Nyarlathotep (poviedka)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nyarlathotep
Nyarlathotep

Autor Howard Phillips Lovecraft
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Dátum 1. vydania originálu november 1920
Literárny druh poviedka
Literárny žáner horor
Slovenské vydania knihy

Nyarlathotep je báseň v próze/poviedka, ktorej autorom je americký spisovateľ H. P. Lovecraft. Napísal ju v roku 1920, a v tom istom roku vyšla v novembrovom čísle The United Amateur. Jedná sa o vôbec prvú zmienku o entite menom Nyarlathotep, „Hemžiacom sa chaose“, v rámci mýtu Cthulhu.

Na Slovensku poviedka vyšla pod názvom Nyarlathotep v knihe Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy vo vydavateľstve Sol Noctis v októbri 2023.[1]

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh je napísaný v prvej osobe a začína popisom podivného a hrozivého napätia a nebezpečenstva, ktoré doľahlo na ľudstvo, pocitu, že vládu prevzali od známych bohov a síl bohovia a sily neznáme. Vtedy sa z Egypta vynoril Nyarlathotep, muž vyzerajúci ako faraón, tvrdiac o sebe, že "povstal z temnoty dvadsiatich siedmych storočí". Cestoval do civilizovaných krajín a predvádzal svoje neobyčajné schopnosti, zviazané s elektrinou a psychológiou. Všade, kde sa objavil, boli v noci ľudia sužovaní nočnými morami.

Príbeh pokračuje príchodom Nyarlathotepa do mesta, kde žije rozprávač, ktorý zatúži vidieť jeho zázraky. Keď ich označí za trik a podvod, sú diváci vyhnaní nahnevaným Nyarlathotepom von do mesta. To sa pre jednotlivcov postupne mení, akoby cestovali všetci v čase do budúcnosti, kedy je opustené a chátra; následne zástup spolu s rozprávačom pokračuje zasneženou snovou krajinou do priepasti, lyricky opísanou ako odpudivý cintorín vesmíru za hranicami času, kde sa rozlieha skučanie fláut, dunenie bubnov a kde tancujú svoj pomalý a nezmyselný tanec temní slepí, nemí a nemysliaci poslední bohovia, ktorých dušou je Nyarlathotep.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nyarlathotep (short story) na anglickej Wikipédii.
  • LOVECRAFT. Howard Phillips. Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy. Zvolen: Sol Noctis, 2023, ISBN 978-80-99977-23-6, s. 19-24.
  • LOVECRAFT, Howard Phillips. Nyarlathotep. Praha : nakladatelství Plus, 2010, 1. české vydanie. ISBN 978-80-259-0051-2. Kapitola Chrám, s. 166-169. (česky)
  1. Howard Phillips Lovecraft — Volanie Cthulhu a iné hrôzostrašné príbehy [online]. solnoctis.sk, 2023-09-21, [cit. 2023-10-15]. Dostupné online.