Projekt Elliniko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vizualizácia projektu

Projekt Elliniko, je plán rozšírenia mesta Atény vybudovaním rozsiahlej novej mestskej štvrti na mieste pobrežnej časti aténskej štvrte Elliniko a tiež na bývalom, uzatvorenom aténskom letisku v tejto štvrti.

Ide o architektonický megaprojekt s investíciou viac ako 7 miliard eur[chýba zdroj] a jedná sa tak o najväčšiu stavebnú investíciu v Európe. Na financovaní sa podieľajú najmä súkromní investori (grécki aj zahraniční), ale je zastúpená aj grécka vláda. Najväčším investorom je grécka spoločnosť Lamda Development. Tento projekt tiež obsahuje vybudovanie 400 hektárového parku, ktorý bude väčší ako mewyorský Central Park (ten má 350 hektárov) a tiež bude najväčším parkom v Európe. Bude tu tiež vybudovaná promenáda a pláže pri mori, obchodné centrá, metro, električková trať, lodný prístav, kultúrne inštitúcie, podmorský park, športové parky (okrem iného aj hokejový štadión). Súčasťou projektu bude aj mrakodrap s názvom Marina Resedential Tower, ktorý bude zároveň prvým mrakodrapom v seizmicky nepokojnom Grécku.

Vláda a súkromní investori sa výstavbou tohto projektu snažia zlepšiť hospodársku situáciu Grécka a zvýšiť turistický ruch, ako aj rozvoj aténskej ekonomiky. Pri budovaní nového Ellinika sa predpokladá potreba pracovných miest pre 50 000 ľudí, čo výrazne pomôže znížiť vysokú nezamestnanosť.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]