Pomáhame druhým

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pomáhame druhým je občianske združenie, ktoré bolo založené v októbri 2016. Svoju činnosť zameriava na neformálne vzdelávanie stredoškolákov a benefičné projekty. Medzi najúspešnejšie projekty občianskeho združenia patrí národná súťaž Create & Control, ktorá začala svoju činnosť už v septembri 2016. Momentálne predsedníctvo Pomáhame druhým, o.z. pozostáva z predsedníčky Michaelay Knoškovej a podpredsedníčky Adriány Repáňovej a členov Mateja Sedlara, Jakuba Gembického a Benka.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Predchodcom Pomáhame druhým, o.z. bola dobrovoľnícka skupina Pomáhame druhým, ktorá vznikla vo februári 2016 s cieľom zjednotiť činnosti vytvorené v spolupráci Michaely Knoškovej a Adriány Repáňovej. Začiatočným projektom, ktorý rozbehol danú spoluprácu, bol benefičný projekt Vianoce pre všetkých z decembra 2015. V júni 2016 sa rozbiehal prvý ročník národnej súťaže Create & Control, vďaka ktorému prišla myšlienka sformalizovať činnosť vedenú pod dobrovoľníckou skupinou do formy občianskeho združenia. Keďže v tom čase ani Michaela Knošková, a ani Adriána Repáňová neboli plnoletými, predsedníctvo prevzala matka Michaely, Zuzana Knošková, ktorá na poste neustále pretrváva. Pri zakladaní občianskeho združenia sa nevyhli menším problémom, čo nečakane predĺžilo dátum oficiálneho schválenia na október, ale aj napriek tomu prvý ročník súťaže Create & Control začal vo vopred stanovenom dátume v septembri 2016. Vzhľadom na odštartovanie prvého ročníku súťaže ešte pred schválením vzniku občianskeho združenia, nebolo možné získať žiadnu podporu vo forme finančného grantu a práve z toho dôvodu Create & Control odštartoval na nulovom budgete.

V máji 2017 Pomáhame druhým, o.z. získalo za národnú súťaž Create & Control ocenenie za jeden z najlepších vzdelávacích projektov na Slovensku udeľovaný Nadáciou Pontis v rámci novovzniknutého projektu Generácia 3.0. V rámci tohto ocenenia sa neprebojovali do najlepšej trojky, a teda nezískali finančnú podporu projektu, ale Create & Control upútal pozornosť viacerých médií ako Forbes Slovensko[1] a Denník N[2], ktorý o tomto nádejnom projekte napísali články.

V júli 2017 bol projektu Create & Control schválený finančný grant od Erasmus +, na druhý ročník súťaže, ktorý sa rozšíri na dvojnásobný počet škôl a predĺži stretnutia v rámci projektu na dva dni s hradeným ubytovaním aj stravou.

Projekt Create & Control sa 24.7.2017 dostal aj do živého vysielania Rádia Lumen v programe Študentské šapito, v ktorom priblížili celkové fungovanie tejto súťaže.

Projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Dátum Názov projektu Typ projektu
január 2017 - súčasnosť PRE-MEDICAL COMMUNITY Diskusná platforma
september 2016 - súčasnosť Create & Control Vzdelávacia súťaž
máj 2016 - súčasnosť DiscUSs Diskusná platforma
December 2016 Vianoce pre všetkých Benefičný projekt
September 2016 - Jún 2017 Zber štuplíkov Benefičný projekt
August 2016 Bubble Day (spoluorganizátor) Podujatie pre deti
Marec 2016 - Jún 2016 Skrášlime deťom september Benefičný projekt
Február 2016 Spolu za lepšie školstvo Podpora reformy vzdelávania
December 2015 Vianoce pre všetkých Benefičný projekt

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]