Portál:Hudba/Odporúčaný článok/37 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Kiss je americká glam rocková skupina, ktorá vznikla v New Yorku roku 1973. Členovia skupiny boli ľahko identifikovateľní svojimi pomaľovanými tvárami, kostýmami a vizuálnym stvárnením vystúpení. Na vystúpeniach vydychovali oheň, pľuli krv, dymilo sa im z gitár a používali pyrotechniku. Ich oblečenie a mejkap mali charakter strašidelne ladených komixových postáv.

Ich snaha skĺbiť vizuálne stvárnenie prezentácie pritvrdenej glam rockovej hudby zapôsobila na široké masy publika natoľko, že sa stali celosvetovo jednou z najznámejších a komerčne najúspešnejších amerických rockových skupín hlavne v sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch 20. storočia. Kiss doteraz získali od RIAA 22 zlatých albumov a majú potvrdený predaj 19 miliónov nahrávok v USA. Na celom svete majú predaných viac ako 80 miliónov albumov.

Skupina Kiss má svoje korene v rokenrolovej skupine Wicked Lester. Túto skupinu z New Yorku viedli Gene Simons (vlastným menom Chaim Witz, narodený v Haife, Izraeli 25. augusta, 1949) a Paul Stanley (vlastným menom Stanley Harvey Eisen, narodený v Queense, 20. januára, 1952). Skupina Wicked Lester nedosiahla so svojou tvorbou žiadny výrazný úspech.

Koncom roku 1972 prijali medzi seba veterána hudobnej klubovej scény z New Yorku Petra Crissa (vlastným menom Peter Criscuola, narodeného 20. decembra, 1945 v Brooklyne).

Oproti začiatkom skupiny Wicked Lester v tomto čase začali pritvrdzovať muziku a po vzore skupiny New York Dolls začali skúšať experimentovať so svojím výzorom, používať mejkap, vlasy upravené trvalou... V januári 1973 sa ku skupine pripojil sólový gitarista, excentrik Paul „Ace“ Frehley (narodený 27. apríla, 1951 v Bronxe). Pár týždňov po jeho príchode si skupina zmenila názov na Kiss. Stanley tento názov prebral zo skladby Looking for a Kiss od skupiny New York Dolls. Frenhley dostal vtedy nápad, že by písmená „SS“ na konci názvu mohli byť vytvorené z dvoch bleskov (nemecké edície albumov skupiny museli mať tento text upravený ako dva opačné „ZZ“, nakoľko blesky silne pripomínali nacistický vojnový znak komanda smrti – SS).