Preskočiť na obsah

Redaktor:Antonromavsky/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

1. Mat téma Elektrické prístroje NN • El. prístroje sú zariadenia určené na : - spínanie

                                                                - istenie
                                                                - ochranu
                                                                - púšťanie
                                                                - ovládanie
                                                                - riadenie
                                                                - osobitná skupina

El. strojov, zdrojov vedení a spotrebičov el. energie (EE). Podľa týchto kritérií sa el. spotrebiče rozdeľujú : - El. prístroje musia mať také el. a mech. vlastnosti ktoré zaručujú že prístroje búdu v prevádzke spoľahlivé, bezpečné a budú vykonávať svoju funkciu v primeraný - Každý prístroj (el. stroj, zariadenie) musí trvalo vydržať nominálny prúd bez toho aby sa nebezpečne zahrial.

Rozdelenie: - spínače

                   - poistky nízkeho napätia
                   - ističe
                   - elektromagnety
                   - elektrické prístroje na vysoké a veľmi vysoké napätie


• Kryt- je odnímateľná vonkajšia časť el. zariadenia ktorá zabezpečuje ochranu krytím Krytie na el. zariadení je opatrenie na ochranu osôb pred nebezpečným dotykom živých častí alebo pohybujúcich sa častí a na ochranu el. zariadenia pred poškodením ktoré by mohlo nastať vniknutím cudzích telies alebo vody do vnútra el. zariadenia. Stupeň ochrany krytia je označený na štítku el. zariadenia značkou ktoré tvoria písmená IP a dvojčíslie. Prípadne sa toto označenie môže nahradiť grafickou značkou.

- 1 číslica vyjadruje stupeň ochrany pred dotykom živých alebo pohybujúcich sa častí pod krytom a stupeň ochrany pred vniknutím pevných cudzích telies. - 2 číslica vyjadruje stupeň ochrany pred vniknutím vody.

               - 1 číslica je od 0-6
               - 2 číslica je od 0-9
               - najmenšie krytie IP je 00
               - najvyššie krytie IP je 69

• Vonkajšie vplyvy určujeme podľa STN 33 200-5-51 z roku 2010 Predtým sa určovalo prostredie podľa už neplatenej normy STN 33 0300 Medzinárodne označenie konkrétneho vonkajšieho vplyvu tvoria 2 písmena veľkej abecedy a jedna číslica

- 1 písmeno vyjadruje kategóriu vonkajšieho vplyvu a môže mať len písmena A,B,C

        skupina A- prostredie
        skupina B- využitie
        skupina C- konštrukcia budovy

- 2 písmeno označuje charakter, konkrétny druh nepriaznivo pôsobiaceho vplyvu

       A- teplota
       B- teplota a vlhkosť súčasne
       C- nadmorská výška
       D- výskyt vody
       E- výskyt cudzích pevných telies
       F- výskyt korozívnych alebo znečisťujúcich látok
       G- nárazy, otrasy 
       H- vibrácie
       J- ostatné mech. namáhania
       K- rastliny alebo plesne
       L- živočíchy
       M- elektromagnetizmus, izolácia, pôsobenie statickej elektriny
       N- slnečné žiarenie
       P- seizmické účinky
       Q- búrková činnosť
       R- pohyb vzduchu

- číslica na 3 mieste určuje mieru vplyvu ktorá sa v danom objekte vyskytuje

Zásady pri určovaní vonkajších vplyvov- vonkajšie vplyvy musia byť v danom objekte určené vo všetkých priestoroch kde je umiestené respektíve sa používa el. zariadenie, alebo kde sa rieši ochrana pred nebezpečnými účinkami statickej elektriny. Po určení vonkajších vplyvov a opatreniach ktoré ich podmieňujú musí byť vyhotovený písomný doklad ktorý sa nazýva Protokol o určení vonkajších vplyvov. Protokol o určení vonkajších vplyvov v danom objekte vypracováva odborná komisia na čele s predsedom ktorý ho podpisuje.

• Stýkač je diaľkovo elektrický ovládaný vypínač, vyhotovený pre rôzne veľkosti spínacích prúdov a počet spínacích pólov. Pri stýkačoch rozdeľujem hlavné (silové) kontakty- cez ktoré je spotrebič pripojený na el. sieť a pomocné kontakty- ktoré slúžia na ovládanie a signalizáciu. Pomocné kontakty:

  pokojové- v pokojnom stave stýkača sú spojené (rozpínacie)
  pracovné- v pokojnom stave stýkača sú rozpojené (spínacie) 

Hlavné kontakty spínajú podľa typovej rady stýkača prúdu a veľkosti desiatok a tisíc A spínacie kontakty spínajú prúd do 10A. Napätie ovládanej cievky môže byť DC alebo AC Dôležité údaje: menovitý spínací prúd

                        ovládacie napätie cievky
                        spínací prúd pomocných kontaktov- ako často bude spínať


• Poistky- sú el. prístroje ktoré slúžia pri nadprúdovej ochrane obvodu ak sa zaťaží obvod nad nominálnu hodnotu prúdu pretaví sa tavný vodič a obvod preruší. Poistky majú funkciu ako ističe, rozdiel je že istič sa dá použiť viackrát a poistka je iba na jedno použitie (nemá tepelnú spúšť). Vymyslel ich Edison. Vo vnútri je tavný drôtik ktorý je zo špeciálnej zliatiny pre poistky a preteká ním prúd. Teplom sa preruší a prúd prestane pretekať. Veľkosť závitov: I-E 16- Edisonov

                            II-E 27- Edisonov
                            III-E 33- Edisonov
                            IV-G1 1/3- Ostrý závit

Ističe sú samočinné nadprúdové vypínače (zap/vyp)

         vypne sa sám keď ním pretečie väčší prúd
         slúži na ochranu el. zariadení pred účinkami nadprúdu
         neslúži na ochranu osôb

Ističe môžu byť: ľahkého radu do 63A

                          ťažšieho radu od 63A- 630A
                          veľmi ťažkého radu nad 630A

Prúdový chránič- je elektrické zariadenie zabezpečujúce el. obvod tak aby došlo k rýchlemu odpojeniu obvodu v prípade, že dôjde k úniku časti el. prúdu mimo chránený obvod. K takejto situácii môže dôjsť napr.: pri priamom dotyku uzemneného ľudského tela so živou častiu obvodu.

• Spínacie prístroje- sú určené na spínanie jedného alebo viacerých el. obvodov

                             spínaním sa rozumie spájanie a rozpájanie nezaťaženého alebo zaťaženého el. obvodu

Rozdelenie: 1. spínače

                   2. rozpájače
                   3. zásuvky
                   4. vidlice

Sériový vypínač-č.5 (lustrový)- sériový vypínač nám slúži k ovládaniu dvoch obvodov z jedného miesta, zapína a vypína jeden alebo druhý obvod alebo oba obvody.


Striedavý vypínač-č.6 (schodiskový)- striedavý vypínač nám slúži k ovládaniu jedného obvodu dvoma prepínačmi z dvoch miest.


Krížový prepínač-č.7 – krížový prepínač nám slúži nám slúži k ovládaniu jedného obvodu niekoľkými prepínačmi z viac než dvoch miest.


Bezpečnostné požiadavky na obsluhu a prácu na el. inštaláciách • Práca podľa pokynov- vydávajú sa len najnutnejšie pokyny a pracovník pracuje sám a preto tiež sám zodpovedá za voľbu bez opatrení predpisov počas práce.

Práca pod dohľadom- práca, ktorá sa vykonáva podľa podrobnejších pokynov. Pred zahájením práce sa osoba vykonávajúca dohľad presvedčí, či sú urobené nutné bezpečnostné opatrenia. V priebehu práce podľa potreby občas kontroluje dodržiavanie bezpečnostných predpisov. Pri tejto práci pracujúci zodpovedajú za dodržiavanie týchto predpisov.

Práca pod dozorom- práca, ktorá sa vykonáva za trvalej prítomnosti osoby, ktorá je poverená dozorom a ktorá je zodpovedná za dodržiavanie bezpečnostných predpisov.

• Príkaz B- príkaz B sa vydáva pre práce: 1. na el. inštaláciách VN, VVN, ZVN a ich blízkosti. Na práce na el. inštaláciách bez napätia sa príkaz B vydáva na zaistenie a odistenie pracoviska 2. na el. inštaláciách malého napätia alebo nízkeho napätia: a, ak je v spoločných priestoroch z inštaláciami VN, VVN, ZVN a ak by pri práci mohlo nastať nebezpečenstvo od týchto inštalácii b, na križovatkách vodičov vonkajších vedení MN, NN alebo VN, VVN, ZVN, kde môže vzniknúť nebezpečné indukovanie napätie

Príkaz B-PPN- je určený pre práce pod napätím na el. inštaláciách VN, VVN, ZVN. Vydáva ho osoba s vyššou kvalifikáciou, zodpovedá za prevádzku príslušnej el. inštalácie pričom tým môže poveriť ďalších pracovníkov ak spĺňajú danú kvalifikáciu.

Príkaz B a B-PPN- sa vydáva len pre jedno pracovisko a jednu pracovnú skupinu a platí najdlhšie 24 hod. Platnosť príkazu B začína od času keď zodpovedný vedúci práce alebo dozor prevzal pracovisko a podpis príkaz B. Koniec príkazu B sa končí písomným uzatvorením.

• Obsluha a práca na el. zariadeniach Obsluhovať el. zariadenia môžu iba osoby s kvalifikáciou vyžadovanú pre el. inštaláciu, ak sú na obsluhu predpísane ochranné pomôcky musia sa používať. Osoby obsluhujúce stroje a zariadenia sa musia oboznámiť ich prevádzkou a ich funkciami


• Ekonómia- veda (vedný odbor), spoločenskovedná disciplína, ktorá skúma hospodársku stránku života spoločnosti. Zaoberá sa rozhodovaním o využití vzácnych zdrojov a spôsobom rozdeľovania statkov sa služieb pre súčasnú a budúcu spotrebu. Delí sa na: makroekonómia- celé národné hospodárstvo

                 mikroekonómia- jednotlivé subjekty národného hospodárstva

Ekonomika- spoločenská prax (ekonomické činnosti)

                    zahŕňa činnosti ako sú: výroba, rozdeľovanie, výmena, spotreba statkov a služieb  

Typy ekonomík- typ ekonomiky danej krajiny úzko súvisí s politickým zriadením tejto krajiny 1. zvyková- ekonomika inštinktu = tradičná ekonomika- je historicky prekonaná, ekonomické spávanie sa riadi inštinktom, zvykom, prenáša sa z generácie na generáciu, primitívny spôsob hospodárenia (založená na zvykoch a tradíciách, v súčasnosti sa nepoužíva). 2. príkazová- funguje na príkazoch- nariadeniach z centra

                 štátne vlastníctvo výrobných prostriedkov
                 neexistovalo súkromné podnikanie ani voľná konkurencia
                 centrálne plánovanie- centrálny národohospodársky plán

• Ekonomické otázky:

1. Čo vyrábať? - aké druhy statkov a služieb? (potraviny, priem. výrobky, štandard. výrobky, lux. výrobky)v akom množstve vyrábať?

2. Ako vyrábať? - Kto bude vyrábať? (statky, služby)

                                     Aká technika, technológia sa použije?
                                     Aké typy podnikov? (súkromné, štátne, miešané)
                                     Aký bude spôsob výroby? (malovýroba, veľkovýroba)

3. Pre koho vyrábať? - Znamená určiť spôsob rozdeľovania výsledkov výroby

                                Všetkým rovnako.
                                Kto sa viac pričinil.

1,5 2,5 4 6 10 16 25 35 50 70 95 120 150 185 210 240 300 400 500 800

2. Mat téma • Elektrické prístroje VN rozdeľujeme: 1. Spínacie prístroje- odpojovače a prepojovače

                             úsečníky
                             odpínače
                             výkonové vypínače
                             rýchlo vypínače jednosmerný prúd

2. Poistky VN 3. Zvodiče prepätia v energetike- ochranné

                                                  bleskoistky
                                                  prierazky

• Odpájače a prepojovače- používajú sa na zapájanie a odpájanie el. obvodov bez zaťaženia a na viditeľné rozpojenie el. zariadenia od napätia

Úsečníky- sú vonkajšie spínače na montáž priamo na stožiar pre vedenia do 35kV. Používajú sa na viditeľné odpojenie odbočiek (úsekov) vedenia alebo prípojok k menším transformátorom. Vo vypnutom alebo zapnutom stave je úsečník zabezpečený zámkom.

Odpínače- sú spínače schopné vypnúť a zapnúť prúdy v rozsahu až do hodnoty svojho nominálneho vypínacieho prúdu. Nie sú schopné vypínať skratové prúdy alebo v zapnutom stave ich musia prenášať bez poškodenia.

• Výkonové vypínače- sú spínače ktoré majú schopnosť vypínať alebo zapínať všetky prevádzkové prúdy vyskytujúce sa v el. obvode to znamená aj skratové prúdy. Majú spúšť ktorá pri skrate samočinne rozpojí obvod.

• Poistky VN- sú určené sa istenie el. obvodov vysokého napätia. V poistke sa roztaví drôtik ktorý preruší el. obvod.

Skladajú sa : Keramický nosič hviezdicového prierezu

                     Niekoľko paralelných poistkových drôtikov
                     Kremičitý piesok
         Porcelánové puzdro
         Kontaktné čiapočky
         Odporový drôtik
         Ukazovateľ stavu ktorý je spojený s odporovým drôtikom


• Zvodiče prepätie v energetike- sú to prístroje na chraničovanie prepätia na prístupnú veľkosť bezpečnú pre pripojené zariadenie prepätia je bezpečný stav ktorí môže spôsobiť skrat alebo zemné spojenie. Prepätie má rôzny pôvod: 1. Vzniká pri spínacích procesoch

napr.: pri vypínaní skratového prúdu, náhle odľahčenie generátora, vypínanie transformátora a pod. 

2. Atmosférické- vzniká pri búrkach

Dodržiavanie zásady bezpečnosti • Zábrany: musia byť vyhotovené tak aby chránili pracovníka pre nebezpečným priblížením alebo dotykom zo živými časťami. Zábrany rozdeľujeme: 1. Trvalé- pevné časti montované na zariadenia (napr. dvere rozvodne...) 2. Prenosné- nie sú trvalo namontované a slúžia na zaistenie pracoviska (bývajú z dreva alebo izolantu a môžu sa montovať za vypnutého a zaisteného stavu v minimálnej vzdialenosti od živých častí napr. 1kV- 50mm.) • Ochranné pomôcky: dielektrické rukavice, ochranný obyčajný štítok, ochranné okuliare a prilba, dielektrické galoše, gumené izolovačné koberce, skratovacie a zemniace zariadenia, vybíjacie zariadenia, zábrany, ochranné pásy, bezpečnostné laná, záchranné háky, Pracovné pomôcky: skúšačky napätia, indikátory fáz, izolované náradie, izolačné spínacie tyče, spínacie páky, fázovacie tyče, meracie prístroje, • Zásady ochrany životného prostredia

• Prvá pomoc pri úraze el. prúdom- Hlavné zásady laickej pomoci: 1. Vyslobodenie postihnutého z dosahu el. prúdu. 2. Kontrola životných funkcií 3. Privolanie lekára 4. Neodkladná resuscitácia (oživovanie) 5. Laické ošetrenie prípadných prvotných zrazení 6. Ohlásenie úrazu nadradenému

Neodkladná resuscitácia: 1. zistiť reakciu postihnutého na podnety (oslovenie, zatrasenie), ak je v bezvedomí dať hlavu do záklonu a zistiť prítomnosť dýchania 2. ak dýcha normálne (nie len lapavé agonálne dychy) otočiť do stabilizovanej polohy, 3. ak nedýcha normálne, zakričať o pomoc, alebo telefonovať na tiesňové číslo, 4. čím skôr začať kompresie hrudníka v jeho strede, do hĺbky 4-5 cm u dospelého, frekvenciou 80- 120.min-1, 5. po 30 stlačeniach dať hlavu postihnutého do záklonu a dvakrát vdýchnuť tak, aby bolo vidieť nadvihnutie hrudníka,- jednou rukou stláčame nos, druhou ťaháme za bradu 6. kompresie hrudníka a dýchanie striedať pomerom 30:2 až pokiaľ nezačne dýchať, 7. pokračovať v resuscitácii až do príchodu kvalifikovanej pomoci, alebo začiatkunormálneho dýchania postihnutého, alebo do vyčerpania záchrancu.


• Potreby - potreba je pocit nedostatku, ktorú je treba naplniť alebo uspokojiť -Niesú nemenné, menia sa s vekom a prostredím Druhy: podľa významu -základné (primárne)- biologické, existenčne...

                                     -vyššie (sekundárne)- luxusné...
           podľa charakteru -fyzické (hlad, smäd, auto...)
                           -duchovné (viera, vzdelávanie, kultúra) 
                           -sociálne (vzťah)

podľa subjektu -individuálne

                        -skupinové
                        -verejné 

• Statky – všetky prostriedky, prostredníctvom ktorých je možné upokojovať potreby Prostriedky: -hmotné (výrobky)

                   -nehmotné (služby)

Statky: -výrobky  materiálnou podstatou

           -služby  priebehom

Členenie statkov: 1. Podľa dostupnosti - voľné (vzduch, voda v potoku, lesné plody)

                             -vzácne (ekonomické)

2. Podľa formy - hmotné

                                - nehmotné

3. Podľa účelu - výrobné

                               - spotrebné 

4. Podľa subjektu - súkromné

                  - verejné 

5. Mat tema

Spôsob výroby elektrickej energie: Tepelná elektráreň Výroba elektrickej energie v tepelnej elektrární je charakteristická tým, že hlavným zdrojom jej výroby je spaľovanie uhlia, plynu alebo mazutu. V kotle sa vyrába para, ktorá poháňa turbínu pripojenú k alternátoru. Premena tepelnej energie na elektrickú sa realizuje parným cyklom. Jadrová elektráreň - spôsob výroby elektrickej energie v jadrovej elektrárni Princíp výroby elektriny v jadrovej elektrárni je podobný ako v klasickej tepelnej elektrárni. Rozdiel je len v zdroji tepla. V tepelnej elektrárni je zdrojom tepla fosílne palivo (uhlie, plyn), zatiaľ čo v jadrovej elektrárni je to jadrové palivo (prírodný alebo obohatený urán). Vodná elektráreň Vodné elektrárne fungujú na princípe premeny mechanickej energie vody na elektrickú energiu . Vodný prúd prechádza nepohyblivými rozvádzacími kanálmi turbíny a takto usmernený vteká do opačne zakrivených lopatiek obežného kola vodnej turbíny, roztáča ich a odovzdáva im svoju mechanickú energiu. Vymenuj prvotné (primárne)zdroje energie: Neobnoviteľné primárne zdroje energie sú zdroje, ktoré sa využívaním postupne vyčerpávajú. K neobnoviteľným energetickým zdrojom patria fosílne palivá a jadrové palivá. Fosílne palivá -delíme ich na: 1. tradičné palivá - uhlie, ropa, zemný plyn 2. netradičné palivá - olejové bridlice, dechtové piesky. Jadrové palivá - delíme ich na: 1. fúzne palivá - základom je využitie syntézy jadier atómov a následný molekúl vznik nových 2. štiepne palivá - napríklad urán, ako energetický zdroj sa využíva štiepenie jadier uránu, čo vyvoláva reťazovú jadrovú reakciu 3. množivé materiály - predstavujú skupinu materiálov, ktoré sa obnovujú v procese výroby


Obnoviteľné primárne zdroje energie - sú zdroje energie, ktoré sú nevyčerpateľné, pri používaní sa obnovujú. K nim patrí: 1. slnečné žiarenie 2. potenciálna a kinetická energia vody 3. energie vetra 4. geotermálna energia Vysvetli rozdelenie elektrární a stručne ich popíš: • tepelné- teplo produkuje paru pre parnú turbínu (v minulosti i parný stroj) poháňajúcu generátor • uholné - teplo sa získava spaľovaním uhlia • plynové - teplo sa získava spaľovaním zemného plynu • atómové- teplo sa získava štiepením atómových jadier (v budúcnosti možno . i jadrovou fúziou) • geotermálne - teplo pochádza zo zemského vnútra. • vodné - voda s vysokou energiou (kombinácia kinetickej a potenciálnej) roztáča vodnú turbínu poháňajúcu generátor • Riečne - využívajú spád rieky • Prílivové - využívajú zmeny výšky morskej hladiny počas prílivu a odlivu • prečerpávacie - de facto neprodukujú energiu, slúžia ako úložisko energie medzi sedlovým a špičkovým odberom; elektrická energia sa ukladá ako potenciálna energia vody • Veterné - generátor poháňa vrtuľa roztáčaná prúdením vzduchu • slnečné . • fotovoltaická - priama premena slnečnej energie na elektrickú pomocou fotoefektu • termická - sústredenie slnečných lúčov pomocou zrkadiel na malú plochu a zahriatie média na vysokú teplotu Popíš elektrárne využívajúce energiu slnka: Slnečná elektráreň získava teplo zo slnečného žiarenia. Sústavou plochých zrkadiel, ktoré sledujú pohyb slnka, sa koncentruje žiarivá slnečná energia na kotol umiestnený na vrchole veže. V kotly sa generuje para, ktorá poháňa turbínu s elektrickým generátorom. Iným typom slnečnej elektrárne je priama výroba elektrickej energie zo slnečného žiarenia pomocou solárnych (fotovoltaických) článkov.


b)Technická dokumentácia v elektrotechnike: Definuj pojem technický výkres, popíš druhy a formáty výkresov: Technický výkres je veľmi dôležitou súčasťou technickej dokumentácie. V porovnaní s inými výrazovými prostriedkami sústreďuje technický výkres na pomerne malej ploche neobyčajne veľké množstvo informácií o tvare, veľkosti a mnohých ďalších vlastnostiach zobrazovaného predmetu alebo zariadenia. - náčrt (škica) - je nakreslený voľnou rukou (nemusí byť' v mierke). Slúži pre informácie alebo záznam, ktorý obsahuje jednoduché zobrazenie. - originál (základný výkres alebo matrica) - je výkres, ktorý podáva súčasne platnú informáciu alebo údaje a je na ňom zaznamenaná posledná zmena. Obyčajne je nakreslený tušom na prírodnom pauzovacom papieri alebo plátne, resp. vytlačený laserovou tlačiarňou na papier. - kópia - zhotovuje sa z originálu rozmnožovaním Označenie formátu pozostáva z písmena nasledovaného číslicou, napr. A4. Standardy definujú tri najdôležitejšie rady formátov: A, B, C. Z nich rad A je základný, rad Bje rozširujúci, pre prípady, keď formáty radu A nevyhovujú a rad C je navrhnutý pre obálky. Ďalšie formáty tohto radu (A1, A2, A3,...) vznikajú postupným rozdelením na polovicu kolmo na dlhšiu stranu. Najčastejšie používaný formát A4 má rozmery 210 – 297mm. Vysvetli, čo musí obsahovať titulný blok: Titulný blok (popisové pole, je dané normou STN ISO 5457 (01 3118) )- zapisujú sa do neho údaje organizačnej, identifikačnej a informačnej povahy - umiestňuje sa v pravom dolnom rohu kresliacej plochy - skladá sa z dvoch častí: 1. z identifikačného poľa, 2. z poli pre doplňujúce informácie Popíš výrobnú činnosť podniku, vyvoďte jeho transformačný proces: Výrobná činnosť podniku veľmi podstatne ovplyvňuje jeho efektívnosť a konkurencieschopnosť jeho výrobkov. Výroba predstavuje transformačný proces, dochádza pri nej k premene výrobných zdrojov na výrobky a služby. Pri jej príprave i počas samotnej výroby sa rozhoduje o znižovaní výrobných nákladov, zvyšovaní kvality výrobkov a o rozsahu výroby, vrátane nových výrobkov. V užšom zmysle možno výrobnú činnosť chápať ako premenu výrobných faktorov na výrobky, čiže inputov na outputy. Táto premena prebieha ako výrobný proces, ktorý sa skladá z procesov pracovných, automatizovaných a prírodných. Pre výrobný proces je charakteristická materiálová, energetická, finančná a pracovná náročnosť.


Popíš rozdiel medzi výrobným a zostavným výkresom: • výkres zostavy - určuje spôsob, akým sa majú jednotlivé časti alebo súčiastky zostaviť vo funkčný celok. Na výkrese zostavy sa vykreslia všetky súčiastky, z ktorých sa skladá zobrazené zariadenie. Kótujú sa len hlavné rozmery, ako sú napr. celkové rozmery, vzdialenosti osí a iné charakteristické rozmery. . • výrobný výkres - výkres, obyčajne zhotovený na základe konštrukčných údajov. Musí poskytovať všetky údaje potrebné pre výrobu.

Prvá pomoc pri úraze elektrinou Postup pri záchrane človeka, ktorý utrpel úraz elektrinou Pri poskytovaní prvej pomoci pri úrazoch elektrinou treba konať' rýchle, rozvážne a neprenáhlene. 1. Postihnutého ihneď' vyslobodiť' z dosahu elektrického prúdu vypnutím alebo spoľahlivým prerušením obvodu, v ktorom sa nachádza. 2. Ak postihnutý zasiahnutý prúdom nedýcha, treba ihneď' zaviesť umelé dýchanie. 3. Ak je srdcový pulz nehmatateľný treba umelé dýchanie doplniť' nepriamou masážou srdca. 4. Treba zavolať, alebo poslať po lekára. 5. O úraze treba čo najrýchlejšie upovedomiť príslušného vedúceho pracoviska

6. Mat tema a) Tepelné elektrárne Popíšte spôsob výroby el. energie v párnych elektrárňach: Výroba elektrickej energie v tepelnej elektrárni je charakteristická tým, že hlavným zdrojom jej výroby je spaľovanie uhlia, plynu alebo mazutu. V kotle sa vyrába para, ktorá poháňa turbínu pripojenú k alternátoru. Premena tepelnej energie na elektrickú sa realizuje parným klom Vysvetlite princíp atómovej elektrárne:

V súčasnosti poznáme 3 druhy elektrárni: tepelné, vodné a jadrové. Zo všetkých týchto typov elektrárni sú najvýkonnejšie práve jadrové elektrárne. Hlavnou časťou tejto elektrárne je jadrový reaktor, v ktorom prebieha reťazová reakcia pri štiepení jadra uránu. Hlavnou častou reaktora je aktívna zóna, ktorá pozostáva z paliva 1 a moderátora 2. Ako jadrové palivo sa často používa obohatený prírodný urán U-238 uránom U-235. Moderátorom býva najčastejšie grafit resp. ťažká voda. Používa sa na spomalenie neutrónov. Podľa toho, či palivo je premiešané s moderátorom alebo nie, hovoríme o: 

- homogénnom reaktore (sú zmiešané) - heterogénnom reaktore (nie sú zmiešané). Na obrázku je heterogénny reaktor. Tato sústava je obklopená reflektorom 5. Jeho funkcia je vracať unikajúce neutróny späť do aktívnej zóny. Celá sústava je obklopená hrubou vrstvou betónu, ktorá chráni pred nebezpečným rádioaktívnym žiarením vznikajúcim v reaktore. Veľmi dôležitú úlohu v jadrovom reaktore zohrávajú regulačné tyče 3. Sú vyrobené z materiálu, ktorý silno pohlcuje neutróny, ako napr. kadmium, bor. Zasúvaním tyči sa reťazová reakcia spomaľuje, zmenšuje sa počet neutrónov. Vysúvaním tyči sa počet neutrónov zväčšuje, reťazová reakcia sa zrýchľuje. V aktívnej zóne sa pri štiepení uránu uvoľňuje veľké množstvo energie, ktoré sa mení na teplo a zohrieva aktívnu zónu reaktora. Reaktor je preto chladený vodou, ktorá cirkuluje v uzavretom okruhu - výmenník tepla 4 a odvádza toto teplo do zásobníka s vodou, ktorá sa mení na paru. Para sa využíva na poháňanie turbín generátora elektrickej energie - čo je princip jadrovej elektrárne.



Popíšte plynové elektrárne  

Používajú pre pohon elektrických generátorov plynové turbíny a používajú sa len špičkové. Výhody: schopnosť dosiahnuť prevádzkyschopného stavu a pripojenie do ES do 2 minút. malé investičné náklady na výstavbu (menšie zastavané priestory, chladiace veže nie sú potrebné, menšie požiadavky na chladenie, jednoduchšia doprava paliva). veľká celková účinnosť a 40%. Nevýhody: Vyššie prevádzkové náklady (drahšie palivo) • K-kompresor • SK-spaľovacia komora • T-turbína • G-generátor • M-rozbehový motor 1. prívod vzduchu 2. stlačený vzduch 3. splodiny horenia 4. expandované plyny 5. prívod paliva Vzduch stlačený v kompresore K vchádza do spaľovacej komory SK, kde sa spaľuje plynné alebo kvapalné palivo. Vzniknuté splodiny horenia (plyny) sú privádzané do turbíny T, kde dochádza k expanzii plynov a vzniká mechanická energia. Turbína Poháňa generátor G. Celý agregát sa musí roztočiť motorom M, ktorý sa pri rozbehu odpojí spojkou.

