Preskočiť na obsah

Redaktor:Aberdko/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Matúšove pašie (nemecky Matthäus-Passion, latinsky Passio Domini Nostri J. C. Secundum Evangelistam Matthaeum) J. S. Bacha je oratórium z roku 1727. Námetom je úryvok z Matúšovho evanjelia, kapitola 26 a 27, ktorý opisuje umučenie Ježiša Krista. Názov pochádza z latinského slova passio (utrpenie, umučenie). Ide o najznámejšie zhudobnenie tohoto biblického textu.

Biblický text je predstavený relatívne jednoduchým spôsobom, a to predovšetkým pomocou recitatívu. Árie prinášajú novopísané básnické texty, ktoré sa vyjadrujú k rôznym udalostiam v biblickom rozprávaní a predstavujú myšlienkové pochody a stavy postáv v lyricko-monológovom štýle.

Okrem toho majú Matúšove pašie ešte dva výrazné aspekty. Jedným je formát dvojzboru, ktorý vychádza z Bachových vlastných dvojzborových motet, s ktorými sa bežne začínali nedeľné služby. A druhým je rozsiahle použitie chorálov, ktoré sa objavujú v bežnej štvorhlasovej forme, ako protipól k áriam a veľkým polyfonickým častiam.

Evanjeliové texty spieva tenorista Evanjelista ako recitatív. Sólisti spievajú slová rôznych postáv, tiež vo forme recitatívu. Okrem Ježiša, v pašiách vystupujú Judáša, Peter, dvaja vysoký kňazi, Pontský Pilát, Pilátová manželka, dvaja svedkovia a dve slúžky. Ich časti vždy spievajú rôzny sólisti. Hlavné postavy spievajú aj árie, ktoré sú často doprevádzané zborom. Duety spievajú dvojice sólistov a predstavujú súbežné hovory. Pasáže pre niekoľkých rečníkov, ktoré sa volajú Turbo (dav), často spieva jeden alebo obidva zbory.

Hoci Bach napísal štyri (alebo päť), verzií pašií, zachovali sa iba dve (Matúšove pašie a Jánove pašie). Matúšove pašie boli pravdepodobne prvýkrát predvedené na Veľký piatok (11. apríla) 1727 v kostole svätého Tomáša v Lipsku, kde bol Bach kantorom a zbormajstrom. Po revízií v roku 1736, boli opät uvedené 30. marca 1736, tentokrát aj s dvomi organmi. Pašie boli znovu revidované, pravdepodobne kvôli oprave druhého organu, a predstavené 24. marca 1742.


✚ Prvá časť


1. Zbor Poďte, ó dcéry, pomôžte mi nariekať. Hľa! - Kto? – Ženích. Pozrite na neho. Ako? - Ako baránok! Ó, Baránok Boží, nevinný, zabitý na kríži. Hľa - Čože? - Hľa, trpezlivosť! Trpezlivý po celú dobu, aj keď opovrhovaný. Pozrite sa! - Kam? - Na našej viny. Nesie všetky hriechy, inak by sme sa museli vzdať nádeje. Hľa, z lásky a milosti na dreve kríža sám! Zmiluj sa nad nami, Ježišu!

2. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Keď Ježiš dokončil tieto slová, povedal svojim učeníkom: Ježiš: Viete, že za dva dni bude Veľká noc, a Syn človeka bude zradený, aby bol ukrižovaný.

3. Chorál Jezu, čo si urobil zlé, že si dostal takýto ostrý rozsudok? Čo je to za vina, akého zločinu si sa dopustil?

4a. Recitatív tenor Evanjelista: Zišli sa veľkňazi a zákonníci a starší ľudu v paláci najvyššieho kňaza, ktorého meno bolo Kaifáš, a radili sa, ako by mohli chytiť Ježiša a zabiť ho. Povedali si však:

4b. Dvojzbor Nie na sviatok, aby snáď z toho nebol rozbroj medzi ľuďmi.

4c. Recitatív tenor Evanjelista: Keď Ježiš navštívil Betániu a bol v dome malomocného Šimona, prišla k nemu žena s drahou nádobou masti a vyliala mu ju na hlavu, keď sedel pri stole. Keď to videli jeho učeníci, rozhorčili sa a povedali:

4d. Zbor Aká škoda! Táto masť sa mohla predať za veľkú sumu, a poskytnúť chudobným.

