Redaktor:Abrman/Adoniram Judson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Adoniram Judson, Jr. (* 9. August 1788 – † 12. April 1850) bol Americký misionár ktorý slúžil v Burme takmer 40 rokov. Vo veku 25 sa Adoniram Judson stal prvým misionárom reformovanej cirkvy, ktorý bol poslaný zo Severnej Ameriky do Burmy. Jeho služba s Lutherom Riceom viedla k vytvoreniu prvej Baptistickej asociácie v Amerike na podporu misionárov.

Občas ho považujú za prvého misonára v Burme, čo nieje pravda. Adonirama predbehol James Chater a Richard Mardon, ktorý prišli do Burmi v rohu 1807 a taktiež Felix Carey. Jeho predchodcovia ktorý boli misionármi v Burme avšak nevidržali dlho. Judson preložil Bibliu do Barmčini, a taktiež založil niekoľko baptistických spoločenstiev v Burme. Judsona si pamätajú ako prvého významného misionára v Burme, a taktiež ako jedného z prvích misionárov z Ameriki ktorí precestovali oceán.

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Judson sa narodil 9. Augusta 1788 v Malden, Middlesex County, Massachusetts. Jeho rodičmi boli Adoniram Judson a Abigail. Judson začal študovať na  College of Rhode Island & Providence Plantations (dnešná Brown University) keď mal 16 rokov. Štúdium ukončil keď mal 19 rokov s najväčšími úspechmi v ročníku. Kým študoval na vysokej škole sa zoznámil z mladým mužom ktorý sa volal Jacob Eames, oddaný deista a skeptik. Judson a Eames si vytvorili silné priatelstvo ktoré viedlo k tomu, že Judson zamietol vieru svojích rodičov a ich vedenia. Počas tohto času sa Judson venoval učeniu francúzskích filozofov, intelektuálov 18. storočia. Po ukončení štúdia na vysokej škole, Judson založil školu a napísal učebnice pre anglickú gramatiku a matematiku.

Judson's deist views were shaken when his friend Eames fell violently ill and died. Both had been sleeping in separate rooms at an inn, and Judson heard the death throes of the person next door, only to learn from the clerk the next morning that his anonymous neighbor had been Mr. Eames, who had indeed died. The shock of learning the dying neighbor's identity – and that Eames had led Judson away from the Christian faith into skepticism, but was now dead – returned Judson back to the faith of his youth, although he was already attending the Andover Theological Seminary. In 1808, Judson "made a solemn dedication of himself to God".[1] During his final year at the school, Judson decided upon a missionary career.

References[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Courtney Anderson (1987) To the Golden Shore: The Life of Adoniram Judson.

[[Kategória:Narodenia v 1788]] [[Kategória:Úmrtia v 1850]]