Portál:Hudba/Odporúčaný článok/2 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dolly Rebecca Parton (*19. január 1946, Sevierville, Tennessee, USA) je americká country speváčka, skladateľka, herečka a filantropka. Je nositeľkou ceny Grammy. V roku 2006 bola v Kennedyho centre ocenená za jej umelecké dielo a celoživotný prínos pre americkú kultúru.

Pôvod[upraviť zdroj]

Narodila sa ako štvrté dieťa z dvanástich súrodencov v Sevierville. Jej rodičia boli Robert Lee Parton a Avie Lee Owens. Jej súrodencami sú Willadeene (poetka), David, Denver, Bobby, Stella (speváčka), Cassie, Larry (zomrel krátko po narodení), Randy (spevák), dvojičky Floyd (skladateľ) a Freida (speváčka), a Rachel Dennison (herečka).

Rodina Partonovcov bola veľmi chudobná, bývala v spustnutej dedinskej chatrči s jednou izbou pri národnom parku Great Smoky Mountains, ktorý leží v južnej časti Apalačských vrchov na hraniciach štátov Tennessee a Severná Karolína. Jej rodičia boli členmi farnosti Pentekostálneho hnutia, ktoré je charakteristické aj hlasnými spoločnými modlitbami a spievaním spirituálov v sprievode hudby. Dolly tak bývala vo svojej mladosti často ovplyňovaná atmosférou spoločného hudobného zážitku. V jednom interview poznamenala, že jej starý otec bol pentekostálnym kazateľom. Dodnes na svojich koncertoch bežne vystupuje aj so spirituálmi.