Popíšte náhradné zdroje EE Obnoviteľné zdroje elektrickej energie: • slnečná energia • biomasa a bioplyn • veterná energia • geotermálna energia • tepelné čerpadlo Je zrejmé, že nekonvenčné elektrárne svojimi výkonmi nie sú schopné pokryť spotrebu elektrickej energie našej krajiny, ale ako doplnkový zdroj určitých lokalít by určite našej energetickej sústave pomohol. b) Označovanie v elektrotechnike Vysvetlíte označovanie izolovaných vodičov v sieťach TN-C-S Elektrická sieť je tvorená sústavou obvodov slúžiacich na napájanie elektrických zariadení, ktoré sú napájané z toho istého zdroja. Sieť nie je napájaná len prvotným zdrojom - nová sieť vzniká napr. za transformátorom ak je spoľahlivo oddelený izolačnou bariérou od napájacej sústavy. Pri označovaní elektrických sieti sú zavedené skratky z dvoch písmen: TN, TT, IT • prvé písmeno - označuje vzťah siete a uzemnenia (situácia pri zdroji, napriklad pri transformátore): T - priame spojenie jedného bodu siete so zemou I - oddelenie všetkých živých častí od zeme alebo spojenie jedného bodu siete so zemou cez Impedanciu • druhé písmeno - vyjadruje vzťah neživých častí v rozvode a uzemnenia (situácia pri spotrebiči): T - priame spojenie neživých častí so zemou, nezávisle na uzemnení akéhokoľvek bodu siete N - priame spojenie neživých častí s uzemneným bodom siete (v striedavých sieťach s neutrálnym bodom) • ďalšie písmená (ak existujú) - vyjadrujú usporiadanie neutrálnych a ochranných vodičov: S - funkciu ochranného vodiča zabezpečuje vodič vedený oddelene od neutrálneho vodiča alebo od uzemneného krajného vodiča (S-angl. Separeted) C - funkcie neutrálneho a ochranného vodiča sú zlúčené do jedného vodiča (C-angl. Combined)


Vysvetlíte označovanie holých vodičov v sieťach TN-C-S Holé vodiče: a) pre jednosmernú sústavu: - kladný pól - tmavočervený záporný pól - tmavomodrý - stredný pól - svetlomodrý ochranný pól - žltozelený b) pre striedavú sústavu: - 1, 2, 3 fáza-oranžová po celej dĺžke, pre zvýraznenie fáz natreté čiernymi pruhmi - neutrálny- svetlomodrý - ochranný - žltozelený

Vymenujte označovanie svoriek v elektrotechnike





Charakterizujte ekonomickú stránku činnosti podniku, definujte pojmy náklady, výnosy, zisk, strata, schodok: Ekonomická stránka činnosti podniku: • Podnik - je samostatná hospodárska jednotka, ktorá využívaním výrobných činiteľov vyrába alebo poskytuje služby určené na predaj. • Náklady - je to spotreba živej a zhmotnenej práce vyjadrená v peniazoch. Spotreba živej práce vyjadruje mzdové náklady a do spotreby zhmotnenej práce patrí spotreba materiálu, paliva, opotrebenia majetku, opravy a i. Náklady vznikajú pri výrobe každého výrobku alebo pri uskutočňovaní akéhokoľvek výkonu. Náklady vedú k zníženiu majetku podniku. • Výnosy - sú výkony vyjadrené v peniazoch. Výsledok výrobnej alebo inej podnikateľskej činnosti firmy sú výkony. Výkon môže mať podobu výrobku, tovaru alebo služby. Najčastejšie sa vyrobené výkony realizujú na trhu predávajú sa odberateľom alebo sa ďalej používajú vo vlastnom podniku. Rozdelenie zisku a úhrada straty Rozdelenie alebo použitie disponibilného zisku závisí od jeho výšky a a od hlavných cieľov, ktoré podnikateľ' sleduje, môže sa rozdeliť takto: - na tvorbu rezervného fondu (zo zákona), - na tvorbu ďalších fondov (SF, fond odmien), - na vyplatenie dividend akcionárov, - na vyplatenie odmien funkcionárom, - rozdelenie časti zisku spoločníkom, - na rozvoj podniku - nákup DM - zostatok zisku (ak je, tak sa prevedie do budúceho roka ako nerozdelený zisk). V prípade, že podnik dosiahne stratu môže ju uhradiť: - z nerozdeleného zisku minulých rokov, - spoločníkmi podniku - z rezervného fondu, - znížením základného imania alebo sa strata prevedie do budúceho roka. ▫ Dosiahnutie zisku - závisí od toho, či podnik pri svojej podnikateľskej činnosti dosahuje zisk, alebo nie, bude od toho závisieť aj jeho ďalšia existencia. ▫ Zabezpečenie finančnej stability a likvidity - to podnik zabezpečí, ak má dostatok peňažných prostriedkov na úhradu svojich záväzkov a je schopný zabezpečiť svoju ďalšiu činnosť. ▫ Efektívnosť - podnik bude efektívny vtedy, ak sa bude snažiť dosiahnuť s danými vstupmi maximálne výstupy alebo ak sa bude snažiť dosiahnuť dané výstupy minimalizáciou vstupov, prípadne optimalizáciou vstupov a výstupov.


Znaky podniku: 1. Ekonomická samostatnosť - si vyžaduje fungovanie podniku. To znamená, že štát nezasahuje priamo do činnosti podniku. Úlohou štátu je určiť len všeobecné pravidlá, v rámci ktorých sa môže uskutočňovať podnikanie (výška daní, podmienky pre vznik podniku). Podnik sám rozhoduje o tom, akú formu podnikania si zvolí, kde bude jeho sídlo, čo bude vyrábať, ako bude organizovať výrobu, ako rozdelí hospodársky výsledok, s kým bude spolupracovať atď. 2. Kapitál - je nevyhnutnou podmienkou podnikania, slúži na zabezpečenie činnosti podniku. Tvoria ho hmotné, nehmotné a osobné zložky. 3. Právna subjektivita - podniky majú právo vo vlastnom mene uzatvárať zmluvy s inými subjektmi. Podniky nadobúdajú právnu subjektivitu zápisom do obchodného registra alebo získaním Živnostenského oprávnenia.

Vysvetlite výpočet výsledku hospodárenia podniku, popíšte spôsoby použitia zisku: Výsledok hospodárenia - základný ekonomický ukazovateľ činnosti ú. j.. Zistíme porovnaním nákladov a výnosov. Môže byť zisk alebo strata. Podľa oblasti činnosti vykonávanej ú. j. rozoznávame VH: a) z hospodárskej činnosti - účt. skupiny (60 až 65) - mínus (50 až 55) b) z finančnej činnosti - účt. skupiny (66 až 67) - (56 až 57) c) z mimoriadnej činnosti - účt. skupiny 68 - 58 VH z hosp. činnosti + VH Z fin. činnosti = VH z bežnej činnosti VH ú. jednotky zistíme z účtovníctva porovnaním konečných stavov účtov účt. triedy 5 a účt. triedy 6 na účte 710 - Úzas. Okrem tohto spôsobu zisťujeme VH aj neúčtovným spôsobom, najmä na účely stanovenia základu dane z príjmov. Jeho schéma je takáto: VH zistený z podkladov účtovníctva + položky zvyšujúce základ dane -položky znižujúce základ dane = VH predo zdanením Výnosy z hosp. č. - Náklady na hosp. č. = VH z hosp. č. Finančné Výnosy - Finan. Náklady= VH z finan. č. Mimoriadne Výnosy - Mimor. Náklady = VH z mimor. č. VH z hosp. č. + VH z fin. č. + VH z mimor. č. =VH pred zdanením

7. Mat tema a.) Vnútorná ochrana pred účinkami blesku Stanovenie rizika

STN EN 62305-2 uvádza postup na výpočet rizika pre objekty alebo inžinierske siete pred bleskom typu mrak zem. Riziko (celkové riziko) R, je definované ako miera. pravdepodobných ročných strát (osôb a majetku) spôsobená bleskom vztiahnutá na hodnotu (osôb a majetku) chráneného objektu. Tolerované riziko Rt zas ako najväčšia prípustná hodnota rizika pre chránený objekt. Pravdepodobnosť vzniku škody závisí od vlastnosti uvažovaného objektu - hodnotí sa nosná konštrukcia, vyhotovenie vnútorných a vonkajších podlaží, strechy atď. Početnosť výskytu nebezpečnej udalosti závisí hlavne od miestnej hustoty atmosférických výbojov, rozmerov posudzovaného objektu a vlastností jeho okolia (vplyv má aj počet a vlastnosti napájacích vedení). Koeficient škôd rešpektuje zo spôsobu a účelu využitia posudzovaného objektu; berie do úvahy aj počet a trvanie prítomnosti osôb priestore objektu, druh služieb, ktoré sú poskytované pre verejnosť a význam kultúrnych hodnôt nachádzajúcich sa v posudzovanom objekte. Výsledkom aplikácie tejto časti normy je definovanie prípustného rizika pre daný objekt a stanovenie úrovne ochranných opatrení LPL(Lightning Protection Level), ktoré treba na objekte vykonat'. Analýza musí byť súčasťou technickej správy prevádzkového súboru ochrana pred bleskom.
b.) Softvér 

Rozdiel medzi operačným systémom a programom Operačný systém (OS) je softvér, ktorý spravuje zdroje počítača a poskytuje programom rozhranie na prístup k týmto zdrojom. Operačný systém tiež spracúva systémové dáta a vstupy od používateľa a odpovedá alokovaním a spravovaním úloh a interných zdrojov počítača ako služby pre užívateľa. OS vykonáva základné úlohy ako kontrola a alokovanie pamäte, pridelenie priority systémovým požiadavkám, kontrola vstupných a výstupných zariadení, umožnenie pripojenia do siete a správa súborov, Operačné systémy môžeme nájsť takmer vo všetkom, čo obsahuje integrované obvody, od osobných počítačov, cez internetové servery, mobilné telefóny, hudobné prehrávače, herné konzoly, digitálne kamery, až po šijacie stroje či teleskopy. Program počítača je postupnosť inštrukcií v zápise zrozumiteľnom počítaču, ktorá slúži na vykonanie úlohy na tomto počítači. Program môže byť vo vykonateľnom alebo zdrojovom ivare. Programy delíme na systémové a používateľské

• Aplikačné programy Microsoft Word - textový editor. Microsoft Excel- tabuľkový kalkulátor Microsoft Outlook- e-mailová schránka Microsoft Access-databázový program HTML stránok Microsoft Project - správa projektov Microsoft Visio- návrh schém Microsoft Powerpoint - tvorba prezentácií Microsoft Frontpage - tvorba webových •

Operačné systémy Microsoft Windows Mac OS X Linux Unix MS DOS Solaris

Činnosť podniku

Náklady- Je to spotreba živej a zhmotnenej práce vyjadrená v peniazoch. Spotreba živé price vyjadruje mzdové náklady a do spotreby zhmotnej práce patrí spotreba materiálu, paliva, opotrebenia majetku, opravy a Náklady vznikajú pri výrobe každého výrobku alebo pri uskutoční akéhokoľvek výkonu. Náklady vedu k zníženiu majetku podniku Výnosy-Sú výkony vyjadrené v peniazoch, Výsledok výrobnej alebo inej podnikateľskej činnosti firmy va vykony. Výkon môže mať podoby výrobku, tovaru alebo sluzby Najčajte sa vyrobené výkony tealizujú na trhu predávajú sa odberateľom alebo sa d'ales používajú vo vlastnom podniky 

Zisk Výnosy- Náklady


Výsledok hospodárenia Výnosy - Náklady Zisk/ Strata

Použitie zisku na tvorbu rezervného fondu (zo zákona), -na tvorbu ďalších fondov (SF, fond odmien), na vyplatenie dividend akcionárov, na vyplatenie odmien funkcionárom. - rozdelenie časti zisku spoločníkom, - na rozvoj podniku - nákup DM - zostatok zisku (ak je, tak sa prevedie do budúceho roka ako nerozdelený zisk).

Prvá pomoc pri zásahu elektrickým prúdom

1. Postihnutého ihned vyslobodiť z dosahu elektrického prúdu vypnutím alebo spoľahlivým prevedenim obvodu, v ktorom sa nachádza. 

2.Ak postihnutý zasiahnutý prúdom nedýcha, treba ihned zaviesť umelé dýchanie. 3. Ak je srdcový pulz nehmatateľný treba umelé dýchanie doplnit nepriamou masážou 4 Zavolať lekársku 5. Uraz treba čo najrýchlejšie hlásiť u príslušného vedúceho pracoviska

8. Mat téma

a.)Rozvodná sústava VN, VVN a ZVN

Elektrizačná sústava je časť energetickej sustavy a tvorí ju vzájomne prepojený súbor zariadení na získavanie, prenos, transformáciu a distribúciu elektrickej energie až po jednotlivé spotrebiče, vrátane elektrických prípojok a priamych vedení, systémov meracej, ochrannej, riadiacej, zabezpečovacej, informačnej a telekomunikačnej techniky.

Každé elektrické vedenie má charakteristické vlastnosti:

● a.) činný odpor R ● b.) indukčnosť L ● c.) kapacitu C ● d.) zvody ● e.) koróna

b.) Indukčnosť závisí od prierezu vodiča, vzájomnej indukčnosti vodičov a prostredia

c.) Kapacita Vedenie vytvára kondenzátor s elektródami; vodič-zem, alebo vodič vodič. Pri nedokonalosti dielektrika prechádza kondenzatorom jalový kapacitný prúd. d.) Zvod - zapríčiňuje nedokonalosť izolácie vedenia proti zemi. e.) Sršanie (koróna)- čiastkové výboje v miestach najsilnejšieho el. poľa v tvare trsov- slabý praskot. Druhy rozvodných sústav rozvodne– veľké celky postavené a skúšané na mieste použitia, rozvádzače– zmontované a odskúšané ako jeden celok sa dopravujú na miesto montáže, rozvodnice– malé už vystrojené zariadenia určené pre rýchlu montáž.

Vzdušné vedenia sú postavené nad zemou mimo budov a bez ochranného obloženia. Pozostávajú zo stožiarov, ku ktorým sú pomocou armatúr a izolátorov pripevnené vodiče vedenia. Stožiare vzdušných vedení sú v teréne upevnené pomocou základov a môžu byť uzemnené.


b.) Základné elektrotechnické zákony a ich aplikácie v praxi

Jednoduchý El. obvod

● Elektrický obvod, ktorý obsahuje uzly, je jednoduchý elektrický obvod. ● Časť elektrického obvodu medzi dvoma uzlami sa nazýva vetva. ● V uzloch elektrického obvodu sa prúd rozvetvuje. ● Ampérmeter pripájame seriovo k prvku elektrického obvodu, v ktorom meriame prúd. ● Voltmeter pripájame paralelne k prvku elektrického obvodu, na ktorom meriame napätie. ● Každým prvkom jednoduchého elektrického obvodu prechádza rovnaký prúd.



Ohmov zákon Ohmov zákon je fyzikálny zákon ktorý definuje vzájomný vzťah medzi El. prudom, El. napätim, El. odporom

           I=U
            R  

● U – napätie [V] ● R – odpor [Ω] ● I – prúd [A]


I.Kirchhoffov Zákon Súčet prúdov vstupujúcich do uzla sa rovná súčtu prúdov z uzla vystupujúcich.

I1 + I2 - I3 - I4 = 0

II.Kirchhoffov Zákon Súčet úbytkov napätia na spotrebičoch sa v uzavretej časti obvodu (slučke) rovná súčtu elektromotorických napätí zdrojov v tejto časti obvodu.

-U + U1 + U2 = 0


Meranie výkonnosti ekonomiky Efektívnosť ekonomických procesov a činnosť ekonomických subjektov je potrebné merať. Komplexnosť modernej ekonomiky predpokladá neustále sledovanie, analýzu a vyhodnocovanie dosahovaných výsledkov na všetkých riadiacich stupňoch. Základnou makroekonomickou veličinou, ktorá sa používa na meranie výkonnosti ekonomiky je Hrubý Domáci Produkt, no možno ju merať aj pomocou Hrubého Národného Produktu. Na HDP sa podieľajú štyri sektory, ktoré navzájom spolupracujú a efektívnou činnosťou sa podieľajú na ekonomickom raste danej krajiny. Sú to domácnosti, firmy, štát a zahraničie.



HDP Hrubý domáci produkt predstavuje súhrnnú všetkých finálnych výrobkov a služieb , ktoré boli za určité obdobie vyrobené a poskytnuté na území daného štátu. "V samotnej praxi je ale zložité určiť, či je daný statok konečný, alebo či sa jedná o medziprodukt, ktorý bude ďalej spracovaný. C= výdavky domácnosti I= výdavky podnikov G= výdavky vlády N(x)= čistý export B) Dôchodková (príjmová) metóda výpočtu HDP W= mzdy R= renty I= úrokové miery Z= zisk A= amortizácia Y= dôchodky z vlastných firiem N= nepriame dane, t.j. spotrebné dane+ daň z pridanej hodnoty


Prvá pomoc pri úraze elektrinou Postup pri záchrane človeka, ktorý utrpel úraz elektrinou Pri poskytovaní prvej pomoci pri úrazoch elektrinou treba konať' rýchlo, rozvážne a prenáhlene. 1. Postihnutého ihneď' vyslobodiť' z dosahu elektrického prúdu vypnutím alebo spoľahlivým prerušením obvodu, v ktorom sa nachádza. 2. Ak postihnutý zasiahnutý prúdom nedýcha, treba ihneď' zaviesť umelé dýchanie. 3. Ak je srdcový pulz nehmatateľný treba umelé dýchanie doplniť' nepriamou masážou srdca. 4. Treba zavolať, alebo poslať po lekára. 5. O úraze treba čo najrýchlejšie upovedomiť príslušného vedúceho pracoviska

10. Mat tema

svetlo

Svetlo je prúd častíc-fotónov,ktoré sa šíria v určitých dávkach(kvantách).Dnešný názor-vlnovokorpuskulárny model-svetlo je priečne el.mag vln,kt. je nositeľom žiarivej energie a pri dopade na sietnicu oka vyvoláva zrakový vnem(vln.dĺžky od 380-760nm) názov označenie jednotka Svetelný tok Ф LUMEN lm Svietivosť I Candela cd osvetlenosť E Lx lux Svetelne zdroje M lm/m^2 jas L cd/m^2 Svetelne množstvo Q lm*s osvit H lx *s


Žiarivky Žiarivka je druh elektrického svetelného zdroja, ktorá na premenu elektrickej energie na svetelnú využíva žiarenie tlejivého elektrického výboja v parách ortuti. Samotný výboj vyžaruje neviditeľné ultrafialové žiarenie, ktorým je ožarovaná tenká vrstva vhodného luminoforu, nanesená na vnútornej strane banky žiarivky. Žiarenie excituje molekuly luminoforu, ktoré následne pri návrate do pôvodného stavu emitujú fotóny viditeľného svetla. Tento jav sa nazýva fluorescencia Žiarovka Žiarovka je druh elektrického svetelného zdroja, v ktorom sa svetlo vytvára rozžeravením odporovej špirály vo vákuu, alebo inertnom plyne pomocou elektrického prúdu. Výrazom žiarovka sa v súčasnosti označujú aj iné zdroje svetla


Rozdelenie osvetlenia

Denné osvetlenie Prirodzené denné osvetlenie je pre človeka nenahraditeľné. Preto je potrebné využívať ho účelne a efektívne. Už pri samotnom návrhu vnútorných priestorov určených pre dlhodobý pobyt ľudí by sa mali vytvoriť podmienky pre čo najlepšie využitie denného osvetlenia v súlade s funkciou daných miestností. V objektoch s trvalým pobytom ľudí má byť zaistený nerušený výhľad osvetľovacími otvormi do vonkajšieho okolia.

Umelé osvetlenie Umelým osvetlením len ťažko dosiahneme takú vysokú hladinu osvetlenosti, akú poskytuje prirodzené svetlo. Toto osvetlenie by malo pomáhať vytvárať zrakovo príjemné prostredie s čo najlepšími podmienkami pre zrakovú pohodu a prispievať k zvýšeniu všeobecnej bezpečnosti. Osvetlenie má veľký vplyv na celkovú sústredenosť. Zabezpečením optimálnej hladiny osvetlenosti stúpa rýchlosť rozlišovania, čo vplýva napríklad aj na skrátenie času vykonávania danej úlohy. Zlepšuje sa pracovný výkon, klesá zraková únava a v neposlednom rade sa predchádza vzniku pracovných úrazov. Treba však dať pozor na neprimerané zvyšovanie intenzity osvetlenia, pretože pri nadmerných hodnotách sa rýchlosť rozlišovania spomalí, alebo sa môže dokonca až zastaviť. Pri veľmi vysokých intenzitách osvetlenia sa zrak skôr unaví.

1. Využitie stropných svietidiel na osvetlenie veľkých plôch 2. Doplnenie stropných svietidiel o svietidlá v miestnostiach zrakovej úlohy Združené osvetlenie Pri združenom osvetlení je prirodzené denné svetlo doplnené umelým osvetlením. Jeho účelom je, okrem iného, znížiť nedostatok denného svetla spôsobeného premenlivosťou vonkajších atmosférických podmienok. Potrebnú úroveň osvetlenia priamo v mieste zrakovej úlohy pomáha dosiahnuť miestne osvetlenie. Umožňuje prispôsobiť a regulovať intenzitu osvetlenia podľa nároku na zrakový vnem.


Vipočet osvetlenia priemerné osvetlenie povrchu je pomer svetelného toku, ktorý naň dopadá, k ploche. Ale v skutočnej miestnosti časť svetelného toku lampy nedosiahne pracovné roviny a zmizne na stenách. Osvetlenie v miestnosti je pomer celkového svetelného toku svietidiel k ploche miestnosti s korekčným faktorom "η".

Podiel svetla "η", ktorý dopadá na pracovné plochy, možno odhadnúť okom. V najvšeobecnejšej aproximácii, pre veľmi priemernú miestnosť s nejakým druhom svietidiel, sa na pracovné plochy dostane asi polovica svetla, čo znamená, že pre veľmi hrubý odhad môžete použiť koeficient η = 0,5. Napríklad v miestnosti s plochou 20 m 2 lampa so svetelným tokom 700 lm (ekvivalent 60 W žiarovky) vytvorí osvetlenie E = 0,5 × 700 lm / 20 m 2 = 18 lx. A to znamená, že na dosiahnutie štandardu 150 lx potrebujete F = 700 lm × (150 lx / 18 lx) = 5 800 lm alebo ekvivalent 8 žiaroviek po 60 W! (Pol kilowattu žiaroviek na malá izba! Je jasné, prečo sú štandardy osvetlenia obytných priestorov oveľa nižšie ako pre inštitúcie a prečo inštitúcie neboli dlho osvetlené žiarovkami.)

B) Vodivy Vodič je zariadenie, ktoré slúži na vedenie (prenos) elektrickej energie. Obvykle ide o plný materiál, alebo súčiastku z nevodič je látka, ktorá nevedie elektrický prúd. Elektrický izolant neobsahuje voľne častice s elektrickým nábojom, alebo ich obsahuje v zanedbateľnom množstve. Zamedzuje pretoku elektrického prúdu polovodič je materiál, ktorý sa v čistej podobe zaraďuje elektrickou vodivosťou medzi vodiče a nevodiče. Jeho vodivosť sa silne mení s teplotou, dopadajúcim svetlom, usporiadaním kryštalickej mriežky a s obsahom prímesí. Dotácia N Dotácia N sa typicky robí prvkami s 5 elektrónmi vo valenčnej vrstve, napr. fosfor a arzén. Aby sa nenarušila pravidelnosť mriežky, najvhodnejšie sú prvky, ktoré majú podobné atómové polomery ako základný polovodič. Napr. pri kremíku je to fosfor. Dotácia P[ Dotácia P sa obvykle robí s prvkami s 3 elektrónmi (bór, hliník, gálium, indium) vo valenčnej vrstve. Keďže majú diery menšiu pohyblivosť ako elektróny („sú pomalšie“), preto sa polovodiče P používajú čo najmenej, napr. v tranzistoroch NPN je to len tenulinký prechod medzi obidvomi N-kami. Tranzistory PNP, kde je to opačne sú pri rovnakej cene pomalšie ako NPN. Ale aj PNP majú svoje výhody, hlavne v spínacích zapojeniach.


Najpouživanejšie materiali Med cu je to druhy najlepši vodič na svete ale je moc taška preto sa nepouživa na rozvody visokeho napatia tam sa použiva hlinik al s ocelovim lankom v strede pre vačšiu pevnosť Izolanty guma je jeden z najlepšich izolantov v dnešnej dobe sa použiva aj plast alebo keramicke izolatory na stlpy

11. Mat tema 1. Využitie EE - ELEKTRICKÉ TEPLO Elektrické teplo je druh energie, ktoré získame premenou elektrickej energie na tepelnú. Tepelná energia obsiahnutá v telese je celková pohybová energia neviditeľného a neusporiadaného pohybu všetkých atómov a molekúl v telese. Teplo získané z elektrickej energie sa vyznačuje čistotou, bezpečnosťou prevádzky a veľkým použitím v domácnostiach a priemysle.

Šírenie tepla je jeden zo spôsobov prenosu energie. Teplo sa vždy prenáša z telesa/látky/časti látky s vyššou teplotou na teleso/látku/časť látky s nižšou teplotou, v súlade s druhou termodynamickou vetou. Druhy šírenia tepla (tepelnej výmeny) sú: • vedenie tepla • prúdenie tepla • sálanie Šírenie tepla (tepelná výmena) vždy prebieha tak, že teplejšie teleso odovzdáva časť svojej vnútornej energie chladnejšiemu telesu. Pokusne sa tepelná výmena vykonáva pomocou kalorimetra. Pri tepelnej výmene platí tzv. zákon výmeny tepla: teplo prijaté chladnejším telesom sa rovná teplu, ktoré odovzdalo teplejšie teleso. Tento zákon je špeciálny prípad Zákona zachovania energie. Zariadenia pracujúce na princípe elektrického tepla sú: • elektrické tepelné zariadenia • elektrické chladiace zariadenia • tepelné čerpadlá

Technicky najviac používané zdroje tepla sú: 1.Joulovo teplo- vzniká prechodom prúdu cez činný otvor, jeho množstvo za určitý čas je dané Joulovým- Lensovým zákonom Q=W=R.I2.t

2.Infra teplo- jeho nositeľom sú infračervené lúče, ktoré vysiela každé teleso, ktoré je teplejšie ako 0 K.

3.Elektrický oblúk - zdroj tepla s najvyššou teplotou - je trvalý výboj vo vzduchu medzi elektródami - využitie: oblúkové pece; oblúkové zváranie

4. Elektrická iskra- vzniká pri iskrovom výboji striedavého napätia, je zdrojom tepla lokalizovaným na miesto jej dopadu, na ktorom spôsobí miestne roztavenie kovu využitie: pri obrábaní kovov 5. Dielektrické straty - vznikajú v dielektriku (izolante) umiestnenom v elektrickom poli -vplyvom dielektrickej polarizácie izolantu a čiastočne aj jeho zvodom vznikajú dielektrické straty, ktoré sa menia na teplo -týmto teplom sa izolant zahrieva v celom objeme umiestnenom v elektrickom poli -aj mikrovlny ohrev je v podstate dielektrický ohrev materiálu vloženého do elektrického poľa kondenzátora, ktorý je pripojený na VF zdroj (f=2 450MHz)

6. Vírivé prúdy - indukujú sa v kovových predmetoch uložených v striedavom magnet. poli -vznikajú v rovinách kolmých na smer magnetického toku -straty vzniknuté vírivými prúdmi sa menia na teplo, ktoré zohrieva materiálu -vplyvom povrchového javu (skin efektu) sa zhusťujú vírivé prúdy pri povrchu telesa, ktorý sa najviac zahrieva

7. Hysterezne straty - vznikajú v predmetoch z feromagnetických materiálov uložených v striedavom magnetickom poli stálym pre magnetovaním. -tieto straty sa menia na teplo

8. Peltierov jav - fyzik Peltier zistil, že otepľovanie závisí od smeru prietoku elektrického prúdu miestom styku -ak prechádza takýmto obvodom jednosmerný prúd jedným smerom spoj obidvoch kovov sa oteplí, ak prechádza prúd opačným smerom spoj sa ochladí

ELEKTRICKÉ PECE Odporové pece-sú vykurované teplom, ktoré sa vyvíja pri prechode elektrického prúdu vyhrievacou látkou alebo vykurovacím rezistorom

Rozdelenie: 1.pece pre nízke teploty(do 250°C)- používajú sa na sušenie elektrických strojov a prístrojov a ich vinutí a rôznych materiálov a potravín 2.pece pre stredné teploty(do 1050°C)- používajú sa na tepelné spracovanie kovov (žíhaním, kalením) 3.pece pre vysoké teploty- používajú sa na kalenie špeciálnych ocelí a na tavenie kovov s nižším bodom topenia , na smaltovanie v sklárskom a keramickom priemysle

Oblúkové pece- využívajú ako zdroj tepla elektrický oblúk Podľa spôsobu horenia oblúka v peci rozlišujeme: -pece s priamym kúrením-oblúk v nich horí medzi elektródou a taveninou -pece s nepriamym kúrením- teplo sa v nich prenáša do sadzby nepriamo

Indukčné pece- pece založené na ohreve indukovanými prúdmi rozdeľujeme podľa použitej frekvencie na : 1.Nízkofrekvenčné -pec má železné jadro, v podstate ju tvorí transformátor so závitom nakrátko, ktorý je vyhotovený ako kanálik alebo žliabok so šamotu -prúdy sa indukujú do sadzby a tekutá sadzba sa zohrieva joulovým teplom -tieto peci sa používajú na tavenie neželezných kovov ale aj na liatiny ocele

2. Stredno-frekvenčné: -pec je bez železného jadra -sadza sa v tomto prípade zahrieva vírivými prúdmi a pri železnej sadze ešte aj hystereznými stratami -na tavenie železných kovov

3. Vysokofrekvenčný: -použitie: na povrchové kalenie -hustota prúdov indukovaných do vloženého kovového predmetu ubúda so vzdialenosťou od povrchu

ELEKTRICKÉ ZVARANIE Elektrina je jednou z metód zvárania, keď sa elektrický oblúk používa na zahrievanie a následné tavenie kovov. Teplota posledné menovaného dosahuje 7000 ° C, čo je oveľa vyššia teplota topenia väčšiny kovov.

Rozdelenie podľa základných metód: Tavné: Lokálne stavenie zváraných častí bez použitia tlaku. rozlišujú sa podľa zdroja ohrevu: • Oblúkové - buď obaľovanou odtavujucou elektródou (rutilové, bázické, rutil-bázické, kyslé),netaviacou elektródou v ochrannej atmosfére plynov(TIG,WIG), alebo odvíjanou elektródou (MIG-MAG) v ochrannej atmosfére CO2, alebo CO2 s Argónom. Pri použití argónu sa zvar lepšie "rozlieva" resp. čím väčšie množstvo argónu tým je zvar “krajší” • Elektrotroskové - je metódou oblúkového zvárania. Teplo vzniká pri prechode elektrického prúdu medzi elektródou a zvarencom, pričom zvar je pokrytý roztavenou troskou. Troska (obvykle v práškovej forme) je sypaná do zvaru zváracím automatom. Medzi výhody tejto metódy patrí vysoká metalurgická čistota, malé nebezpečenstvo zakalenia, malá spotreba taviva. Používa sa na zváranie hrubostenných nádob, valcovacích stolíc, rámov lisov alebo kotlov a pod.

Tlakové Vyžaduje ešte pôsobenie vonkajšieho tlaku: • Odporové zváranie - je spájanie materiálov pôsobením tepla a tlaku, pričom teplo vzniká prechodovým odporom materiálu voči elektrickému prúdu. Na prenos elektrického prúdu a tlaku na zvarované materiály sa používajú elektródy z medi alebo jej zliatin.