4e. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Ale keď si Ježiš toho všimol, povedal im: Ježiš: Prečo trápite túto ženu? Urobila pre mňa dobrý skutok! Chudobných budete mať vždy medzi sebou, ale mňa nie. Ona naliala túto masť na moje telo, lebo budem čoskoro pochovaný. Veru, hovorím vám: toto evanjelium sa bude hlásať po celom svete, že to urobila na moju pamiatku.

5. Recitatív alt Milovaný Spasiteľu, našiel si sa uprostred hlúpej hádky tvojich učeníkov, pretože jedna verná žena pomazala tvoje telo olejom, aby ho pripravila k pohrebu. A z mojích očí tečú prúdy sĺz, kým lejem na tvoju hlavu túto masť !

6. Ária alt Vina a bolesť láme hriešne srdce vo dvoje, takže moje slzy sú ako upokojujúci balzam, ktorý ti ponúkam, drahý milovaný Ježišu.

7. Recitatív Evanjelista: Potom prišiel jeden z dvanástich, ktorého meno bolo Judáš Iškariotský, k veľkňazom a povedal: Judáš: Čo by ste mi dali? Chcel by som, ho zradiť. Evanjelista: A ponúkli mu tridsať strieborných. A odvtedy hľadal príležitosť, kedy by ho mohol zradiť.

8. Ária soprán Tvoje milované srdce bude krvácať! Dieťa, o ktoré som sa starala a kojila, zabijú vďaka hlúpim intrigám. Zradí ho had.

9a. Recitatív tenor Evanjelista: V prvý deň sviatku nekvasených chlebov prišli učeníci k Ježišovi a povedali mu:

9b. Zbor Ak chceš, pripravíme ti k jedlu veľkonočného baránka.

9c. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Povedal: Ježiš: Choďte do mesta, a poviete: Majster vám hovori: Môj čas je tu, chcem večerať veľkonočného baránka so svojimi učeníkmi. Evanjelista: A učeníci urobili, ako im povedal Ježiš, a pripravili veľkonočného baránka. A večer sedel pri stole s dvanástimi. A keď jedli, povedal: Ježiš: Veru, hovorím vám jeden z vás ma zradí.

9d. Recitatív tenor Evanjelista: A všetci sa zarmútili a každý z nich hovoril:

9e. Zbor Pane, som to ja?

10. Zbor Som to ja, je mi to ľúto. So zviazanými rukami a nohami by som mal trpieť v pekle. Tie biče a putá, ktoré si On vytrpel, to všetko aby zachránil moju dušu.

11. Recitatív tenor a bas Evanjelista: On odpovedal a riekol: Ježiš: Ten, kto si so mnou namáča chlieb v mise, ten ma zradí. Syn človeka bude zaiste zdradený, ako je to napísané, ale beda tomu človeku, ktorý ho zradi! Bolo by mu lepšie keby sa nikdy nenarodil. Evanjelista: Potom Judáš, ktorý ho zradil povedal: Judáš: Som to ja, Rabbi? Evanjelista: On mu povedal: Ježiš: Ty to hovoríš. Evanjelista: Keď jedli, Ježiš vzal chlieb, vzdával vďaky, lámal a dával svojim učeníkom a povedal: Ježiš: Vezmite, jedzte, toto je moje telo. evanjelista: Potom vzal kalich, dobrorečil, a dal im ho so slovami: Ježiš: Pite, toto je moja krv novej zmluvy, ktorá sa vylieva za mnohých na odpustenie hriechov. Hovorím vám, že nebudete piť naďalej z plodu tohto viniča až do dňa, keď ho budem piť znovu s vami v kráľovstve môjho Otca.

12. Recitatív soprán Moje srdce sa topí v slzách, že ma Ježiš opúšťa. Ale mám radosť z jeho záveti: Jeho telo a Jeho krv, vzácne to dary mi zanechal. Aj keď bol vo svete, nespáchal žiadnu neprávosť, naopak miloval všetkých ludí až do konca.

13. Ária soprán Dávam Ti dnes moje srdce. Vstúp do neho! Ja sa do teba vnáram. Svet je už ničím pre mňa a nebo všetkým.

