Pražská jar (festival)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo festivalu

Pražská jar je medzinárodný hudobný festival vážnej hudby. Je pravidelnou prehliadkou vynikajúcich svetových umelcov, symfonických orchestrov a komorných telies. Uskutočňuje sa každoročne v Prahe od 12. mája (výročie úmrtia Bedřicha Smetanu) do 4. júna. Od svojho vzniku je reprezentatívnou prehliadkou svetovej hudobnej kultúry a jej najnovších trendov.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý ročník sa konal v roku 1946 pod záštitou prezidenta republiky Edvarda Beneša pri príležitosti 50. výročia založenia Českej filharmónie. Organizačný výbor bol zostavený z významných osobností českej hudby.

Na pražských festivalových pódiách prijímali nadšené ovácie Karel Ančerl, Leonard Bernstein, Sir Adrian Boult, Rudolf Firkušný, Jaroslav Krombholc, Rafael Kubelík, Moura Lympany, Jevgenij Mravinskij, Charles Munch, Ginette Neveu, Jarmila Novotná, Lev Oborin, David Oistrach, Jan Panenka a ďalší.

Od roku 1952 sa festival vždy začína cyklom symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetanu a končí Deviatou symfóniou Ludwiga van Beethovena.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Festival vždy pripomína významné hudobné výročia uvádzaním výberu skladieb jubilujúcich autorov a svetové i české premiéry súdobých skladateľov. Na koncertné vystúpenia sú pozývaní umelci a orchestre špičkových kvalít.

Festival Pražská jar sa aj stará o mladých interpretov. Rovnomenná súťaž bola založená rok po vzniku festivalu a koná sa každoročne v rôznych nástrojových odboroch pred začiatkom koncertného programu festivalu.

Okrem vážnej hudby býva v programe festivalu v posledných rokoch vždy aj niekoľko koncertov jazzovej hudby.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Program festivalu