Piccadilly

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Burlington House - sídlo Kráľovskej akadémie umení.
Kníhkupectvo Waterstone's.

Piccadilly je dôležitá ulica v londýnskom obvode Westminster vedúca zo západu od Hyde Parku až k Piccadilly Circus.

Je súčasťou dopravnej tepny západnej časti Londýna označovanej ako A4. Na juh od jej východnej časti sa rozkladá štvrť St. James's, zatiaľ čo na západnej strane hraničí s Green Parkom. Na sever od Piccadilly sa nachádza Mayfair.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Piccadilly je jednou z hlavných mestských tried. Prvýkrát spomína v roku 1626 ako Piccadilly Hall, nazvaná podľa domu patriacemu krajčírovi Robertovi Bakerovi. Baker predával rôzne druhy límcov a golierov, ktoré sa označovali názvom „piccadill“. V roku 1692 bola ulica známa ako Portugal Street, nazvaná na poctu maželky kráľa Karola II., Kataríny z Braganza. Od roku 1743 sa však opäť začal používať pomenovanie Piccadilly.

Po obnove monarchie v roku 1660 sa v oblasti Piccadilly a na sever od nej začala rozvíjať stavebná aktivita a z obvodu sa začala stávať módna štvrť. Počas 17. storočia tu bolo postavených mnoho významných pánskych sídel Clarendon House, Burlington House, Albany, Apsley House, Bath House a Cambridge House. V 20. rokoch 20. storočia však bola väčšina týchto domov zbúraná alebo ich využívali rôzne inštitúcie.

Opis ulice[upraviť | upraviť zdroj]

Na ulici sa nachádaza obchod spoločnosti Fortnum & Mason, Kráľovská akadémia umení, Hotel Ritz alebo kníhkupectvo Hatchards. Jeden z významných predajcov módneho oblečenia minulosti, spoločnsť Simpsons, tu prevádzkovala svoj obchod od 30. rokov 20. storočia až do roku 1999. V súčasnosti v tejto budove sídli kníhkupectvo spoločnosti Waterstone's.

V súčasnosti sa na ulici nachádzajú luxusné hotely, luxusné byty a kancelárie. Napriek tomu, že tu majú mnohé obchodné spoločnosti svoje predajne, Piccadilly nebola nikdy obchodnou triedou. Zároveň je Piccadilly najdlhšou a najpriamejšou ulicou v Londýne, čo z nej činí významnú dopravnú tepnu.

Dopravné spojenie[upraviť | upraviť zdroj]

Trasa Piccadilly Line je pomenovaná podľa ulice, keďže časť tejto trasy vedie priamo pod ňou. Z ulice, alebo z jej bezprostrednej blízkosti je prístup k staniciam Piccadilly Circus, Green Park a Hyde Park Corner.