Portál:Hudba/Odporúčaný článok/14 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Oskar Nedbal (* 26. marec 1874 Tábor – † 24. december 1930 Záhreb) bol svetoznámy český dirigent a operetný skladateľ. Stal sa jednou z najvýznamnejších osobností českého a slovenského hudobného života.

Narodil sa v právnickej rodine, ktorej príbuzní boli značne rozptýlení po celej monarchii. Jeho otec Karel sa popri práci veľmi rád venoval aj hudbe. Oscar Nedbal počas svojich gymnaziálnych štúdií v Tábore navštevoval aj miestny zbor.

V roku 1885 bol prijatý na konzervatórium v Prahe, kde študoval hru na trubke a o dva roky neskôr hru na husle a napokon aj kompozíciu. Jedným z jeho spolužiakov v konzervatóriu bol aj Franz Lehár. Jeho prvé kompozície uviedol školský orchester v roku 1891. Posledný rok v konzervatóriu strávil pod vedením Antonína Dvořáka. Po skončení konzervatória sa stal spoluzakladateľom českého sláčikového kvarteta, ktoré pomerne rýchlo dosiahlo značnú slávu.

V roku 1896 sa stal dirigentom Pražskej filharmónie, s ktorou navštívil mnohé európske veľkomestá. Ku komponovaniu sa vrátil až v roku 1902, keď zložil balet Pohádka o Honzovi pre Národné divadlo v Prahe (vo Viedni uvedený ako Der faule Hans).