Peltonova turbína

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Obežné koleso Peltonovej turbíny
Pôsobenie prúdu vody na lopatku Peltonovej turbíny

Peltonova turbína je rovnotlaková vodná turbína. Je vhodná pre vodné diela, ktoré využívajú veľký spád. Medzi jej charakteristiky patrí stála účinnosť v širokom rozsahu zaťaženia (25 % - 100 %), ktorá dosahuje až 91 %.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Na obvode obežného kolesa Peltonovej turbíny sú lopatky v tvare dvojitej lyžice, v strede rozdelenej ostrím. Voda je prostredníctvom rozvádzača zakončeného dýzou privádzaná tesne ku kolesu tak, aby prúd vody ostrekoval lopatky v tangenciálnom smere oproti ostriu lopatky. Ostrie lopatky rozdelí prúd vody na dve časti, aby bolo silové pôsobenie na lopatku symetrické a kompenzovali sa navzájom reakčné sily pôsobiace v smere osi turbíny. Každá z vnútorných častí lopatky, vďaka svojmu tvaru zmení smer prúdenia vody, čo vyvolá silové pôsobenie na lopatku, ktorého tangenciálna zložka pôsobí v smere otáčania obežného kolesa. Aby bola účinnosť premeny energie čo najvyššia, na vonkajšej hrane lopatiek býva výrez, ktorý umožní prisunúť ústie dýzy čo najbližšie k lopatkám.

Rozvádzačov môže byť aj viac ako jeden, v tom prípapde sú rozmiestnené rovnomerne po obvode obežného kolesa. Peltonova turbína využíva na reguláciu výkonu dva spôsoby. Prvým je odkláňanie prúdu vody mimo obežného kolesa a druhým je uzatváranie dýzy.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • DVOŘÁK, Rudolf, a kol. Stroje. Pre 3. ročník SPŠS.. Bratislava : Nakladateľstvo Alfa, n.p., 1970. 312 s.