Polityka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Polityka je významný poľský spoločensko-politický týždenník založený v roku 1957. Zaoberá sa politickými udalosťami, ekonomikou, kultúrou, vedou a históriou v Poľsku, Európe i v celom svete, priebežne ich komentuje a analyzuje. Obsahuje aj fejtóny a reportáže.

V roku 1990 sa týždenník vyčlenil z vydavateľstva RSW Prasa-Książka-Ruch (Robotnicza Spółdzielnia Wydawnicza „Prasa Książka Ruch“, ktoré vzniklo v roku 1973 spojením nakladateľstva Książka i Wiedza [kniha a veda] a novinovej spoločnosti Ruch [hnutie]), čo bolo vydavateľstvo PZPR, ktoré rozhodnutím Sejmu v marci 1990 zrušili. V súčasnosti časopis vydáva vlastné družstvo „Polityka“ - Spółdzielnia Pracy (doslova Polityka - pracovné družstvo).

Od roku 1992 udeľuje týždenník významným autorom z oblasti kultúry cenu s názvom Paszport Polityki. Od roku 1995 vychádza vo farbe na kriedovom papieri. Niekoľkokrát do roka obsahuje rôzne prílohy, od kuchárskych receptov, cez informačné príručky, ktoré sa venujú témam typu ako si vyberať elektroniku alebo ako porozumieť výsledkom lekárskych prehliadok, až po historické zošitky, ktoré sa zaoberajú podrobnejšie niekoľkými témami.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Polityka

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Polityka na českej Wikipédii.