Redaktor:BalancedHR

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Vzdelávanie zamestnancov[upraviť | upraviť zdroj]

BalancedHR

Vzdelávanie zamestnancov je rovnako dôležité ako im dať výplatu

Spoločnosti, ktoré investujú do vzdelávania svojich zamestnancov sú tie najúspešnejšie na trhu. Skúsenosti vravia, že je to najefektívnejšia investícia. Ak sa chcete zaradiť medzi spoločnosti, ktoré pritiahnu najlepších ľudí na trhu investujte do ich rozvoja. Z dlhoročných skúsenosti personálnych agentúr sa dá zistiť, že každá takáto investícia sa niekoľkonásobne vráti v podobe zvýšenej lojality, dobrého mena Vašej spoločnosti a aktívnym prístupom manažérov, obchodníkov a špecialistov.

Teória výkonovej motivácie (D. C. McClelland)[upraviť | upraviť zdroj]

McClellandova teória sa predovšetkým zameriava na ľudskú povahu a nie na uspokojenie potrieb ľudí. Motiváciu pracovného výkonu McClelland rozdelil do troch motívov.

Prvý motív je zameraný na dosiahnutie úspechu (potrebu výkonu). Človek tento druh potreby získava a osvojuje si ju už v detstve. To je veľmi dôležité hlavne pre manažérov a ich prípravu, ktorý by mali mať túto potrebu osvojenú. Výkon je dôležitým motívom, ktorý je asi vo všetkých funkciách nevyhnutný.

Druhý motív je založený na potrebe uznania a spolupatričnosti (potreba ľudskej spoločnosti). Ľudia s touto potrebou si vyžadujú súhlas ostatných a záleží im na ich názore. Potreba spolupatričnosti znamená veľkú túžbu vytvárať priateľské medziľudské vzťahy s inými ľuďmi. Ľudia s takýmto druhom potreby často strácajú motív presadiť sa.

Tretí motív je potreba moci. Osoby s touto potrebou chcú ovládať iné osoby, ovplyvňovať ich správanie a byť zodpovedný za ľudí. Táto vlastnosť je obľúbená obzvlášť pri vykonávaní manažérskych funkcií. Je však dôležité, aby aj táto potreba mala svoje hranice a aby sa z manažéra nestal diktátor.