14. Recitatív Evanjelista: A keď dospievali chválospevy, vyšli na Olivovú horu. Ježiš im povedal: Ježiš: V túto noc, sa všetci zarmútite. Lebo je napísané: Budem biť pastiera a ovce stáda sa rozpŕchnu. Keď však vstanem, pôjdem pred vami do Galilee.

15. Chorál Priznaj sa ku mne, môj strážca. Môj pastier, urob ma svojím! Ty, zdroj všetkého požehnania, si ma bohato blahoslovil. Tvoje ústa ma občerstvovali mliekom a sladkou potravou. Tvoj Duch ma obdaril mnohými nebeskými radosťami.

16. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Peter mu odpovedal a riekol: Peter: Ak by ťa všetci opustili, ja ťa nikdy neopustím. Evanjelista: Ježiš mu povedal: Ježiš: Veru, hovorím ti, že tejto noci, skôr ako kohút zaspieva, ma trikrát zradíš. Evanjelista: Peter mu povedal: Peter: Aj keby som mal umrieť s tebou, nidky ťa nezradím. Evanjelista: Podobne tiež povedali všetci učeníci.

17. Chorál Vždy budem stáť pri tebe. Nevydaj ma na posmech! Nepohnem sa od teba, kým tvoje srdce bije. A keď nastane záverečny úder smrti, aj potom ostanem pri tebe a obíjmem ťa v svojom náručí.

18. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Potom prišiel Ježiš s nimi až na miesto zvané Getsemane a povedal učeníkom: Ježiš: Ostante tu, kým sa budem modliť. Evanjelista: A vzal so sebou Petra a dvoch synov Zebedejových, a začal byť smutný a bolo mu veľmi ťažko. Ježiš im povedal: Ježiš: Moja duša je smutná, až na smrť, zostaňte tu a bdejte so mnou.

19. Recitatív tenor a zbor Ó, aká bolesť! Zmučené srdce sa chveje a topí sa v žiali! Zbor: Čo je príčinou všetkých týchto problémov? Musí predstúpiť pred súd, niet mu pomoci. Zbor: Sú to moje hriechy, pre ktoré musis teraz trpieť! Musí vytrpieť všetky muky pekla. Musí zaplatiť za hriechy iných. Zbor: Ja som príčinou Tvojho utrpenia. Nech moja láska k Tebe, drahý Spasiteľu, aspon z časti zahladí Tvoju bolesť!

20. Ária tenor a zbor So svojím Ježišom budem bdieť, Zbor: a všetky naše hriechy zaspia. A keď aj zomriem nemusím sa bať, lebo jeho ubolené srdce mi prinesie vyslobodenie. Zbor: Jeho bolesť prináša horkosť smútku a sladkosť nádeje zároveň. So svojím Ježišom budem bdieť, Zbor: a všetky naše hriechy zaspia.

21. Recitatív tenor a bas Evanjelista: A odišiel kúsok ďalej, padol na tvár, modlil sa a riekol: Ježiš: Môj Otče, ak je to možné, oduzmi odo mňa tento kalich, však nie ako ja chcem, ale ako ty chceš.

22. Recitatív bas Záchranca kľačí pred svojím Otcom. Robí to pre nás všetkych, aby nás priviedol do Jeho milosti. Je ochotný vypiť kalich horkosti, v ktorom sú hriechy tohto sveta, lebo to je vôla Božia.

23. Ária bas Rád príjmen kríž a kalich. Rád budem piť z kalicha môjho Spasiteľa. Aj keď v jeho ústach, z ktorých prúdi mlieko a med, je horká chuť pozemského utrpenia, tá sa s prvým dúškom osladí.

24. Recitatív tenor a bas Evangelista: Keď sa vrátil k učeníkom, našiel ich spať, povedal im: Ježiš: Či ste nemohli bdieť so mnou jednu hodinu? Bdejte a modlite sa, aby ste nevošli do pokušenia! Duch je ochotný, ale telo je slabé. Evanjelista: Druhýkrát odišiel, modlil sa a riekol: Ježiš: Môj Otče, ak je to možné, oduzmi odo mňa tento kalich, však nie ako ja chcem, ale nech sa stane ako ty chceš.

