Redaktor:Abrman/Adoniram Judson (1)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Adoniram Judson, Jr. (* 9. August 1788 – † 12. April 1850) bol Americký misionár ktorý slúžil v Burme takmer 40 rokov. Vo veku 25 sa Adoniram Judson stal prvým misionárom reformovanej cirkvy, ktorý bol poslaný zo Severnej Ameriky do Burmy. Jeho služba s Lutherom Riceom viedla k vytvoreniu prvej Baptistickej asociácie v Amerike na podporu misionárov.

Občas ho považujú za prvého misonára v Burme, čo nieje pravda. Adonirama predbehol James Chater a Richard Mardon, ktorý prišli do Burmi v rohu 1807 a taktiež Felix Carey. Jeho predchodcovia ktorý boli misionármi v Burme avšak nevidržali dlho. Judson preložil Bibliu do Barmčini, a taktiež založil niekoľko baptistických spoločenstiev v Burme. Judsona si pamätajú ako prvého významného misionára v Burme, a taktiež ako jedného z prvích misionárov z Ameriki ktorí precestovali oceán.

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Judson sa narodil 9. Augusta 1788 v Malden, Middlesex County, Massachusetts. Jeho rodičmi boli Adoniram Judson a Abigail. Judson začal študovať na  College of Rhode Island & Providence Plantations (dnešná Brown University) keď mal 16 rokov. Štúdium ukončil keď mal 19 rokov s najväčšími úspechmi v ročníku. Kým študoval na vysokej škole sa zoznámil z mladým mužom ktorý sa volal Jacob Eames, oddaný deista a skeptik. Judson a Eames si vytvorili silné priatelstvo ktoré viedlo k tomu, že Judson zamietol vieru svojích rodičov a ich vedenia. Počas tohto času sa Judson venoval učeniu francúzskích filozofov, intelektuálov 18. storočia. Po ukončení štúdia na vysokej škole, Judson založil školu a napísal učebnice pre anglickú gramatiku a matematiku.

Judsonové deistické názory stratili svoju silu keď jeho priateľ Eames náhle zomrel. Obaja mali vlastné izby v hosteli, kde Judson počul ako niekto bojuje o život vo vedlajšej miestnosti.Až ráno zistil, že sa jednalo o Pána Eamesa, ktorý zomrel. Po tomto šoku z priateľovej smrti, priateľa ktorý zmenil jeho názory na vieru sa Judson vrátil k viere jeho detstva, aj napriek tomu, že už študoval na  Andover Theological Seminary. V roku 1808 odovstal Judson svoj život Bohu.[1] Počas jeho posledného roku štúdia sa rozhodol, že chce byť misionár.

References[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Courtney Anderson (1987) To the Golden Shore: The Life of Adoniram Judson.

[[Kategória:Narodenia v 1788]] [[Kategória:Úmrtia v 1850]]