Paracetamol

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Paralen)
štruktúra paracetamolu (N-acetyl-p-aminofenol)

Paracetamol je liečivá látka s analgetickými a antipyretickými účinkami. Z chemického hľadiska ide o derivát anilínu.

Mechanizmus účinku[upraviť | upraviť zdroj]

Paracetamol je centrálne pôsobiaca látka, inhibuje COX-2 (cyklooxygenázu 2) v hypotalame (antipyretický účinok) a nepriamo pôsobí na sérotonínové 5-HT3-receptory v mieche (analgetický účinok). Nástup účinku je do 30 minút od požitia.

Nežiaduce účinky[upraviť | upraviť zdroj]

Paracetamol je vo vyšších dávkach (už 10 – 15 g) hepatotoxický a vyvoláva zlyhanie pečene, ktoré môže skončiť smrťou. V bežných dávkach sa môže niekedy objaviť aj alergická kožná reakcia, ďalším nežiaducim účinkom je aj spavosť. Jeho protilátkou je acetylcysteín.

Dávkovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Dospelým a mladistvým sa podáva 500 – 1 000 mg paracetamolu v časovom odstupe najmenej 4 hodín. Maximálna jednorazová dávka 1 000 mg paracetamolu, maximálna denná dávka 4 000 mg paracetamolu (pri dlhodobej liečbe, nad 10 dní, nesmie denná dávka prekročiť 2 500 mg). Deťom sa podáva 250 – 500 mg paracetamolu v časovom odstupe najmenej 6 hodín. Pri predávkovaní hrozí zlyhanie pečene.

Lieková forma[upraviť | upraviť zdroj]

Užíva sa perorálne (tablety, sirup) alebo per rectum (čípky). Na Slovensku registrované lieky s účinnou látkou paracetamol sú: Acifein, Ataralgin, Coldrex Horúci nápoj (citrón, citrón s medom, čierne ríbezle), Coldrex (Junior, Junior Citrón, MaxGrip Lemon, Nočná Liečba, Sirup, Tablety), Daleron Cold3, Doreta (na lekársky predpis), Excedrin, Fervex (pre deti, pre dospelých, pre dospelých bez cukru), Korylan, Medipyrin, Mexalen, Mexavit, Panadol, Panadol (Baby, Extra, Extra Rapide, Femina, Junior, Paracetamolum, Plus Grip, Rapide, Ultra, Ultra Rapide), Paralen, Paralen (500 Sup, Extra, Grip, Hot Drink, Plus, Sus), Paramax-Cod (na lekársky predpis), Perfalgan (na lekársky predpis), Solpadeine, Spasmopan (na lekársky predpis), Theraflu Prechladnutie a chrípka, Trigrip, Ultracod (na lekársky predpis), Valetol, Zaldiar (na lekársky predpis).

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dagmar Lincová, Hassan Farghali a kol. Základní a aplikovaná farmakologie. Semily: Galén; Praha: Karolinum, 2002, s. 276.
  • Kol. Pharmindex Brevíř 2005, Praha: MediMedia, 2005, s. 183n.