25. Chorál To, čo môj Bôh chce, vždy sa stane. Jeho vôľa je najlepšia. On je ochotný pomôcť všetkým, ktorí na neho vkladajú svoju nádej, On nám pomáha v ťažkostiach a s mierou nás trestá, spravodlivý Bôh. Kto verí v Boha, stavia na ňom, a nikdy ho neopúšta.

26. Recitatív tenor a bas Evanjelista: A keď sa opäť vrátil, znova ich našiel spať. Nechal ich tak a odišiel sa modliť po tretíkrát, hovoriac rovnaké slová. Potom prišiel k učeníkom a povedal im: Ježiš: Oh! Spíte a odpočívate? Hľa, prišla hodina kedy bude Syn človeka vydaný do rúk hriešnikov. Vstaňte, poďme: hľa, prichádza ten ktorý ma zradí. Evanjelista: A keď ešte hovoril, prišiel Judáš, jeden z dvanástich, a s ním aj veľký zástup ľudí od veľkňazov po starších s mečmi a palicami. A Judáš im povedal: "Koho pobozkám, to je ten, chyťte ho!" A okamžite prišiel k Ježišovi a povedal: Judáš: Buď pozdravený, Majstre! Evanjelista: A pobozkal ho. Ježiš mu povedal: Ježiš: Môj priateľ, prečo si prišiel? Evanjelista: Potom prišli a položil ruky na Ježiša a zmocnili sa ho.

27a. Ária soprán, alt a zbor Môj Ježiš je teraz odvedený! Zbor: Nechajte Ho, nezväzujte Ho! Narýchlo Ho zviazali a odviedli!

27b. Dvojzbor Či už blesky a hromy zmizli z oblohy? Otvorte sa, ohnivé priepasti pekla! Zničte, rozbite a požerte vo svojom hneve klamúceho zradcu a jeho vražednú krv!

28. Recitatív tenor a bas Evanjelista: A hľa, jeden z učeníkov vystrel ruku a udrel veľkňazovho sluhu a odťal mu ucho. Ježiš mu povedal: Ježiš: Daj svoj meč na jeho miesto: všetci, čo sa chytajú meča, zahynú mečom. Alebo si myslíte, že som nemohol požiadať svojho Otca, aby poslal po mňa dvanásť plukov anjelov? Ale aby sa naplnilo Písmo, musí sa stať takto. Evanjelista: V tej hodine povedal Ježiš zástupom Ježiš: Prišli ste pre mňa ako po zlodeja s mečmi a palicami. Veď som každý deň sedával s vami, a učil vás v chráme, prečo ste ma neodviedli vtedy? Je to preto, aby sa naplnilo Písmo a proroci. Evanjelista: Potom sa všetci učeníci rozutekali a opustili Ho.

29. Chorál Ó človeče, oľutuj svoje hriechy, kôli ktorým Kristus opustil svojho Otca a prišiel na zem! Z čistej panny sa pre nás narodil, a stal sa Posredníkom. Obetoval sa za nás a niesol ťažké bremeno našich hriechov na kríži.


✚ Druhá časť


30. Ária alt a zbor Ó, teraz je môj Ježiš preč! Kam odišiel váš priateľ? Je možné ho vidieť? Kam odišiel váš priateľ? Ó, môj baránok je v tigrích pazúroch! Kam odišiel náš Ježiš? Poďme Ho spolu hľadať. S úzkosťou sa pýtame: Kde je náš Ježiš?

31. Recitatív tenor Evanjelista: Tí, ktorí chytili Ježiša, odviedli ho k veľkňazovi Kajfášovi, kde sa zhromaždili zákonníci a starší. Peter ich zdiaľky nasledoval ku veľkňazovmu palace, vošiel dnu a posadil sa ku služobníkom, aby mohol vidieť, čo sa bude diať. Najvyšší kňazi a starší sa radili a hľadali falošného svedectva proti Ježišovi, aby ho mohli zabiť, ale nenašli nikoho.

32. Zbor Svet ma v tajnosti súdi na základe klamstiev a falošných výmyslov. Pane, buď pri mne v núdzi. Chráň ma pred falošnými podvodmi.

