Pelly Crossing

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Most cez rieku Pelly pri dedinke Pelly Crossing

Pelly Crossing je malá obec ležiaca na križovatke cesty Klondike Highway s riekou Pelly v kanadskom teritóriu Yukon, 282 km severozápadne od Whitehorse a 254 km juhovýchodne od Dawson City. V roku 2003 mala 277 obyvateľov. Až 85 % obyvateľov obce sú Indiáni kmeňa Selkirk, ktorí patria do skupiny severní Tutchone.

Územie na dolnom toku rieky Pelly bolo od dávna obývané Indiánmi patriacim ku skupine severných Tutchone. Títo Indiáni boli kočovníci a menili počas roka svoje tábory v závislosti od zdroja potravy. Jedným z ich dočasných táborov bolo aj územie, na ktorom dnes leží Pelly Crossing. V päťdesiatych rokoch 20. storočia bola vybudovaná cesta Klondike Highway, smerujúca z Whitehorse do Dawson City. Na križovatke tejto cesty s riekou Pelly bolo vybudované stredisko pre jej výstavbu a zároveň kompa cez rieku Pelly. Po dobudovaní Klondike Highway zanikla osobná lodná doprava po rieke Yukon a osídlenia na brehu rieky, ktoré ležali mimo tejto cesty, postupne osireli. Tak postupne odišli obyvatelia z mestečka Fort Selkirk a väčšina z nich sa presťahovala do Pelly Crossing. Až 85 % obyvateľov obce sú Indiáni kmeňa Selkirk, ktorí aj riadia samosprávu obce.

V súčasnosti je rieka Pelly pri Pelly Crossing preklenutá mostom. Obec je dôležitým servisným centrom pre cestujúcich po Klondike Highway, pretože leží práve uprostred medzi Whitehorse a Dawson City. Zároveň je populárnym miestom pre vodákov ako štartovné miesto pre plavbu po Pelly River na kanoe, alebo motorovom člne.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]