2. Technológia výroby dosiek plošných spojov /DPS/ Doska plošných spojov (DPS), je v elektronike doska určená na osadenie elektronických súčiastok , ktoré prepájajú vodiče vytvorené v tenkej (plochej) kovovej vrstvičke na povrchu dosky. Plošné spoje sa využívajú na realizáciu elektronických obvodov a nachádzajú sa prakticky vo všetkých zložitejších elektronických zariadeniach. Bežne sa vyrábajú z izolačnej sklolaminátovej dosky opatrené z jednej či častejšie oboch strán medenou fóliou. Návrh dosiek s plošnými spojmi Motív vodivých dráh je obvykle tvorený špecializovanými počítačovými CAD programami, na základe nákresu elektrického obvodu nakresleného obvykle v tom istom programe. Motív je potom prenesený na priesvitnú fóliu, ktorá slúži ako predloha pre výrobu DPS. Návrh DPS môžeme v zásade rozdeliť podľa toho z akých podkladov vychádza a akými prostriedkami je prevádzaný a čo je jeho cieľom. Do návrhu DPS bolo zaradené aj prekreslovanie hotového návrhu DPS načrtnutého na papieri do CAD systému.

Podľa podkladov pre zadanie rozoznávame návrh zo: • schémy elektrického zapojenia nakreslenej na papieri • schémy elektrického zapojenia nakreslenej v OrCad SDT • náčrtu DPS na rastrovom papieri. Podľa cieľov návrhu: • získanie filmových predlôh DPS • získanie vŕtacích dát DPS • získanie dát DPS pre fotoploter • získanie dokumentácie DPS • kombinácie horeuvedených bodov Druhy DPS DPS podľa počtu vrstiev delíme na jednovrstvové, dvojvrstvové (obojstranné) a viacvrstvové. • Jednovrstvové DPS sú najjednoduchšie, pretože nepotrebujú vodivé prepojenia medzi jednotlivými vrstvami. • Dvojvrstvové DPS obsahujú spoje po oboch stranách nosného materiálu, prepojenia medzi nimi sú tvorené prekovenými dierami (tzv. via). • Viacvrstvové DPS obsahujú vodivé vrstvy aj vo vnútri materiálu a sú vyrábané spájaním viacerých jedno- a dvojvrstvových DPS s izolačnými medzi-vrstvami. Aj keď sú technologicky náročnejšie, viacvrstvové DPS umožňujú jednoduchší návrh zložitých elektronických obvodov a lepšie vlastnosti obvodov (napr. zníženie rušenia).

Maska na DPS je vysoko odolná najčastejšie zelená vrstva (možné aj iné farby), odolávajúca 30s teplote okolo 300°C a je odolná voči bežným a aj agresívnym rozpúšťadlám. Výhody masky sú najmä, profesionálnejší vzhľad, zamaskovanie drobných chýb, jednoduchšie spájkovanie, povrchová úprava (cínovanie, striebrenie, Au) sa robí iba na potrebných miestach a najmä je to odolnosť hotového DPS voči agresívnemu prostrediu.

Spôsoby výroby DPS 1. Pomocou nitov – po nameraní rozmerov od vŕtame otvory a osadíme nitmi, ktoré zanitujeme. Súčiastky osadzujeme podľa el. schémy za pomoci vodičov. 2. Deliacimi čiarami - je to spôsob odškrabávaním Cu plochy DPS, kde začiatok a koniec súčiastky nie je na jednej ploche ale plocha medzi nimi je preškriabaná. Uzly sú prepojene a súčiastky osadené podľa el. Schémy. 3. Kreslenie leptaním centrofixou vodiacimi čiarami - DPS jemne prešmirgľujeme prečistíme a obalíme do pauzovacieho papiera, na ktorom mame nákres návrhu DPS zo strany spojov, ojamkujeme otvory pre vývody súčiastok a dovŕtame. 4. Spôsob DPS fotocestou – kde sa po prešmirgľovaní nanesie tenká vrstva citlivej energie, ktorá sa nechá vytvrdiť na tmavom mieste. Fóliu alebo pauzovací papier umiestnime na DPS, pomocou skla papier pritlačíme a nasvietime halogénovým svetlom a odleptáme. 5. Technológia nažehľovaním predlohy na Cu fóliu pomocou špeciálnej nažehľovačky alebo papiera natlačeného v atramentovej tlačiarni. 6. Frézovaním pomocou programu v PC


PODNIK A PODNIKANIE Podnik Samostatná hospodárska jednotka, ktorá má ekonomickú samostatnosť a právnu subjektivitu - to mu umožňuje podnikať, čiže vyrábať výrobky, nakupovať výrobné faktory a poskytovať služby ktoré slúžia na uspokojovanie ľudských potrieb. Je to súhrn hmotných, nehmotných a osobných zložiek podnikania.

Druhy podnikov Podniky možno členiť a zostavovať z nich príbuzné skupiny, a to na základe rôznych hľadísk. Medzi najčastejšie kritériá patrí klasifikácia podnikov podl'a: a) konečného výsledku, b) hospodárskeho odvetvia, c) vlastníctva, d) veľkosti, e) právnej formy.

a) Podniky podľa konečného výsledku 1) Podniky výrobné, ktoré zhotovujú výrobky. Podľa druhu výrobkov ich možno členiť na: a) podniky prvovýroby, ktoré získavajú statky priamo z prírody (napr. ropa, uhlie, voda, drevo, piesok a pod.), b) podniky druhovýroby, ktoré spracúvajú produkty podnikov prvovýroby a vyrábajú buď' investičné statky (stroje, zariadenia), alebo spotrebné statky (potraviny, obuv, televízory). 2) Podniky služieb, ktoré produkujú rozličné druhy služieb, a to: a) služby verejné: armáda, justícia, súdnictvo, polícia, b) služby reprodukčné: doprava, opravárenské služby, obchod, c) služby rozvojové: školstvo, výskum a vývoj, informačné služby, zdravotníctvo a kultúra

b) Podniky podľa hospodárskeho odvetvia -priemyslu, -poľnohospodárstva, -stavebníctva, -dopravy a spojov, -obchodu, -školstva, -kultúry a podobne.

c) Podniky podľa vlastníctva 1.Súkromné podniky sú vo vlastníctve súkromných fyzických alebo právnických osôb a sú najvýznamnejšou skupinou podnikov v trhovej ekonomike. 2.Verejné podniky sú podniky vo výlučnom vlastníctve štátu alebo obce. Svojou činnosťou pôsobia v špecifických oblastiach sociálnej sféry (školstvo, zdravotníctvo, sociálne zariadenia) a hospodárskej sféry (doprava, ťažba nerastných surovín, vodárne a kanalizácie a pod.). Ich počet a význam klesajú. 3.Podniky so zmiešaným vlastníctvom majú časť vlastníctva súkromného a časť verejného. Často vznikajú ako dôsledok privatizácie podnikov, ktoré boli vo výlučnom vlastníctve štátu a v ktorých si štát ponechal určitý vlastnícky podiel.

b) Podniky podľa veľkosti - malé, - stredné, - veľké.

Veľkosť podniku závisí od kvantitatívnych a kvalitatívnych kritérií. Kvantitatívnymi kritériami sú: počet zamestnancov, veľkosť zisku, obratu, majetku a kapitálu podniku. Kvalitatívnymi kritériami sú: - veľkosť podielu podniku na trhu, - zložitosť organizačnej štruktúry, - umiestnenie podniku a počet miest, na ktorých podnik vykonáva svoju činnosť, . - splynutie alebo oddelenie manažérskych a vlastníckych funkcií.

d) Právne formy podnikov Právne formy podnikov v Slovenskej možno rozdeliť na: 1) Podnik jednotlivca 2) Obchodné spoločnosti 3) Družstvo 4) Štátny podnik 5) Podnik zahraničnej osoby

Podnikanie Je sústavná činnosť vykonávaná samostatne podnikateľom, vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť s cieľom dosiahnuť zisk. Subjekty podnikania: 1. fyzická osoba - každý človek ako nositeľ práv a povinností. Podnikať sa môže: po dovŕšení 18-roku veku, musí mať spôsobilosť na právne úkony, bezúhonnosť. 2. právnická osoba - každý subjekt, ktorý má spôsobilosť mať práva a povinnosti a pritom nie je fyzickou osobou.

12. Mat tema

1. Využitie EE - ELEKTRICKÉ CHLADENIE Princípom elektrického chladenia je prečerpávanie tepla. Teplo odoberáme ochladzovanej látke alebo priestoru a odvádzame ho do inej látky alebo priestoru, ktoré sa otepľuje. Chladenie môže byť vzdušné alebo vodné. Dokonalejšie je strojové chladenie, založené na odparovaní vhodného chladiva. Teplo, ktoré odvedieme za 1 sekundu, označujeme ako chladiaci výkon (W). Základnou súčasťou chladiacich zariadení, chladiarní, mraziarní a chladničiek je chladiaca sústava. Je to taká sústava, ktorá je schopná absorbovať (pohlcovať) teplo zo studeného zdroja a odovzdať ho teplému zdroju. Najpoužívanejšie chladiace sústavy: kompresorová (skvapalnenie stlačením – kompresiou) absorpčná (pohltením – absorpciou) polovodičová CHLADNIČKY Chladničky sú tepelne izolované skrine vychladzované chladiacim zariadením. Podľa spôsobu skvapalňovania odpareného chladiva rozdeľujeme chladničky na: • kompresorové • absorpčné • absorpčné s nepretržitým chladením • termoelektrické Elektrická kompresorová chladnička - Spúšťanie elektromotora kompresora je periodické a obstaráva ho termostat a rozbehové relé. V chladiacom okruhu kompresorovej chladničky sa uskutočňuje nasledujúci chladiaci obeh: látka vykonávajúca chladiaci obeh v chladiacom okruhu sa najskôr v plynnom stave stláča v kompresore, potom sa skvapalňuje v kondenzátore a nakoniec sa za redukčným ventilom odparuje vo výparníku. Elektrická absorpčná chladnička používa ako chladivo zmes čpavku, vody a vodíka v určitom pomere. Funkcia chladničky je založená na fyzikálnych zákonoch vyparovania kvapalín, miešania plynov a absorpcie plynov v kvapalinách. Polovodičová termoelektrická chladnička pracuje na princípe Peltierovho javu. Chladiace batérie sú zložené z polovodičových článkov. Chladný spoj polovodičov N a P možno použiť na chladiace účely tak, že sa umiestni do tepelne izolovanej časti chladničky. Teplá strana článku sa pripojí na zdroj jednosmerného prúdu. Tieto chladničky sa úspešne používajú v zariadeniach s malými chladiacimi výkonmi, kde nezáleží na ich nadobúdacej cene zariadenia a účinnosti prevádzky. PELTIEROV JAV Je to fyzikálny jav, pri ktorom sa miesto styku dvoch kovov alebo polovodičov pri prechode elektrického prúdu zohrieva alebo ochladzuje (závisí na smere prúdu). Je opakom Seebeckovho javu; spolu s ním tvorí tzv. termoelektrický jav. Tento jav sa často využíva pri výrobe chladiacich článkov.


KLIMATIZAČNÁ JEDNOTKA Princíp fungovania klimatizačnej jednotky: Klimatizačné zariadenie pre vytvorenie tepelnej pohody v miestnosti využíva princíp chladiaceho okruhu, ktorý tvoria nasledovné deje: 1. kompresia (stlačenie plynov) 2. skvapalňovanie (kondenzácia) 3. vyparovanie V 1. fáze sú pary chladiaceho média privedené do kompresora, kde sú stlačené (a dôsledkom stlačenia aj zohriate). V 2. fáze je chladiace médium pri vysokej teplote a tlaku privedené do výmenníka – kondenzátora, kde je ochladzované okolitým vzduchom (médium kondenzuje). Uvoľnené teplo je odvádzané do vonkajšieho priestoru ventilátorom. V 3. fáze je kvapalina transportovaná cez kapiláru, alebo expanzný ventil, za ktorým sa prudko zníži tlak, a tým i teplota. Médium pokračuje do ďalšieho výmenníka – výparníka. Kvapalina sa začne odparovať, čím odoberá teplo z priestoru výparníka, spravidla ochladzovanej miestnosti. Na distribúciu studeného vzduchu do miestnosti slúži ventilátor, ktorý je umiestnený pri výparníku. Potom je chladivo v plynnom skupenstve privedené do kompresora a cyklus sa opakuje. Otočením prúdenia chladiva v systéme pomocou štvorcestného ventilu sa výparník a kondenzátor vymenia, čo umožní na vnútornej jednotke v kondenzátore odovzdávať teplo a teda miestnosť vykurovať.

TEPELNÉ ČERPADLO Princíp fungovania: Tepelné čerpadlo má štyri základné časti, a to výparník 1, kondenzátor 2, kompresor 3 a redukčný ventil. Okruh tepelného čerpadla je naplnený kvapalinou s nízkym bodom varu, ktorý nazývame pracovné médium. Kompresor nasáva pracovné médium z výparníka, v ktorom nastáva podtlak, médium sa vyparuje, na čo spotrebúva výparné teplo zo zdroja. Médium sa stlačí kompresorom, zahreje sa na teplotu asi 70 °C a vháňa do kondenzátora, v ktorom sa skvapalňuje. Pri skvapalňovaní odovzdáva pohltené výparné teplo do sústavy teplovodného vykurovania. Skvapalnené médium preteká redukčným ventilom, expanduje, čím stráca tlak a výrazne sa ochladzuje. Pretože pracovné médium je chladnejšie ako zdroj tepla, odčerpáva z neho teplo a cyklus sa znova opakuje v smere výparník, kompresor, kondenzátor a redukčný ventil. Zdrojom tepla môže byť: • podzemná voda zo studne • riečna voda • vonkajší vzduch • priemyslová odpadová voda a odpadové teplo • odpadová voda z čistiarní • parných elektrární • vzduch zo šachiet, sušiarní a pod.

Tepelnú energiu získanú tepelnými čerpadlami možno využívať na vykurovanie, klimatizáciu a ohrev úžitkovej vody v obytných budovách, školách, zhromažďovacích alebo pracovných priestoroch, plavárňach, administratívnych a priemyselných budovách aj v kombinácii s chladiacimi zariadeniami, napr. v mliekarenskom priemysle na chladenie mlieka alebo pri sušení dreva, tehál, prádla, potravín a pod. Tepelné čerpadlá sú v porovnaní s klasickým vyhrievaním výhodnejšie, pretože nie sú potrebné sklady palív, spaľovacie zariadenia a komíny, ktoré značne znečisťujú svoje okolie. Tak sa ozdravuje životné prostredie, a to ovzdušie aj spodné vody v okolí miest, priemyselných a iných objektov 2. ERGONONÓMIA NA PRACOVISKU Ergonómia je veda zaoberajúca sa vzťahmi vznikajúcimi medzi človekom a prostredím, ktoré ho obklopuje. Či už sa jedná o tvary, materiály, osvetlenie, rozmery a pod. Cieľom je príslušným odborníkom (architekt, dizajnér a pod.) pripraviť materiál na základe ktorého je možné vytvoriť také pracovné podmienky, ktoré podporujú optimálny výkon človeka a jeho pohodu. V ergonómii sa používajú poznatky z antropológie, biomechaniky, fyziológie a taktiež psychológie. Ergonomické pracovisko by malo byť prispôsobené ľuďom, ktorí tam pracujú, a nie naopak. Naša produktivita je najvyššia vtedy, keď sú pre nás vytvorené pracovné podmienky v súlade s našimi individuálnymi fyzickými a mentálnymi predpokladmi. Preto je dôležité brať do úvahy individuálne rozdiely napríklad v oblasti fyzickej sily a vzrastu alebo schopnosti učiť sa nové informácie. Na základe týchto rozdielov môžete navrhnúť, zorganizovať a vybaviť pracoviská ergonomickejším spôsobom. Výmena klasických kancelárskych stolov za výškovo nastaviteľné stoly, či výmena skladového vybavenia môžu predstavovať veľký krok. Výskum však ukazuje, že dobrá ergonómia skutočne podporuje ziskovosť spoločností, že každá investovaná suma na zlepšenie pracovného prostredia sa vráti minimálne dvojnásobne. Pozitívny účinok je čiastočne spôsobený znížením počtu dní PN zamestnacov a čiastočne kvôli zvýšeniu ich blahobytu, čo vedie k vyššej produktivite, efektívnosti a kvalite. Spôsoby ako odbúrať stres 1. Zhlboka sa nadýchnite Dajte si pauzu 5 minút a zamerajte sa na vaše dýchanie. Posaďte sa rovno, zatvorte oči, ruku si položte na brucho. Pomaly sa nadýchnite nosom a precíťte ako dych prúdi cez vaše brucho a smeruje až k vrcholu hlavy. „Hlboké dýchanie eliminuje stres tým, že znižuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak,“ 2. Hudba Vedci na Stanfordskej univerzite uviedli, že „počúvanie hudby sa zdá byť schopné zmeniť fungovanie mozgu v rovnakom rozsahu ako lieky“. Poznamenali, že hudba je niečo, ku čomu má prístup takmer každý, a to z nej robí ľahký a dostupný nástroj na znižovanie stresu. 3. Zastavte v momente tu a teraz. Buďte v prítomnosti Na 5 minút sa sústreďte a vedome sa zamerajte iba na seba. Všimnite si, ako vzduch prúdi okolo vašej tváre keď kráčate, aký je to pocit. Všimnite si, ako vaše nohy dopadajú na zem pri chôdzi. Pri jedle si užívajte chuť a textúru každého jedného kúsku. Ak strávite chvíľu iba v prítomnosti a zameriate sa na svoje zmysly, uvoľní to vaše myšlienky z minulosti, a prípadné obavy o budúcnosti. Zmena postojov je síce dlhodobá, ale účinná metóda ako odbúrať stres. 4. Príjemné teplo a tlak Okolo krku a ramien si na 10 minút dajte teplý uterák alebo zábal. Zatvorte oči, uvoľnite svaly na tvári a krku. Vedome uvoľnite aj hornú časť hrudníka a chrbta. Po desiatich minútach odložte zábal, a nahriate časti si pomasírujte. Môžete napríklad použiť aj malú loptičku, ktorou krúžite v daných miestach. 5. Humor Prínos smiechu pre zdravie je ďalekosiahly. Smiech môže pomôcť zmierniť bolesť, priniesť väčšie šťastie a dokonca posilniť imunitu. Zvýšením nálady ľudí okolo vás môžete znížiť úroveň stresu a prípadne zlepšiť kvalitu sociálnej interakcie. Výhodou smiechu je aj to, že posilňuje vzťahy. Smiech nás spája s ostatnými.

6. Meditujte

Nemusíte byť guru. Niekoľko minút meditácie každý deň vám pomôže zmierniť napríklad úzkosť. „Výskumy ukazujú, že každodenná meditácia mení neuronálne dráhy v mozgu, a robí človeka viac odolným voči stresu.“ 7. Hýbte sa 8. Rozprávajte 9. Pobyt vonku 10. Dostatoční spánok

Zdravotné problémy pri práci s počítačom Syndróm karpálneho tunela Únavové zranenia vznikajú v dôsledku neustáleho opakovania (i drobného) pohybu, akým môže byť aj posúvanie počítačovej myši alebo písanie na klávesnici. Patria medzi ne bolesti ramien, chrbta, ale aj neslávne známy syndróm karpálneho tunela. Jeho podstatou je dlhodobé stlačenie stredového nervu v dôsledku zúženia karpálneho tunela, ktorý prechádza na vonkajšej strane zápästia. Typickým prejavom je brnenie, necitlivosť časti alebo častejšie celej ruky, či pretrvávajúca bolesť. Zápal šliach Ďalšou zdravotnou nepríjemnosťou, ktorá je s dlhodobou prácou na počítači často spojená, predstavuje zápal šliach. Ide opäť o dôsledok nevhodnej polohy rúk pri práci na počítači a z toho plynúceho preťažovania určitých partií. Typicky sa objavuje v oblasti ramena, lakťa alebo zápästia.

Migrény a bolesti hlavy Ak trávite pri počítači veľa času, musíte bohužiaľ počítať s tým, že tento prežitok pravdepodobne absolvujete častejšie ako ostatní. Odborníci totiž zistili, že medzi výskytom migrén a dlhodobým vysedávaním pri počítači existuje súvislosť. Problém je však podľa odborníkov v tom, že väčšina ľudí sedí pri počítači v úplne nevhodnej pozícii, čím preťažujú ramená a krk. Napätie týchto svalových partií potom skutočne môže byť spúšťačom záchvatu migrény. Problémy so spánkom Strávite podstatnú časť noci tým, že sa prevaľujete a blúdite zúfalým pohľadom po strope? To je ďalší z problémov, ktoré môžete pripísať na účet času stráveného s počítačom. Vedci totiž prišli na to, že podsvietenie monitora spôsobuje pokles hladiny melatonínu Predíďte chorobám z počítača Prevencia zdravotných problémov súvisiacich s počítačom nie je zložitá a môže vám ušetriť veľa problémov: - Základom je pohodlné sedenie, v ktorom vás nebude bolieť chrbát, ale ani ramená, paže a zápästie. Malo by sa vám pohodlne nielen sedieť, ale aj písať. - Horná hrana monitora by mala byť v úrovni vašich očí. - Klávesnica a myš by mali byť dostatočne nízko, aby ste mohli písať s uvoľnenými ramenami. Pri písaní by vaše zápästie mala byť v jednej rovine s lakťami a nemali by sa opierať o dosku stola. - Vyberte si takú stoličku, na ktorej budete môcť sedieť rovno a ktorá bude poskytovať dostatočnú oporu chrbtici. - Pri práci s počítačom nezabúdajte na pravidelné preťahovanie. Aj keď vás práve nebolia ruky, čas od času urobte zápästím niekoľko krúžkov, zatlačte do prstov v opačnom smere a premasírujte si dlane. Podporíte tak krvný obeh. - Každých pätnásť minút by ste si mali dopriať minútovú prestávku a každú polhodinu pauzu päťminútovú.

Subjekty podnikania -môže to byť FO (fyzická osoba) – každý človek – spôsobilosť FO mať práva a povinnosti vzniká narodením a zaniká smrťou. Spôsobilosť občana na právne úkony (t.j. právnymi úkonmi nadobúdať práva a brať na seba povinnosti) vzniká dovŕšením 18 rokov. Spôsobilosť na právne úkony môže obmedziť výlučne rozhodnutie súdu. -môže to byť PO (právnická osoba) – každý subjekt, ktorý má práva a povinnosti, ale nie je fyzickou osobou. Vzniká dňom, ku ktorému je zapísaná do Obchodného registra. Podnikateľom môže byť: - každý, ak dosiahol vek 18 rokov, je spôsobilý na právne úkony, je bezúhonný (bez trestného záznamu) Právne formy podnikania Živnosť - najrozšírenejšia forma podnikania na Slovensku. Podmienky upravuje živnostenský zákon. Sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť za účelom dosiahnutia zisku a za podmienok ustanovených v živnostenskom zákone. - prevažne malé a stredné podniky, ktoré pôsobia v sfére obchodu, služieb a remesiel, zvyčajne ich riadi sám vlastník – živnostník, ktorý má neobmedzené ručenie za záväzky a straty svojho podniku ručí celým svojim majetkom. Obchodné spoločnosti PO založené za účelom podnikania. - peňažné vyjadrenie súhrnu peňažných a nepeňažných vkladov všetkých spoločníkov do spoločnosti Formy obchodných spoločností: • osobné spoločnosti • verejná obchodná spoločnosť • komanditná spoločnosť • kapitálové spoločnosti • spoločnosť s ručením obmedzeným • akciová spoločnosť Družstvá - je spoločenstvo neuzavretého počtu osôb založené za účelom podnikania, alebo zabezpečenia hosp., sociálnych alebo iných potrieb svojich členov,členmi družstva môžu byť fyzické osoby – min. 5, alebo právnické osoby – min. 2ručenie – za porušenie svojich záväzkov zodpovedá družstvo celým svojim majetkom.

13. Mat tema Využitie EE – Elektrická trakcia Elektrická trakcia je sústava elektrických zariadení ktoré slúžia na pohon dopravných prostriedkov. Rozdelenie trakcie podľa prívodu elektrickej energie do vozidla: a) závislá trakcia – elektrická energia sa privádza do hnacieho vozidla z trakčného (trolejového) vedenia zberačom (pantografom), pričom koľajnice plnia funkciu spätného vodiča – železničná, električková doprava. V metre sú hnacie vozidlá napájané z tretej izolovane uloženej koľajnice. U trolejbusovej dopravy sú vozidlá napájané z dvojpólového trolejového vedenia. Závislá trakcia je pri výstavbe investične náročná. Okrem trakčného vedenia je potrebné vybudovať stacionárne elektrické zariadenia – elektrické stanice (transformovne, meniarne, spínacie stanice). b) nezávislá trakcia – vozidlo nie je závislé na prívode elektrickej energie, pretože zdroj elektriny pre trakčné motory je umiestnený na samotnom vozidle. Rozdelenie trakčných vozidiel podľa druhu prúdu: – pre jednosmernú sústavu, – pre jednofázovú striedavú sústavu s frekvenciou 16,7 Hz (16 2/3 Hz), – pre jednofázovú striedavú sústavu s frekvenciou 50 Hz, – dvojprúdové vozidlá. Podľa zdroja primárnej energie sa rozdeľujú hnacie vozidlá nezávislej trakcie na: – dieselelektrické, – benzínelektrické, – akumulátorové.

Výhody elektrickej trakcie: 1. Dobrá trakčná charakteristika: – vyvinie veľký točivý moment a veľkú ťažnú silu, – motor je dobre preťažitelný, – má pomalý rozbeh z pokoja, – regulácia otáčok je ľahká a hospodárna. 2. Jednoduché konštrukčné prispôsobenie vozidlu: – motor sa môže tvarovo prispôsobovať, – potrebný hnací výkon sa môže rozdeliť na viac motorov poháňajúcich jednotlivé nápravy, – jednoduchý prevod na hnacie kolesá ozubenými kolesami s trvalým záberom, – veľká otrasuvzdornosť, – malá hmotnosť a rozmery. 3. Výhodné prevádzkové vlastnosti: – veľká energetická účinnosť, – dlhá životnosť, – jednoduchá obsluha, – rovnomerný chod motora, – neznečisťuje životné prostredie. Nevýhody elektrickej trakcie: – vysoké investičné náklady na výstavbu, – závislosť na dodávke elektrickej energie, – vyššia cena elektrických lokomotív, – zvýšený odber elektrickej energie v zimnom období na vykurovanie a v lete na klimatizáciu.

Napäťové sústavy trakčného rozvodu: a) Jednosmerné sústavy: 250 V – banská hĺbková doprava 600 V, 750 V, 1000V – mestská koľajnicová a trolejová doprava 750 V – metro 3 kV – železničná doprava b) Jednofázová striedavá sústava: 15 kV/16,7 Hz (pôvodne 16 2/3 Hz) – železničná doprava 25 kV /50 Hz – železničná doprava

Elektrická trakcia na Slovensku: Železničná doprava (ŽSR): – 25 kV/50 Hz striedavý prúd (južná časť krajiny, 737 km) – 3 kV jednosmerný prúd (trať Čop UZ – Čierna nad Tisou – Košice – Žilina – Púchov – Horní Lideč ČD, trate – 15 kV/16 2/3 Hz striedavý prúd (2,3 km dlhý úsek Bratislava – Petržalka – Kittsee ÖBB) Trolejbusová doprava – Banská Bystrica, Bratislava, Žilina, Prešov, Košice Električková doprava – Bratislava, Košice

b)Meranie základných elektrických veličín

Elektrické napätie je fyzikálna veličina, ktorá vyjadruje rozdiel elektrického potenciálu dvoch bodov a predstavuje energiu potrebnú na premiestnenie elektrického náboja medzi týmito dvoma bodmi v určitom elektrickom poli. Značka: U Základná jednotka: volt, značka V Meracie prístroje: voltmeter, osciloskop Elektrické napätie je úzko zviazané s elektrickým prúdom, ktorý vzniká pri priložení elektrického napätia na vodivé predmety v súlade s Ohmovým zákonom. Podľa Ohmovho zákona je medzi prúdom prechádzajúcim vodičom a napätím na vodiči nasledovný vzťah: U=R.I

Elektrický prúd je fyzikálna veličina, ktorá vyjadruje množstvo elektrického náboja, ktorý prejde prierezom vodiča za jednotku času. Smer elektrického prúdu sa delí na: 1. skutočný a 2. dohodnutý. Skutočný smer elektrického prúdu je daný od '−' póla zdroja k '+' póla zdroja. Dohodnutý smer elektrického prúdu je opačný. Značka: I Základná jednotka: ampér, značka A Ďalšie používané jednotky: miliampér mA, mikroampér µA Vzorec: I= Q/t ,kde Q je elektrický náboj, t je čas

             I= U/R  ,kde U je napätie a R je odpor

Elektrický odpor je fyzikálna veličina, ktorá vyjadruje schopnosť materiálu zabraňovať prechodu elektricky nabitých častíc. Je definovaný ako podiel napätia a prúdu prechádzajúceho predmetom následkom tohto napätia.

                                                            R= U/I

Cievka je pasívny elektrický (elektrotechnický) prvok, ktorý je reálnou reprezentáciou indukčnosti v elektrickom obvode. Cievka sa v elektrotechnike využíva trojako: ...pre vytvorenie magnetického poľa elektrického prúdu, pričom sa využíva vzniknutá magnetická sila, vťahujúca jadro (kotvu). Cievka slúži ako elektromagnet. Variantom je ovládanie zariadení, elektrický zvonček, elektromotor a pod. ...pre vytvorenie indukcie elektrického prúdu magnetickým poľom – cievka slúži ako induktor (nositeľ indukčnosti). Vlastnosť indukcia sa využíva v LC obvodoch, rádiotechnike a pod. ...pre transformáciu napätia v transformátoroch. Indukcia vytvorí striedavé magnetické pole v primárnej cievke, ktoré v druhej cievke transformátora (sekundárne vinutie) generuje elektrické napätie, pričom pomer napätia je priamo úmerný pomeru počtu závitov cievok.

Kondenzátor je elektronická súčiastka, ktorej prevažujúca vlastnosť je jej elektrická kapacita. V zásade vždy ide o dve elektródy s vloženým dielektrikom, ale v závislosti od detailov konštrukcie kondenzátora sa za rôznych podmienok prejavujú ich nežiaduce (parazitné) vlastnosti (napr. sériový odpor, zvod, indukčnosť, teplotné závislosti, zmeny vlastností v čase, nelinearita kapacity (závislosť od napätia) atď.). Kvôli tomuto sa vyrába množstvo rôznych typov kondenzátorov a je potrebné vždy vybrať vhodný typ podľa typu aplikácie (samozrejme s prihliadnutím aj na cenu a rozmery).