33. Recitatív tenor a bas Evanjelista: A hoci pivádzali mnohých falošných svedkov, nemohli nájsť na ňom žiadnej viny. Potom predstúpili poslední dvaja falošní svedkovia a povedal: Svedok 1 a 2: Tento muž povedal: Môžem zničiť Boží chrám a postaviť ho do troch dní. Evanjelista: A veľkňaz vstal a povedal mu: Veľkňaz: Máš na to nejakú odpoveď? Evanjelista: Ale Ježiš mlčal.

34. Recitatív tenor Môj Ježiš mlčí, na klamstvá neodpovedá. Namiesto toho trpezlivo znáša svoj osud, tak aj mi podobné bolesti, prenasledovania a bolesti v tichosti nesme!

35. Ária tenor Trpezlivosť! Trpezlivosť! Aj keď ťa hadov jazyk štípe, trpezlivo znášaj svoj osud. Hanbu a výsmechy znášaj trpezlivo. Klamúce jazyky zažijú Božiu pomstu. Trpezlivosť! Trpezlivosť!

36a. Recitatív tenor a bas Evanjelista: A veľkňaz odpovedal a riekol mu: Veľkňaz: Prisahaj pred živým Bohom, či si ty Kristus, Syn Boží? Evanjelista: Ježiš mu povedal: Ježiš: Ty to hovoríš. Ale ja vám hovorím: Zakrátko uvidíte Syna človeka sediaceho po pravici svojho Otca na nebesiach. Evanjelista: V tom najvyšší kňaz roztrhol svoje rúcho a povedal: Veľkňaz: Hovoril rúhanie, čo ešte potrebujeme? Ste svedkami? Hľa, teraz ste počuli jeho rúhanie. Čo si myslíte? Evanjelista: Odpovedali:

36b. Dvojzbor Hoden je smrti!

36c. Recitatív tenor Evanjelista: Potom mu pľuli do tváre a bili ho hovoriac:

36d. Dvojzbor Prorok, prorok, povedz nám, kto ťa udrel?

37. Chorál Môj Pane, kto Ťa to bije? Hoci si Ty nikomu neublížil a nie si vinný, tak ako sme my.

38a. Recitatív tenor a soprán Evanjelista: Kým Peter sedel na dvore paláca, prišla k nemu žena a povedala: Žena: Aj ty si bol s Ježišom v Galilei. Evanjelista: Ale on pred všetkými zaprel a povedal: Peter: Neviem, o čom hovoríš. Evanjelista: Medzitým prišla iná žena a tiež povedala tým, ktorí tam boli: Žena: Tento bol tiež s Ježišom z Nazareta. Evanjelista: A on opäť zaprel a prisahal, Peter: Nepoznám toho človeka. Evanjelista: A po chvíli prišiel jeden z nich, čo stáli pri ňom, a povedal Petrovi:

38b. Zbor Skutočne, ty si jeden z nich, veď aj tvoja reč ťa prezradzuje.

38c. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Potom sa začal zaklínať a prisahať: Peter: Nepoznám toho človeka. Evanjelista: A hneď nato zaspieval kohút. Potom sa Peter rozpamätal na Ježišove slová, ktorý mu povedal: Skôr ako kohút zaspieva trikrát ma zaprieš. A vyšiel von a horko sa rozplakal.

39. Ária alt Zmiluj sa, Bože môj, pohliadni na moje slzy! Pozri na moje srdce ako horko plače. Zmiluj sa nado mnou!

40. Chorál Aj keď ma pokušenia vzďaľujú od Teba, vraciam sa k tebe pre odpustenie, ktoré mi ponúkaš cez utrpenie a bolesť smrti svojho Syna. Nepopieram svoju vinu. Avšak Tvoja milosť prevyšuje moje hriechy a previnania, ktoré Tebe teraz vyznávám.

41a. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Keď nastalo ráno veľkňazi a starší ľudu sa radili ako zabiť Ježiša. Zviazali Ho a odviedli Ho ku Pontskému Pilátovi. Keď sa Judáš, ktorý ho zradil dopočul, že on bol odsúdený, oľutoval, a vrátil tridsať strieborných veľkňazom a starším a povedal: Judáš: Zhrešil som, že som zradil nevinnú krv. Evanjelista: Oni povedali:

41b. Dvojzbor Čo je nás je do toho? Sám si to urobil!

