Pomník obetiam katastrofy v bani Nelson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pomník obetiam katastrofy v bani Nelson

Pomník obetiam katastrofy v bani Nelson stojí na okraji Oseka, smerom k Hradu Osek. Od roku 1958 je chránený ako kultúrna pamiatka Českej republiky[1] a od roku 1978 ako národná kultúrna pamiatka Českej republiky[2].

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pomník vytvoril v roku 1935 sochár Karel Pokorný podľa návrhu architekta Josefa Gruse. Súsošie predstavuje smútiacich rodičov mŕtveho baníka.

Pomník je pripomienkou obetí katastrofy v bani Nelson III z 3. januára 1934.[3] Vtedy sa vplyvom výbuchu v podzemí zrútili budovy bane, načo v šachtách vypukol požiar. Jeho šírenie zamedzilo až zamurovanie vetracích jám. Celkom tu zahynulo 144 osôb - 140 baníkov v bani, 2 osoby v troskách a posledné 2 osoby pri záchranných a vypratávacích prácach. Tie trvali 5 rokov. V súčasnosti je pri ňom zároveň posledné zastavenie NS Prírodou a dejinami Oseka.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://monumnet.npu.cz/chruzemi/list.php?IdCis=NP%2C87
  2. Památník obětem katastrofy na dole Nelson (Osek u Duchcova) [online]. Praha: Národní památkový ústav, [cit. 2013-04-20]. Dostupné online.
  3. Hrob 130 havířů hoří. Ze všech větrných šachet vychází kouř [online]. Lidové noviny, 1934-01-05, [cit. 2013-07-04]. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pomník obětem katastrofy na dole Nelson na českej Wikipédii.