Majetok podniku sú všetky veci, hmotné i nehmotné, ku ktorým má podnik vlastnícke právo (súkromné vlastníctvo) alebo ich má pridelené do správy (rozpočtové a príspevkové organizácie). Majetok tvoria výrobné priestory (budovy, stavby), výrobné zariadenia (stroje, inventár), kancelárska technika, zásoby, poznatky o výrobe atď. Majetok podniku predstavujú prostriedky, ktoré podnik pri svojej činnosti obstaráva, používa, vytvára a vo vlastnom záujme účelne hospodári.

Členenie majetku:

Z hľadiska charakteru majetok členíme na:

1. hmotný majetok – napr. budova, počítač, stolička 2. nehmotný majetok – napr. softvér, licencia, patent 3. finančný majetok – peniaze v hotovosti, vklady na bankových účtoch


Z časového hľadiska majetok členíme na:

Dlhodobý majetok - pôsobí v transformačnom procese dlhodobo, t.j. počas viacerých časových období. Majetok ktorý má dlhodobý charakter, má spravidla aj vyššiu cenu a vo výrobnom procese sa nespotrebúva naraz, ale postupne používaním sa len opotrebúva.

a) dlhodobý hmotný majetok – sú to samostatné hnuteľné veci, ktorých vstupná cena je vyššia ako 1 700€ a doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok. Patria tu: - pozemky, stavby, byty a nebytové priestory, umelecké predmety z drahých kovov bez ohľadu na ich obstarávaciu cenu, - pestovateľské celky trvalých porastov s dobou plodnosti dlhšou ako tri roky (chmelnice, vinice), - základné stádo a ťažné zvieratá bez ohľadu na ich obstarávaciu cenu, - otvorenia nových lomov, pieskovní a hlinísk, skládok odpadov, - stroje, prístroje, výrobné zariadenia

b) dlhodobý nehmotný majetok – sú to zložky majetku, ktoré majú nehmotný charakter, ich vstupná cena je vyššia ako 2 400€ a doba použiteľnosti je dlhšia ako jeden rok. Patria k nemu: - zriaďovacie náklady (výdavky), - softvér, - goodwill, - oceniteľné práva, - aktivované náklady na vývoj

c) dlhodobý finančný majetok – patria tu: - cenné papiere a vklady na dobu dlhšiu ako jeden rok, - pôžičky s dobou splatnosti dlhšou ako jeden rok, ktoré podnik poskytol - umelecké diela, zbierky, predmety z drahých kovov a pozemky, ktoré podnik obstaráva s cieľom dlhodobo uložiť voľné, peňažné prostriedky - súbor hnuteľných a nehnuteľných vecí prenajímaných ako celok.

d) dlhodobé pohľadávky – sú to pohľadávky podniku voči fyzickým a právnickým osobám, ktoré majú byť v budúcnosti premenené na peniaze. Lehota splatnosti dlhodobých pohľadávok je dlhšia ako 1 rok.


Krátkodobý majetok – v transformačnom procese pôsobí krátkodobo (do jedného roka) a celý sa v ňom spotrebúva. Člení sa na:

a) zásoby – prostredníctvom nich podnik zabezpečuje plynulý priebeh podnikového transformačného procesu. Tvoria ich materiál, nedokončená výroba, polotovary vlastnej výroby, výrobky, zvieratá, tovar.

b) krátkodobé pohľadávky – predstavujú nárok podniku voči svojim odberateľom a aj zamestnancom, spoločníkom a štátu. Ich lehota splatnosti je do jedného roka.

c) krátkodobý finančný majetok – jeho charakteristickou črtou je vysoká likvidnosť. Likvidnosťou rozumieme schopnosť majetku premeniť sa na peniaze v hotovosti v čo najkratšom čase. Patria sem peniaze v hotovosti, rôzne ceniny – šeky, poukážky, stravné lístky, kolky, peniaze uložené na účtoch bez výpovednej lehoty – bežné účty, resp. s výpovednou lehotou kratšou ako jeden rok, cenné papiere s lehotou splatnosti do jedného roka.

14. Mat tema a) Vonkajšia ochrana pred účinkami blesku


Blesk je silný prírodný elektrostatický výboj produkovaný počas búrky. Bleskový elektrický výboj – „blesk“ je sprevádzaný emisiou svetla.

Výbojom bleskov sa principiálne nedá zabrániť. Údery bleskov do stavieb alebo v ich blízkosti sú veľmi nebezpečné nielen pre samotné stavby, ale aj pre ľudí, inštalácie a inžinierske siete. Preto je potrebné ich chrániť. Na ochranu pred bleskom a ostatnými škodlivými účinkami atmosférických výbojov (napr. indukcia, prepätia) slúži systém ochrany pred bleskom. Jeho základom je bleskozvod, ktorý vynašiel v roku 1754 český kňaz a vynálezca Prokop Diviš (1697−1765). Základnými predpismi, podľa ktorých sa u nás od roku 2007 projektuje a konštruuje ochrana pred bleskom, sú STN EN 62305-1 až 4. Platnosť pôvodných noriem STN 34 1390 a STN 13401391 končí 1. 2. 2009, pokiaľ nedôjde k ich revízii. Podľa „STN EN 62305-2 Ochrany pred bleskom“ je prvým krokom pri projektovaní a budovaní ochrany pred bleskom posúdenie rizika pravdepodobných škôd ľudských a na majetku. Na základe analýzy rizika sa určí úroveň ochrany stavby pred bleskom (LPL – lightning protection level) a príslušné parametre systému ochrany pred bleskom (LPS – lightning protection system). Systém ochrany pred bleskom je zvyčajne zložený z dvoch systémov zariadení a opatrení: • vonkajšieho, • vnútorného.

VONKAJŠÍ SYSTÉM OCHRANY PRED BLESKOM (BLESKOZVOD)

Je určený na zachytávanie priamych úderov bleskov a zvedenie bleskových prúdov od bodu úderu do zeme. Systém je určený na rozvedenie bleskového prúdu v zemi bez toho, aby vznikli tepelné a mechanické škody alebo nebezpečné iskrenie, ktoré môže vyvolať požiar alebo explóziu. Vonkajší systém ochrany pred bleskom obsahuje tri časti: 1. zachytávaciu sústavu, ktorá slúži na zachytenie úderu blesku do stavby. Ukončuje žeravú časť bleskového výboja nad chráneným objektom a tým likviduje nebezpečie požiaru od blesku. (podnecuje silné vzostupné výboje a tak umožňujú blesku bezpečnú cestu k zemi). Na správne určenie rozsahu zachytávacej sústavy sa môže použiť metóda ochranného uhla, metóda valivej gule, prípadne sa použije metóda mrežovej sústavy, podľa STN EN 62305-3. 2. sústavu zvodov, ktorá slúži na bezpečné zvedenie prúdu blesku do zeme. Zvody tvoria vodivé spojenie medzi zachytávacou a uzemňovacou sústavou. 3. uzemňovaciu sústavu, ktorá umožňuje prechod a rozptýlenie prúdu blesku v zemi.

Vonkajší systém ochrany pred bleskom sa môže vo väčšine prípadov prichytiť ku chránenej stavbe a tak tvorí vonkajší LPS neizolovaný (neoddialený) od chránenej stavby – je to systém, ktorý je v dotyku s chránenou stavbou. V prípade, že tepelné a výbušné účinky v mieste úderu alebo vo zvodoch môžu spôsobiť škody na stavbe, použije sa vonkajší LPS izolovaný (oddialený) od chránenej stavby – je to systém ochrany, ktorý nie je v dotyku s chránenou stavbou.


ZACHYTÁVACIA SÚSTAVA

Druhy zachytávacích sústav

	 	a) Hrebeňová (vonkajšia neizolovaná) − zachytávače musia byť usporiadané tak, aby žiaden bod strechy nebol od nich vzdialený viac ako 10 m. Zvod vedený po povrchu strechy sa považuje za zachytávač.
	 	 
	 	b) Mrežová (vonkajšia neizolovaná) − na plochých strechách (s max. rozdielom dolného okraja a hrebeňa 1 m) sa robí mrežová sústava. Tvorí ju sieť zachytávačov, ktoré sú v mieste križovania navzájom prepojené. Krajné vodiče siete sledujú okraj strechy. Maximálny rozmer oka môže byť 20 x 20 m, pozri tab. 2.4.2.
	 	 
	 	c) Mrežová (vonkajšia neizolovaná) − umiestňuje sa v mieste najpravdepodobnejšieho zásahu bleskom.
	 	 
	 	d) Stožiarová (vonkajšia izolovaná) − umiestňuje sa na vysokom stožiari mimo chráneného objektu a žiadnou časťou s ním nie je spojená.
	 	 
	 	e) Lanová (vonkajšia izolovaná) − tvorí ju zachytávacie lano zavesené nad chráneným objektom.
	 	 
	 	f) Klietková (vonkajšia izolovaná) − tvorí ju mreža zachytávacích vedení zavesených nad chráneným objektom a je dostatočne od neho vzdialená.


Náhodné súčasti Súčasti stavby z vodivých materiálov (oplechovania, kovové diely, kovové strešné konštrukcie) sa môžu použiť ako náhodné zachytávače, ak spĺňajú požiadavky na minimálnu hrúbku a prierez daný STN EN 62305-3.

Umiestnenie zachytávacích sústav Súčasti zachytávacej sústavy sa umiestňujú na stavbách podľa: • metódy ochranného uhla, ktorá je vhodná na jednoduché tvary budov, ale je ohraničená výškou zachytávacej sústavy. Fyzikálna podstata ochranného uhla spočíva v tom, že blesk blížiaci sa k chránenej budove si „vyberá miesto úderu“ až na posledných 30 až 50 metroch. Ochranný priestor zvislej zachytávacej tyče má tvar pravouhlého kužeľa s vrcholom V umiestneným v osi zachytávacej tyče.

	h1	výška zachytávacej tyče nad rovinou ochranného priestoru,
	h2	celková výška ochranného priestoru,
	H	výška objektu,
	r, R1, R2	polomer ochranného priestoru,
	α	ochranný uhol, závislý od triedy LPS a od výšky zachytávacej sústavy.


Príklad závislosti uhla α na výške zachytávacej tyče nad rovinou ochranného priestoru je v tab. 2.4.1. V tejto tabuľke je rozdelenie uvedené podľa príslušnosti k triede ochrany pred bleskom (LPS). Trieda LPS predstavuje priradenie stupnici hodnôt, v ktorej sa podľa pravdepodobnosti úderu blesku, podľa ekonomického významu stavby a podľa následkov možného výpadku určí kompromis medzi rizikom a požiadavkou na náklady na realizáciu sústavy ochrany pred bleskom. Účinnosť priradená triedam ochrany pred bleskom je I až IV. V STN EN 62305-2 je uvedené, ako možno zistiť požadovanú triedu ochrany pred bleskom na základe výpočtu predpokladaného rizika a predpokladaných škôd a strát. V STN EN 62305-1 sú udané parametre bleskového prúdu, ktoré sa používajú pri dimenzovaní ochrany pred bleskom podľa zodpovedajúcej triedy ochrany pred bleskom.

Veľkosti uhlov α v závislosti na výške Výška Trieda LPS (m) I. II. III. IV. 0 - 2 70 ° 74 ° 77 ° 79 ° 5 58 ° 64 ° 70 ° 73 ° 10 45 ° 54 ° 62 ° 65 ° 15 22 ° 38 ° 48 ° 53 ° 20 - 30 ° 42 ° 49 ° 40 - - 28 ° 38 °


• metódy valivej gule, ktorá je vhodná vo všetkých prípadoch. Návrh zachytávacej sústavy podľa metódy valivej gule je uvedený na obr. 2.4.4. Použitie tejto metódy na umiestnenie zachytávacej sústavy je dostatočné, ak nie je žiadny bod chránenej stavby v dotyku s polomerom valivej gule r, ktorá sa valí okolo chránenej stavby všetkými možnými smermi. Guľa sa tak dotýka len zachytávacou sústavou a jej polomer je závislý od triedy LPS podľa tab. 2.4.2.


Vyšetrenie metódou valivej gule r − polomer valivej gule, H − výška objektu


Maximálne hodnoty polomeru valivej gule a veľkosti oka Trieda LPS Veľkosť oka mreže (m) Polomer valivej gule r (m) I 5 x 5 20 II 10 x 10 30 III 15 x 15 45 IV 20 x 20 60


• metódy mrežovej sústavy, ktorá je vhodná na ochranu rovinných plôch. Rozmery ôk mreže sústavy nie sú väčšie ako hodnoty uvedené v tab. 2.4.2. Sieť zachytávacej sústavy je urobená tak, že prúd blesku môže tiecť vždy minimálne dvoma vodivými cestami do uzemňovacej sústavy. Žiadne kovové inštalácie nesmú vyčnievať mimo chráneného priestoru vytvoreného zachytávacou sústavou.


SÚSTAVA ZVODOV

Na vodiči (bleskozvode) vzniká pri údere blesku napätie

,
	kde je	R	odpor uzemnenia bleskozvodu,
	 	L	indukčnosť bleskozvodnej sústavy,
	 	 	strmosť prúdu blesku.

Zo vzorca vyplýva, že vplyvom rázového charakteru blesku sa výrazne uplatňuje indukčnosť bleskozvodu. Zvody by preto mali byť priame, bez zbytočných oblúkov a zakrivení. Zvody je nevyhnutné umiestniť tak, aby spájali miesto zásahu so zemou viacerými paralelnými cestami, ktorých dĺžka musí byť čo najkratšia. Pri izolovanom LPS sa na každú konštrukciu zachytávacej sústavy musí použiť jeden zvod. Pri neizolovanom LPS sa musia použiť minimálne 2 zvody. Zvody sa majú umiestniť pravidelne po obvode chránenej stavby. Typické hodnoty vzdialeností medzi zvodmi sú uvedené v tab. 2.4.3. Ak je možné, jeden zvod sa má umiestniť na každý nechránený roh stavby.

Typické hodnoty vzdialeností medzi zvodmi Trieda LPS Zvyčajné vzdialenosti (m) I 10 II 10 III 15 IV 20

Skúšobná svorka Na každom pripojení zvodu k uzemňovacej sústave sa musí umiestniť skúšobná svorka. Pre účely merania sa môže svorka otvoriť pomocou náradia, ináč musí byť uzavretá.

Náhodné súčasti Súčasti z vodivých materiálov (kovové inštalácie, kovový alebo železobetónový skelet budovy, armovanie a súčasti fasády) sa môžu použiť ako náhodné zvody, ak spĺňajú požiadavky na minimálne rozmery, hrúbku a elektrické vodivé spojenie podľa STN EN 62305-3. Materiál, tvary a minimálne prierezy pre sústavy zvodov sú uvedené v tab. 2.4.4.

Vodiče pre sústavu zvodov Rozmery alebo prierez vodiča Druh vodiča ø 8 mm pozinkovaný oceľový drôt 50, 70 a 95 mm2 pozinkované oceľové lano 2,5 x 20 mm pozinkovaný oceľový pás ø 8 mm medený drôt 50 mm2 medené lano 2,5 x 20 mm medený pás ø 8 mm hliníkový drôt 50, 70 a 95 mm2 hliníkové lano AlFe 6 2,5 x 20 mm hliníkový pás drôt ø 8 mm, lano 50 mm2 AlMgSi (Aldrey)


UZEMŇOVACIA SÚSTAVA

Uzemňovacia sústava umožňuje rozdelenie bleskového prúdu do zeme a tým zmenšenie nebezpečia prepätia. Podľa STN EN 62305-3 sa odporúča, aby odpor uzemňovacej sústavy, ak je to možné, bol menší než 10 Ω.

Pri uzemňovacej sústave sa rozlišujú dva základné typy usporiadania uzemňovačov:

	● typ A,	ktorého usporiadanie sa skladá z vodorovného alebo zvislého uzemňovača, inštalovaného mimo chránenej stavby a spojeného s každým zvodom.

Celkový počet uzemňovačov nesmie byť menší ako dva. Minimálna dĺžka uzemňovača je daná STN EN 62305-3. Uzemňovače sa musia uložiť minimálne v hĺbke 0,5 m pod povrchom a čo najrovnomernejšie rozložiť.

	● typ B,	ktorého usporiadanie sa skladá z obvodového vodiča okolo chránenej stavby a má minimálne 80 % dĺžky uloženej v zemi, alebo zo základového uzemňovača.

Uzemňovač môže byť aj mrežový. Obvodový uzemňovač sa má uložiť v zemi minimálne v hĺbke 0,5 m a vo vzdialenosti cca 1 m od vonkajšej steny objektu.

Pre výpočet zemného odporu uzemňovača jedného zvodu pri frekvencii 50 Hz sa používa vzorec

	kde je	ℓ	hlavný rozmer elektródy,
	 	ρ	merný odpor pôdy, obvyklé hodnoty sú uvedené v tab. 2.4.5,
	 	k	konštanta vyjadrujúca tvar uzemňovača (k = 2 pre pásik alebo drôt, 0,9 pre tyč alebo trubku, 0,5 pre široký pás, 0,25 pre zvislú dosku).


Merné odpory pôdy Druh zeminy Stredná hodnota merného odporu ρ (Ω.m) rašelina 30 ornica, íl 100 vlhký piesok 200 – 300 vlhký štrk 300 – 500 suchý piesok alebo štrk 1 000 – 3 000 suchá kamenistá pôda 3 000 – 10 000 voda v jazere cca 250


Zemné odpory uzemňovačov Druh uzemňovača Dĺžka (m) Zemný odpor (Ω) pásový, drôtový 10 20 100 3 tyčový 2 40 4 20 doskový 1 x 0,5 30 2 x 0,25 25


Príklad Zemný odpor R pása dlhého 25 m zakopaného v ornici s merným odporom 100 Ω.m bude

	 	(VYHOVUJE NORME!)

Rovnaký uzemňovač, umiestnený vo vlhkom štrku (300 – 500 Ω.m), bude mať zemný odpor 32 Ω, čo nevyhovuje norme.


Náhodné uzemňovače Ako náhodný uzemňovač sa má prednostne použiť vzájomne spojené oceľové armovanie v základovom betóne. Prechodový odpor spojenia vrchného a spodného dielca oceľových prútov nemá byť väčší ako 0,2 Ω.


Usporiadanie systému ochrany pred bleskom rodinného domu


PRICHYTENIA A SPOJE

Zachytávacia sústava a zvody musia byť prichytené tak pevne, aby nedošlo elektrodynamickými alebo mechanickými silami k zlomeniu alebo uvoľneniu vodičov. Počet spojov na zvodoch by sa mal obmedziť na nutné minimum. Spoje musia byť spoľahlivé a časovo stále (zvárané, spájkované na tvrdo, lisované, skrutkované, svorkované, nitované a pod.). Spoj oceľového armovania stavieb zo železobetónu sa môže použiť ako náhodný.


VNÚTORNÝ SYSTÉM OCHRANY PRED BLESKOM

Vnútorný systém ochrany pred bleskom je určený na zabránenie nebezpečnému iskreniu vo vnútri stavieb spôsobenému prúdom blesku vo vonkajších LPS alebo v iných častiach stavby (kovové inštalácie, vnútorné systémy, vedenia pripojené k stavbe). Nebezpečnému iskreniu sa môže zabrániť ekvipotenciálnym pospájaním alebo elektrickou izoláciou medzi časťami.


EKVIPOTENCIÁLNE POSPÁJANIE PROTI BLESKU

Dosiahne sa vzájomným spojením kovových častí stavby, kovových konštrukcií, vnútorných systémov, vonkajších vodivých častí a inžinierskych sietí pripojených k stavbe. Vzájomné pospájanie je realizovateľné: • vodičom vyrovnania potenciálov ,ak sa nedosiahne elektricky vodivé spojenie náhodným pospájaním. Ekvipotenciálne pospájanie proti blesku pri kovových inštaláciách sa v prípade izolovaného vonkajšieho LPS musí urobiť len na úrovni terénu. Pri neizolovanom vonkajšom LPS sa ekvipotenciálne pospájanie urobí v suteréne alebo na úrovni terénu. Vodiče vyrovnania potenciálu sa pripoja k prípojnici vyrovnania potenciálu, ktorá môže byť centrálna alebo usporiadaná ako vnútorný obvodový vodič (obr. 2.4.6 a 2.4.7) a je spojená s uzemňovacou sústavou.


Centrálna prípojnica Vnútorný uzemňovací vodič


• prepäťovými ochrannými zariadeniami (SPD), keď nie je možné urobiť priame pripojenie vodičov vyrovnania potenciálov. Prepäťové ochrany musia byť koordinované, skúšané pre triedu I a úroveň ochrany Up musí byť nižšia ako je úroveň impulznej odolnosti medzi časťami, pozri [312]. Ak sú vodiče vnútorných systémov tienené alebo v kovových trubkách, stačí pospájať tienenie a trubky. Ak nie sú tienené, ani uložené v kovových trubkách, musia sa pospájať cez prepäťové ochrany. Vodiče PE alebo PEN sa musia pripojiť k prípojnici vyrovnania potenciálov priamo alebo cez prepäťové ochrany. Všetky kovové potrubia kúrenia, plynu, vody, vodiče elektrických a telekomunikačných zariadení pripojených k stavbe sa musia pripojiť k prípojnici vyrovnania potenciálov priamo alebo cez prepäťové ochrany. Živé vodiče len cez prepäťové ochrany, vodiče PE alebo PEN sa musia pripojiť k prípojnici vyrovnania potenciálov priamo alebo cez prepäťové ochrany. Tienenia a úložné kovové trubky týchto vedení sa musia pospájať.


b) Word - dokument


Kolobeh Krátkodobého majetku Charakteristickým znakom krátkodobého majetku je jeho ustavičný pohyb, v ktorom sa mení z jednej formy majetku na druhú. Tento proces premien sa nazýva kolobeh krátkodobého majetku.


Kolobeh má tieto základné fázy: 1. Zásobovanie – prvá fáza – za peniaze si podnik nakupuje materiál potrebný na zabezpečenie výrobného procesu. 2. Výroba– druhá fáza – materiál potrebný na výrobu sa transformuje na hotové výrobky. 3. Odbyt výrobkov – tretia fáza – hotové výrobky sa predávajú, predajom vznikajú pohľadávky a zaplatením pohľadávok podnik získa opäť peniaze a tak sa môže začať ďalší kolobeh


Zásoby – umožňujú plynulý priebeh podnikového transformačného procesu, čím sa zvyšuje jeho efektívnosť. Podnik si obyčajne vytvára zásoby vo všetkých fázach transformačného procesu, preto k zásobám zahŕňame – materiál, nedokončenú výrobu, polotovary, hotové výrobky, zvieratá a tovar.

15. Mat tema

                                                      A) Atomový reaktor 

je zariadenie, ktoré slúži na spustenie a riadenie jadrovej reťazovej reakcie. Jadrové reaktory sú používané v atómových elektrárňach a ako pohon plavidiel. Niektoré reaktory sa používajú na produkciu izotopov pre lekárske a priemyselné použitie, alebo na produkciu plutónia, ktoré sa používa na vojenské účely. Niektoré reaktory slúžia iba na výskumné účely. Princíp Činnosti Palivo v podobe palivových kaziet je umiestnené v tlakovej nádobe reaktora, do ktorého prúdi chemicky upravená voda. Voda preteká kanálikmi v palivových kazetách a odvádza teplo, ktoré vzniká pri štiepnej reakcii. Voda z reaktora vystupuje s teplotou asi 297°C a prechádza horúcou vetvou primárneho potrubia do tepelného výmenníka - parogenerátora. V parogenerátore preteká zväzkom rúrok a odvádza teplo vode, ktorá je privádzaná zo sekundárneho okruhu s teplotou 222°C. Ochladená voda primárneho okruhu sa vracia späť do aktívnej zóny reaktora. Voda sekundárneho okruhu sa v parogenerátore odparuje a cez parný kolektor sa para odvádza na lopatky turbín. Hriadeľ turbíny je mechanicky spojený s rotorom generátora, ktorý je budený budičom jednosmerného napätia. Vďaka tomu tam vzniká magnetické pole a na troch statorových cievkach generátora sa tam následne indukuje striedavé napätie 15,6 kV. Transformátor, elektrický netočitý stroj, premieňa – transformuje vyrobené napätie 15,6 kV na napätie vysoké alebo veľmi vysoké (110 kV alebo 400 kV). Para sa kondenzuje v kondenzátore, tepelnom výmenníku, a vracia sa späť do parogenerátora vo vodnom skupenstve. Na reguláciu rýchlosti štiepenia sa používa tzv. moderátor napr. ťažká voda, grafit, berýlium a absorbátor napr. H3BO3 (kyselina boritá). Energia, ktorá zo štiepnej reakcie vzíde, výrazne zvyšuje kinetickú energiu molekúl vody či oxidu uhličitého v primárnom chladiacom okruhu. Tá sa pri výmene tepla vo výmenníku prenáša na vodu či oxid uhličitý v sekundárnom okruhu. V dôsledku toho sa táto voda mení na paru s obrovskou Ek a svojou vlastnou silou roztáča turbínu, ktorá poháňa elektrický generátor. Prevádzkové stavy atómového reaktora Jadrový reaktor sa počas prevádzky nachádza v troch stavoch: a) podkritický stav • Multiplikačný koeficient < 1 • Počet predchádzajúcich štiepení > Počet nasledujúcich štiepení • Dôsledok - znižovanie počtu štiepení, znižovanie počtu voľných neutrónov, znižovanie výkonu reaktora b) kritický stav • Multiplikačný koeficient = 1 • Počet predchádzajúcich štiepení = Počet nasledujúcich štiepení • Dôsledok - stabilizovaný stav, stabilizovaný výkon reaktora c) nadkritický stav • Multiplikačný koeficient > 1 • Počet predchádzajúcich štiepení < Počet nasledujúcich štiepení • Dôsledok - zvyšovanie počtu štiepení, zvyšovanie počtu voľných neutrónov, zvyšovanie výkonu reaktora Časti atómového reaktora palivo – palivové články Prírodný urán obsahuje 0,72 % 235U a 99,274 % 238U Obohacovaním sa zvyšuje podiel 235U, pre energetické reaktory obvykle na 2,5-3,5 %, v niektorých prípadoch až na 5 % 235U sa nazýva štiepnym (energetickým) materiálom – záchytom neutrónu dochádza k rozštiepeniu na dve časti 238U sa nazýva množivým materiálom – záchytom neutrónu nedochádza k rozštiepeniu, atómové číslo sa zvyšuje a následnými rádioaktívnymi premenami jadro prechádza na Pu, ktorý sa využíva na vojenské účely Plutónium 239Pu je tiež možné v reaktore použiť ako palivo, zmes plutónia s uránom sú takzvané MOX palivá (mixed/metall oxid fuel) 2) moderátor Moderátorom je látka, ktorá spomaľuje sekundárne neutróny, čím prispieva k udržaniu multiplikačného faktora neutrónov na konštantnej hodnote 1 – vznik stacionárnej reakcie, ovládnutie reťazovej reakcie; ako moderátor sa používa ľahká voda H2O alebo ťažká voda D2O či grafit Moderátor sa zrážkami s neutrónmi zahrieva a pri väčších ako zanedbateľných výkonoch reaktora sa musí chladiť Moderátor nie je nevyhnutnou súčasťou jadrového reaktora, reaktory s rýchlymi neutrónmi moderátor nepotrebujú 3) riadiace (regulačné) tyče Vsúvajú sa do prostredia jadrového štiepenia, ich úlohou je pohlcovať sekundárne neutróny a udržať multiplikačný faktor na hodnote 1; regulačné tyče sú zliatiny ocele a kadmia Cd alebo bóru B 4) bezpečnostné (havarijné) tyče Majú rovnakú funkciu ako regulačné tyče, využívajú sa na zastavenie štiepnej reakcie predovšetkým v nebezpečných situáciach 5) reflektor neutrónov Látka, ktorá obklopuje reakčné prostredie reaktora, býva zhotovená prevažne z grafitu; dokáže odrážať neutróny 6) betónové tienenie Chráni okolie jadrového reaktora v prípade havárie, straty kontroly nad štiepnou reakciou a následným únikom ionizujúceho žiarenia B) sériové a paralelné zapojenie v multisime Paralelné zapojenie je zapojenie elektrotechnických súčiastok v elektrickom obvode pod sebou, tzn. Paralelný obvod obsahuje uzly, v ktorých sa vodiče vetvia a súčiastky môžu byť umiestnené v rôznych vetvách. Paralelné Elektrické napätie medzi dvoma uzlami je rovnaké pre všetky vetvy. Elektrický prúd prechádzajúci jednotlivými vetvami môže byť rôzny a závisí na odpore súčiastok vo vetvách. Pri paralelnom zapojení elektrických zdrojov zostáva celkové elektromotorické napätie rovnaké, zdroje však môžu dodávať celkovo väčší elektrický prúd. Sériové zapojenie je zapojenie elektrotechnických súčiastok v elektrickom obvode za sebou, tzn. od jednej súčiastky k druhej vedie jediný vodič. Sériové zapojenie Elektrický prúd je vo všetkých miestach sériového obvodu rovnaký, pretože v sériovom obvode nie sú uzly a vetvy ako v paralelnom obvode, elektrický prúd sa nerozdeľuje. Elektrické napätie medzi svorkami jednotlivých súčiastok je rôzne a závisí od odporu každej zo súčiastok Celkový elektrický odpor v sériovom obvode sa rovná súčtu odporov jednotlivých súčiastok. Pri sériovom zapojení zdrojov sa celkové elektromotorické napätie rovná súčtu elektromotorických napätí jednotlivých zdrojov. Prerušenie sériového obvodu v ktoromkoľvek mieste má za následok prerušenie celého obvodu Bankové riziká 1. Externé riziká:

Vznikajú nezávisle od činnosti obchodnej banky. Na výsledok jej podnikateľských aktivít však majú podstatný vplyv.