41c. Recitatív tenor a bas Evanjelista: A odhodil strieborné v chráme, a odišiel a obesil sa. A kňazi pozbierali strieborné a povedali: Kňaz 1 a 2: Nedáme tie peniaze do pokladnice, pretože sú krvavé.

42. Ária bas Vráťte mi môjho Ježiša! Hľa, peniaze, za ktoré ho zradili. Hádžem vám ich k nohám. Vráťte mi môjho Ježiša!

43. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Keď sa kňazi poradili, kúpili za tie peniaze pole na pochovávanie cudzincov. Preto sa toto pole volá dodnes Krvavé pole. Naplnilo sa to, čo bolo povedané ústami proroka Jeremiáša, keď povedal: "Vzali tridsať strieborných, cenu toho, ktorého takto ocenili synovia Izraela, a dali ich za hrnčiarovo pole." Potom poslavili Pána pred Piláta, ktorý sa Ho spýtal: Pilát: Si židovský kráľ? Evanjelista: Ježiš mu povedal: Ježiš: Ty to hovoríš. Evanjelista: A keď Ho veľkňazi a starší obviňovali, nič nehovoril. Teda mu povedal Pilát: Pilát: Počuješ, za čo všetko ťa obviňujú? Evanjelista: Ale on neodpovedal ani slovo, Pilát sa veľmi divil.

44. Chorál Všetky svoje cesty i žiale len do Jeho rúk zver. Veď dáva mrakom aj vetru vždy správny smer! Či nevyberie teda tú najlepšiu z ciest, po ktorej ťa bude verne viesť?

45a. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Na sviatok mal Pilát zvyk oslobodiť jedného väzňa, ktorého si ľud vybral. V tom čase bol vo väzbe poznatý muž, ktorého meno bolo Barabáš. A pretože sa ľud zišiel, Pilát im povedal: Pilát: Koho chcete, aby som vám prepustil? Barabáša, alebo Ježiša, ktorého voláte Kristus? Evanjelista: Vedel, že mu ho doviedli s nenávisťou. Keď sa posadil na súdnu stolicu, jeho žena mu poslala posla so správou: Pilátová žena: Nemaj nič dočinenia s týmto spravodlivým mužom, veľa som trpela vo sne kôli nemu! Evanjelista: Ale najvyšší kňazi a starší presvedčili zástupy, aby si žiadali Barabáša a nechali Ježiša zabiť. A keď Pilát povedal: Pilát: Ktorého z týchto dvoch mužov mám prepustiť? Evanjelista: Odovedali: Zbor: Barabáša! Evanjelista: Pilát im povedal: Pilát: Čo mám teda urobiť s Ježišom, ktorého voláte Kristus? Evanjelista: Kričali:

45b. Zbor Ukrižuj Ho!

46. Chorál Aké úžasné! Dobrý pastier musí trpieť pre svoje ovce. Kráľ platí za svojích poddaných.

47. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Pilát povedal: Pilát: Čo zlého urobil?

48. Recitatív soprán Pre nás všetkých urobil len dobré: nevidiacim vrátil zrak, chromý môžu opäť chodiť, priesol nám Božie slovo, premohol diabla, povzbudil zarmútených, oslobodil nás od hriechov, iné nič môj Ježiš neurobil.

49. Ária soprán Z lásky ku mne môj Spasiteľ teraz umiera. On, ktorý bol bez hriechu, zomiera za hriechy. Vzdoruje peklu a vydobíja naše spasenie. Z lásky ku mne môj Spasiteľ teraz umiera. On, ktorý bol bez hriechu, zomiera za hriechy.

50a. Recitatív tenor Evanjelista: Ale oni kričali ešte viac, a vraveli:

50b. Zbor Ukrižuj Ho!

50c. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Keď Pilát videl, že nemôže zvíťaziť nad davom, vzal vodu, umyl si ruky a povedal: Pilát: Nenesiem vinu nad krvou tohto spravodlivého človeka: Evanjelista: Potom všetci odpovedali:

50d. Zbor Jeho krv na nás a naše deti.

50e. Recitatív tenor Evanjelista: Potom im vydal Barabáša, a nechal Ježiša zbičovať a vydal im ho, aby ho mohli ukrižovať.

