RSS (formát súboru)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

RSS je rodina XML formátov určených na čítanie noviniek na webových stránkach a všeobecne o syndikácii obsahu.

Technológia RSS umožňuje užívateľom Internetu prihlásiť sa k odberu noviniek z webu, ktorý ponúka RSS zdroj (RSS feed, tiež RSS kanál, RSS channel). Tento zdroj sa väčšinou vyskytuje na stránkach, kde sa obsah mení a pridáva veľmi často (napríklad spravodajské servery).

Pôvodne tento formát slúžil iba na odovzdávanie aktuálnych noviniek medzi jednotlivými servermi, ktoré takto veľmi jednoducho mohli odkazovať na aktuálne články na iných serveroch.

RSS formát poskytuje obsah celého článku, príp. jeho časť, odkaz na pôvodný článok a tiež iné metadáta. Tieto informácie sa posielajú ako XML súbor nazývaný RSS zdroj, webový zdroj, RSS stream, RSS feed alebo RSS kanál.

RSS sa používa aj pri obchodovaní na burzách. Príkladom je použitie RSS pri obchodovaní emisných kvót v systéme Carbon Place [1].

Rôzne podoby RSS[upraviť | upraviť zdroj]

Samotná skratka má niekoľko výkladov:

  • Rich Site Summary (RSS 0.91 od firmy Netscape)
  • Resource Description Framework Site Summary (tvorcom je W3C)
  • Really Simple Syndication (RSS 2.0 – v súčasnosti ho spravuje Berkman Center for Internet & Society na Právnickej fakulte Harvardovej univerzity)
  • Really Simple Syndication 3.0 (RSS 3.0 Lite – zatiaľ najmladší z rodiny RSS)

Existujú tiež ďalšie formáty s rovnakým účelom:

  • Channel Definition Format (CDF – formát od firmy Microsoft, v praxi sa vôbec nepresadil a dnes sa takmer neobjavuje)
  • The Atom Syndication Format (ATOM 1.0 – moderný štandardizovaný formát)

Použitie RSS[upraviť | upraviť zdroj]

Software určený na prácu s RSS kanálmi sa označuje ako RSS čítačka. Môže ísť o samostatný špecializovaný program, o plugin do iného programu (obyčajne webového prehliadača alebo programu na prenos okamžitých správ "instant messaging"), táto funkcia môže byť v inom programe priamo vstavaná, prípadne môže ísť o webovú aplikáciu poskytujúcu túto funkčnosť (napr. Google Reader či NetVibes, alebo RSSTab).

Pokiaľ niektorý webový server ponúka RSS kanály, obvykle to indikuje ikonkou, ktorá vedie priamo na URL príslušného zdroja, ktorý užívateľ zadá do čítačky a tá potom zobrazí zoznam všetkých takto sprístupnených článkov (či iných odkazov). Čítačka potom pravidelne kontroluje toto URL a zobrazuje nové položky.

Základnú podporu čítania RSS kanálov v súčasnosti už poskytujú aj samotné webové prehliadače (Internet Explorer verzie 7, Mozilla Firefox verzie 2 a 3, Opera) či poštové programy (MS Outlook 2003 a 2007)

Výhody RSS[upraviť | upraviť zdroj]

Čitateľ nemusí každodenne navštevovať všetky svoje obľúbené servery, aby zistil, či sa tam vyskytol nový článok. Toto za neho zabezpečí RSS čítačka a vďaka tomu má na jednom mieste rýchly prehľad nových článkov. Webmaster má naopak možnosť týmto spôsobom dať vedieť o novinkách užívateľom bez toho aby sa musel spoliehať na ich návštevu.

Webový portál, ktorý využíva údaje z RSS zdroja vo svojom obsahu si týmto prelinkovaním nepriamo zvyšuje svoju návštevnosť. Vyhľadávače ako Google, Seznam, Jyxo, atď. kontrolujú pravidelne platnosť odkazov, skúmajú zmeny na stránkach, atď. Toto potom indexujú do svojich databáz a tým rastie počet odkazov, ktoré smerujú na Vaše www stránky. Pri hľadaní rôznych tém sa zobrazí podľa počtu RSS odkazov umiestnených na stránkach, desiatky, stovky nových url odkazov smerujúcich na Váš webový portál. Tým rastie zákonite aj návštevnosť Vaších stránok.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.carbonplace.eu/info-rss[nefunkčný odkaz]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku RSS na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]