Potápačská maska

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Hans Haas s potápačskou maskou a šnorchlom
Celotvárová potápačská maska

Potápačská maska je základná súčasť potápačského výstroja, ktorá umožňuje potápačom, nádychovým potápačom, a šnorchlistom vidieť pod vodou.

Ľudské oko je prispôsobené na videnie vo vzduchu, ktorý má odlišné optické vlastnosti než voda. V priamom kontakte s vodou sa svetlo dopadajúce do oka sa láme v odlišnom uhle a oko nie je schopné správne zaostriť. Potápačská maska vytvára pred očami priestor naplnený vzduchom, vďaka ktorému je oko schopné správne zaostriť.

Na rozdiel od plaveckých okuliarov zakrýva potápačská maska i nos potápača. Pri potápaní sa tlak okolitého prostredia (vody) zvyšuje a v maske tak vzniká podtlak, ktorý môže poškodiť oči. Zakrytý nos umožňuje potápačovi výdychom vzduchu do masky vyrovnať v nej tlak, takisto sa pomocou výdychu môže z masky odstrániť voda, ktorá do nej náhodne vnikla. Prvú potápačskú masku zakrývajúcu nos vyrobila firma Cressi v roku 1952.

Potápačské masky sa skladajú zo:

  • zorníka z plastu alebo tvrdeného skla,
  • lícnice z gumy alebo zo silikónu, ktorá slúži zabráneniu prieniku vody do masky v miestach, ktoré sa priamo dokýkajú tváre potápača. Väčšina lícnic sa dnes vyrába výhradne zo silikónu, vďaka jeho dlhej trvanlivosti. Výrobcovia dnes ponúkajú i masky s priehľadnými lícnicami, ktoré potápačovi pod vodou umožňujú lepšie periférne videnie.
  • remienka (alebo upevňovacieho pásu), ktorý sa upevňuje okolo hlavy a drží tak masku na mieste

Celotvárová potápačská maska[upraviť | upraviť zdroj]

Celotvárová maska vytvára priestor naplnený vzduchom pred celou tvárovou časťou hlavy; to sa používa na ochranu tváre pred Celotvárová potápačská maska je typ potápačskej masky, ktorá zakrýva celú tvárovú časť hlavy potápača. Býva s ňou pevne spojený druhý stupeň potápačského dýchacieho prístroja.

Celotvárová maska má niekoľko funkcií:

  • umožňuje potápačovi zreteľne vidieť pod vodou
  • poskytuje ochranu tváre pred zimou a/alebo znečistenou vodou
  • vytvára vzduchom vyplnený priestor pre vybavenie, ktoré potápačovi umožňuje komunikáciu s ďalšími potápačmi alebo podporným tímom na hladine

Celotvárové potápačšké masky môžu byť bezpečnejšie, než dýchanie z nezávislého náustka. V prípade, ak sa potápač dostane do bezvedomia alebo podľahne kŕčom z otravy kyslíkom, nemôže mu náustok dýchacieho prístroja vypadnúť z úst.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]