Redaktor:Annaadria/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Atlas genetiky a cytogenetiky v onkológii a hematológii
Osah
Popis Otvorený, on-line prístup k internetovému časopisu/encyklopédii/databáze génov a ich funkcií, cytogenetických anomálií, klinických jednotiek pri malígnych ochoreniach, a ochoreniach s predispozíciou k nádorom, bunkovej biológie. Databáza sa priebežne aktualizuje, zhromažďujú sa a sumarizujú poznatky získané od lekárskej a vedeckej komunity.
Spracované údaje Anotácia génov, chromozómových anomálií, leukémií, solídnych nádorov a ochorení so zvýšenou náchylnosťou na rakovinu.
Organizmus Ľudský
Rôzne
Verzie áno
Frekvencia uvoľnenia údajov Týždenne
Kurátorská koncepcia Áno – manuálne (viac ako 10 000 strán) a automaticky (30 000 strán). Úplné prehľadné články vs automatické anotácie.


Atlas genetiky a cytogenetiky v onkológii a hematológii (http://www.infobiogen.fr/services/chromcancer; http://AtlasGeneticsOncology.org), je recenzovaný on-line časopis/encyklopédia/databáza venovaná génom a chromozómom, ktoré sa podieľajú sa na leukémiách, nádoroch a ochoreniach náchylných na rakovinu. Atlas založil v roku 1997 Jean-Loup Huret (Jean-Loup Huret) a vytvoril ho s bioinformatikom Philippom Dessenom. Atlas sa stal jednou z najdôležitejších databáz so zameraním na genetiku nádorov. V priebehu rokov sa rozrástol na monumentálne encyklopedické dielo a v súčasnosti obsahuje takmer 3.000 článkov a 10.000 strán, napísaných viac ako 3.500 autormi, s ikonografiou približne 35.000 obrázkov, 40.000 interných odkazov, 730.000 externých odkazov a s 5.500 návštevami denne. (http://atlasgeneticsoncology.org/Status/Status.html a http://atlasgeneticsoncology.org/Status/stat_atlas.html)1. Za svoju entuziastickú prácu a budovanie databázy po 25 rokov, získal Jean-Loup Huret francúzske ocenenie "chevalier dans l'ordre national du Mérite" v roku 20112.

Atlas je vytvorený pre a pomocou lekárskej a vedeckej komunity, členovia ktorej sú čitateľmi, ako aj autormi (http://atlasgeneticsoncology.org/BackpageAbout.html#AUTHORS). Príspevky sú pred prijatím oponované členmi redakčnej rady (http://atlasgeneticsoncology.org/BackpageAbout.html#EDITORIAL).

Databáza kombinuje rôzne typy poznatkov: odchýlky (aberácie) v rakovinových génoch, cytogenetické zmeny a génové fúzie pri malígnych ochoreniach, onkologické ochorenia a prekancerózy, patologické údaje, bunková biológia, externé odkazy a rozsiahlu ikonografiu. Atlas je jediná genetická stránka, kde je zahrnutý aj diagnostický a prognostický význam špecifických cytogenetických/genomických zmien a ich klinických dôsledkov. Výsledkom je obrovské množstvo údajov, ktoré sa neustále aktualizujú, čo umožňuje klinickým lekárom rýchlo nájsť relevantné informácie o genomických zmenách, ktoré majú v onkológii diagnostický a prognostický význam.

Informácie sa predkladajú vo forme stručných a aktualizovaných recenzií: karty (o génoch, cytogenetických/klinických jednotkách v hematológii, solídnych nádoroch a chorobách s predispozíciou ku nádorom) (napr. http://atlasgeneticsoncology.org/Anomalies/t0114ID1047.html) alebo dlhšie texty vo forme podrobných prehľadov (http://atlasgeneticsoncology.org/Deep/deeplist.html), kauzistická časť sa venuje zriedkavým cytogenetickým jednotkám v onkohematológii (http://atlasgeneticsoncology.org/Reports/Reportliste.html), veľký portál internetových databáz, stránky a časopisy venované genetike a/alebo rakovine (http://atlasgeneticsoncology.org/extdef.html; http://atlasgeneticsoncology.org/journalslinks.html), a edukačné podklady vo viacerých jazykoch (http://atlasgeneticsoncology.org/GeneticEng.html).

Články je možné vyhľadávať podľa témy: gény (http://atlasgeneticsoncology.org/Genes/Geneliste.html), leukémie (http://atlasgeneticsoncology.org/Anomalies/Anomliste.html), solídne nádory (http://atlasgeneticsoncology.org/Tumors/Tumorliste.html), ochorenie s predispozíciou ku nádorom (http://atlasgeneticsoncology.org/Kprones/Kproneliste.html) alebo chromozómov/ subchromozómových prúžkov (napr. http://atlasgeneticsoncology.org/Indexbychrom/idxa_1.html; http://atlasgeneticsoncology.org/Bands/1.html).

Atlas je súčasťou genómového projektu a podieľa sa na výskume epidemiológie rakoviny. Vedecká verzia Atlasu (http://documents.irevues.inist.fr/handle/2042/15655) je indexovaná v Scopuse a Embase a je prepojená s Human Genome Organization (HUGO), National Cancer Institute (CancerNet), International Union Against Cancer, GeneCards, Resources For Molecular Cytogenetics, Orphanet, Guide to Internet Resources for Cancer, Human Gene Mutation Database and Cancer GeneWeb 1,2.

Atlas je nezisková organizácia, jej členovia pracujú na báze dobrovoľníctva (http://atlasgeneticsoncology.org/) a finančná podpora pochádza od vedeckých spoločností, charitatívnych organizácií a individuálnych darcov (http://chromosomesincancer.org/en/activity.html).

Predplatné: Atlas je pre čitateľov prístupná bezplatne a autori nedostávajú honorár!

Pozri tiež

  https://en.wikipedia.org/wiki/COSMIC_cancer_database

•       https://en.wikipedia.org/wiki/Ensembl_genome_database_project

•       https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:WikiProject_Molecular_Biology/Genetics/Gene_Wiki

•       https://www.ncbi.nlm.nih.gov/genbank/

•       https://en.wikipedia.org/wiki/Gene_Wiki

•       https://www.genenames.org/

•       https://www.iarc.who.int/

•       https://en.wikipedia.org/wiki/International_Classification_of_Diseases_for_Oncology

•       https://genome.ucsc.edu/

•       https://en.wikipedia.org/wiki/COSMIC_cancer_database

•       https://en.wikipedia.org/wiki/Ensembl_genome_database_project

•       https://en.wikipedia.org/wiki/Gene

•      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/genbank/

•       https://en.wikipedia.org/wiki/Gene_Wiki

•       https://www.genenames.org/

 •   https://en.wikipedia.org/wiki/Mitelman_Database_of_Chromosome_Aberrations_and_Gene_Fusions_in_Cancer


[1] [2]

  1. Atlas of Genetics and Cytogenetics in Oncology and Haematology, 2009, n°1 - Full issue. Atlas of Genetics and Cytogenetics in Oncology and Haematology, 2011-11, čís. p. 75-77. Dostupné online [cit. 2021-09-26]. ISSN 1768-3262. DOI10.4267/2042/45324.
  2. http://atlasgeneticsoncology.org/

https://en.wikipedia.org/wiki/Atlas_of_Genetics_and_Cytogenetics_in_Oncology_and_Haematolo