Papakalanosiwa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Papakalanosiwa je mýtická bytosť domorodého kmeňa Kwakiutl.

Papakalanosiwa je kanibalský tvor, ktorý je spojovaný s počiatkom Hamatsy, čo bola tajná spoločnosť Kwakiutlov. Členovia tejto spoločnosti vykonávali jeden z najdôležitejších obradov Tsetseky, predĺženého obdobia zimných obradov.

V jednom príbehu táto zlá príšera uniesla náčelníkovu ženu a nútila ju žiť s ňou v "manželstve". Traja náčelníkovi synovia nakoniec svoju matku našli v dome tejto príšery. Zároveň zistili, že ich matka porodila tomuto monštru syna. Synovia utiekli preč. Ich matka ale zburcovala príšeru a tá ich začala neúnavne prenasledovať. Traja synovia počuli jej hvízdanie a volanie Hap !, Hap !, Hap ! čo bol tradičný pokrik tanečníkov spoločnosti Hamatsa. Mladíci sa snažili Papakalanosiwu spomaliť rôznymi prekážkami. Jeden zhodil kameň a ten sa premenil na horu. Ďalší zhodil hrebeň a ten sa premenil na húštinu.

Keď dorazili domov do bezpečia, sľúbil náčelník kanibalovi, že svojich troch synov zabije a dá mu ich zjesť ak mu vráti manželku. Papakalanosiwa sa so svojim synom po návrate domov chytili do ohňovej pasce a zahynuli. Náčelníkova žena sa po smrti Papakalanosiwu spamätala. Rozfúkala popol a stvorila tak moskytov sajúcich ľudskú krv. Všetko čo po Papakalanosiwovi ostalo je hvízdanie, ako dôležitá súčasť tanca spoločnosti Hamatsa.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]