Otakar Sedloň

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Otakar Sedloň
český maliar, stredoškolský profesor
český maliar, stredoškolský profesor
Narodenie30. august 1885
Trpín
Úmrtie18. október 1973 (88 rokov)
Praha
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Otakar Sedloň

Otakar Sedloň (30. august 1885 Trpín - 18. október 1973 Praha) bol český maliar a stredoškolský profesor.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Akademický maliar profesor Otakar Sedloň sa narodil v rodine riadiaceho učiteľa Tomáša Sedloňa v Trpíne pri Poličke. Otec bol po roku 1886 preložený do Merklovic pri Vamberku, neskôr do Doudleb nad Orlicí, a preto v týchto obciach Otakar navštevoval obecnú aj meštiansku školu.

Po maturite na reálke v Kostelci nad Orlicí študoval maliarstvo na Umelecko-priemyslovej škole v Prahe u profesorov Emanuela Dítěťa ml., Karla Vítězslava Maška, Jana Preislera a Jakuba Schikanedera.

Po absolutóriu a zložení profesorských skúšok nastúpil roku 1908 na reálke v Lipníku nad Bečvou ako profesor kreslenia. Postupne potom pôsobil ešte na reálkach v Lounoch, Litoměřiciach a v Brne, kde pádom tabule utrpel ťažký úraz, ktorý ho na niekoľko rokov vyradil z pracovnej i umeleckej činnosti.

Styk s umeleckým svetom obnovil až po roku 1920. Roku 1922 navštívil Jadran, 1925 Paríž, 1927 Podkarpatskú Rus a v roku 1933 Rumunsko.

Obdobie medzi dvoma svetovými vojnami bolo asi najúspešnejšie v jeho maliarskej kariére. Žil a tvoril v ateliére na Národnej tříde v Prahe a patril k vtedy najvyhľadávanejším portrétistom. Vtedy sa stal aj členom spolku Myslbek, s ktorým často vystavoval. Jeho obrazy boli v majetku vtedajších bánk, ministerstiev a ďalších inštitúcií, rovnako tak ich bolo možné vidieť v pražských a mimopražských kaviarňach a reštauráciách.

Otakar Sedloň je pochovaný v rodinnej hrobke vo Vamberku.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Dnes sa s jeho obrazmi môžeme stretnúť v Národnej galérii v Prahe, Galérii hlavného mesta Prahy, Oblastnej galérii v Liberci, malých dedinských galériách (Rybná nad Zdobnicí, Pěčín), na úradoch niektorých podorlických miest (Vamberk, Doudleby nad Orlicí, Rychnov nad Kněžnou, Žamberk) alebo v súkromných zbierkach.

Výtvarník v dokumentoch[upraviť | upraviť zdroj]

  • společný katalog 1974, České malířství XX. století ze sbírek Oblastní galerie v Liberci,
  • kniha 1994, Toman Prokop, Nový slovník československých výtvarných umělců (II. díl; L - Ž), Rudolf Ryšavý,
  • antologie/sborník 1983, Výtvarní umělci jihovýchodních Čech (Stručný prehľad životopisných dát maliarov, sochárov a grafikov Juhovýchodných Čiech. Rodákov aj tých, ktorí tu kratšiu či dlhšiu dobu žili nebo tu hľadali námety a inšpiráciu pre svoju tvorbu.), Východočeská galerie, Pardubice

Fotogalerie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]