Portál:Literatúra/Odporúčaný článok/41 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Sir Arthur Conan Doyle (* 22. máj 1859 – † 7. júl 1930) bol škótsky spisovateľ, ktorý sa preslávil poviedkami o Sherlockovi Holmesovi. Jeho ďalšie veľmi známe dielo je Stratený svet.

Narodil sa ako druhý syn z desiatich detí Charlesa Altamonta a Mary Foley Doyleovej. V roku 1868 začal študovať na jezuitskej škole v Lancashire. Na Edinburgskej univerzite študoval medicínu, kde získal v roku 1885 titul doktor medicíny.Potom slúžil ako lodný lekár na plavbe do západu Afrického pobrežia, po ktorej následovala v roku 1882 príprava lekárskej praxe v Plymouthe.

Počas svojho štúdia bol zaujatý schopnostiami svojho profesora Dr. Josepha Bella pri detailej diagnóze pacientovho stavu. Toto majstrovstvo diagnostickej dedukcie sa stalo modelom pre jeho literárnu tvorbu. Jeho lekárska prax bola neúspešná, ale pre čitateľov mala veľmi kladný. Začal sa venovať literatúre. Prvá zmienka o Sherlockovi Holmesovi je datovaná rokom 1887. Asi najznámejším dielom je Sherlock Holmes v knihe Pes baskervilský a známý Stratený svet – taktiež vo filmovej podobe.