Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/20 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Eric Arthur Blair (* 25. jún 1903, Motihari – † 21. január 1950, Londýn), známy pod svojím literárnym pseudonymom George Orwell, bol britský novinár a spisovateľ.

Narodil sa 25. júna 1903 v Motihari (India) v rodine koloniálneho úradníka. Jeho rodina patrila do typickej strednej vrstvy. Jeho otec Richard pracoval v štátnych službách pre Odbor s opiátmi. Jeho matka sa volala Ida. Eric mal 2 sestry – staršiu Marjorie a mladšiu Avril. Keď mal jeden rok, jeho matka sa s ním presťahovala do Oxfordshir v Anglicku. Preteká tam rieka Orwell, podľa ktorej si zvolil svoj pseudonym. Svojho otca opäť videl až v roku 1907, a aj to iba na pár mesiacov.

Keď mal šesť rokov, rodičia ho poslali do malej anglickej školy v Henley, kde túto školu navštevovala aj jeho sestra. Aj keď o tejto časti svojho života nenapísal, pravdepodobne veľmi zaujal svojich učiteľov. Odporučili ho do St Cyprian's School, v Eastbourne, Sussex. Eric získal štipendium a tak jeho rodičia boli schopní mu platiť jeho zvyšné školné. Neskôr vyštudoval súkromnú strednú školu Eton.

Po škole slúžil v Indickej imperiálnej polícii v Barme (dnes známa ako Mjanmarsko) od 1922 do 1927.