Politické riziko – sú pre banku najvýznamnejšie. Veľkosť politického rizika môže byť rôzna. Politické riziká nastávajú náhle a často neočakávane a ich dôsledky sú katastrofálne. Pomerne vysoko sa hodnotia riziká v štátoch s vysokou mierou nestability, napríklad v dôsledku transformácie politického systému. Teritoriálne riziko – súvisí s politickými rizikami. Ide tu o komplexné zhodnotenie pravdepodobnosti vzniku viacerých druhov rizík v určitom teritóriu. Môže sa stať, že napríklad v dôsledku vojny alebo embargu voči niektorému štátu sa neuplatňujú predpokladané podnikateľské aktivity. Menové riziko – spočíva v pravdepodobnosti prijatia menových opatrení (devalvácia, revalvácia) ako reakcií na menový vývoj. Veľký vplyv na menové riziko má inflácia. Kurzové riziko – súvisí s menovým rizikom, zmena kurzu zahraničných mien, v ktorých majú banky pohľadávky a záväzky, spôsobuje zisky a straty bánk z kurzových rozdielov. Kurzové riziko spočíva v tom, že suma kurzových strát môže byť vyššia ako suma kurzových ziskov. Úrokové riziko – spočíva v zmene úrokových sadzieb. Nepriaznivá zmena úrokových sadzieb sa môže prejaviť buď v poklese príjmov banky, alebo v znížení trhovej hodnoty banky. Napríklad banka emitovala vkladové listy na dobu splatnosti 5 rokov s fixnou úrokovou sadzbou. Vplyvom nepriaznivého ekonomického vývoja poklesli úrokové sadzby od 3. roka. Banka však musela dodržať zmluvné podmienky a vyplácať dohodnuté úroky. Nezískala tak predpokladaný príjem. Interné riziká: Sú také riziká, ktoré je banka schopná ovplyvňovať svojou činnosťou. Tieto riziká majú vzťah najmä k aktívnym bankovým operáciám. Úverové riziko – závisí od bonity klienta, ktorému banka poskytuje úver. Proti úverovým rizikám sa banky chránia obmedzovaním poskytovania úverov. Riziká majetkových účastí – podstupuje banka pri investovaní do iných podnikateľských subjektov, nákupom ich akcií. Pri bankrote subjektu môže banka prísť o časť alebo všetky investované peňažné prostriedky. Riziko chybného dohľadu – spočíva v tom, že bankový dohľad môže voči banke, ktorá zle hospodári uplatniť nevhodné opatrenia a toto spôsobí, že situácia v banke sa ešte zhorší. Platobné riziká – spočívajú v pravdepodobnosti, že platba nebude vykonaná včas alebo vôbec. Likviditné riziká – spočívajú v ohrození likvidity banky. Likvidita banky je schopnosť banky uhrádzať svoje záväzky voči klientom.. Manažérske riziká – ide o riziko zlého riadenia. Ich podstata spočíva v chybách v riadení banky, ktoré môžu spôsobiť nekvalifikovaní alebo neskúsení riadiaci pracovníci. Technické a technologické riziká – predstavujú zlyhanie hardveru a softveru banky, zlyhanie telekomunikačných sietí, nedostatočný kódovací systém, chybovosť pracovníkov, ktorí obsluhujú prístroje a zariadenia banky a nedostatočná kontrola. Banky musia realizovať určitú prevenciu pred rizikami, pretože ich dôsledky znamenajú pre banku okamžité finančné straty. Jednou z metód ochrany pred rizikom je diverzifikácia, t.j. rozloženie rizika na viac podnikateľských subjektov. Pravdepodobnosť vzniku rizika u všetkých subjektov je malá. Diverzifikácia bankového rizika sa realizuje jednak na úrovni centrálnej banky, jednak na úrovni obchodnej banky.

16. Mat tema Organizácia a riadenie prevádzky atómových elektrární


-Dvojokruhová jadrová elektráreň má okruh chladiva oddelený od okruhu pracovného média. Okruh chladiva nazývame primárnym okruhom a okruh pracovného média sekundárnym okruhom. V takýchto typoch jadrových elektrárni sa reaktor chladí chladivom, ktoré sa pretláča cez reaktor a parogenerátor cirkulačným čerpadlom,. V prvom okruhu je kompenzátor objemu, lebo objem chladiva závisí od jeho teploty, ktorá sa počas prevádzky mení. Para z parogenerátora postupuje do turbíny, potom do kondenzátora a kondenzát sa čerpadlom dodáva do parogenerátora. -Jednookruhová jadrová elektráreň nie je vybavená výmenníkom tepla(parogeneratorom), chladiace médium jadrového reaktora slúži aj na pohon turbíny. V tomto prípade na rozdiel od dvojokruhovej jadrovej elektrárne, okruh je rádioaktívny, čo stažuje prevádzku elektrárne. - Jadrové palivo (prírodný urán 235U, obohatený urán, 242Pu plutónium, 232Th thórium) v podobe palivových kaziet je umiestnené v tlakovej nádobe reaktora, do ktorej prúdi chemicky upravená voda. Táto preteká kanálikmi v palivových kazetách a odvádza teplo, ktoré vzniká pri štiepnej reakcii. Voda z reaktora vystupuje s teplotou asi 297°C a prechádza horúcou vetvou primárneho potrubia do tepelného výmenníka - parogenerátora. V parogenerátore preteká zväzkom trubiek a odovzdáva teplo vode, ktorá je privádzaná zo sekundárneho okruhu s teplotou 222°C. Ochladená voda primárneho okruhu sa vracia späť do aktívnej zóny reaktora. Voda sekundárneho okruhu sa v parogenerátore odparuje a cez parný kolektor sa para odvádza na lopatky turbíny. Hriadeľ turbíny roztáča generátor, ktorý vyrába elektrickú energiu. Po odovzdaní energie turbíne para kondenzuje v kondenzátore a vo vodnom skupenstve cez ohrievače prúdi späť do parogenerátora. Zmes v kondenzátore je chladená tretím chladiacim okruhom. V tomto okruhu sa voda ochladzuje vzduchom prúdiacim zo spodnej do hornej časti chladiacej veže tzv. komínovým efektom. Prúd vzduchu so sebou unáša vodnú paru a drobné kvapky vody, a tak sa nad chladiacimi vežami vytvárajú oblaky pary.

Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom

Ide o ochranu pred dotykom živých častí Ochrana izolovaním Ochrana zábranami alebo krytím

Ochrana prekážkami

Prekážky musia zabrániť: • neúmyselnému priblíženiu sa osoby k živým častiam • neúmyselnému dotyku živých časti

2-pólový prúdový chránič



1. vstupné kontakty 2. výstupné kontakty 3. obnovovacie tlačidlo (reset) 4. vypínacie kontakty, ovládané elektromagnetom diferenciálneho relé 5. elektromagnet diferenciálneho relé 6. súčtový transformátor 7. pomocná elektronika (zosilňovač diferenciálneho napätia z transformátora) 8. testovacie tlačidlo 9. testovací závit transformátora

Princíp činnosti 2-pólového prúdového chrániča: Napájacie vodiče (L: fázový, N: neutrálny) sú vedené stredom feritového jadra súčtového transformátora . V normálnom prevádzkovom režime je vektorový súčet okamžitých hodnôt prúdov nulový a na sekundárnom vinutí transformátora sa neindukuje žiadne napätie. V prípade rozdielnej veľkosti prúdov, tečúcich fázovým a neutrálnym vodičom sa na sekundárnom vinutí transformátora indukuje napätie, úmerné veľkosti rozdielu (prúdovej asymetrie). Toto diferenciálne napätie sa pomocnou elektroniky zosilňuje, porovnáva s nominálnou hodnotou a po jej prekročení elektromagnet rozpojí oba napájacie vodiče. Súčasťou chrániča je aj testovacie tlačidlo , uzatvárajúce obvod s rezistorom, vytvárajúcim umelý poruchový prúd pre overenie funkčnosti chrániča. Samočinné odpojenie napájania sieťach TN-S Princíp ochrany spočíva v tom, že sa všetky neživé časti inštalácie spoja s ochranným vodičom PE, čím sa pri poruche medzi krajným a ochranným vodičom alebo neživou časťou vytvorí poruchová slučka, ktorou pretečie vypínací prúd a ochranný prvok zabezpečí samočinné odpojenie napájania v stanovenom čase. Poruchovú slučku tvorí ochranný vodič medzi miestom poruchy a zdrojom, zdrojom je tvorená poruchová slučka pracovným vodičom od zdroja po miesto poruchy. V sieťach TN-S je možné použiť tieto ochranné prístroje: -nadprúdové istiace prístroje (poistky, ističe) - prúdové chrániče Pracovný pomer (PP) – pracovno-právny vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom upravený legislatívnymi pravidlami (pracovné právo). Práva a povinnosti oboch strán navzájom upravuje právna norma – Zákonník práce (ZP) a ostatné štátne, rezortné i podnikové normy. Druhy PP 1. hlavný pracovný pomer (HPP) – uzatvára sa písomne Pracovnou zmluvou (PZ) a) na dobu určitú – musí byť v PZ uvedená – dátumom alebo vymedzením úlohy b) na dobu neurčitú – neuvádza sa doba trvania PP,nie je možné vopred určiť ukončenie práce 2. vedľajší pracovný pomer (VPP)- uzatvára sa písomne Dohodou o VPP a) Dohoda o vykonaní práce b) Dohoda o pracovnej činnosti c) Dohoda o brigádnickej činnosti – dôchodcu alebo študenta

Žiadosť o prijatie do pracovného pomeru je úradná písomnosť - stručná, jasná , obsahuje presné informácie. Motivačný list - plní obdobný účel ako žiadosť o prijatie do PP. Zasiela sa osobitne ako samostatný list alebo aj ako sprievodný list k žiadosti o prijatie. Má veľký psychologický význam, keďže vytvára prvý dojem o uchádzačovi o zamestnanie u jeho potencionálneho zamestnávateľa. Životopis - inak označovaný ako curriculum vitae (CV), je dokument, ktorý obsahuje stručný prehľad osobných údajov, vzdelania, relevantných pracovných skúseností a iných schopností. Pracovná zmluva – je zmluva uzatvorená medzi zamestnancom a zamestnávateľom uvádzajúca pracovno-právne náležitosti týkajúce sa uzatvoreného prac. pomeru Vedľajší pracovný pomer (VPP)- uzatvára sa písomne dohodou o VPP, ktorá musí obsahovať všetky potrebné náležitosti a uzatvára sa maximálne na obdobie 1 roka. Rozlišujeme 3 druhy dohôd: a) DoVP = Dohoda o vykonaní práce – vymedzená splnením pracovnej úlohy – je potrebné načas odovzdať splnenú úlohu b) DoPČ = Dohoda o pracovnej činnosti – vyžaduje prítomnosť zamestnanca (brigádnika – dohodára) na mieste výkonu práce c) DoBČ = Dohoda o brigádnickej činnosti – dôchodcu alebo študenta – je potrebné deklarovať (štatút študenta)

17. Mat tema Parná elektráreň

-plynová elektráreň

-Rozdelenie vodných elektrárni • Akumulačné • Derivačné • Prietokové • Prečerpávacie • Kombinované BOZP O bezpečnosti pri prací nám hovorí zákon NR SR č.124/2006. Uraz: Úraz je trauma, teda náhle trvalé alebo dočasné poškodenie organizmu mechanickými, chemickými alebo biologickými vplyvmi. Náuka o úrazoch sa nazýva traumatológia.

Vyhradene technické zariadenia- Vyhradené technické zariadenia podľa Vyhlášky č. 508/2009 Z. z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s technickými zariadeniami tlakovými, zdvíhacími, elektrickými a plynovými a ktorou sa ustanovujú technické zariadenia, ktoré sa považujú za vyhradené technické zariadenia (VTZ) je problematika, ktorá sa týka nielen zamestnávateľov a pracovného prostredia, ale taktiež aj bežných fyzických osôb a domácností.

Úrazy El prúdom:

Priamy dotyk jednopólový 

Priamy dotyk dvojpólový Nepriamy dotyk Elektrický oblúk Zásah bleskom Krokové napätie

Rozdelenie osôb: a) poučená osoba, b) elektrotechnik, c) samostatný elektrotechnik, d) elektrotechnik na riadenie činnosti alebo na riadenie prevádzky, e) revízny technik.

Sociálny dialóg: Sociálny dialóg je základným prvkom európskeho sociálneho modelu. Umožňuje sociálnym partnerom (zástupcom zamestnávateľov a zamestnancov), aby aktívne prispievali k formovaniu európskej sociálnej politiky a politiky zamestnanosti, a to aj prostredníctvom dohôd. Kolektívne vyjednávanie: Kolektívne vyjednávanie je rozhodujúcou a najdôležitejšou formou utvárania a rozvíjania právnych vzťahov medzi odborovým orgánom a zamestnávateľom. Cieľom kolektívneho vyjednávania je úprava pracovných podmienok vrátane: mzdových podmienok, podmienok zamestnávania, vzťahov medzi zamestnávateľmi (alebo ich organizáciami) a zamestnancami (alebo ich organizáciami). Personálna agentúra: Personálna agentúra je spoločnosť/firma/organizácia, ktorá sa zaoberá sprostredkovaním práce. Jej hlavnou činnosťou je vyhľadávanie ľudí pre svojich klientov z radov zamestnávateľov na príslušné pracovné pozície a naopak, hľadanie pracovnej pozície pre jej klientov (potencionálnych zamestnancov) podľa ich špecifických predstáv a schopností. Okrem toho poskytuje rady týkajúce sa personalistiky či pracovného práva. Úrad prace: zabezpečuje a podporuje projekty a opatření související s rozvojem lidských zdrojů v oblasti trhu práce včetně účasti na mezinárodních programech a projektech spolupracuje s organizátory na zajištění veřejné služby a poskytuje příspěvky vykonává kontrolní činnost na úseku zaměstnanosti povoluje výkon umělecké, kulturní, sportovní nebo reklamní činnosti dítěte sleduje plnění povinného podílu zaměstnávání osob se zdravotním postižením zabezpečuje mzdové nároky zaměstnanců při platební neschopnosti zaměstnavatele přijímá a zajišťuje vyřízení stížností občanů uděluje a odnímá povolení ke zprostředkování zaměstnání a vede evidenci agentur práce

18. Mat praca Byty podľa stupňa elektrizácie Stupeň A elektrická energia sa využíva na osvetľovanie a pripájanie domácich elektrických spotrebičov na zásuvky. Príkon žiadneho spotrebiča nepresahuje 3,5 kVA. Maximálny súčasný príkon pre byt Pb je v súčasnosti 7 kW.

Stupeň B byty s elektrickým vybavením ako byty stupňa A, ale pre varenie sa používajú spotrebiče s príkonom nad 3,5 kVA. Maximálny súčasný príkon pre byt Pb je v súčasnosti 11 kW. 

Stupeň C byty s elektrickým vybavením ako byty stupňa A a B, ale elektrická energia sa navyše používa aj na vykurovanie alebo klimatizáciu. Kategórie bytov Kategória bytov sa určí podľa úžitkovej plochy a označuje sa rímskou číslicou I, II, III atď.

Inštalovaný príkon elektrickej energie pre byt je definovaný súčtom výkonov všetkých spotrebičov v určených priestoroch vrátane predpokladaných výkonov prenosných spotrebičov. Pod pojmom „príkon“ je potrebné definovať vzťah k prívodu energie. Súčasťou príkonu je upravovací koeficient, ktorý slúži na zníženie požadovaného celkového inštalovaného príkonu.

Hlavné domové vedenie Hlavné domové vedenie (HDV) začína v prípojkovej skrini (HDS) a končí pri odbočke k poslednému elektromeru na najvyššom podlaží. HDS sa obyčajne istí poistkami v prípojkovej skrini. Ak sa HDV rozvetvuje, realizuje sa odbočenie v odbočovacích rozvodniciach. Ak je v objekte viac HDV, je možno ako prípojkovú skriňu použiť rozpojovaciu istiacu skriňu (RIS). HDV má obyčajne rovnaký počet vodičov ako domová prípojka. Vodiče HDV musia mať rovnaký prierez po celej svojej dĺžke s výnimkou miest, kde sú odbočky k väčším spotrebičom. HDV má byť umiestnené a realizované tak, aby bol maximálne znemožnený nedovolený odber. K elektromeru je možné z HDV odbočovať elektromerovými rozvádzačmi alebo odbočovacími rozvodnicami. Odbočovacie rozvodnice sa umiestňujú tak, aby spodný okraj bol vo výške 180 až 250 cm nad podlahou. Ak je umiestnená v uzavretej miestnosti (byte), musí byť upravená tak, aby bola za plombovateľná. Úbytok napätia medzi ktoroukoľvek rozvodnicou za elektromerom nemá byť pri svetelných zariadeniach väčší ako 2 % a pri ostatných zariadeniach väčší ako 3 %.

Použitie elektrické zariadenia v kúpeľniach V jednotlivých zónach inštalovať elektrické zariadenia a spotrebiče: Zóna 0: Zakázané inštalovať: spínače, ovládače, riadiace zariadenia a ich súvisiace príslušenstvo. Dovolené inštalovať: Elektrické spotrebiče iba vtedy, ak zariadenie súčasne:  je vhodné na použitie v tejto zóne podľa inštrukcií výrobcu,  je pevne a trvalo pripojené a  je chránené pred úrazom elektrickým prúdom ochranou malým napätím SELV neprevyšujúcim AC 12V alebo DC 30V. Zóna 1: Dovolené inštalovať:  Elektroinštalačné škatule a ich príslušenstvo slúžiace na napájanie spotrebičov dovolených v zóne 0 a 1.  Príslušenstvo, ktoré zahŕňa zásuvky obvodov chránených SELV alebo PELV neprevyšujúcim AC 25V alebo DC 60V. Zdroj napájania musí byť inštalovaný mimo zóny 0 a 1. Poznámka: V ČSN 33 2000-7-701 ed.2 obmedzili pre zónu 1 napájacie napätie obvodov chránených SELV alebo PELV na polovicu, teda 12V AC a 30V DC.  Len pevne a trvalo pripojené spotrebiče a zariadenia, ktoré sú pre túto zónu určené výrobcom ako sú vírivé vane, sprchové čerpadlá, ventilačné zariadenia, sušiče uterákov, spotrebiče na ohrev vody, svietidlá a pod. chránené SELV alebo PELV neprevyšujúce AC 25V alebo DC 60V. Zakázané inštalovať: zásuvky 230V, Spínače 230V Zóna 2: Dovolené inštalovať:  Len elektroinštalačné spínače a zásuvky chránené ochranou malým napätím SELV alebo PELV. Zdroj napájania musí byť inštalovaný mimo zóny 0 a 1.  Príslušenstvo vrátane zásuviek na signalizačné a komunikačné zariadenia za predpokladu, že je chránené ochranou SELV alebo PELV.  Jednotky napájacie holiace strojčeky.

 Ostatné príslušenstvo ako sú svietidlá, ventilátory, výhrevné zariadenia a jednotky pre vírivé vane vyhovujúce príslušným normám, za predpokladu, že ich napájacie obvody sú chránené doplnkovou ochranou zabezpečenou prúdovým chráničom RCD s menovitým rozdielovým vypínacím prúdom neprevyšujúcim 30mA. Zakázané inštalovať: zásuvky 230V, Spínače 230V Triedy ochrán elektrických predmetov Elektrické zariadenia sa podľa použitých prvkov ochranných opatrení tzn. Podľa triedy ochrany rozdeľuje do 4 tried. elektrické spotrebiče triedy 0 (bez privedeného ochranného vodiča) Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom je zaistená len základnou izoláciou. Spotrebiče nemajú miesto na pripojenie neživej vodivej časti k ochrannému vodiču. Ich použitie je preto pre širokú verejnosť zakázané a obmedzuje sa len do vymedzených skúšobných priestorov, do ktorých nemajú prístup osoby bez elektrotechnickej spôsobilosti


elektrické spotrebiče triedy I(s privedeným ochranným vodičom)

Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom je zaistená základnou izoláciou a neživá vodivá časť elektrického spotrebiča je pripojená k ochrannému vodiču elektrickej inštalácie. V prípade poruchy (porušenie základnej izolácie) nemôžu byť neživé vodivé časti pod napätím.




elektrické spotrebiče triedy II (chránené dvojitou izoláciou 1))

Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom môže byť zaistená: základnou a prídavnou (dvojitou) izoláciou, pričom spotrebič neobsahuje miesto na pripojenie ochranného vodiča; základnou izoláciou od živej časti a prídavnou izoláciou od povrchu. Ak sa medzi týmito časťami nachádza kovový kryt, môže byť v určených prípadoch tento kovový kryt spojený s ochranným vodičom na vyrovnanie potenciálu ; zosilnenou izoláciou, pričom spotrebič neobsahuje miesto na pripojenie vodiča;


elektrické spotrebiče triedy III (spotrebiče na bezpečné napätie)

Ochrana pred úrazom elektrickým prúdom je založená na napájaní zo zdroja bezpečného malého napätia (SELV).


Označovanie a izolovaných a holých vodičov farbami alebo číslami

Rozlišovanie vodičov v elektrických inštaláciách, ich identifikácia farbami alebo číslami má pri montáži a údržbe zásadný význam, a to z dôvodov najviac bezpečnosti pracovníkov pracujúcich na elektrických zariadeniach. Označovanie vodičov farbami alebo číslicami sa zaoberá norma STN EN 60446:7/2002 (STN 33 0165) Pre označovanie vodičov sú podľa IEC 60 757 nasledujúce farby: Čierna, hnedá, červená, oranžová, žltá, zelená, modrá, fialová, sivá, biela, ružová a tyrkysová (modrozelená). Jednotlivé farby - zelená a žlta je dovolené použiť len tam, kde nie je pravdepodobná zámena s farbou ochranného vodiča.

Označovanie fázových vodičov Pre izolované fázové vodiče striedavých systémov sú prednostné farby čierna a hneda, siva. Pre holé fázové vodiče striedavých systémov sa používa farba oranžová. Jednotlivé fázy sa označia priečnymi čiernymi pruhmi (fázu L1 jeden pás, fáza L2 dva pásy a fáza L3 tri pásy).

Označovanie krajných vodičov v jednosmerných sieťach Krajné vodiče jednosmerných sieťach (izolované aj holé) sa označujú zhodne: krajný vodič kladného pólu (L+) tmavočervenou farbou, krajný vodič záporného pólu (L-) tmavomodrou farbou.


Označovanie neutrálnych vodičov Neutrálne izolované vodiče v striedavých sieťach (N) sa označujú svetlomodrou farbou. Neutrálne holé vodiče musia byť v každom prístupnom poli alebo sekcii označené svetlomodrým pruhom šírky 15 až 100 mm alebo svetlo- modrou farbou po celej dĺžke.

Označenie stredných vodičov Stredné vodiče v jednosmerných sieťach (M) sa označujú svetlomodrou farbou. Stredné holé vodiče v jednosmerných sieťach musia byť v každom prístupnom poli alebo sekcii označené svetlomodrým pruhom šírky 15 až 100 mm alebo svetlomodrou farbou po celej dĺžke.

Ochranný vodič

Ochranné izolované vodiče (PE) sa označujú výlučne dvojfarebnou kombináciou zelena/žlta. Ochranné holé vodiče musia byť označené zeleno/žltou farbou buď po celej dĺžke, alebo v každej jednotke, alebo v sekcii, alebo v každej prístupnej polohe. Tam, kde je ochranný vodič ľahko rozlíšiteľný podľa svojho tvaru, konštrukcie či polohy (napríklad koncentrické vodiče), nie je farebné označenie po celej dĺžke potrebné. Konce alebo prístupné polohy by však mali byt zreteľné označené buď:

• grafickou značkou • kombináciou farieb zelená/žltá • písmenami PE.

Vodič PEN Kombinované (po starom nulovacie) vodiče sa po celej dĺžke označujú kombináciou farieb zelena/žlta a na zakončeniach modrým označením.

Označovanie vodičov číslicami Číslicový systém sa uplatňuje pri označení vodičov v zväzku, s výnimkou vodičov označených farbami zelená/žltá. Používa sa pri elektrických inštaláciách. Označovanie sa robí arabskými číslicami, ktoré sa umiestnia na vonkajšej izolácii vodiča, a to buď kolmo na vodič, alebo pozdĺžne s ním. Číslice 6 a 9 musia mat spodok označený čiarkou, aby nedošlo k zámene pri čítaní.


Meno Predmet Matematika Anglicky jazyk Slovenský jazyk Fyzika Jozef 2 3 4 1 Dávid 4 3 3 4 Lukáš 1 1 4 1 Tomáš 2 2 2 1 Matej 2 4 3 1 priemer: 2,2 2,6 3,2 1,6


Nezamestnanosť  nezamestnanosť je stav ekonomiky, pri ktorom je určitá časť práceschopného obyvateľstva nezamestnaná, t. z. nepracuje  na trhu práce sa vytvára cena práce na základe stretu ponuky a dopytu po práci  v sociálne - trhovej ekonomike vstupuje na trh práce i štát, ktorý v niektorých prípadoch ovplyvňuje cenu práce (minimálnou mzdou)  po dohode s tripartitnými partnermi určuje min. mzdu  určením min. mzdy vzniká v štáte nedobrovoľná nezamestnanosť = ide o tých, ktorí sú ochotný pracovať aj za nižšiu mzdu ako je minimálna, ale zamestnávateľ im musí zaplatiť min. mzdu a tak ich radšej nezamestná  k nedobrovoľne nezamestnaným patria všetci tí, ktorí chcú pracovať, ale nevedia si nájsť prácu - okrem nedobrovoľne nezamestnaných existujú na trhu práce aj dobrovoľne nezamestnaný, to sú tí, ktorí za danú cenu práce nie sú ochotní pracovať Druhy nezamestnanosti 1) FRIKČNÁ – vzniká ako dôsledok pohybu ľudí, je spôsobená rôznymi etapami života (ženy po materskej dovolenke, absolventi škôl, mladomanželia...)

2) ŠTRUKTÚRNA – dopyt po určitých profesiách sa zmenšuje alebo zaniká a rastie dopyt po iných profesiách, napr. dopyt po krajčírkach vystriedal dopyt po absolventoch strojárskych odborov. Rozvoj stavebníctva prináša zvýšený dopyt po absolventoch v oblasti stavebníctva 3) CYKLICKÁ – vzniká ako dôsledok hospodárskeho cyklu. Najvyššia miera nezamestnanosti je, keď sa ekonomika nachádza na dne 4) REGIONÁLNA – nízka nezamestnanosť – Bratislava. Vysoká nezamestnanosť – Rožňava, Svidník, Rimavská sobota Pozitívne prvky nezamestnanosti - mala by viesť k zvýšeniu kvality práce - mala by naučiť ľudí vážiť si svoju prácu Aspekty: EKONOMICKÉ – ak ľudia majú nízke príjmy, poprípade žiadne príjmy, musia obmedzovať spotrebu, čo vedie k obmedzovaniu výroby a to vedie k ďalšej nezamestnanosti – vzniká ekonomická bieda rodín SOCIÁLNE – človek sa cíti menejcenný, bez perspektívy, narušuje sa rodinný život, zvyšuje sa kriminalita.

Spôsoby ukončenia pracovného pomeru 1. výpoveď zo strany zamestnávateľa -jednostranný právny akt (zamestnávateľ prepúšťa zamestnanca) -musí byť písomná a preukázateľne doručená druhej strane (proti podpisu, alebo doporučenou zásielkou) - zamestnávateľ musí uviesť relevantný dôvod ukončenia PP – vymenované v ZP 2. výpoveď zo strany zamestnanca -jednostranný právny akt (zamestnanec vypovedá PP zamestnávateľovi) - musí byť písomná a preukázateľne doručená druhej strane (proti podpisu, alebo doporučenou zásielkou) Pri výpovedi možno dohodnúť výpovednú lehotu(štandardne 1 až 3 mesiace – ak nie je dohodnuté inak)a podmienky jej čerpania; pričom výpovedná lehota začína plynúť prvým dňom mesiaca začínajúceho po doručení výpovede. 3. okamžitá výpoveď a) zo strany zamestnávateľa – len zo závažných dôvodov –právoplatné odsúdenie pre úmyselný trestný čin, závažné porušenie pracovnej disciplíny alebo jej viacnásobné menej závažné porušovanie b) zo strany zamestnanca – napr. ak je ohrozený jeho život alebo zdravie, či zo zdravotných dôvodov – ak predložil zamestnávateľovi lekárske potvrdenie so žiadosťou o iné pracovné zaradenie a ten to do zákonnej lehoty neakceptoval 4. dohoda o ukončení PP – dvojstranný právny akt – obojstranná dohoda zamestnanca so zamestnávateľom o ukončení PP 5. skončenie PP v skúšobnej dobe – môže nastať buď zo strany zamestnávateľa, alebo zo strany zamestnanca – aj bez uvedenia dôvodu - vyžaduje sa písomnej oznámenie druhej strane 3 dni pred skončením PP Pracovný pomer môže skončiť tiež: - odchodom zamestnanca do dôchodku -smrťou zamestnanca -v prípade pracovnej zmluvy uzatvorenej na dobu určitú uplynutím dohodnutej doby alebo splnením dohodnutej pracovnej úlohy Pracovný pomer uzatvorený pôvodne na dobu určitú sa automaticky mení na dobu neurčitú (TPP- trvalý pracovný pomer), ak zamestnávateľ túto skutočnosť neoznámi zamestnancovi min. 3 dni pred jeho dohodnutým ukončením a zamestnanec s vedomím zamestnávateľa pokračuje vo výkone práce. Zákonník práce vymedzuje presným vymenovaním osoby, ktorým nie je možné vypovedať pracú – počas PN, liečenia, tehotenstva, rodičovskej dovolenky, ... Vedľajší pracovný pomer nie je potrebné ukončovať osobitným spôsobom keďže každá Dohoda o vedľajšom pracovnom pomere je platná max. 1 rok.

19. Mat tema

Kódové označenie vodičov pre pevne a pohyblivé uloženie:

• pevné uloženie O (bez PE) J (s PE) • pohyblivé uloženie X (bez PE) G (s PE)

Označovanie holých vodičov v striedavej sústave farbami:

• vodič 1. fázy: oranžová s jedným čiernym pruhom • vodič 2. fázy: oranžová s dvomi čiernymi pruhmi • vodič 3. fázy: oranžová s tromi čiernymi pruhmi • neutrálny vodič: svetlomodrá • ochranný vodič: zeleno-žltá • kombinovaný vodič zeleno-žltá

Označenie vodičov jednosmernej sústavy písmenami a farbami:

• kladný pól (vodič) L+ (tmavo)červená • záporný pól (vodič) L- (tmavo)modrá • stredný bod (vodič) M svetlomodrá • ochranný vodič PE zeleno-žltá • kombinovaný vodič PEM zeleno-žltá


• Popíšte rozvody holými vodičmi Rozvody holými vodičmi:

Môžu sa použiť' vo vonkajších priestoroch na budovách a v prostrediach s nepriaznivým pôsobením vonkajších vplyvov ako spojovacie vedenia medzi objektmi.

Nesmú sa používať v inštaláciách bytov, budov občianskej výstavby a v priestoroch prístupným laikom.

Všetky vodiče rovnakého prúdového obvodu sa uložia spoločne. Neuzemnené holé vodiče sa musia uložiť na vhodné izolátory s minimálnou výškou podľa STN 3 2000-4-41.

