Puma (bojové vozidlo pechoty)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Puma
Jeden z testovacích kusov

Jeden z testovacích kusov

Základná charakteristika
Posádka 3 + 6
Dĺžka 7,4 m
Šírka 3,7 m
Výška 3,1 m
Hmotnosť 31,5 t; 43t max. s prídavným pancierom
Pancierovanie a výzbroj
Pancierovanie 6 – 20 mm
Hlavná zbraň 30mm kanón MK30-2
Sekundárne zbrane guľomet HK MG4 kalibru 5,56mm, 76 mm granátomet, granátomet na dymovnice
Pohon a pohyb
Pohon vznetový motor MTU V10 892
800 kW
Odpruženie hydraulické
Max. rýchlosť 70 km/h
Pomer výkon/hmotnosť
Dojazd cca 550 km
Priechodnosť
Miesto pre príslušníkov výsadku
Optika veliteľa vozidla
Optika strelca

Puma je nemecké bojové vozidlo pechoty, ktoré bolo oficiálne zaradené do služby 24. júna 2015. Do roku 2020 má postupne nahradiť vozidlo Marder, ktoré je v nemeckej armáde už od roku 1971. Vyznačuje sa kombináciou vysokej mobility, palebnej sily a nadštandardnou balistickou ochranou. Puma je určená pre bojové operácie nízkej aj vysokej intenzity, kde bude pôsobiť po boku tankov Leopard 2. Výrobcom vozidla je spoločnosť  PSM (Projekt System Management), ktorá je spoločným podnikom firiem Krauss-Maffei Wegmann a Rheinmetall Landsysteme.

História[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2002 začala spoločnosť PSM práce na vývoji nového bojového vozidla pechoty pre potreby nemeckých ozbrojených síl. Prvý prototyp Pumy bol dodaný v roku 2006 a v roku 2010 boli nemeckej armáde odovzdané prvé dva sériovo vyrobené kusy. Nasledovali testy vozidla v extrémnych podmienkach - v roku 2012 v zimnom podnebí Nórska a v roku 2013 v extrémnych horúčavách a prachu v Spojených arabských emirátoch. Po ukončení testovacej fázy bola Puma 24. júna 2015 zaradená do výzbroje nemeckej armády.

Interiér a senzory[upraviť | upraviť zdroj]

Posádka stroja pozostáva z troch osôb. V prednej ľavej časti sedí šofér vozidla, za ním sa nachádza strelec a vpravo od strelca je miesto veliteľa. Zadná časť Pumy slúži na prepravu 6-členného pešieho družstva, ktoré sedí chrbtom k bokom korby. Štyri sedačky sú naištalované na pravej strane a dve na ľavej. Do priestoru, určeného na prepravu družstva, sa vstupuje zo zadu po sklopnej rampe. Rampa je vybavená nepriestrelným sklom, cez ktoré môžu vojaci sledovať aktuálnu situáciu za vozidlom.

Príslušníci družstva môžu sledovať okolie aj prostredníctvom štyroch periskopov, z ktorých jeden je otočný a je určený pre veliteľa družstva. Okolie vozidla je snímané čiernobielymi kamerami a obraz je premietaný na monitore veliteľa, monitore strelca a dvoch monitoroch v priestore výsadku. Veliteľ vozidla a strelec môžu priestor v okolí Pumy sledovať aj prostredníctvom periskopov.

Na strope veže sa nachádza stabilizovaný pozorovací a zameriavací prístroj veliteľa. Je otočný v rozsahu 360o horizontálne a −15o až +45o vertikálne. Zariadenie je schopné až 16-násobného zväčšenia a má integrovanú dennú kameru, ale taktiež termovíziu. Súčasťou prístroja je aj laserový diaľkomer s rozsahom od 200 metrov do 40,000 metrov.

Zameriavač strelca je situovaný na čele veže a v prípade potreby môže byť chránený vysúvacím krytom. Prístroj má taktiež 16-násobné zväčšenie, dennú kameru, termovíziu a laserový diaľkomer. Je otočný v rozsahu +−5o horizontálne a −15o až +45o vertikálne.

Výzbroj[upraviť | upraviť zdroj]

Diaľkovo ovládaná bezposádková veža je vyzbrojená 30mm rýchlopalným kanónom Mauser MK 30-2 s kadenciou 200 rán/min a efektívnym dostrelom 3 000 m. Celková zásoba munície je 400 kusov - 200 kusov priamo v zásobníku kanóna v zadnej časti veže a ďalších 200 kusov je pripravených v korbe vozidla na opätovné nabitie.

Doplnkovou zbraňou je guľomet Heckler & Koch MG4 kalibru 5,56 mm, ktorý má kadenciu 850 rán/min a efektívny dostrel 1 000 m. Nemci ešte plánujú vybaviť vežu vozidla dvojicou protitankových striel EuroSpike Spike LR, ktoré dokážu ničiť ciele až na vzdialenosť 4 000 metrov.

Ochrana[upraviť | upraviť zdroj]

Vozidlo v základnej konfigurácii váži 31,5 tony a poskytuje ochranu proti munícii kalibru 14,5 mm zo všetkých smerov, čelo korby dokonca až do kalibru 30 mm. Vozidlo bolo navrhnuté tak, aby pri najnižšom stupni ochrany bolo prepraviteľné transportým vojenským lietadlom Airbus A400M.

Puma môže byť dodatočne vybavená modulárnym kompozitným pancierovaním AMAP (Advanced Modular Armor Protection), ktoré mu poskytuje zvýšený stupeň ochrany aj proti kumulatívnym hlaviciam pancierovej päste a niektorým protitankovým strelám. Modulárne pancierovanie umožňuje voľbu dvoch stupňov odolnosti v závislosti od podmienok bojového nasadenia a taktiež s prihliadnutím na spôsob prepravy. Spodok vozidla je chránený proti výbuchu míny s ekvivalentom trhaviny až do 10 kg. Zvýšenú ochranu posádky zabezpečuje taktiež zavesenie sedačiek na boku a strope korby, čo znižuje účinky výbuchu míny ľudský organizmus.  Podľa vyjadrenia Thomasa Schrödera z Projekt System Managementu má Puma vyššiu úroveň ochrany, ako bojový tank Leopard 2. Klasické pancierovanie je navyše doplnené reaktívnym pancierom a obranným systémom kategórie DAS (Defensive Aids System) od firmy Airbus Defense and Space. Elektronický systém DAS využíva zadymovacie granáty, svetlice, elektronické rušenie a snímače upozorňujúce na ožiarenie laserom alebo radarom.

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Nemecko Nemecko

Nemecká armáda si pôvodne objednala 410 vozidiel, ale neskôr znížila objednávku na 350 kusov. Celková cena kontraktu, vrátane vozidiel, vybavenia, logistického, servisného a výcvikového zázemia zo strany PSM, dosahuje 4,3 miliardy eur.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]