je fascinovaný Edwardovým nadaním a Alicinými víziami. Predstavuje si, aký bude mať Bella potenciál ako upírka. Všetkým trom ponúkne miesto vo svojej garde. Odmietnu to. Caius, ďalší člen klanu, žiada Bellin život. Vie priveľa a obáva sa, že ich utajenie môže byť problémom.

Aro fascinovaný Bellinou imúnnosťou im dá slovo, že môžu odísť, ak Bellu potom premenia na upírku. Alice mu ukáže svoje vízie, kde je Bella upírkou, a tak ich Aro prepustí. Caius im prisľúbi skorú návštevu, aby sa presvedčili, či dodržali slovo. Edward Belle vysvetlí, že ju stále miluje, ale odišiel preto, aby jej dal šancu normálne žiť. Stále sa však zdráha premeniť ju na upírku. Nakoniec jej sľúbi, že to urobí, ale iba vtedy, ak sa za neho najskôr vydá.