Portál:Hudba/Odporúčaný článok/19 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Anti-Flag je americká punková skupina, ktorá pochádza z Pittsburghu a používa často politické odkazy vo svojich piesniach. Skupina má v súčasnosti 4 členov: Justin Sane, Chris #2, Chris Head a Pat Thetic.

Kapela vznikla v roku 1988 práve v Pittsburghu. Názov skupiny, si členovia dali kvôli skúsenostiam z mladosti, keď Justin (frontman) s Patom (bubeník) na miestnych hardcorových koncertoch videli často americkými vlajkami mávajúcich ľudí, ktorý kričali „chceme slobodu a nie fašizmus“. Práve títo ľudia, však neustále napádali tých, čo s ich názormi nesúhlasili. To prišlo Justinovi a Petovi ako forma fašizmu.

V tomto čase boli v kapele nestálosti a dochádzalo k častým zmenám gitaristov a basákov. Dokonca bola na poste gitaristu aj Justinova sestra Lucy Festernová. Tieto nestálosti viedli až k rozpadu skupiny.

V roku 1993 Justin a Pat spolu s Andym Flagom sformovali novú kapelu, stále s názvom A-F. V roku 1996 vydávajú nový album, v tejto zostave prvý. Mal názov Die for the Government a vyšiel u vydavateľstva New Red Archives. Postupne však Andy kapelu opustil, kvôli nezhodám s Justinom. Na jeho miesto nastupuje Sean Whelan z kapely Bad Genes. Sean hral v tomto čase aj v kapele 57 Defective kde hral spolu s gitaristom Chrisom Headom ktorý prešiel tiež do kapely A-F. V roku 1997 sa vystriedal Chris so Seanom na basgitare. Chris však uprednostňoval gitaru a tak prišla do kapely Jamie Cock. Chris prevzal druhú gitaru.