Raymond Robinson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Raymond Robinson
Narodenie29. október, 1910
Beaver County, Pensylvánia, USA
Úmrtie11. jún 1985 (74 rokov)
Brightown Township, Pensylvánia, USA

Raymond Theodore Robinson (* 29. október 1910, Beaver County, Pensylvánia, USA  – † 11. jún 1985, Brightown Township, Pensylvánia, USA) bol muž zo Spojených štátov, ktorý sa pre svoj zmrzačený zovňajšok stal mestskou legendou. Známy bol ako Zelený muž (The Green Man) alebo aj Charlie bez tváre (Charlie No-face). V detstve utrpel rozsiahle zranenie elektrickým prúdom, pri ktorom prišiel o oči, nos a pravú ruku.[1]

Detstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Robinson mal osem rokov, keď ho zranilo elektrické vedenie s napätím 1200 a 22000 voltov. Na stĺp sa pokúšal vyliezť, aby si prehliadol vtáčie hniezdo. Rok predtým na rovnakom mieste utrpel podobné zranenia iný malý chlapec, ktorý neprežil. Lekári preto nedávali Robinsonovi veľké šance na prežitie, no ten sa nakoniec zotavil, hoci prišiel o obe oči, nos, časť ucha a ruku.[2]

Dospelý život[upraviť | upraviť zdroj]

Býval so svojimi príbuznými v mestečku Koppel v Pensylvánii. Dni trávil zavretý doma a vyrábal rohožky, peňaženky a opasky, ktoré predával.[3] Za svetla zriedka opúšťal priestory domu kvôli obavám, že by jeho zjazvená tvár spôsobila paniku medzi susedmi. Na dlhé prechádzky sa vyberal až po zotmení, najradšej kráčal popri tichom úseku cesty Route 351. Vo svojom okolí sa orientoval pomocou slepeckej paličky, i tak ale skončil počas života niekoľkokrát pod kolesami prechádzajúcich automobilov.

Susedom sa zväčša vyhýbal, ale občas sa ku nemu na prechádzkach zvykla pridať skupinka ľudí. Výmenou za pivo alebo cigarety bol potom ochotný prehodiť zopár slov, či sa nechať vyfotografovať. Niektorí súputnici sa ku nemu správali milo, iní sa mu vysmievali, ale negatívne skúsenosti ho od prechádzok nikdy neodradili.

S nočnými vychádzkami skončil až v posledných rokoch života, kedy sa presťahoval do starobinca v Brightown Township, kde aj dožil.

Pamiatka[upraviť | upraviť zdroj]

Robinson sa stal legendou v okolí Pittsburghu a mnohí dobrodruhovia zvykli po nociach jazdiť po Route 351 v nádeji, že na krajnici natrafia na prechádzajúceho slepca. Známy sa stal ako „Zelený muž“, podľa tejto mestskej legendy utrpel zranenie ako malý pri šplhaní na elektrický stĺp, pričom mal prísť o oči, nos, ruku (čo sa zhoduje so skutočným príbehom Robinsona). Okrem toho sa mala jeho koža sfarbiť dozelena. V dospelosti mal potom prežívať v opustenom dome.

Na motívy Robinsonovho života by mal vzniknúť film. Práva na sfilmovanie zakúpila producentka Tisha Yorková ešte v roku 2008, ale z dôvodu hospodárskej krízy k realizácii projektu doposiaľ neprišlo.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Charlie No Face: The life and the legend | Local News | timesonline.com [online]. web.archive.org, 2017-08-25, [cit. 2023-05-13]. Dostupné online. Archivované 2017-08-25 z originálu.
  2. The Daily Times - Vyhľadávanie v archíve Správ Google [online]. news.google.com, [cit. 2023-05-13]. Dostupné online.
  3. . Dostupné online.