Prírodný park Corona Forestal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Výhľad na borovicový les v prírodnom parku z La Victoria de Acentejo. Vzadu vidno zasnežený vrch Teide.

Prírodný park Corona Forestal na ostrove Tenerife (Kanárske ostrovy, Španielsko) je chránenou krajinnou oblasťou. S rozlohou 46 112,9 ha je najväčšou chránenou krajinnou oblasťou na Kanárskych ostrovoch. Rozprestiera sa v nadmorskej výške od 300 po 2 718 m n. m. na mieste najvyššieho vrchu Tenerife Alto de Guajara. Chránená oblasť leží na území, ktoré pokrývajú pohoria Pedro Gil, Abeque a Adeje.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Toto územie je prevažne pokryté hustým lesným porastom, najmä v okolí národného parku Teide a miest Los Realejos, Adeje, Vilaflor, Guía de Isora, Santiago del Teide, Garachico, Icod de los Vinos, La Orotava, La Guancha, San Juan de la Rambla, Granadilla, Arico, Fasnia, El Tanque, Güímar, Arafo, Candelaria a La Victoria de Acentejo. Prírodný park okrem iného lemujú rokliny, ktoré slúžia ako odvodňovacia sieť severu a juhu Tenerife. Zohráva tiež dôležitú úlohu v ochrane pôdy pred eróziou a zadržiavaní vody.

Jeho rozľahlé územie zasahuje až k iným chráneným oblastiam, ako sú napríklad Los Campeches a Tigaiga y Ruíz smerom na sever. Smerom na severozápad siaha až k prírodnej rezervácii Chinyero a na severovýchode hraničí s chránenými oblasťami La Resbal a Las Lagunetas. Na juhu susedí s prírodnou rezerváciou Barranco del Infierno a chránenými oblasťami Barranco de Erques a Ifonche. Tiež hraničí s prírodnou pamiatkou Barranco de Fasnia y Güímar.

V parku sú zastúpené všetky geologické série Tenerife, od materiálov I. série až po zatiaľ poslednú, IV., ako aj výsledky historického vulkanizmu, ktorého dôkazy vidieť v lokalitách Siete Fuentes (1704), Fasnia (1705) a Montaña de Las Arenas (1705).

Flóra[upraviť | upraviť zdroj]

V tejto oblasti sa bohato vyskytuje kanársky borovicový les, najmä na veternejšej, severnej časti ostrova. Zelenú časť parku najmä na západe ostrova a v južnej oblasti Valle de Güímar tvoria prevažne vavrínový les a v značnej miere aj fayal-brezal, typický les Kanárskych ostrovov. Na opačnej strane ostrova sa nachádza hojný porast cístu, pútnatca metlovitého či codesa. Je tu tiež zvýšený výskyt tenerifských endemitov, akými sú napríklad bejeque, chahorra, magarza alebo sivá retama. Okrem iného sa tu tiež nachádzajú jarilla, falošná retama, skalnatý trébol alebo tabaiba.

Fauna[upraviť | upraviť zdroj]

Zo živočíšnej ríše sa tu vyskytuje pinka modrá (Fringilla teydea, tenerifský endemit a zvierací maskot ostrova), ktorá žije najmä v borovicových lesoch, a ďateľ veľký (Dendrocopos major). Rovnako sa tu vyskytuje množstvo druhov netopierov, napríklad Plecotus teneriffae a Raniak stromový (Nyctalus leisleri). Na tomto území žijú aj bylinožraví muflón či králik. Rovnako dôležité sú bezstavovce, napríklad endemické chrobáky (Buprestis bertheloti a Brachyderes rugatus), pavúky (Olios canariensis) a nočné motýle (Macaronesia fortunata).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pred kolonizovaním ostrova boli na tomto území najaktívnejší guanchovia. Dôkazom ich života sú pastierske prístrešky, pohrebné jaskyne a rôzne náleziská. Neskôr, keď bolo územie dobyté Kastíliou, prírodný park sa využíval na ťažbu živice a dreva pre námorný priemysel a stavbu obydlí. Ťažba bola natoľko rozsiahla, že mnohé oblasti zostali odlesnené. Park je aj tak znovu osídľovaný, vďaka čomu sa už od prvých rokov minulého storočia zelený porast územia zahustil. V prírodnom parku Corona Forestal sa nachádza aj dôležitá infraštruktúra vodných galérií a kanálov.

Životné prostredie v ohrození[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi najväčšie nebezpečenstvá, ktoré hrozia tejto oblasti, patrí čoraz väčší počet lesných ciest, či krajské cesty, ktoré týmto územím prechádzajú. Ďalšie sú napríklad rekreačné oblasti, pohyby pôdy spôsobené turistickou činnosťou a tiež škody spôsobené králikmi a muflónmi na rastlinnej vegetácii parku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]