Primadona

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Primadona prenesene znamená namyslenú osobu snažiacu sa byť stredobodom pozornosti.

Primadona (z tal. prima donna - prvá dáma) je hlavná ženská spevácka postava v operách a operetách. Primadona je zvyčajne sopránová a je charakteristická dlhými sólovými spevmi - áriami.

Označenie primadona pre hlavnú postavu opery sa datuje od 17. storočia. Postava primadony sa stala neoddeliteľnou súčasťou opery a vyvíjala sa spoločne s ňou. Cez komické opery sa primadona dostala aj do operiet, kde sa vo vrcholných dielach klasickej operety dobrý operný spevácky hlas stal nevyhnutnosťou.

Operné primadony často dosiahli obrovskú slávu čo v divadlách často viedlo k rivalite pri obsadzovaní postáv (a taktiež k tomu, že primadony boli považované za zhýčkané a nafúkané, takže pojem primadona sa niekedy používa aj v tomto prenesenom význame). Mnohokrát prepukla rivalita medzi fanúšikmi jednotlivých speváčok (typickým príkladom je rivalita fanúšikov speváčok Maria Callasová a Renata Tebaldiová, hoci samotné speváčky boli (vraj) priateľky. V súčasnosti sa pojem primadona stáva aj synonymom talianskeho slova diva, ktoré označuje sopránovú speváčku s výnimočne dobrým hlasom.