Holé vodiče - sú v domových inštaláciách používajú sa na uzemňovanie a prepojenie. Tieto vodiče sa používajú tam, kde za bežných podmienok nehrozí nežiaduce chovanie vodiča alebo tam, kde je naopak žiaduci, aby vodivé jadro bolo prístupné priamo. Môže ísť napr. o: - Holý medený drôt kruhového prierezu

-Medené tyče

-Medené pletivo -Trolejový drôt - Lano (pre vzdušné vedenie)

- Hromozvodný drôt
- Zemniaca páska
- Odporové drôty


Vzhladom na mechanickú pevnosť sú dovolené minimálne prierezy jadier

Minimálna vzdialenosť vodičov do 1000 V závisí od rozpätia podpier:


Minimálne prierezy jadier izolovaných vodičov uložených na podperách.


         • Vysvetlite rozvody v rúrkach a lištách.

Rozvody v rúrkach- rúrky slúžia na ukladanie silnoprúdových, slaboprúdových a iných Elektrická inštalácia káblov na ich samotnú ochranu pred poškodením alebo inými vplyvmi. rúrky (vnútri s káblami) sa ukladajú pod omietku, do zeme alebo na prípravu možnej elektroinštalácie.

Rozvody v lištách- lišta v tvare ,,U" s naklapávacím víkom. Na dne sú vyrazené otvory na priskrutkovanie na podložku, omietku či na strop. Vyrába sa zo samozhášacieho PVC odolného proti šíreniu požiara. Tepelná odolnosť býva v rozmedzí od -5 do +60°C. Do líšt môžete ukladať vedenie s napätím do 400V a do 16A zabezpečujú krytie IP30. • Popište káblové rozvody, druhy a uloženie káblov. Rozvody sa vyhotovujů: -holými vodičmi -izolovanými vodičmi mostikovými vodičmi v omietke, na povrchu alebo konštrukciách -káblami uloženými v zemi, v elektroinštalačnom kanáli, na rošte, v žl'abe, na v inštalačných rúrkach (lištách) konzolách izolátoroch alebo nosnom lane

Rozvody sa majú vyhotoviť prehl'adne a priamočiaro tak, aby opravy, údržba, odborné prehliadky, skúšky a kontroly bolo možné uskutočniť jednoduchým spôsobom. Musia byt' chránené pred mechanickým poškodením pred koróziou, vlhkosťou, vibráciami a pod.

Pri montáži sa treba riadiť pokynmi výrobcu (napätie, prúdová zaťažiteľnosť', dovolená teplota). Rozvody sa dimenzujú podľa STN 33 2000-4-43 a STN 33 2000-5-52. Vzdialenosti medzi vodičmi a káblami sa volia podľa druhu izolácie a spôsobu uloženia. Vedenia rôznych sústav sa nesmú navzájom ovplyvňovať.

Samotné prúdové obvody musia mat počet vodičov potrebných pre funkciu a ochranu pred úrazom elektrickým prúdom.

Súbehu a križovaniu silových a oznamovacích vedení sa treba vyhýbať. Pri nutnom súbehu obidvoch vedení do dĺžky 5 m je treba dodržať' vzdialenosť medzi vedeniami 3 cm. Pri súbehu dihšom ako 5 m je vzdialenosť medzi vedeniami 10 cm. Pri križovaní silového a oznamovacieho vedenia je ich vzdialenost' minimálne 1 cm.

• Vysvetlite čo je to skrat a aké sú jeho účinky. Skrat je stav v elektrickom obvode, kedy elektrický prúd neprechádza cez žiadny spotrebič a jediným odporom je vlastný odpor obvodu (resp. vodiča), cez ktorý prúd prechádza. Skrat nastáva aj pri priamom spojení polov zdroja alebo pri prechode prúdu miestom kadial mu to nebolo určené (napr. pri poruche) V domácnostiach alebo hlavných vysokonapäťových vedeniach skrat nastáva medzi fázou a zemou alebo fázou a nulovým vodičom. Účinky skratu V obvodoch platí ohmov zákon I=U/R. Ak je teda jediným odporom odpor vodiča- rádovo stotiny až desatiny ohmov, veľkosť prúdu je veľmi vysoká aj pri napätí IV. Takto veľký prúd ohrozuje zdravie človeka. S rastúcim prúdom rastie aj teplota vodičov, môže dôjsť k požiaru, pokiaľ nie je obvod vhodne chránený. V energetike aj VN vedeniach predstavuje skrat značné nebezpečenstvo, extrémne hodnoty prúdu môžu spôsobiť požiar v okolí vedení, alebo zničenie zariadení, rozvodní alebo transformátorových vinutí. • Vymenujte rozdelenie rozvádzačov a rozvodníc. Rozvádzač

Nekrytý rozvádzač:

Skladá sa z nosnej rámovej konštrukcie ( nesie EZ). Živé časti ( prípojnice) EZ sú voľne prístupné. Rozvádzače vyžadujú bezprašné prostredie. K takýmto rozvádzačom majú prístup ( obsluha a práca ) len osoby s odbornou elektrotechnickou spôsobilosťou. Panelový rozvádzač: Je zakrytý len spredu panelom, ktorý poskytuje stupeň ochrany IP2X, z ostatných strán má prístupné živé časti. Funkčné jednotky majú dobré chladenie. Rozvádzače vyžadujú bezprašné prostredie. Prístup k nim majú len osoby s odbornou elektrotechnickou spôsobilosťou. Krytový rozvádzač: Je krytý zo všetkých strán s možnou výnimkou montážnej plochy so zaisteným stupňom ochrany 1P2X. Sú to napríklad jadrá elektrického rozvodu (JOP) v spoločných priestoroch obytných domov. Živé časti sú pre obsluhu neprístupné. K rozvádzaču majú prístup aj poučené osoby. Skriňový rozvádzač: Je krytý zo všetkých strán. Zvyčajne stojí na podlahe. Môže sa skladať z niekoľko polí, vodorovných výsekov polí alebo oddielov. Živé časti nie sú voľne prístupné. K rozvádzaču majú prístup aj voľne poučené osoby. Skriňový stavebnicový rozvádzač: Je krytý zo všetkých strán. Je tvorený prevažne zostavou niekoľkých mechanických spojených skríň. Živé časti sú za krytom prístupné dotyku. K rozvádzačom môžu mať prístup aj poučené osoby.


Pultový rozvádzač: Je krytý rozvádzač s vodorovným alebo šikmým ovládacím panelom alebo ich kombináciou. Obsahuje ovládacie, meracie, signalizačné a podobné zariadenia. Živé časti za krytom sú obyčajne neprístupné dotyku. K rozvádzačom môžu mať prístup aj poučené osoby vykonávajúce obsluhu.

Rozvodnice

Krytá rozvodnica určená na pevnú montáž na zvislú rovinu alebo do steny. Rozvodnicu môže obsluhovať aj laik, najlepšie však poučený pracovník. Ich činnosť je prevažne spojená so spínacími činnosťami alebo výmenou poistkových vložiek. Ochrana pred nebezpečným dotykom živých častí krytom musí zabezpečovať aspoň stupeň ochrany IP2X. Stavebnicová zostava rozvodníc: Ide o zapuzdrené rozvodnice z tenkostennej liatiny, zo zliatiny AI alebo z PVC mechanicky navzájom spojené, umiestnené obyčajne na spoločnom nosnom ráme. Do rozvodníc sa montujú prípojnice, svorkovnice a montážne plochy s funkčnými jednotkami (ochranné prístroje). Veká môžu byť priehľadné alebo nepriehľadné. Do zapuzdrených rozvodníc môžu mať prístup len pracovníci s elektrotechnickou spôsobilosťou. Staveniskový rozvádzač Je TTA rozvádzač určený na použitie na staveniskách a dočasných pracoviskách, na ktoré obyčajne nemá prístup laická verejnosť. Staveniskový rozvádzač je kombináciou jedného alebo niekoľkých transformačných alebo spínacích zariadení s príslušným riadiacim, meracím, signálnym, ochranným a regulačným zariadením úplne zostavených vrátane vnútorných elektrických spojov, mechanických väzieb a nosných častí konštrukčného vyhotovenia na použitie vo vnútorných a vonkajších staveniskách. Staveniskové rozvádzače sa delia na staveniskový napájací rozvádzač s meraním, hlavný rozvádzač, podružný rozvádzač, transformátorový staveniskový rozvádzač, koncový staveniskový rozvádzač a staveniskovú zásuvkovú skriňu, tieto možno medzi sebou kombinovať do požadovaných zostáv. Staveniskové rozvádzače bývajú prevažne v prenosnom vyhotovení so stupňom krytia minimálne IP43, po otvorení dverí IP21. Všetky zásuvky v zásuvkovom staveniskovom rozvádzači musí chrániť prúdový chránič. K jednému prúdovému chrániču sa môže pripojiť niekoľko zásuviek. Vypínač v staveniskovom rozvádzači musí byť uzamykateľný vo vypnutej polohe. Do staveniskového rozvádzača môžu mať prístup len osoby s odbornou elektrotechnickou spôsobilosťou. Obsluhovať rozvádzač môžu aj poučené osoby

• Prípojnicový rozvod: Prípojnicové systémy sú moderným riešením pre rozvody el. energie. Využívajú sa pre napájanie rôznych priemyselných zariadení, svetelných trás a v rôznych aplikáciách, akými sú napr. sklady, výškové budovy, priemyselné haly atď. Teda všade tam, kde je možné využiť ich rýchlu inštaláciu a možnosť jednoduchých modifikácií. Prípojnicové rozvody sa tiež veľmi často využívajú pre stúpacie rozvody vo výškových budovách, kde ponúkajú celý rad výhod v porovnaní s klasickými káblovými rozvodmi. Prípojnicové rozvody sú rozdelené do 3 základných segmentov: - Rozvody pre nízke výkony - Rozvody pre stredne -Rozvody pre vysoké výkony

• Vytvorte mostíkový usmerňovač a zmerajte vstupné a výstupné hodnoty


U vstup:230V U výstup:16V A výstup:28A

• Charakterizujte činnosť mostíkového usmerňovača Usmernenie obidvoch polvĺn striedavého prúdu bez špeciálneho transformátora s dvojitým sekundárnym vinutím umožňuje mostíkový usmerňovač.. Oproti dvojcestnému zapojenie má výhodu, že potrebuje len polovičné napätie sekundárneho vinutia pri rovnakom usmernením napätí. Diódy môžu mať taktiež nižšie inverzné napätie a transformátor je menší ako pri dvojcestnom usmerňovači rovnakého výkonu. Mostíkový usmerňovač umožňuje dvojcestné usmernenie aj bez použitia transformátora. 1. papierové peniaze - bankovky. V každej krajine ich emituje - vydáva len centrálna (cedul'ová alebo emisná) banka. U Nás je to Národná banka Slovenska (NBS). Ide o 2., drobné mince - podobne ako bankovky predstavujú hotovostné platidlo hotovostné peniaze. 3. depozitné - bankové peniaze - ide o bezhotovostné peniaze. Sú to vklady v bankách, ktoré možno kedykoľ'vek použiť na platby z účtu na účet (bezhotovostné platby) alebo ich výber v hotovosti.

Funkcie platidiel

Platidlá plnia v ekonomike tieto funkcie: 1. su prostriedkom výmeny- peniaze sprostredkúvajú a uľahčujú výmenu tovarov a služieb. Túto funkciu plnia hotovostné peniaze ako aj depozitné peniaze. Platí, že čím je bankový systém rozvinutejší, tým väčšia časť výmeny tovarov sa uskutočňuje bezhotovostne. Vo vyspelých ekonomikách okolo 2/3. 2. sú zúčtovacou jednotkou - pomocou peňazí sa vyjadruje cena vymieňaných tovarov, vyjadrujú sa pohľ'adávky a záväzky jednotlivých subjektov, výška mzdy a podobne. Hodnota tovaru vyjadrená pomocou peňazi je cena tovaru

3. sú nositeľ'om hodnôt - peniaze vo funkcii nositeľ'a hodnôt umožňujú prenášať hodnotu do budúcnosti, udržiavat kúpnu silu v čase. Peniaze sa hromadia ako jedna z foriem majetku. Túto funkciu plnia tým lepšie, čím je ich hodnota stabilnejšia. Túto funkciu môžu plniť aj iné statky ako šperky, umelecké predmety a nehnuteľnostir

• Vysvetlite pojem platobný styk a rozlíšte jeho druhy

Platobný styk sú všetky platby, ktoré sa uskutočnia medzi ekonomickými subjektmi bez ohl'adu na dôvod platenia Platobný styk sa môže uskutočnit': medzi dvoma subjektmi - pričom každý subjekt z nich dostáva určité plnenie od druhého predmet

podnik (tovar)→ spotrebiteľ

podnik (peniaze) – spotrebiteľ ako jednostranný vzťah ekonomický subjekt nedostáva protiplnenie podnik (platba dane) daňový úrad

Členenie platobného styku:
z územného hľ'adiska
tuzemský platobný styk
zahraničný platobný styk 

medzinárodný platobný styk

podľa použitého nástroja platenia
• hotovostný platobný styk - bankovky a mince
bezhotovostný platobný styk - účty, cenné papiere, zmenky 

kombinovaný platobný styk

20. Mat tema Jednočipové mikropočítače v riadiacich obvodoch elektroenergetických systémov


Základné charakteristiky jednočipového mikropočítača 8-bitovej architektúry rodiny 8051 sa dajú opísať nasledovne:

- aritmeticko-logická jednotka prevádza operácie s 8-bitovými číslami (operandmi), - na čipe mikropočítača sa môže nachádzať maximálne 4 kB pamäti programu (ROM), - pamäť dát (RAM) má kapacitu 128 bajtov, ďalších 128 bajtov sa používa na umiestnenie tzv. registrov špeciálnych funkcií (SFR), - štyri 8-bitové porty sa dajú ovládať obojsmerne, - mikroprocesor môže adresovať 64 kB pamäti programu a tiež 64 kB pamäti dát, - mikropočítač obsahuje dva 16-bitové časovače/čítače, - program mikropočítača je možné prerušiť z piatich zdrojov prerušenia, - na sériový prenos údajov slúži plný duplexný sériový port, - mikroprocesor dokáže realizovať aj jednobitové logické operácie,


Pamäť:

slúži na uchovávanie údajov. Je rozdelená na operačnú a pevnú pamäť a môže byť rozdelená na pamäť programu a pamäť dát operačná pamäť – RAM

pevná pamäť – (EEPROM)


Na základe spôsobu pripojenia pamäťového systému kALU odlišujeme dva základné spôsoby: • architektúraVon Neuman–je charakteristická spoločnou pamäťou pre dáta a program (obr.3.1). Nevýhodou tejto architektúry je, že vspoločnej pamäti sídlia dáta a program súčastne. Obojsmerná spoločná zbernica je využitá pre dáta ainštrukcie.


Harvardská architektúraje charakteristická svojou oddelenou pamäťou pre dáta apre program (obr. 3.2). Dátová pamäť je pripojená obojsmernou aprogramová pamäť jednosmernou dátovou zbernicou. Výhodouharvardskejarchitektúry je vyššia rýchlosť systému, keď pri výbere inštrukcie zprogramovej pamäte môže súčastne prebiehať aj presun dát zdátovej pamäte.


Harvardská architektúra je svýhodou použitá vrôznych obmenách. Modifikácie Harvardskej architektúry sú nasledovné: modifikácia 1– umožňuje súčastne uloženie dát ainštrukcií vpamäti programu, vprípade nutnosti načítania dvojoperandovej inštrukcie, použijeme pamäť spolovičnou dobou prístupu ako trvá inštrukčný cyklus, počas prvej polovice inštrukčného cyklu je načítaný operačný kód inštrukcie zprogramovej pamäte aprvý operand zdátovej pamäte, počas druhej polovice inštrukčného cyklu je načítaný druhý operand zdátovej pamäte, prípadne ešte tretí operand súčastne zprogramovej pamäte, vprípade trojoperandovej inštrukcie, schéma systému je na obr. 3.3.



Zapojenie blokovej schémy jednočipového mikropočítača:





ACC je 8-bitový register nazývaný akumulátor. Je nepriamo napojený k ALJ cez dočasný register TMP1. Slúži na ukladanie hodnoty jedného operandu a spravidla sa tu ukladá aj výsledok aritmetickej alebo logickej operácie. Register B sa používa hlavne pri aritmetických operáciách násobenia a delenia.

Ukazovateľ zásobníkovej pamäti (SP) je osembitový register. Jeho obsah sa najprv inkrementuje, až potom sa ukladajú dáta do zásobníkovej pamäti (vyhradená časť pamäti RAM). Pri vyberaní dát sa dáta najprv presunú na požadované miesto, až potom sa dekrementuje obsah SP. Po počiatočnom spustení mikropočítača sa jeho obsah nastaví na 07H.


PWM regulácia výkonu jednosmerných motorov: Impulzová šírková modulácia skr. PWM(z angl. Pulse width modulation) je moduláciaperiodického signálu zmenou striedy(šírky impulzu) v závislosti od vstupnej veličiny za účelomvysokoefektívnejregulácie elektrického výkonu, dodávaného do záťaţe. Vysoká účinnosť pri regulácii výkonu je daná tým, ţe regulátor je (v ideálnom prípade) vţdy buď úplne uzavretý, alebo úplne otvorený. Šírkouimpulzu sa mení stredná hodnota napätia na výstupe. Toto riešenie jevšak vykúpené zloţitejším zapojením nespojitých regulátorov, vysokými nárokmi na pouţité spínacie súčiastky a vysokofrekvenčným rušením, vznikajúcim rýchlym prerušovanímvýkonovéhoobvodu, ktoré je potrebné odstraňovať filtrami a tienením. Čím je spínacia frekvencia vyššia tým sa dosahuje jemnejšia regulácia, ale za cenu vyšších spínacích strát na polovodičových prvkoch

Meranie výkonu jednosmerného a striedavého prúdu:
 Jednosmerný

Výkon jednosmerného prúdu je daný súčinom napätia a prúdu:P=U.I (W,V,A)


Meranie činného výkonu jednofázového striedavého prúdu:Pri meraní výkonu striedavého prúdu sú uvedené metódy pre meranie jednosmerného prúdu vhodné len pre harmonické priebehy jednofázových a trojfázových prúdov priemyselnej frekvencie. Meranie výkonu striedavého prúdu vyžaduje presne dodržiavať orientáciu prúdov a napätí pri zapájaní wattmetrov. Okamžité hodnoty napätí a prúdov sa menia s časom a nesprávne zapojenie nie je hneď zrejmé. Preto sa pre rýchlu orientáciu zavádzajú komplexné čísla, ktoré sú výhodné nielen na riešenie zložitých impedancií, ale aj na riešenie výkonov. Preto zavádzame pojem fázor výkonu P, ktorý sa definuje ako súčin časového fázora napätia U a konjugovanej hodnoty časového fázora prúdu I. Ps=U.I

Cievky systému môžu byť zapojené do série (voltmeter a ampérmeter s menším rozsahom), alebo paralelne (ampérmeter s väčším rozsahom), alebo ako wattmeter. Smer momentu systému závisí od smeru prúdov I1 a I2. Ak sa zmení smer jedného prúdu, moment systému bude mať opačný smer. Prístroj môže merať aj striedavé veličiny, pretože ak sa zmení smer prúdu v cievkach súčasne, smer momentu systému sa nezmení a výchylka zostane kladná.


Prvá pomoc pri úraze elektrickým prúdom


Prvým najdôležitejším krokom pri poskytovaní prvej pomoci pri úraze prúdom je oddeliť postihnutého od okruhu elektrického prúdu. Prvoradá je však bezpečnosť. Platí preto zásada nedotýkať sa postihnutého bez vypnutia poistiek či autorizovaného vypnutia prúdu (hasičmi, službou elektrární a podobne).

Keď ste vo vnútornom prostredí, pri podozrení na kontakt s elektrickým prúdom ho vypnite vypínačom, ističom, hlavným vypínačom (bytovým, domovým), alebo vytiahnite zástrčku, ak nie je poškodená.

Ak ste vonku, prerušenie prúdu alebo elektrického vodiča ponechajte špecializovanej službe aj za cenu oddialenia prvej aj zdravotníckej pomoci. Pri úrazoch vysokým napätím preto urýchlene volajte tiesňovú linku 112 a čakajte na hasičov a autorizovanú službu elektrární, dopravného podniku (trolejové vedenie) alebo železníc (trakcia nad koľajami). Nechoďte bližšie ako 15 metrov od spadnutého vodiča pod prúdom.


Bleskybývajú sprevádzané búrkou a vetrom, preto pred príchodom k človeku zasiahnutému bleskom skontrolujte okolie kvôli možnosti spadnutých drôtov elektrických vedení. Prvú pomoc poskytujte v závislosti od poranení v poradí:oživovanie pri zastavení krvného obehu (po 30 stlačeniach hrudníka nasledujzáchranné vdychy), chladenie popálenín, znehybnenie poranení končatín.

Striedavý

Potrebný je nástroj, ktorý dokáže určiťprodukt (násobenie) okamžitého napätia a prúdu. Bežný pohyb elektrodynamometra s jeho stacionárnou a pohyblivou cievkou má našťastie dobrú prácu. Je možné vykonať trojfázové meranie výkonus použitím dvoch pohybov dynamometra so spoločným hriadeľom spájajúcim obe pohyblivé cievky dohromady tak, že jediný ukazovateľ registruje výkon na meradle pohybu meradla. To samozrejme vedie k pomerne drahému a zložitému mechanizmu pohybu, ale je to uskutočniteľné riešenie. Dômyselný spôsob odvodzovania elektronického elektromera (ten, ktorý generuje elektrický signál reprezentujúci výkon v systéme, a nie iba pohyb ukazovateľa) je založený na Hallovom efekte. Hall efekt je nezvyčajný efekt, ktorý si prvýkrát všimol E. H. Hall v roku 1879, pričom napätie je generované pozdĺž šírky vodiča nesúceho prúd vystaveného kolmému magnetickému poľu:postava 1).


Napätie generované cez šírku Plochý, pravouhlý vodič je priamo úmerný veľkosti prúdu cez ňu a pevnosti magnetického poľa. Matematicky je to produkt (násobenie) týchto dvoch premenných. Dozviete sa viac o použití Hall Effect, ktorý objavil Edwin Hall v roku 1879. Množstvo "Hall Voltage" vyrobené pre všetkydaný súbor podmienok závisí aj od typu materiálu použitého pre plochý, pravouhlý vodič. Bolo zistené, že špeciálne pripravené „polovodičové“ materiály produkujú väčšie Hallovo napätie ako kovy, a preto sa z nich vyrábajú moderné Hall Effect zariadenia.

To dáva zmysel potom, ak by sme mali vybudovaťzariadenie využívajúce senzor Hallovho efektu, kde prúd cez vodič bol stláčaný striedavým napätím z vonkajšieho obvodu a magnetické pole bolo nastavené párovými alebo drôtovými cievkami napájanými prúdom striedavého prúdu, napätie Hall by bolo v priamom pomere k násobku prúdového prúdu a napätia. Toto zariadenie nie je schopné pohybovať sa (na rozdiel od elektromechanického pohybu) a je schopné zabezpečiť


22. Mat tema

Popíšte program ProfiCad Ide o programové vybavenie pre geometrické a matematické modelovanie súčiastok a ich vlastností. Okrem grafických činností CAD systémy umožňujú realizovať aj rôzne inžinierske výpočty a analýzy. Program je určený najmä pre elektro (silnoprúd i slaboprúd), je ale úspešne využívaný aj pre hydraulické, pneumatické a iné druhy technickej dokumentácie. Program podporuje krížové väzby medzi vodičmi a značkami ktoré patria jednej komponente (napr. Cievka relé + kontakty).


Postup pri kreslení výkresu

1.Vyberte veľkosť výkresu a nastavte ju v nastavení tlače a vo veľkosti stránky 2.Vložte popisové pole (ak už nie je vložený) príkazom F12 - Popisové pole 3.Ak budete potrebovať viac vrstiev, pripravte si ich v paneli Vrstvy a pomenujte ich podľa toho na čo budú použité 4.Ak chcete použiť naskenovaný pôdorys budovy, vložte ho do spodnej vrstvy 5.pre hrubé rozmiestnenie objektov začnite sa Snapom 10 mm a postupne ho znižujte 6.vložte do výkresu značky a ďalšie objekty a rozmiestnite ich na konečnej pozície. Ponechajte trochu miesta pri okrajoch výkresu pre prípadný tlač na inej tlačiarni. 7.ako začnete kresliť spoje, uistite sa, že značky sú správne umiestnené (aspoň tie najdôležitejšie). Je síce možné dodatočne posúvať značky s pripojenými spojmi, ale len na krátke vzdialenosti. Pri posúvaní už zapojených značiek môže dôjsť k rozpojeniu spojov. 8.vložte spoje. Klávesom "s" prejdite do režimu kreslenia spojov. Začnite dlhými spojmi, ktoré vedú cez celý výkres. Ak nejaký spoj začal zle a nemožno pokračovať, môžete zrušiť poslednú odbočku stlačením klávesy backspace. Spoj môžete ukončiť vo vzduchu stlačením pravého tlačidla myši 9.pre kontrolu výkresu môžete použiť funkciu Súbor - výpis vodičov 10.skontrolujte, či sa neprekrývajú niektoré texty, značky alebo spoje

b) Automatické riadenie výrobných procesov a ich diaľkový prenos vytvára opátovný súlad skutoþnosti s plánom.

-Charakterizujte výrobný proces a jeho reguláciu

Cieľom riadenia výroby je regulácia, koordinácia a kontrola priebehu výroby. Bezprostredné riadenie výrobného procesu vychádza zo zásad riadenia podľa odchýlok a rozdielov, pri ktorom sa sleduje plnenie krátkodobého operatívneho plánu výroby a zisťujú sa rozdiely. Pomocou dočasných odchýlok od plánu sa postupne vytvára opätovný súlad skutočnosti s plánom. Vedúci pracovník tu plní úlohu regulátora, ktorý kontroluje dodržiavanie termínov zadania porovnáva plánovaný a skutočný stav a pri narušení výrobného procesu zabezpečuje spätný s plánovaným priebehom - presunom pracovníkov, zmenou poradia zadávania súčastí a výrobkov strojov a pracovnej sily formou nadčasovej práce. Výroba je dynamický proces, preto je nevyhnutné zhromažďovanie údajov o priebehu výroby, ktoré vyžaduje zapojenie informačnej techniky do procesu riadenia. Umožňuje tiež podrobnejšie spracovanie operatívnych plánov z hľadiska vecného, časového aj priestorového usporiadania výroby.

Metódy riadenia výrobného procesu Z hľadiska toho, do akej miery je riadenie sústredené v jednom, resp, viacerých riadiacich organoch a do akej podrobnosti sú riadeným jednotkám odovzdávané výrobné úlohy, rozlišujeme: 1. riadenie majstrom - vychádza z jeho zodpovednosti ako jediného vedúceho, ktorý sám vykonáva všetky riadiace činnosti na zverenom úseku výroby. Tento spôsob je vhodný pri jednoduchých menejstupňových výrobách, kde sa nevyžadujú vyššie požiadavky na kooperáciu. Ani pri rozvinutejších metódach riadenia však majstri nemôžu byť zbavení zodpovednosti za organizáciu a riadenie výroby na svojom úseku. 2. dispečerské riadenie - znamená rozšírenie systému riadenia vo viacstupňovej výrobe založené na kooperácii. Východiskom dispečerskej činnosti je kontrola plnenia zadávania podľa plánu a zaistenie potrebnej koordinácie, vrátane odstraňovania nedostatkov. Dispečer zodpovedá za preverenie zaistenosti zákazky. Organizácia dispečerského riadenia závisí od veľkosti firmy a organizačnej štruktúry. Základným nástrojom je operatívny plán výroby a plán pomocných a obslužných procesov. 3. priame riadenie výroby - spočíva v centralizovanej činnosti riadiacej zložky pracoviska, ktorá robí voľbu práce, zaisťuje obsluhu výrobného procesu a spojenie s ďalšími pracoviskami riadenej jednotky. Využíva informačnú a výpočtovú techniku a pružné výrobné systémy pre komplexné riadenie výrobného procesu na danom výrobnom úseku tak, aby sa zvýšilo využitie kapacít, vyváženie manipulačných prostriedkov a znížili zásoby nedokončenej výroby. Uplatňuje sa najmä v nižších typoch výrob. Vychádza z vybilancovaných krátkodobých OPV, ktoré nie sú až tak podrobne rozpracované a preto riadiaci systém sústavne rozpracováva zadávanie výroby a zaisťovanie chodu obslužných procesov. Cieľom je rovnomerné vyváženie pracovísk, dodržanie plánovaných termínov, optimalizácia doby výroby a objemu výroby. 4. automatická regulácia výrobného procesu - bezprostredné riadenie výroby pomocou technických zariadení, kde regularnú úlohu zaisťuje riadiaci počítač, ktorý je priamo zapojený do technologického procesu. Zaisťuje riadenie podľa stanoveného algoritmu v reálnom čase, vrátane zabezpečenia havárií, Človek však musí zabezpečovať dozor a možnosti voľby regulácie systému.

-popíšte diaľkový prenos údajov 

Počítačové siete využívame na vzájomnú komunikáciu medzi užívateľmi. PC komunikáciou rozumieme prenos správ (údajov) medzi dvoma alebo viacerými stanicami. Prenos údajov sa uskutočňuje prostredníctvom spojovacích prostriedkov - spojov. Spoj je prostriedok na prenos akýchkoľvek signálov ktoré sú nosičom informácii. Ak týmito informáciami sú dáta hovoríme o dátovom spoji.


Systém prenosu údajov môžeme posudzovať z rôznych hľadísk: 1. podľa prenosového média 2. podľa rýchlosti prenosu údajov 3. podľa druhu spoja 4. podľa spôsobu pridelenia spoja (metódy prístupu do siete) 5. podľa spôsobu zabezpečenia prenosu 6. podľa režimu práce zariadenia

Druhy prenášaných signálov:

1. analógový (vo forme výchylky), krivky 2. číslicový (vo forme čísla)

Ak využívame na prenos analógový signál musí dátový spoj obsahovať modem.

Modem je zariadenie, ktoré mení analógový signál na číslicový (digitálny) a opačne. Analógový signál s mení spojito a digitálny nespojito.

-vysvetlite podmienky hospodárskej súťaže a zamerajte sa na prejavy nekalej súťaže 

Hospodárska súťaž je súperenie medzi podnikmi v boji o zákazníka. Je to jeden zo základných mechanizmov trhovej ekonomiky.

