Redaktor:95.105.245.75

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Heimlichov Manéver[upraviť | upraviť zdroj]

Heimlichov manéver, taktiež nazývaný aj Heimlichov chmat je technika, ktorou sa snažíme oslobodiť ohrozenú osobu od cudzieho predmetu v dýchacích cestách a predísť tým uduseniu. Radí sa k prvej pomoci. Je pomenovaná po americkom lekárovi Henrymu Heimlichovi, ktorý túto techniku objavil.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Heimlich bol inšpirovaný pri vymýšľaní tohoto manévru článkom z roku 1972 The New York Times, ktorý uvádzal, že udusenie je šiesta najčastejšia smrť spôsobená nehodou. Jedna z jeho hlavných myšlienok bolo vymyslieť techniku, ktorú bude schopný praktizovať aj bežný človek a nie iba osoba, ktorá je klasifikovaná, že vie podať prvú pomoc.

Hemlichov manéver bol odporúčaný Americkou kardiologickou asociáciou a Americkým Červeným krížom v rokoch 1986 až 2005 ako spôsob pomáhajúci dusiacím sa ľuďom. Búchanie po chrbte bolo považované za nebezpečné, pretože odborníci sa zhodli na tom, že to predmet potláča ešte nižšie dýchacou trubicou. Neskôr bol Heimlichov manéver premenovaný a zmenili sa preferencie čo sa týka podania prvej pomoci dusiacému.

Prevedenie[upraviť | upraviť zdroj]

Dusenie nastáva pri čiastočnom alebo úplnom upchatí dýchacích ciest niečím, čo pri hltaní vošlo do hrtana miesto do hltana. Heimlichov manéver môže byť sám o sebe nebezpečný, môže poškodiť okolie bránice prudkým stláčaním. Preto ho používame až keď nezabralo nič čo by mohlo pomôcť pred tým.

V prvom rade treba prikázať osobe, ktorá sa dusí aby sa snažila vykašlať cudzie teleso. Ak predmet nevykašle treba osobe povedať aby sa posadila a prehla. Vtedy jej treba dvakrát udrieť medzi lopatky. Odporúča sa zopakovať 2-4-krát podľa potreby. Keď ani to nepomôže je nutné prejsť na stláčanie brucha teda Heimlichov chmat.

Postavíme sa za postihnutú osobu a jednou rukou jej objímeme brucho. Ruku zatneme do päste a položíme ju do stredu hornej časti brucha medzi pupkom a hrudnou kosťou teda položíme ju na bránicu. Následne si chytíme päsť druhou rukou. Potom obidve ruky pritiahneme prudkým pohybom k sebe od lakťov dovnútra a nahor, tým stláčame hornú časť brucha. Tlak by mal byť silný aby sa prekážka odstránila. Zákrok môžeme opakovať najviac 4-krát.

Keď sa nám dusí dieťa si ho posadíme do lona alebo si ho postavíme pred seba a tentokrát ho objímeme oba jednou rukou, kedže už nepotrebujeme takú silu ako pri dospelom. Ruku znova zovrieme do päste a položíme ju na bránicu. Druhú ruku budeme teraz používať ako opierku, dáme ju dieťaťu za chrbát a podoprieme ho. Prudkým pohybom no nie tak silným ako pri dospelom vtlačíme do brucha. Tlak ale musí byť dostatočné silný na odstránenie predmetu. Pri neúspechu opakujeme maximálne 4-krát.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. ↑MARKEL, Howard. How Dr. heimlich got his maneuver 40 years ago [online]. Public Broadcasting Servie, 16. júl 2014 [cit. 2016-08-23]. Dostupné online. (anglicky)
  2. ↑ŠTERUSKÁ, Maja; Príručka prvej pomoci. Bratislava: PRÍRODA a. s., 1993, 1995. ISBN 80-07-00717-2. S. 48, 49, 51, 52.