51. Recitatív alt Zmiluj sa, Bože! Tu stojí záchranca zviazaný a zranený. Vy, čo ho chcete zavrazdiť, prestaňte! Či nevidíte bolesť jeho duše? Zmilujte sa, prestaňte!

52. Ária alt Ak slzy na tvári nemôžu nič získať, tak si zober moje srdce!

53a. Recitatív tenor Evanjelista: Potom vzali vojaci Ježiša do súdnej haly, zhromaždili sa okolo neho, obliekli mu šarlátové rúcho, na hlavu mu dali tŕňovú korunu a do jeho pravej ruky palicu z tŕstia, klaňali sa pred ním a posmievali sa mu:

53b. Dvojzbor Buď pozdravený, židovský kráľ!

53c. Recitatív tenor Evanjelista: A pľuli na neho, vzali mu palicu z ruky a udierali ho ňou po hlave.

54. Chorál Ó, hlava zranená, plná bolesti a pohŕdania. Ó, hlava, spútaná v tŕňovej korune. Ó, hlava, raz krásne zdobená a oslavovaná, teraz opovrhovaná. Sláva Tebe! Tá ušľachtilá tvár, pred ktorou by sa svet mal triasť, je teraz popľuvaná a bledá! Kto tak hanebme zneužil svetlo tvojho pohľadu?

55. Recitatív tenor Evanjelista: A keď sa mu skončili posmievať, vyzliekli mu plášť a dali mu vlastné oblečenie a vyviedoli ho, aby ho ukrižovali. A keď vyšli, našli muža z Cyreneje, ktorý sa volal Šimon, a prinútil ho, aby niesol jeho kríž.

56. Recitatív bas Naše telo a krv nas núti prísť ku krížu, Čím je naša duša lepšia, tým viac nás ku nemu tiahne.

57. Ária bas Príď, o sladký kríž! tak vyznávam. Vždy, keď budú moje bremená tažké, ty mi ich pomáhaj niesť.

58a. Recitatív tenor Evanjelista: A keď prišli na miesto zvané Golgota, čo je lebka, dali sa mu napiť octu zmiešaného so žlčou, a keď ho ochutnal, nechcel piť. Keď ho ukrižovali, rozdelili si jeho rúcho losom, aby sa splnilo, čo bolo povedané ústami proroka: "Rozdelili si jeho šaty medzi sebou losom." A sedeli okolo a strážili ho tam. A nad hlavu mu pripevnili nápis. "Toto je Ježiš kráľ židovský." A dvaja lotri boli ukrižovaní s ním, jeden po jeho pravici a druhý po jeho ľavici. A tí čo prechádzali okolo mu nadávali, vrteli hlavou a hovorili:

58b. Dvojzbor Ty, ktorý zničíš Boží chrám a postavíš ho do troch dní, pomôž sám sebe! Ak si Syn Boží, zostúp z kríža!

58c. Recitatív tenor Evanjelista: Rovnako tak sa mu posmievali aj veľkňazi so zákonníkmi a staršími hovoriac:

58d. Dvojzbor Iných zachraňoval, a sám si pomôcť nemôže. On je kráľ Izraela? Nech teraz zostúpi z kríža, a uveríme mu. Veril v Boha, nech ho on teda zachráni, však vravel: "Som Boží syn".

58e. Recitatív tenor Evanjelista: Rovnako sa mu posmieval aj lotor, ktorý bol s ním ukrižovaný.

59. Recitatív alt Ach, Golgota, smutná Golgota! Pán slávy tu musí hanebne zahynúť Zachraňujúcou spásou sveta opovrhujú na kríži. Tvorca neba a zeme musí byť odstránený zo zeme. Nevinný tu musí zomrieť vinným. Moja duša je hlboko zranená. Ach, Golgota, smutná Golgota!

60. Ária alt a zbor Hľa, Ježišová vystretá ruka! Poď! Zbor: Kam? Do Ježišovho náručia. Hľadaj jeho vykúpenie! Zbor: Kde? Živí i mrtvi tu spočívaju Zbor: Kde? V Ježišovom náručí

61a. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Od šiestej hodiny nastala tma po celej zemi až do hodiny deviatej. A o deviatej hodine zvolal Ježiš nahlas a povedal: Ježiš: Eli, Eli, lama zabachtani? Evanjelista: To je: Bože môj, Bože môj, prečo si ma opustil? Niektorí z nich, čo tam stáli, keď to počuli, povedali:

61b. Zbor Volá Eliáša!

