Portál:Hudba/Odporúčaný článok/10 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

The Gathering je názov holandskej hudobnej skupiny, ktorá zaznamenala najväčší vzostup v polovici 90-tych rokov a je aktívna dodnes. Je považovaná za jednu z kapiel, ktoré sa veľkým dielom zaslúžili o vývoj samostatného štýlu známeho ako gotický metal. The Gathering sa však v hudobnom svete a okruhu svojich fanúšikov stali symbolom skúšania nových, často riskantných prvkov vo svojej tvorbe, o prelínaní a porušovaní pomyselných hraníc hudobných žánrov nehovoriac.

História skupiny[upraviť zdroj]

Skupina bola založená pôvodne v roku 1989 bratmi Hansom a René Ruttenovcami a Bartom Smitsom. Čoskoro sa pridali Hugo Prinsen Geerligs, Jelmer Wiersma a Frank Boeijen. Od členov iných začínajúcich skupín sa The Gathering líšili najmä tým, že ich spájala chuť experimentovať namiesto napodobňovania iných.

Svoje prvé demo nahrané v roku 1990 nazvali An Imaginary Symphony a rozoslali ho všetkým druhom rôznych časopisov a magazínov. Napriek tomu, že v tom čase bolo používanie kláves v metale neobvyklým javom, ohlasy, ktoré dostali, boli zväčša pozitívne. Prvý koncert absolvovali ako predskokani Deadhead a Invocator v roku 1991 v malom holandskom mestečku Heesch. Po tom, ako aj ich druhá demonahrávka Moonlight Archer vyvolala priaznivé ohlasy, boli pozvaní otvárať koncerty takých skupín, ako Morbid Angel alebo Death.