Othmar Spann

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Othmar Spann
rakúsky ekonóm, sociológ a filozof
Othmar Spann
Narodenie1. október 1878
Altmannsdorf, Rakúsko
Úmrtie8. júl 1950 (71 rokov)
Neustift bei Schlaining, Rakúsko

Othmar Spann (* 1. október 1878, Altmannsdorf, Rakúsko - † 8. júl 1950, Neustift bei Schlaining) bol rakúsky ekonóm, sociológ, filozof, ktorý nadväzoval na univerzalizmus platónsko-aristotelovskej filozofie, na nemeckú mystiku a nemecký idezlizmus.

Svoje úsilie chápal ako snahu o znovunastolenie pravej idealistickej filozofie. Formuloval skôr nekonvenčne, v krásnej, tvorivej nemčine; vytvoril si vlastné umelé výrazy, ako Gezweiung (vzájomnosť, pospolitosť), Rckverbundenheit (vzájomná spätosť členov celku), Mitgedahctheit (spolumyslenosť; pojmom spolumyslenosti doplnil logický pojem rozsahu pojmu), das Unholdische (nešľachetné, zlé, deštruktívne, v negatívnom zmysle démonické).

Mal neobyčajný pedagogický eros: považovali ho za starostlivého, pritom vždy zdvorilého radcu študentov, dotorandov, uchádzačov o habilitáciu. Hovoria o ňom, že na jeho oči, plné pýtania sa a túžby nikto nezabudne. Jeho prednášky opisujú ako fascinujúce udalosti, ktoré priťahovali poslucháčov zo všetkých fakúlt i z mesta. Mal veľký úspech aj s kurzami ľudového vzdelávania.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • FILIT – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok.