RB-301B Borisoglebsk-2

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Borisoglebsk-2
 
Cvičenie 74. motostreleckej brigády so systémom Borisoglebsk-2  
Typ: Systém elektronického boja
Miesto pôvodu: Rusko Rusko
História služby
V službe: 2015 – súčasnosť
História výroby
Konštruktér: Sozvezdia
Základné údaje

RB-301B Borisoglebsk-2 je ruský samohybný pozemný systém elektronického boja. Umožňuje identifikovať komunikačné kanály alebo odhaliť nepriateľské radarové stanice a potom ich potlačiť rušením.

Vznik a vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

História tohto systému elektronického boja siaha do konca deväťdesiatych rokov a začiatku 21. storočia. V rokoch 1999 – 2001 sa Tambovský vedecký výskumný ústav rádiového inžinierstva (TNIIR) „Efir“ zaoberal experimentálnymi projektovými prácami „Borisoglebsk“. Ich cieľom bolo zmodernizovať existujúce systémy elektronického boja a rušiace stanice R-330B Mandat a R-378A. V roku 2004 bol spustený projekt, ktorý dostal označenie „Borisoglebsk-2“. Jeho hlavným realizátorom sa stal TNIIR Efir.

V roku 2009 došlo k zmene hlavného realizátora tohto projektu. Vzhľadom na bohaté skúsenosti s vývojom elektronických systémov vrátane systémov elektronického boja sa ním stal koncern Sozvezdie. V roku 2010 sa uskutočnili štátne skúšky nového komplexu, na základe ktorých bol odporučený na zavedenie do služby. Následne dostal koncern Sozvezdie objednávku na niekoľko systémov Borisoglebsk-2, čo viedlo k spusteniu sériovej výroby. V roku 2013 dostali jednotky južného vojenského okruhu prvých osem komplexov Borisoglebsk-2.

V rokoch 2014 – 2015 bolo jednotkám dodaných 14 komplexov Borisoglebsk-2, ktoré operátori zvládli a zaviedli do plnej prevádzky. V septembri 2016 ruské médiá informovali, že vojenské jednotky 1. gardovej tankovej armády Západného vojenského okruhu dislokované v Moskovskej oblasti dostali viac ako 10 najnovších komplexov rádioelektronického boja Borisoglebsk-2 a Rtuť-BM.[1] Ďalšie dodávky systémov Borisoglebsk-2 jednotkám južného vojenského okruhu sa uskutočnili v roku 2017.[2]

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Borisoglebsk-2 je multifunkčný systém elektronického boja namontovaný na podvozku obrneného vozidla MT-LBu. Hoci ide o zastarané vozidlo, tento podvozok stále poskytuje vysokú mobilitu a manévrovateľnosť. Systém Borisoglebsk-2 zahŕňa riadiace centrum R-300KMV a samostatné vozidlá s rôznym elektronickým vybavením: napr. R-378BMV, R-330BMV, R-934 BMW a R-325UMV. Podľa zverejnených informácií obsahuje kompletná zostava systému až deväť rôznych vozidiel s rôznymi sadami vybavenia. Každé zariadenie potrebuje vhodné napájanie, pre ktoré je do systému Borisoglebsk-2 zahrnutých aj niekoľko dieselových generátorov. Okrem toho je možné napájať energiu z existujúcej občianskej alebo priemyselnej infraštruktúry. V tomto prípade môžu byť stroje komplexu pripojené k sieti s napätím 220 V alebo 380 V a frekvenciou 50 Hz.

Celkovú koordináciu úloh systému vykonáva posádka riadiaceho centra R-300KMV pozostávajúca zo štyroch ľudí. Dvaja z nich majú pracovné stanice na riadenie prevádzky všetkých systémov. Jedno riadiace centrum R-300KMV môže ovládať až štyri páry rušiacich staníc. Rozvinutie všetkých prostriedkov a príprava na bojovú prácu trvá asi 15 minút.

Hlavnou úlohou systému je odhaliť a potlačiť rôzne komunikačné kanály a iné systémy pomocou rádiových signálov v pásmach HF a VHF. V prvom rade ide o komunikačné a riadiace systémy taktickej úrovne, vrátane satelitných. Okrem toho je možné potlačiť rádionavigačné systémy.[3]

Nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Ruská invázia na Ukrajinu[upraviť | upraviť zdroj]

Počas vpádu na Ukrajinu nasadila ruská armáda aj systém elektronického boja Borisoglebsk-2. Ozbrojené sily Ukrajiny sa zmocnili minimálne jedného z týchto systémov.[4]

Používatelia[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ЦАМТО / Новости / Первая танковая армия Западного военного округ получила комплексы РЭБ нового поколения [online]. armstrade.org, [cit. 2023-04-08]. Dostupné online.
  2. ЦАМТО / Новости / На вооружение общевойсковой армии ЮВО на Северном Кавказе поступили новейшие образцы техники [online]. armstrade.org, [cit. 2023-04-08]. Dostupné online.
  3. WITCHER, Glenn. Комплекс радиоэлектронной борьбы РБ-301Б «Борисоглебск-2» [online]. topwar.ru, 2016-03-14, [cit. 2023-04-08]. Dostupné online.
  4. ЗСУ захопили російський комплекс РЕБ «Борисоглебск-2» [online]. mil.in.ua, [cit. 2023-04-08]. Dostupné online.