Hospodárska súťaž umožňuje súťažiteľom slobodne rozvíjať svoju súťažnú činnosť v záujme dosiahnutia hospodárskeho prospechu a vytvára podmienky združovať sa na výkon tejto činnosti.

Medzi (zakázané) formy zneužívania hospodárskej súťaž patria:

nekalá súťaž (upravuje ju Obchodný zákonník) obmedzovanie hospodárskej súťaže (upravuje Zákon na ochranu hospodárskej súťaže)

Nekalá súťaž je také konanie v hospodárskej súťaži, ktoré je v rozpore dobrými mravmi a môže spôsobiť ujmu iným súťažiteľom alebo spotrebiteľom.

Formy nekalej súťaže upravuje Obchodný zákonník SR, paragrafy 44 - 57.

Patria sem:

o klamlivá reklama o klamlivé označovanie tovaru a služieb o vyvolávanie nebezpečenstva zámeny o parazitovanie na povesti podniku, výrobkov alebo služieb iného súťažiteľa o podplácanie o porušovanie obchodného tajomstva o ohrozovanie zdravia spotrebiteľov a životného prostredia o šírenie nepravdivých informácií o konkurencii -objasnite základne práva spotrebiteľa v kúpno-predajných vzťahoch, zamerajte sa na reklamáciu tovaru

Právo reklamovať výrobok (tovar) je stanovené v Občianskom zákonníku a zákone o ochrane spotrebiteľa. Každý spotrebiteľ má právo v zmysle Občianskeho zákonníka zakúpený tovar reklamovať v príslušnej predajni. Spotrebiteľ musí pri reklamácií predložiť doklad o zakúpení tovaru, záručný list a pokladničný blok. Reklamácia sa môže uplatniť len v záručnej lehote. Všeobecná záručná doba je 24 mesiacov odo dňa zakúpenia tovaru. Pri rýchlo kaziacom sa potravinárskom tovare 24 - 48 hodín, pri ostatnom potravinárskom tovare 8 dní. Pri predaji krmív pre zvieratá je to 3 týždne, a pri predaji zvierat 6 týždňov. O oprávnenosti reklamácie rozhoduje vedúci predajne, alebo ním poverený pracovník ihneď v zložitých prípadoch do 3 dní.

Vybavenie reklamácie upravuje reklamačný poriadok. Vybavenie reklamácie nesmie trvať dlhšie ako 30 dní. Po uplynutí tejto lehoty, ak predávajúci reklamáciu nevybavil, má právo na vyjadrenie dodávateľa. Pri uznaní reklamácie musí predajňa spísať so spotrebiteľom reklamáciu spotrebiteľa.

REKLAMAČNÝ PORIADOK Musí byť vyvesený v každej predajni na dostupnom a dobre viditeľnom mieste. Spôsoby vybavovania reklamácií spotrebiteľov: Závisí od druhu tovaru, ktorý reklamujeme 1. chyby potravín sa vždy považujú neodstrániteľné 2. chyby textilného tovaru, odevov a obuvi sa taktiež považujú za neodstrániteľné, okrem jednoduchých chyb 3. u priemyselného tovaru sa pokladajú za neodstrániteľné také chyby, ktoré sa opakujú aj po oprave, alebo ak sa na tovare zisti väčší počet chýb. V prípade odstrániteľnej chyby má spotrebiteľ na základe vlastného uváženia právo požiadať o: bezplatné, včasné a úplné odstránenie chyby: výmenu pokazenej súčiastky výmenu pokazeného výrobku

-popíšte a vysvetlite záruky právnej ochrany podnikateľských subjektov v aktuálnej legislatíve

Pri predaji tovaru alebo služieb spotrebiteľovi na internete alebo prostredníctvom iných prostriedkov komunikácie na diaľku (telefonicky, poštou) alebo mimo obchodu (od podomového predajcu) má spotrebiteľ právo do 14 dní tovar vrátiť alebo odstúpiť od zmluvy. Toto obdobie sa niekedy označuje ako lehota na zváženie alebo lehota na odstúpenie od zmluvy, Spotrebiteľ nemusí uviesť nijaký dôvod. Podľa právnych predpisov EÚ máte povinnosť spotrebiteľovi poskytnúť aspoň dvojročnú (zákonnú) záruku ako ochranu pred výrobkami, ktoré sú chybné, pripadne ich vzhľad či funkcie nezodpovedajú opisu. V niektorých krajinách sa však v súlade s vnútroštátnymi predpismi môže od vás vyžadovať poskytnutie dlhšej záručnej lehoty. V akých prípadoch má zákazník nárok na nápravu?

Musíte si byť vedomý, že ste právne viazaný všetkými verejnými vyhláseniami o vašich výrobkoch (najmä v reklamách alebo na označeniach). Ak ste maloobchodník, vaši zákazníci môžu žiadať o nápravu v rámci zákonnej záruky v súlade s právnymi predpismi EÚ, a to ak výrobok:

o nezodpovedá opisu, o má iné vlastnosti ako propagačný alebo predvádzací model predstavený zákazníkovi, o nie je vhodný na príslušný účel -bežný účel alebo účel, na ktorý si ho zákazník objednal a s ktorým ste súhlasili, o nepreukazuje kvalitu a výkon bežný pre výrobky rovnakého typu, o bol nainštalovaný nesprávne - buď vami, alebo zákazníkom v dôsledku nedostatkov v návode. Ak ste pred kúpou informovali zákazníka, že výrobok má určité kvalitatívne nedostatky, nemôže od vás požadovať nijakú nápravu, pokiaľ ide o tento konkrétny nedostatok.

23. Mat tema Alternatívne Zdroje Energie: Obnoviteľné zdroje energie predstavujú prírodné zdroje, ktoré sa prirodzene obnovujú, a to slnečné žiarenie, vietor, vodné toky, morské vlny a geotermálne teplo. Technológie obnoviteľných zdrojov energie tieto zdroje umožňujú transformovať na elektrinu, teplo a biopalivá. Hrozba nedostatku tradičných palív v budúcnosti, ale aj rastúci záujem o ochranu životného prostredia, dáva stále väčší a reálnejší priestor na ich využívanie. Všade okolo nás, nielen pod nami, sú suroviny. Ak by sme ich nemali, nemali by sme miesto na bývanie, dopravné prostriedky, svetlo a pravdepodobne by sme sa ani nemohli zohriať. Na ich ťažbu a spracovanie však potrebujeme energiu. Tú zasa nedosiahneme bez surovín, čiže aj tu platí, že všetko so všetkým súvisí. Zdroje energie delíme na primárne a sekundárne. Rozlišujeme neobnoviteľné a obnoviteľné zdroje. Obnoviteľné zdroje sú z pohľadu života človeka na Zemi stále sa obnovujúce bez toho, aby človek k tejto obnove prispel. Zdroje energie môžu byť tradičné a alternatívne. Ľudia si ich často mýlia a medzi alternatívne zdroje zaraďujú len obnoviteľné. Medzi nimi je však rozdiel. Alternatívny zdroj znamená jednoducho nejakú inú možnosť k tradičnému, resp. doteraz využívanému zdroju.


Hlavné technológie obnoviteľných zdrojov energie Väčšina obnoviteľných zdrojov je priamo alebo nepriamo závislá od Slnka. Systém Zem – atmosféra predstavuje rovnováhu – tepelné žiarenie vyžiarené smerom do vesmíru je rovné slnečnému žiareniu prichádzajúcemu do atmosféry Zeme. Výsledné množstvo energie v systéme Zem – atmosféra možno hrubo nazvať zemská „klíma“. Hydrosféra (voda) absorbuje majoritnú časť prichádzajúceho žiarenia. Väčšina je pohltená v zemepisných šírkach v okolí rovníka, avšak táto energia je následne rozptýlená po celej planéte vo forme vetrov a morských prúdov. Pohyb vĺn môže hrať úlohu v procese premeny mechanickej energie medzi atmosférou a oceánom prostredníctvom tlaku vetra.Solárna energia je ďalej zodpovedná aj za distribúciu zrážok využívaných vodnými dielami, tak ako aj za rast rastlín využívaných pre tvorbu biopalív a biomasy. Obnoviteľné zdroje energie zahŕňajú prírodné fenomény ako slnečné žiarenie, vietor, vlny a geotermálne teplo, ako objasňuje IEA (International Energy Agency = Medzinárodná energetická agentúra): "Energia obnoviteľných zdrojov je odvodená z prirodzených procesov, ktoré sa neustále obnovujú. Vo svojich rozmanitých podobách, je odvodená buď priamo od Slnka, alebo od tepla generovaného v hĺbkach Zeme. Podľa definície sú elektrina a teplo vyrobené zo slnečnej, veternej, vodnej, geotermálnej energie, biomasy, biopalív a vodíka získané z obnoviteľných zdrojov".[ Každý z týchto zdrojov má unikátne vlastnosti a spôsoby technického využitia, čo ovplyvňuje ako a kde sú najviac používané. Rozdelenie vodných elektrární Vodné elektrárne delíme na: ● Akumulačné ● Derivačné ● Prietokové ● Prečerpávacie ● Kombinované Konštrukcia Množstvo využiteľnej energie vodného toku závisí na spáde, vzájomnom prevýšení dvoch rôznych vodných hladín a na množstve pretekajúcej vody (prietoku vody). Pre energetické využitie vodného toku býva väčšinou nutné umelo vytvoriť výškový rozdiel hladín, čo dosahujeme tzv. vzdutím vody pomocou stavidla alebo priehradnej hrádze. Prečerpávacie vodné elektrárne majú spravidla dve nádrže s výškovým rozdielom vodných hladín neraz i niekoľko sto metrov. ● Stavidlo sa používa na vzdutie vodnej hladiny v rozsahu niekoľko metrov pre nízkotlaké prietokové elektrárne, využívajúce Kaplanove turbíny, schopné využívať i spády okolo 0,6 metra.

● Priehradná hrádza môže vzduť vodnú hladinu do výšky aj viac ako 100 m a používajú sa pre stredne tlakové elektrárne. Pri ešte vyššom spáde hovoríme o vysokotlakových elektrárňach. Hrádza priehrady býva betónová alebo sypaná a nachádzajú sa v nej revízne, vetracie a drenážne chodby. Oceľovým potrubím s regulačnými klapkami je voda privádzaná k turbínam. Samotná elektráreň sa zväčša nachádza pod priehradnou hrádzou, ojedinele je do nej vstavaná.

Výhody a nevýhody vodných elektrární Výhody ● vodná energia patrí k obnoviteľným zdrojom ● prevádzka len minimálne zaťažuje životné prostredie ● elektrárne sa dajú ovládať na diaľku, prevádzka si vyžaduje minimum ľudí ● nábeh výroby energie trvá rádovo len sekundy a je vhodným zdrojom špičkovej energie ● priehradné nádrže slúžia na rekreáciu, rybolov, no poskytujú aj zdroj pitnej i priemyselnej vody ● vodné elektrárne majú dlhú životnosť ● Nevýhody ● finančne a časovo náročná výstavba s nutnosťou zatopenia veľkého územia ● závislosť na stabilnom prietoku vody ● priehrada dokáže zabrániť menším povodniam, veľké však ovplyvňuje len čiastočne ● riziko havárie ● devastácia riečneho ekosystému, vytváranie bariér migrujúcim rybám

Princíp výroby elektrickej energie Vodná elektráreň funguje na princípe premeny mechanickej energie vody na elektrickú energiu. Vodný prúd prichádza privádzačom cez rozvádzacie lopaty a takto usmernený vodný prúd vteká do opačne zakrivených lopatiek obežného kolesa vodnej turbíny, roztáča tieto lopatky a odovzdáva im svoju mechanickú energiu. Mechanická energia vody sa mení na mechanickú energiu hriadeľa, tá sa následne mení pomocou elektrických generátorov na energiu elektrickú. Elektrická energia sa v synchrónnom generátore vytvára indukciou rotujúceho magnetického poľa rotora do pevného vinutia statora generátora. Pre vytvorenie magnetického poľa rotora je potrebný budiaci jednosmerný prúd, ktorý je vyrábaný v budiči generátora. Vyrobená elektrická energia sa prenáša pomocou elektrických sietí pozostávajúcich z rozvodných zariadení, z transformovní a cez rozvodné siete až ku konečnému spotrebiteľovi. Základné časti elektrárne ❶ Priehradný múr sústreďuje prietok rieky na následné využitie vo vodnej elektrárni, ako zdroj kinetickej energie na pohon turbín. ❷ Rýchlouzáver zabezpečuje okamžité uzatvorenie prívodu prietoku vody pri kritických poruchách vo vodnej elektrárni. ❸ Privádzač zabezpečuje potrebný prívod vody, čiže sústreďuje hydraulický spád. Prívod vody pozostáva z vtokov, ktoré sú vybavené hrablicami. Tie zabraňujú tomu, aby sa nečistoty (pne, konáre) dostali do turbíny. Privádzač je s oceľového potrubia s priemerom 4,5m opatrený dilatačnou vložkou ❹, ktorá kompenzuje pohyb medzi priehradným múrom a blokom elektrárne. Privádzač ústi do špirály ku rozvádzacím lopatám turbíny. ❺ Elektráreň premieňa kinetickú alebo potenciálnu energiu vody na elektrickú energiu. Zahŕňa strojovňu v ktorej sú 2 hydroalternátory (turboagregáty) - točivé sústrojenstvo zložené s turbíny spojenou pevnou spojkou cez hriadeľ s generátorom. ❻ Rozvodňa elektrickej energie pre vyvedenie vyrobeného výkonu elektrárne. Generátor vyrába elektrické napätie 10,5kV, toto sa transformuje v rozvodni cez transformátory na 110kV a odvádza sa cez vedenie do elektrickej siete. Vysoké napätie umožňuje znížiť straty pri prenose energie, v miestach spotreby sa napätie postupne znižuje, prípadne aj usmerňuje podľa požiadaviek spotrebiteľov. ❼ Výtokový kanál odvádza energeticky využitú vodu z vodnej elektrárne späť do rieky.

Základné časti hydroalternátora (generátora) ❶ Betónová špirála ukončenie privádzača postupne sa zmenšujúcim priemerom pre rovnomerne rozloženie tlaku a prietoku vody. Špirála je opatrená po celom obvode pevnými pred rozvádzacími lopatami, ktoré usmerňujú prúdenie vody a tiež podopierajú vyššie umiestnené komponenty turbíny. ❷ Rozvádzacie lopaty usmerňujú a regulujú množstvo vody na turbínu. Umiestnené sú na otočných čapoch. Slúžia aj pri poruchách turbíny k okamžitému uzatvoreniu prívodu vody. ❸ Obežné koleso s natáčacími lopatami. Voda svojou silou otáča obežné koleso. Zmenou otvorenia obežných a rozvádzacích lopát je možné regulovať výkon turbíny a zachovať čo najvyššiu účinnosť v širokom rozmedzí prevádzkových podmienok. ❹ Regulačný kruh pomocou dvoch servopohonov cez tiahla otvára alebo zatvára rozvádzacie lopaty. ❺ Rotor je otáčajúca časť generátora. Do rotorového vinutia je privádzaný budiaci prúd z budiča. Budiaci prúd na cievkach rotora a zároveň otáčanie rotora má za následok vznik otáčajúceho rotorového magnetického poľa. V tomto poli sa nachádza stator v podobe cievok, čím vzniká na statore indukované napätie. ❻ Stator pevná časť generátora. Je vytvorený trojfázovým vinutím. Pohybom rotora sa indukuje napätie na statore. Statorovým vinutím neprechádza prúd a generátor pracuje naprázdno. Ak pripojíme (prifázujeme) generátor pod napätím do elektrickej siete a zvýšením mechanickej sily turbíny generátor začne dodávať do siete požadovanú elektrickú energiu. ❼ Chladenie generátora je zabezpečené uzavretou cirkuláciou vzduchu a vodným chladením. Chladiaca voda je privedená priamo zo špirály turbíny. ❽ Budič slúži na vytvorenie magnetického poľa rotora.


Veterna elektráreň využivajúca energiu vetra

Veterná elektráreň je zariadenie, ktoré vyrába elektrickú energiu premenou energie vetra. Pôsobením kinetickej energie vetra sa pohybujú lopatky turbíny, ktoré túto energiu odovzdávajú generátoru a následne premieňajú na elektrickú energiu, podobne ako napríklad pri vodnej elektrárni. Systém je možné použiť ako samostatný ostrovný energetický systém OffGrid, alebo pri zapojení do vlastnej inštalácie pripojenej do verejnej elektrickej siete v režime OnGrid. Veterná turbína Veterná turbína so zvislou osou otáčania je správnou voľbou pre zásobovanie elektrickou energiou ekonomicky a nezávisle po celý rok. Jedinečnosť turbíny je založená na inovatívnom systéme kombinácie rotora a lopatiek statora, ktorý umožňuje maximálny zisk energie aj pri najnižších rýchlostiach vetra.

● bezpečná prevádzka ● nízke nároky na údržbu ● odolnosť voči poveternostným vplyvom ● robustná konštrukcia – dvojité ložisko osi rotora ● nízka hlučnosť (33 dB) – potvrdená nemeckým zvukovým certifikátom ● bezpečné pre človeka a zvieratá – žiadne rotačné časti nie sú otvorené – potvrdená nemeckým certifikátom ● ostatné komponenty: stožiare, generátory, regulátory dobíjania, meniče


Geotermálna elektráreň: ako funguje a čo prinesie

Ak sa už horúca voda dostane na povrch, tú najnáročnejšiu fázu máme za sebou. Samotná elektráreň nevyžaduje zásadnejšiu výstavbu. Jej dôležitým prvkom je takzvaný výrobný objekt, v ktorom bude umiestnená hlavná technológia. V našom prípade je reč o takzvanom Organickom Rankinovom cykle (ORC), ktorý je dnes v geotermálnych elektrárňach v stredných teplotných systémoch najčastejším riešením. Vo všeobecnosti ide o typ binárneho cyklu, čo znamená, že v ňom cirkulujú dva druhy tekutiny. Tou prvou je vyťažená geotermálna voda s teplotou okolo 140 stupňov Celzia, ktorá po filtrácii prichádza do tepelného výmenníka. Tu zohrieva druhú kvapalinu – pracovnú (v našom prípade uvažovaný izobután) – nachádzajúcu sa v samostatnom okruhu. Pracovná kvapalina má nižší bod varu, a tak pri ohreve rýchlo mení svoje fyzikálne vlastnosti. Pracovná kvapalina sa v binárnom cykle rozpína (expanduje) a vznikajúca para vytvára tlak na turbínu generátora. V procese výroby elektriny už žiadny ďalší háčik nenasleduje a prebieha štandardne: para turbínu generátora roztáča a vďaka tomu vzniká elektrická energia (princíp názorne vysvetľuje napríklad toto video z nemeckej elektrárne Kirchstockach). Vyrobená elektrina sa vyvádza do transformátora a odtiaľ ďalej do distribučnej sústavy. Z tej už môže zásobovať priamo domácnosti či výrobné prevádzky. Samotná pracovná kvapalina sa po odovzdaní svojho energetického potenciálu ochladzuje. Tento proces prebieha vo vzduchovom kondezátore – ochladzovanie sa deje vďaka vzduchu z okolia. Táto pracovná látka sa následne čerpadlom vracia do okruhu, kde sa opätovne ohrieva a uzatvorený proces beží dookola. Využitá geotermálna energia sa po ochladení takisto ďalej využíva – zohrievať môže aj obyčajnú vodu, ktorá sa využíva na vykurovanie v systéme CZT a k obydliam smeruje cez potrubie. Časté je aj využitie na ohrev skleníkov, pri chove rýb či ako zdroj tepla pre priemysel. Po tomto – takzvanom kaskádovitom (viacetapovom) – využití tepla sa geotermálna voda zatláča naspäť do zeme, už s teplotou okolo 30 stupňov. V hĺbke sa znova ohreje a opätovne využije, čo takisto podporuje udržateľnosť. Čistý zdroj namiesto fosílnych palív: Výroba elektriny z geotermálnej energie teda nie je žiadna atómová fyzika. Na roztočenie turbíny generátora sa využíva vysoký energetický potenciál vyťaženého tepla, obsiahnutého v geotermálnej vode. Keďže proces prebieha v uzatvorenom cykle, elektráreň žiadnym spôsobom nezasahuje do okolia. Voda z podzemia sa nikam nevypúšťa, ale vracia sa naspäť do horninového podložia. Čo je najdôležitejšie, nevznikajú žiadne škodlivé emisie. Návrh obvodu v programe Multisim a realizácia funkcie:


Rozdiel medzi kombinačnými a sekvenčnými obvodmi: Sekvenčné obvody (nazývané aj sekvenčné automaty) sú digitálne elektronické obvody, u ktorých závisí stav výstupov okrem aktuálneho stavu vstupov aj od minulého stavu vstupov. Znamená to, že sekvenčné obvody majú pamäťové vlastnosti. Najjednoduchšie základné sekvenčné obvody sa nazývajú preklápacie obvody (bežnejšie, i keď nespisovne, klopné obvody); tieto majú často ešte vlastnosti analógových obvodov. Sekvenčné obvody sú trochu zložitejšie na návrh ako kombinačné ale zato zvládnu úlohy, na ktoré sa kombinačné vôbec použiť nedajú. Návrhové algoritmy sú take isté ako pri kombinačných, ale pri návrhu sa započítavajú nielen vstupy ale aj stavy. Kombinačné obvody sú digitálne obvody, kde stav výstupov závisí len od momentálneho stavu vstupov. V každom čase je možné priradiť akejkoľvek kombinácii vstupov vždy tú istú príslušnú výstupnú kombináciu. Základné kombinačné obvody, ktoré realizujú len jednu jednoduchú logickú funkciu, sa nazývajú aj hradlo (jedným zo vstupov je možné "zahradiť" funkciu ostatých (zamedziť zmene výstupov)). Správanie kombinačných obvodov sa definuje tabuľkou. Sú to veľmi jednoduché obvody, dajú sa zostaviť v jednoduchých prípadoch buď z NAND hradiel alebo v programovateľných logických obvodoch typu PAL/GAL. V jednoduchých prípadoch sa navrhujú cez Karnaughovu mapu (ručne), pri zložitých pomocou McCluskey/Quine algoritmom (počítačom), a pri extrémne zložitých sa navrhujú mutáciou (počítačom, najlepšie multiprocessor).

Rozsah a krytie sociálneho poistenia: Sociálne poistenie sa skladá z piatich základných druhov poistení, ktoré sa od seba odlišujú poistným krytím. Pod poistným krytím sa chápe súbor poistných rizík, ktoré sú príslušným typom poistenia chránené a kryté, a z ktorého sa v prípade konkrétnej udalosti stanovuje výška príslušných sociálnych dávok. Nemocenské poistenie: Nemocenské poistenie slúži ako poistenie pre prípad straty alebo zníženia príjmu zo zárobkovej činnosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku dočasnej pracovnej neschopnosti, tehotenstva a materstva. Zo systému nemocenského poistenia sa v prípade konkrétnych situácií potom vyplácajú dávky: ● nemocenské ● materské ● ošetrovné ● vyrovnávacia dávka Dôchodkové poistenie: Dôchodkové poistenie slúži na zabezpečenie príjmu v starobe, v prípade poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca alebo pre prípad úmrtia. Dôchodkové sociálne poistenie sa skladá zo starobného poistenia a invalidného poistenia. Starobné dôchodkové poistenie: Starobné poistenie je poistením, ktoré zabezpečuje poistencovi príjem v starobe a v prípade jeho úmrtia zaisťuje príjem pre pozostalých. Zo starobného dôchodkového poistenia, ktoré vykonáva Sociálna poisťovňa (tzv. prvý pilier) sa v konkrétnych situáciách vyplácajú tieto dávky: ● starobný dôchodok ● predčasný starobný dôchodok ● vdovský dôchodok ● vdovecký dôchodok ● sirotský dôchodok Invalidné dôchodkové poistenie: Invalidné poistenie je poistením, ktoré poskytuje finančné zabezpečenie v prípade poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v dôsledku dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu poistenca a pre prípad jeho úmrtia. Zo systému invalidného poistenia sa v konkrétnych prípadoch vyplácajú nasledovné dávky: ● invalidný dôchodok ● vdovský dôchodok ● vdovecký dôchodok ● sirotský dôchodok Úrazové poistenie: Úrazovým poistením je poistením pre prípad poškodenia zdravia alebo pre prípad úmrtia v dôsledku pracovného úrazu, služobného úrazu či chorôb z povolania. Z úrazového poistenia sa za podmienok stanovených zákonom poskytujú tieto úrazové dávky: ● úrazový príplatok ● úrazová renta ● jednorazové vyrovnanie ● pozostalostná úrazová renta ● jednorazové odškodnenie ● pracovná rehabilitácia a rehabilitačné ● rekvalifikácia a rekvalifikačné ● náhrada za bolesť a náhrada za sťaženie spoločenského uplatnenia ● náhrada nákladov spojených s liečením ● náhrada nákladov spojených s pohrebom Garančné poistenie: Garančné poistenie je poistením pre prípad platobnej neschopnosti zamestnávateľa na uspokojovanie nárokov zamestnanca a na úhradu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, ktoré zamestnávateľ nezaplatil do základného fondu príspevkov na starobné dôchodkové sporenie. Z garančného poistenia sa za podmienok ustanovených zákonom o sociálnom poistení poskytuje dávka garančného poistenia. Poistenie v nezamestnanosti: Poistenie v nezamestnanosti je poistením pre prípad straty príjmu z činnosti zamestnanca v dôsledku nezamestnanosti a na zabezpečenie príjmu v dôsledku nezamestnanosti. Z tohto druhu sociálneho poistenia sa poskytuje dávka v nezamestnanosti.

24. Mat tema Ekonomický prenos elektrickej energie

 Účinník je fyzikálna veličina, ktorá vyjadruje podiel činného a zdanlivého výkonu elektrického výkonu v elektrickom obvode striedavého prúdu .  Vyjadruje, akú veľkú časť zdanlivého výkonu možno premeniť na užitočnú energiu.

 Účinník je bezrozmerný a jeho hodnota sa pohybuje od nuly do jednej, pričom jednotkový účinník znamená, že celý výkon je činný (fázový posun je nulový), nulový účinník znamená, že celý výkon je jalový

 Kompenzácie – Chránené a nechránené, Technické prevedenie – Nástenné a Skriňové Umiestnenie – Centrálne, Skupinové a individuálne

 Zemné spojenie Je vodivé spojenie ktoréhokoľvek bodu elektrickej siete v elektrizačnej sústave s izolovaným uzlom so zemou, ktoré má za následok väčšiu nesúmernosť sústavy než 33 % fázového napätia siete.

 Skratová odolnosť je všeobecne vzaté údaj napr. o ističi, ktorý vypovedá o schopnosti vypnúť skrat v uvedenej veľkosti.


 Keďže počas skratu sa veľkosť skratového prúdu mení, posudzujú sa jeho tepelné účinky podľa tzv. ekvivalentného otepľovacieho prúdu IET.

 Je to vlastne akási fiktívna efektívna hodnota prúdu ustálenej veľkosti, ktorá má za rovnakú dobu rovnaký tepelný účinok ako uvažovaný skratový prúd. M. Kopča, M. Váry: Správne posudzovanie dimenzovania a istenia vodičov a a káblov elektrických inštaláciách 9/11 Skratové prúdy musia byť vypnuté istiacim zariadením tak, aby nenastalo oteplenie vodičov nad prípustnú hranicu (Tab. 4).


 Pre skraty s časom trvania do 5 s sa čas t, v priebehu ktorého musí byť skrat vypnutý vypočíta zo vzťahu: I 2 t ≤ k2 .  S2 kde t je čas trvania skratu (s), S je prierez vodiča (mm), I je efektívna hodnota skratového prúdu (A) a k = 115 pre Cu vodiče s PVC izoláciou, =135 pre Cu vodiče s gumovou

 izoláciou, = 78 pre Al vodiče s PVC izoláciou, = 87 pre Al vodiče s gumovou izoláciou.

      b)Určovanie vonkajších vplyvov

 Prostredie je súhrn podmienok fungovania, života. Súhrn vonkajších podmienok sa označuje ako vonkajšie prostredie; súhrn vnútorných podmienok ako vnútorné prostredie.  Vonkajšie vplyvy sa určujú vo všetkých priestoroch, kde sú umiestnené alebo kde sa používajú elektrické zariadenia, elektrická inštalácia a kde sa z hľadiska vonkajších vplyvov musí riešiť ochrana pred nebezpečnými účinkami statickej elektriny alebo pred statickými a atmosférickými výbojmi (bleskom).

 Pri posudzovaní vonkajších vplyvov sa hodnotia možné vplyvy, ktoré pôsobia na elektrické zariadenie pri obvyklých (normálnych) prevádzkových stavoch.

 Protokol popis:Nachádzajú sa tam údaje o stavbe a mieste stavby, údaje o stavebníkovi, údaje o spracovateľovi projektu , Stavebné výkresy s výpisom použitého materiálu, Popis hlavnej stavebnej konštrukcie, Klasifikácia podmienok prostredia

           VZNIK PODNIKU

1. – založenie podniku - Vypracovanie podnikateľského projektu, - Založenie spoločenskou zmluvou (napr. verejná obchodná spoločnosť, spoločnosť s ručením obmedzeným) - Založenie zakladateľskou listinou (napr. spoločnosť s ručením obmedzeným, ak má 1 spoločníka) - Založenie zakladateľskou zmluvou (napr. akciová spoločnosť).

                          ZANIK PODNIKU

1. fáza – zrušenie podniku, 2. fáza – zánik podniku.

Zrušenie podniku sa môže uskutočniť s likvidáciou alebo bez likvidácie. Likvidácia – vyrovnanie majetkových pomerov zrušeného podniku. Úpadok – bankrot – situácia, keď má FO alebo PO (dlžník) trvalé ťažkosti s úhradou svojich záväzkov.

Zrušenie s likvidáciou (materiálne zrušenie) - bez právneho nástupcu, t. z. v činnosti podniku nepokračuje niekto iný. V podniku zostal majetok, ktorý sa rozpredá a získané peniaze sa použijú na úhradu záväzkov podniku. Môže ísť o: - dobrovoľné ukončenie podnikateľskej činnosti, - alebo ukončenie podnikateľskej činnosti z dôvodu úpadku podniku (bankrot).

Zrušenie bez likvidácie (formálne zrušenie) - s právnym nástupcom, t. z. v činnosti podniku pokračuje niekto iný. - Práva a povinnosti zanikajúceho podniku prechádzajú na iný podnik. Zrušenie bez likvidácie môže byť z dôvodu: - predaja, - fúzie (zlúčenia), - alebo rozdelenia podniku.