61c. Recitatív tenor Evanjelista: A jeden z nich odbehol, vzal špongiu, a naplnil ju octom, dal ju na pralicu a dával mu piť. Ale iní hovorili:

61d. Zbor Prestaň! Uvidíme, či príde Eliáš, aby ho zachránil.

61e. Recitatív tenor Evanjelista: Ale Ježiš zvolal znovu mocným hlasom.

62. Chorál Keď jedneho dna budem ja musieť túto zem opustiť, prosím, ty ma neopusť! Keď budem stáť pred bránou smrti, príď mi oproti! A keď moje srdce zachváti strach a hroza, osloboď ma úzkosti cez svoju bolesť vytrpenu na kríži!

63a. Recitatív tenor Evanjelista: A hľa, chrámová opona sa roztrhla sa na dvoje, od vrchu až dole. A krajina sa triasla, skaly praskali a hroby sa otvorili a mnohé telá svätých vyšili z hrobov. A vojaci čo strážili Ježiša, keď videli zemetrasenie a čo sa stalo, báli sa veľmi a hovorili:

63b. Zbor On bol naozaj Boží Syn.

63c. Recitatív tenor Evanjelista: A mnoho žien ktore prisli z Galilee pozerali z obďaleč, medzi nimi Mária Magdaléna a Mária, matka Jakubova a Jozefa, a matka synov Zebedejových. Vo večerných hodinách prišiel bohatý človek z Arimatey, menom Jozef, ktorý bol tiež Ježišov učeník, k Pilátovi a prosil aby dal Ježišovo telo. Pilát nariadil, aby mu ho vydali.

64. Recitatív bas Ó, večerná hodina! Vo večerných hodinách sa vracia holubica a nesie olivový list v zobáku. Ó, večerná hodina! Čas zmierenia s Bohom. Kedže Ježiš vykonal svoj kríž, jeho telo prichádza k odpočinku. Dajte mi Ježišovo telo, aby som mu učinil Jeho pamiatku, ktorá poteší moju utrápenú dušu!

65. Ária bas Očisti moje srdce! Ježiša pochovám. Veď odteraz vo mne nájde svoj sladký odpočinok. Svet odíď! Nechaj Ježiša vstupit!

66a. Recitatív tenor Evanjelista: A Jozef vzal telo a zabalil ho do čistého plátna a položil ho do svojho nového hrobu, ktorý bol vytesaný v skale, a privalil veľký kameň ku vchodu do hrobu a odišiel. A Mária Magdaléna a iná Mária sedeli naproti hrobu. Na druhý deň prišli veľkňazi a farizeji k Pilátovi a povedali:

66b. Zbor Pane, spomenuli sme si, že ten podvodník povedal, kým bol ešte živý: Na tretí deň vstanem z mŕtvych. Príkaž preto, aby bol hrob strážený až do tretieho dňa, aby jeho učeníci neprišli a neukradli jeho telo a hovorili: Vstal z mŕtvych!

66c. Recitatív tenor a bas Evanjelista: Pilát im povedal: Pilát: Vzhľadom k tomu, že máte svojich strážcov, choďte a strážte hrob! Evanjelista: A tak šli a postavili k hrobu stráž.

67. Recitatív bas, tenor, alt, sopran a zbor Teraz náš Pán odpočíva. Zbor: Môj Bože, dobrú noc! Vytrpel, lebo všetky naše hriechy položili na neho. Zbor: Môj Bože, dobrú noc! Požehnané telo, pozri ako som plačem a a smútim za tebou! Zbor: Môj Bože, dobrú noc! Dávam Ti svoj život a ďakujem za tvoje utrpenie, lebo zachránilo moju dušu. Zbor: Môj Bože, dobrú noc!

68. Zbor Sedíme v slzách a voláme do hrobu: Odpočívaj v pokoji! Odpočin svoje vyčerpané telo! Toto je tvoj hrob a náhrobný kameň a miesto odpočinku tvojej duše.

✚ Koniec