Portál:Hudba/Odporúčaný článok/23 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Leonard Cohen (* 21. september 1934, Montreal, Quebec) je kanadský básnik, prozaik a pesničkár. Je jedným z najvýznamnejších a najvplyvnejších autorov piesní v angličtine v 20. storočí. Svojou hudobnou kariérou do veľkej miery zatienil svoju predchádzajúcu kariéru básnika a spisovateľa, no napriek tomu aj po prerazení v hudobnom priemysle sporadicky vydáva svoju poéziu.

Spočiatku Cohenove piesne vychádzali z folkovej hudby, no od sedemdesiatych rokov je cítiť prevažujúci vplyv popu a kabaretnej hudby. Od 80. rokov spieva s preňho typickým hlbokým basom, s podporou ženských vokálov v pozadí.

Cohenove piesne sú často citovo hlboké so zložitými textami s množstvom metafor a iných básnických prostriedkov. Opakovane sa v nich vyskytujú témy ako náboženstvo, izolácia, sex a zložité medziľudské vzťahy.

Cohenove texty mali veľký vplyv na ďalších autorov a dodnes bolo nahraných viac ako tisíc cover-verzií jeho piesní. V Kanade je Cohen ikonou, bol uvedený do kanadskej hudobnej siene slávy a ocenený najvyšším kanadským civilným vyznamenaním – rádom Order of Canada.