Podnik zaniká: - výmazom z OR (v prípade PO), - zánikom živnostenského oprávnenia (v prípade FO).


 Živnosť je najjednoduchšia forma podnikania. Podľa živnostenského zákona sa živnosťou rozumie sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku a za podmienok ustanovených týmto zákonom.

 Živnostník ručí za svoje záväzky celým svojím majetkom a po jeho smrti záväzky nezanikajú.

 Živnostenský zákon nevymedzuje, čo môže byť živnosťou, ale obsahuje tzv. negatívne vymedzenie, teda určuje, čo živnosťou nie je. Každá živnosť je podnikaním, no nie každé podnikanie je živnosťou.

 Obchodná spoločnosť je právna forma subjektu, ktorého účelom je podnikateľská činnosť.

 Pod týmto pojmom sa myslí právnická osoba založená na účely podnikania, pričom medzi obchodné spoločnosti na Slovensku patria verejná obchodná spoločnosť, komanditná spoločnosť (ide o osobné spoločnosti), akciová spoločnosť a spoločnosť s ručením obmedzeným (ide o kapitálové spoločnosti).


 Družstvo je spoločenstvom neuzavretého počtu osôb založeným za účelom podnikania alebo zabezpečovania hospodárskych, sociálnych alebo iných potrieb svojich členov.

 Družstvo musí mať najmenej päť členov.

 Táto podmienka neplatí, ak sú jeho členmi aspoň dve právnické osoby.


Postup pri prvej pomoci úrazu el. prúdom:  1) Vyslobodiť postihnutého z dosahu prúdu – vypnutím prúdu, odsunutím vodiča, odtiahnutím postihnutého, prerušením vodiča.  2) Zistiť stav postihnutého (funkčnosť dýchania a srdcovej činnosti).  3) V prípade, že postihnutý nedýcha, ale má hmatateľný pulz, je potrebné ihneď začať s umelým dýchaním – interval 12 až 16 krát za 1 minútu.  4) Ak je srdcový pulz nehmatateľný, je potrebné ihneď umelé dýchanie doplniť o nepriamu masáž srdca . ( Ak podávame len nepriamu masáž srdca, frekvencia stlačení je 60 až 80 krát za 1 minútu.)  5) Ak je postihnutý pri vedomí, má hmatateľnú pulz a samostatne dýcha, uložime ho do stabilizovanej polohy.  6) Privolanie lekára

25. Mat tema a) 1. Cieľom ochrany pred bleskom je znižovať riziká škôd spôsobených atmosférickými výbojmi. Týka sa to predovšetkým:

- vzniku požiaru a prípadného následného výbuchu 

-vzniku mechanických škôd - ochrany osôb a zvierat vnútri stavieb a v ich blízkosti

- ochrany silnoprúdových aj oznamovacích zariadení 

2. Vonkajší systém ochrany pred bleskom alebo vonkajší LPS je zariadenie na ochranu stavebných objektov a toho, čo je v nich, pred nebezpečnými účinkami bleskov ich zvodom do zeme.

V novembri 2006 vstúpila do platnosti nová organizačná štruktúra EU noriem systém ochrany pred bleskom LPS. Konkrétne požiadavky inštalovanie a údržba ochranných zariadení sú zakotvené v týchto normách. STN EN 62 305-1 Všeobecné zásady

                            -2	škody spôsobené bleskom 
                            -3	hmotné škody na objektoch a fyzické ohrozenie    
                                           Života               
                             -4	elektrické a elektronické zariadenia vo vnútri
                                          objektu

3. - neschovávajte sa pod osamelé stromy - nezostávajte na kraji lesa, ale chodte hlbšie do hory

- ak ste na hrebeni hôr, rýchlo zostúpte o niekoľko metrov nižšie a čupnite si na zem alebo si sadnite na niečo suché a nevodivé 

-ak ste na rovine, napríklad na poli, čupnite si alebo si nájdite čo najnižšie položené miesto nejakú priehlbinu

- zbavte sa všetkých kovových vecí a vypnite mobil

4.

5. Prvá etapa vzniku blesku je prípravná- stupňovitý vedúci výboj - leader. Leader sa pohybuje od búrkového oblaku k zemi v rýchlo za sebou nasledujúcich žiarivých kvantách, ktoré sú dlhé asi 50 m. Keď sa začne blesk vyvíjať, dosiahne ionizované stredné pásmo jeho kanála v priebehu niekoľkých tisícin sekundy teplotu až 33 000 °C. 

Negatívny náboj leadra indukuje na zemskom povrchu silný kladný náboj, a to najmä na predmetoch, ktoré z neho vyčnievajú. Pretože sa nesúhlasné náboje priťahujú, kladný náboj na povrchu zeme ide v ústrety zápornému náboju leadra a pritom vznikajú vzostupné výboje. Jeden zo vzostupných výbojov kladného náboja zeme sa dostane do styku s leadrom a tak určí miesto, kde udrie blesk a vytvorí kanál.

Vzostupné výboje dosahujú výšku 30 až 50 m. Bleskozvody podnecujú silné vzostupné výboje a tak umožňujú blesku bezpečnú cestu k zemi.

Druhá etapa priebehu blesku sa nazýva hlavná etapa. Keď dospeje kanál blesku k zemi, začne ním pretekať elektrický náboj oveľa rýchlejšie a prudšie. Je to mohutný výboj záporného elektrického náboja nahromadeného v oblaku a kladného elektrického náboja nahromadeného elektrostatickou indukciou na zemskom povrchu. 6.. Je to búrková mapa, ktorá ukazuje riziko úderu blesku na km². Na Slovensku sa táto hodnota najčastejšie vyskytuje v rozmedzí 2 až 4údery blesku na km².Orava je zaradená do tretej skupiny 25 až 30 búrkovými dňami za rok.

b)
7. Impedanciu vypínacej slučky možno merať špeciálnymi, na tento účel vyvinutými meracími prístrojmi. Merací prístroj sa pripojí jedným pólom k fázovému vodiču siete L a druhým pólom na neživú časť kontrolovaného zariadenia, pripojeného k sieti. (pripojené spotrebiče, kovová kostra rozvádzača, ochranný kolík zásuvky a pod.) Pretože ide o priame meranie v sieti nn treba zachovať zvýšenú opatrnosť, aby pri nesprávnom postupe nedošlo k úrazu elektrickým prúdom. Na meracom prístroji odčítame priamo hodnotu Zv. Po stisnutí tlačidla "Štart" sa na displeji objaví údaj o impedancii ochrannej slučky. Po jeho uvoľnení sa objaví údaj o napätí UL-N alebo UL-PE (podľa polohy valcového prepínača na prístroji). 

8.Požiadavky na ochranu pri poruche: Princíp ochrany samočinným odpojením napájania spočíva v tom, že ochranný prístroj pri poruche samočinne odpojí elektrické zariadenie od zdroja v stanovenom čase. Tento spôsob sa využíva v sieťach TN, TT, IT.

Maximálny čas odpojenia v sieti TN ,do 230V = 0,4 s, Na neživé časti sa pri tejto ochrane musí pripojiť ochranný vodič a neživé časti súčasne prístupné dotyku sa musia pripojiť na tú istú uzemňovaciu sústavu.

9. Daňová scie: 1)fiškálna - všetky dane tvoria štátny rozpočet 2) regulačná - reguluje spotrebu niektorých produktov 3) stimulačná- stimuluje ekonomické činnosti ( daňové úľavy)

4) sociálna - pomáha riešiť sociálne potreby (sem patria odpočitateľné položky) 

Dane sú zdrojom príjmov štátneho rozpočtu ( daň z príjmov FO a PO, daň z majetku, cestá daň) Druhy: priame

           nepriame 

PRIAME viažu sa priamo na majetok a príjmy daňovníka daňovník je známy, platí daň správcovi dane (daňovému úradu) Priame: Daň z príjmov 341 Ostatné priame dane 342 Ostatné dane a poplatky 345 NEPRIAME viažu sa na tovar a služby daňovník nie je známy dane zaťažujú daňovníka - spotrebiteľa platiteľom dane je dovozca, výrobca alebo predajca nepriamu daň zaplatí v cene výrobku každý, kto si kúpi výrobok alebo službu delia sa: a) selektívne- vzťahujú sa na vybrané druhy tovarov, podľa dasňových zákonov ( spotrebné dane) a) univerzálne - vzťahujú sa na všetky druhy tovaru Nepriame : DPH 343 ostatné dane a poplathy 345 (spotrebné) DPH právnickych osôb - sú to dane ktoré platia podniky DPH fyzických osôb - dane, ktoré platia obyvatelia v ýpočet daní zo mzdy odvedených štátu na rôzne príspevky : Na invalidné poistenie 3% Na zdravotné poistenie 4% Na nemocenské 1,4% Na starobné 4% V nezamestnanosti 1% Spolu 13,4 %

Výpočet čistej mzdy = hrubá mzda - 13,4% - daň z príjmu + bonus 540,- x dieťa 

Miestne dane môže ich ukladať obec 1) daň z nehnuteľností

          2) daň za psa
           3) daň za užívanie verejného priestranstva 
           4) daň za ubytovanie 
           5) daň za predajné automaty 
           				            6) daň za jadrové zariadenie
           7) daň - poplatok za komunálny odpad - platia FO aj PO Poplatok je stanovený všeobecne záväzným zariadením 

Daňové pojmy

Daň - je povinná zákonom stanovená platba, ktorú odvádzajú daňové subjekty štátu
Predmetom dane sú: príjmy ( mzdy, zisk) 
          majetok (dom, pozemok)
           tovary a služby ( benzín, ubytovanie)
            činnosti (motor, vozidlá)
Základ dane - je suma z ktorej sa vypočíta daň
Sadzba dane - percento, alebo pevná suma zo základu dane 

Medzi daňové úniky patria: daňové podvody s falošnými faktúrami

      neuskutočnený ale zdokladovaný sponzoring 
      nelegálne obchody 
      pašovanie tovaru 

Daňové úniky ročne pripravia štátnu pokladnicu o stámilióny Sk Daňová kontrola - má právo kontrolovať, teda odhaliť nesprávne vypočítané dane Daňoví únik - ak platiteľ vypočíta nesprávne daň alebo zamlči podstatnú skutočnosť. PRÍJMY sú to dane, clá, správne poplatky, súdne poplatky, miestne, štátne dlhopisy a dotácie VÝDAVKY financovanie nevýrobnej sfére( rozpočtové a príspevkové organizácie), financovanie výrobnej sféry ( dotácie do poľnohospodárstva)

financovanie verejného sektora (výstavba dialnic, bezpečnosť štátu, súdy) 

splácanie štátnych dlhov splácanie úrokov z úverov

3. Mat tema

3. A) Elektricke stroje-netočive -vysvetli rozdiel medzi netočivými a točivými elektickými strojmi: e) Elektrické stroje- netočivé Elektrický stroj: Elektrický stroj je zariadenie, ktoré mení elektromagnetickou indukciou mechanickú energiu na elektrickú alebo elektrickú na mechanickú alebo mení elektrickú energiu opäť na elektrickú za účelom zmeny napätia a prúdu. Rozdelenie elektrických strojov: Elektrické stroje sa delia podl'a rôznych hl'adísk: A - Podľa prúdovej sústavy delíme elektrické stroje na: - jednosmerné, striedavé, - univerzálne. Striedavé stroje môžu byť: jednofázové, trojfázové, šesť fázové). viacfázové (napr. B-Z hľadiska točenia delíme elektrické stroje na: - netočivé (transformátory a natáčavé transformátory), - točivé( motory) C-Podľa smeru toku a druhu energie ich delíme na: - motory (vstupná energia je elektrická, výstupná mechanická), - generátory (vstupná energia je mechanická, výstupná elektrická), - meniče, majú na vstupe i výstupe elektrickú energiu odlišných vlastností. Generátory sa delia na striedavé a jednosmerné, čiže alternátory a dynamá. -opište konštrukciu trnsformatorov: Transformátor sa skladá z dvoch (prípadne viacerých) cievok (nazývaných vinutie) umiestnených tak, aby bola medzi nimi čo najväčšia vzájomná magnetická väzba. Kvôli zvýšeniu magnetickej väzby sa takmer vždy používa feromagnetické jadro, a často sú cievky navinuté jedna na druhej na spoločnej kostričke (vtedy sa podľa potreby rieši aj ich vzájomná elektrická izolácia dodatočnou izolačnou vrstvou). Transformátory pripájané na elektrickú rozvodnú sieť majú kvôli bezpečnosti vinutia ešte dodatočne prekryté ďalšou izolačnou vrstvou, prípadne sú zaliate do vhodnej zalievacej hmoty. Cievka, ktorá je pripojená na zdroj napätia je nazývaná primárne vinutie, ostatné cievky sú nazývané sekundárne vinutie (vinutia). Vinutia majú niekedy vyvedené aj niektoré nekoncové body, ktoré sa nazývajú odbočky. Analogicky k cievkam, napätie na primárnom/sekundárnom vinutí sa nazýva primárne/sekundárne napätie. Ak primárne napätie je väčšie ako sekundárne, hovorí sa o transformácii nadol, inak o transformácii nahor; pomer medzi primárnym a sekundárnym napätím sa nazýva transformačný pomer - tento závisí najmä od pomeru počtu závitov jednotlivých vinuti. Typy jadier: Podľa tvaru jadra: jadrové (majú primárne a sekundárne vinutie na rôznych stĺpoch jadra) plášťové (majú obe vinutia na jedinom strednom stĺpe jadra) toroidné (jadro je kruhové, vinutie po celom obvode) Podľa materiálu: transformátorový plech feritové jadro (vysokofrekvenčné) železoprachové -vymenuj podmienky paralelnej spolupráce tranfotámtorov: V elektrizačnej sústave sa spravidla napája niekoľko transformátorov paralelne spoločnú sieť. Paralelná spolupráca transformátorov vyžaduje splnenie niekoľkých základných podmienok: - rovnaké menovité vstupné a výstupné napätie(naprázdno) -prevody napätia sa nesmú líšiť viac ako o ± 0,5% napätie nakrátko musí byť pri všetkých transformátoroch približne rovnaké s maximálnou toleranciou ± 10% trojfázové transformátory musia mať rovnaký hodinový uhol, inak prechádzajú medzi výstupnými vinutiami transformátorov veľké vyrovnávacie prúdy Pri paralelnej spolupráci transformátorov sa musí dbať na predpisy a normy. -vysvetlite čo je napatie na kratko a hodinovy uhol: Skrat (alebo tiež "stav nakrátko") je stav v elektrickom obvode, kedy elektrický prúd neprechádza cez žiadny spotrebič a jediným odporom je vlastný odpor obvodu (resp. vodiča), cez ktorý prúd prechádza. Skrat nastáva aj pri priamom spojení pólov zdroja alebo pri prechode prúdu miestom kadiaľ mu to nebolo určené (napr. pri poruche). V domácnostiach alebo hlavných vysokonapäťových vedeniach skrat nastáva medzi fázou a zemou alebo fázou a nulovacím vodičom. Napätie nakrátko: Z merania nakrátko určujeme prvky pozdĺžnej vetvy: RI - činný odpor primárneho vinutia, R'2 - činný odpor sekundárneho vinutia prepočítaný na primárnu stranu, Xs1 - rozptylová reaktancia primárneho vinutia, X's2 - rozptylová reaktancia sekundárneho vinutia prepočítaná na primámu stranu. Aby sme mohli transformátor správne uviesť do prevádzky a prevádzkovať ho, musíme meraním určiť jeho momentálny technický stav a zistiť niektoré jeho charakteristické údaje. hodinovy uhol- je posun medzi vstupným a výstupným napätím tej istej fázy -nakresli a popište zapojenie pristrojovych tranformatorov U a l -vymenuj spôsoby regulacie napatia tranformatorov Veľkosť výstupného napätia môžeme riadiť. Zmenu napätia vykonávame bez zaťaženia alebo pri zaťažení. Zmena napätia môže byť skoková alebo plynulá. 1. SKOKOVÉ RIADENIE NAPÄTIA zakladá sa na prepínaní počtu závitov na vstupnom alebo výstupnom vinutí transformátora. Počet závitov meníme prepínaním počtu odbočiek vyhotovených na vinutí. A) prepínanie odbočiek na vstupnej strane : Znižovaním počtu vstupných závitov sa výstupné napätie zvyšuje. Nevýhoda: nastáva zmena mg. toku, ktorá je vyvolaná zmenou počtu závitov, vytvára sa aj nerovnomerné zaťaženie a využitie prierezu jadra transformátora. B) prepínanie odbočiek na výstupnej strane : Výstupné napätie je priamo úmerné počtu výstupných závitov. Znižovaním počtu výstupných závitov sa výstupné napätie znižuje (a naopak ). Vzhľadom na menší počet závitov je regulácia hrubá, ale mg. obvod transformátora je úplne využitý. b) Elektricke a elektronicke obvody,sieťove napajanie zdroje a meniče -vysvetli koncepciu Spínacieho sieťoveho zdroja,porovnajte vlastnosti a činnosť s klasickym linerarnym zdrojom: Spínaný zdroj je elektronický napájací zdroj, ktorý vstupné napätie (po prípadnom usmernení a vyhladení) prevedie na impulzy pomerne vysokej frekvencie, transformuje ich na požadované napätie a následne usmerní a vyhladí, čím sa získa výstupné napätie. Spínané zdroje majú vyššiu účinnosť ako tzv. lineárne zdroje, ktoré sú založené na transformácii bežného sieťového napätia s frekvenciou 50 Hz. -vysvetli koncepciu DC/DC, DC/AC a AC/AC meničov a oužitie jednotlivych typov meničov technické zariadenie na premenu elektrickej energie jednej prúdovej sústavy na elektrickú energiu inej prúdovej sústavy (zmena druhu napätia z jednosmerného na striedavé, zmena veľkosti jednosmerného napätia, resp. zmena frekvencie napätia. Jednosmerné meniče (Menič DC/DC) Pod pojmom DC/DC menič alebo jednosmerný menič sa obvykle označuje elektronický. Menič napätia určený pre zmenu veľkosti jednosmerného napätia alebo prúdu, bežne pre prevod medzi reznými jednosmernými napájacími sústavami. Pre prepínanie sa používajú tranzistory a diódy, ak zásobníky energie pri prevodu sa používajú cievky a kondenzátory, pre galvanické oddelenie sa používajú pulzne transformátory. DC/DC meniče sa nachádzajú v spínacích zdrojov. Striedače (Striedač DC/AC menič) Menič napätia je striedač, ktorý z jednosmerného napätia akumulátora 12V alebo 24V urobí striedavé napätie 230V, podobne ako mate doma v zásuvke. Takéto meniče sa nazývajú tiež invertory napätia. Meniče však môžu meniť napätie aj opačným smerom, teda so striedavých 230V na jednosmerné napätie 12V alebo 24V. Tieto meniče sa nazývajú tiež konvertory napätia. U nás menej rozšírenie meniče napätia sú meniče z 110V na 230V a naopak, využiteľné pre napájanie spotrebičov dovezených z USA a pod., kde je sieťové napätie práve 110V. Vysvetlite prvú pomoc pri úraze el. prúdom: Prvá pomoc pri úraze elektrickým prúdom Laická pomoc pri úraze elektrickým prúdom Priamym následkom silného zásahu elektrickým prúdom je bezvedomie a niekedy i zastavenie dýchania. Okrem toho môžu vzniknúť v mieste, kde vnikol do tela elektrický prúd, silné popáleniny, pričom sa môžu poškodiť vnútorné orgány. Ak sa aj zdá, že postihnutý je po zasiahnutí elektrickým prúdom v poriadku, vždy vyhľadajte lekára. Pri poskytovaní prvej pomoci je treba zachovať vždy tento postup:

vyslobodenie postihnutého kontrola vitálnych funkcií neodkladná resustitácia privolanie lekára laické ošetrenie prípadných druhotných zraneni ohlásenie úrazu Vyslobodenie postihnutého

4. Mat tema4. • Elektrické stroje-točivé Rozdiel medzi elektrickými strojmi a prístrojmi Pojmom elektrický stroj rozumieme zariadenie, ktoré na principe elektromagnetickej indukcie umožňuje zmenu jednej formy energie na inú, pričom aspoň jedna z nich je elektrická. Napr.: Transformátor mení určité vlastnosti elektrickej energie (výška napätia, prúd) na iné. Základnou črtou každého elektrického stroja podľa tejto definície je, že obsahuje tri prvky, a to: primárny elektrický okruh, magnetický obvod a sekundárny elektrický okruh., pričom elektrické okruhy sú vzájomne viazané prostredníctvom magnetického poľa. Prístroj na rozdiel od stroja nemá hlavnú úlohu premieňať jednu formu energie na inú alebo vykonávať prácu. V Prístroji sa využíva chemický alebo fyzikálny (mechanický, elektrický) dej (proces) alebo tieto deje a vlastnosti využíva pre svoju funkciu. Prístroje môžu byť': a) elektrické-spínač, relé, stykač, poistka, istič, prúdový chránič. b) meteorologické- teplomer, barometer c) fyzikálne- hodinky, chronometer Základné rozdelenie točivých elektrických strojov a ich konštrukcia Elektrické stroje delíme: 1.)Točivé-generátory, motory 2.)Netočivé-transformátory Stroje d'alej môžeme deliť podľa ich výkonu, rýchlosti otáčania alebo použitia. Poznáme napríklad: 1.)Asynchrónne stroje 2.)Synchrónne stroje 3.)Jednosmerné stroje 4.)Krokové motory Točivé stroje: Druh elektrického stroja. Je to elektricko-mechanické zariadenie, ktoré slúži na premenu elektrickej energie na mechanickú (motory) a opačne (generátory). Mechanická energia je zastúpená točivým mechanickým momentom na hriadeli stroja. Ide o zariadenia tvorené statickou (stator) a točivou (rotor) časťou. Stator býva zvyčajne pevne prichytený k okolitým konštrukčným prvkom (o podložku a pod.), v jeho vnútri je valcová dutina pre rotor a na jeho koncoch sú v osi umiestnené ložiská pre hriadel rotora. Rotor je pevne spojený s hriadeľom, pomocou ktorého sa prenáša mechanický krútiaci moment (mechanická energia). Vo všeobecnosti sú v drážkach statora aj rotora uložené elektrické vinutia, ktorých počet, usporiadanie a napájanie závisia od druhu stroja. Princíp činnosti synchrónneho motora. Motorická prevádzka V motorickej prevádzke statorové vinutie pretekané trojfázovým prúdom vytvorí vo vŕtaní stroja otáčavé magnetické pole, ktoré rotuje synchrónnou frekvenciou, teda frekvenciou napájacej siete. Rotorové vinutie (nazývané aj budiace vinutie) vytvára magnetický dvoj pól, ktorého polarita je stála. Rotor sa nachádza vo vŕtaní stroja, teda pole statora integruje s poľom rotora, čoho výsledkom je otáčanie rotora synchrónnymi otáčkami. Pri zaťažení sa otáčky rotora nezmenia, iba vznikne odchýlka rotorového poľa voči statorovému (rotor zaostáva za statorom), vyjadrená pomocou záťažného uhla. Zvyšovaním budiaceho prúdu v budiacom vinutí sa zvyšuje výkon synchrónneho motora (zvýšením mechanického krútiaceho momentu na hriadeli stroja) a znižuje sa magnetyzačný výkon (nazývaný tiež jalový výkon) odoberaný zo siete, potrebný na vytvorenie a udržanie magnetického poľa statora. V tzv. prebudenej prevádzke stroj neodoberá zo siete magnetizačný výkon, ale ho do nej generuje. Spúšťanie asynchrónnych motorov Pri priamom pripojení AM na sieť odoberá veľký prúd na krátko, čiže vznikne veľký prúdový náraz, ktorý zapríčiňuje pokles napätia v sieti a tým aj zníženie točivých momentov všetkých AM pracujúcich v tej istej sieti. Tento prúdový náraz je jedným z najväčších prevádzkových problémov AM. Pri spúšťaní sa snažíme dosiahnuť, aby záberový prúd bol čo najmenší, ale záberový moment čo najväčší. Spôsoby spúšťania: 1. Priame spúšťanie s plným napätím- najjednoduchší spôsob spúšťania, môže sa použiť len u motorov do výkonu 3kW. Používa sa vtedy, ak potrebujeme rozbeh s plným zaťažením a nezáleží nám na plynulosti. 2. Statorový spúšťač- záberový prúd možno znížiť zmenšením svorkového napätia. Používa sa pri AM s malým zaťažením pri jemnom rozbehu. 3. Prepínač hviezda, trojuholník- pri rozbehu je prepínač prepnutý do Y (hviezdy) a po dosiahnutí cca 80% otáčok sa prepne do D (trojuholníka). Záberový prúd sa zníži na 1/3 celkového záberového prúdu. Následne sa ale zníži záberový moment na 1/3 celkového záberového momentu. Preto môžeme spúšťať motory s výkonom od 3- 15kW, so žiadnym alebo malým zaťažením. 4. Spúšťanie pomocou rozbehovej spojky- spúšťame len nezaťažené motory, pričom sa na konci motor spojí s pracovným strojom. Používajú sa rozbehové, trecie, el. magnetické a el. dynamické spojky. 5. Spúšťanie pomocou transformátora- pri motoroch s veľkým výkonom, je potrebné väčšie zníženie záberového prúdu. Toto sa robí pomocou spúšťacieho transformátora, ktorý je zapnutý len pri rozbehu a je navrhnutý len na krátke rozbehové zaťaženie. Po rozbehu sa transformátor vyradí. Používa sa väčšinou autotransformátor. 6. Spúšťanie zmenou frekvencie- otáčky motora sú priamo úmerne frekvencií a preto je ich možne plynulo zvyšovať zmenou frekvencie. K rozbehu je ale potrebný frekvenčný menič. Súčasne so zmenou frekvencie sa musí meniť aj napätie, aby sme dosiahli rovnaký moment. Používajú sa statické frekvenčné meniče tvorené polovodičovými súčiastkami. Poznáme tieto statické meniče: a. Priame (cyklokonvertory)- ich výstupná frekvencia je vždy menšia ako sieťová. Používajú sa pre veľké výkony. b. Nepriame- ich výstupná frekvencia je väčšia alebo menšia ako sieťová. Regulácia otáčok asynchrónnych motorov Regulácia otáčok je každé úmyselné nastavenie otáčok na hodnotu rozdielu od menovitej hodnoty. Otáčky na AM meníme nasledovne: 1. Zmenou svorkového napätia- zmena svorkového napätia málo vplýva na zmenu svorkového napätia, pretože väčšina AM má tvrdú momentovú charakteristiku. Používa sa len pri motoroch s dostatočne veľkým odporom v rotore. Na reguláciu napätia sa používajú tyristorové meniče striedavého prúdu. Táto regulácia sa používa pri motoroch malých a stredných výkonov do 100kW, určené na pohon ventilátorov, čerpadiel, žeriavov. 2. Zmenou frekvencie- otáčky sú priamoúmerné frekvencii. Je to najdokonalejší spôsob regulácie, používa sa hlavne pri AM s kotvou na krátko ale aj pri krúžkových motoroch, najmä pre pohony kde sa vyžaduje veľká dynamika a široký regulačný rozsah. Frekvenčné meniče sú statické alebo rotačné polovodičové. V súčasnosti sa používajú statické, cyklokonvertorové meniče. Základ cyklokonvertora tvoria dve skupiny meničov spojených antiparalélne. Uhol riadenia jednotlivých tyristorov sa riadi plynulo, tak že sa plynule mení výstupné napätie súčasne s frekvenciou. 3. Regulácia zmenou počtu pólov- pri rovnakej frekvencií je možné meniť otáčky v hrubých stupňoch zmenou počtu pólov. Používa sa pri obrábacích strojoch výťahov. čerpadiel. Najčastejšie pre dvojstupňovú reguláciu. Stator má samostatné vinutie pre každý rýchlostný stupeň, alebo jedno spoločné prepínateľné vinutie pre rôzne počty pólových dvojíc. Prepínanie sa uskutočňuje kontaktným spôsobom, použitie tyristorov by bolo veľmi drahé. Princip činnosti jednosmerných strojov Jednosmerné stroje rozdeľujeme na motory a generátory-dynamá. V zásade každý motor môže pracovať ako dynamo a naopak. Záleží na tom, či privádzame otáčavý moment Tvorba ceny- To, či cena porastie, alebo bude klesať, je dôsledkom stretu dopytu a ponuky. cenu nadol tlačí vyššia konkurencie čiže rastúci ponuka. Naopak hore cenu tlačí rastúci dopyt (viac zákazníkov). Pokiaľ na finančnom trhu cena klesá, hovorí sa trhu,,medvedí" (bearish) trh. Naopak ak cena rastie, hovorí sa trhu,,býči" (bullish) trh. Konkurencia a jej druhy- spočíva v dobrovoľnom znížení cien zo strany tovarových výrobcov. Cieľom cenovej konkurencie je zničiť konkurentov, ovládnut' trh, aby mohli diktovať podmienky účastníkom trhu a ceny zvyšovať. V záujme toho sú ochotný vzdať sa aj svojich ziskov. Necenová konkurencia - založená na snahe získať zákazníka inými než cenovými metódami. Cieľom je zvýšiť dopyt po svojich výrobkoch tým, že výrobcovia venujú veľkú pozornosť reklame, obalom, poskytujú kupujúcim rôzne zľavy, predávajú na úver. 1. Dokonalá konkurencia - predstavuje teoretickú abstrakciu, ideálny stav trhovej ekonomiky, ktorý v reálnom trhovom prostredí nikdy nenastane. Predpokladom dokonalej konkurencie sú úplne rovnaké podmienky pre všetky subjekty trhu. 2. Nedokonalá konkurencia - charakterizuje ju situácia, keď produkciu vyrába obmedzený počet výrobcov, dokonca často len jeden výrobca a má možnosť určovať ceny. Nedokonalá konkurencia sa prejavuje v týchto formách: -monopolistická konkurencia - predstavuje trh jedného výrobku, ktorý vyrába väčší počet rôznych výrobcov. -oligopol - predstavuje formu nedokonalej konkurencie, keď malý počet veľkých firiem disponuje takou ekonomickou silou, že čiastočne obmedzuje vstup d'alších firiem na trh daného odvetvia. -absolútny monopol - predstavuje situáciu, keď na trhu existuje len jeden výrobca určitého výrobku, ktorý nakupuje veľký počet kupujúcich. Monopolný výrobca môže udržiavať monopolné vysoké ceny, a preto môže dosahovať neprimerane vysoký zisk, pričom nie je pod tlakom konkurencie nútený znižovať ani výrobné náklady.