Portál:Hudba/Odporúčaný článok/49 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Franz Lehár, pokrstený ako Ferenc Kristóf Lehár, (* 30. apríl 1870, Komárno – † 24. október 1948, Bad Ischl) bol operetný skladateľ.

Lehárova rodina

  • otec Franz Lehár (syn Josefa Lehára a Anny Poláchovej), vojenský kapelník a skladateľ
  • matka Christine, rodená Neubrandtová
  • manželka Sophie, rodená Methová

Lehárov otec bol kapelníkom Rakúskej armády, pôvodom z Moravy s francúzskymi koreňmi. Podľa rozprávania Lehárovej rodiny, ich predkom bol markíz „Le Harde“, ktorý bojoval v napoleonskej armáde. Bol zajatý v roku 1805 pri Slavkove (podľa inej verzie bol zajatý už v roku 1799), ušiel a vzal si na Morave sedliacke dievča, ktoré ho istý čas ukrývalo. Je potvrdené, že zajatý vojak menom „Le Harde“ skutočne existoval.

Lehárov otec sa so svojím plukom stále musel sťahovať po území celej Rakúsko-Uhorskej monarchie. Zúčastnil sa vojenských ťažení na talianskom území a proti Prusku. V roku 1868 bol preložený do Komárna, ktoré bolo v tom čase dôležitým obchodným strediskom s veľkou vojenskou posádkou. Vojenskí kapelníci Rakúsko-Uhorska v tom čase dosahovali veľmi slušnú umeleckú úroveň, usporadúvali veľmi často koncerty pre verejnosť a stali sa tam veľmi významnými šíriteľmi kultúry.

V Kommárne sa Lehárov otec oženil Kristínou Neubrandt z miestnej maďarsko-nemeckej rodiny.