Preskočiť na obsah

Redaktor:Bandifan/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Dr. Neo Periwinkle Cortex


Dr. Neo Periwinkle Cortex je vymyslený charakter zo série hier Crash Bandicoot.


Tento šialený vedec sa narodil do rodiny cirkusantov a odmalička bol svojim okolím zosmiešňovaný pre svoje vedecké záujmy. Ponižovanie zašlo až tak ďaleko, že mu raz ostatní klauni vytetovali na čelo písmeno ,, n " , ktoré v anglickom jazyku znamená knihomoľ. (pozn. preklad z angl. slova ,,nerd " ) V neskoršom období si ho Cortex nechal zmeniť na ,, N " , čo začal vydávať za svoje krstné meno, teda ,, Neo ". Z ďalšej minulosti mladého Cortexa veľa nevieme, avšak známe je, že cirkus, v ktorom vyrastal záhadne postihol požiar, ktorý znamenal aj pre Neových rodičov smrť. Neo bol tak od útleho detstva odkázaný sám na seba, prípadne sprvu na pestúnsku pomoc rodiny, do ktorej sa dostal. Tamojšiu matku však pre jej tvrdosť a ,, záhadné" hobby nemal veľmi rád a tak sa spoliehal najmä sám na seba.


Éra samostatnosti však preň skončila, keď nastúpil na Akadémiu zla madam Amberly, kde sa okrem iného zoznámil aj so svojimi budúcimi kolegami Dr. Nitrusom Briom a Dr. Nitrusom Ginom. Už v mladom veku sa u neho prejavili schopnosti ľudí manipulovať a získavať si ich plnú oddanosť pre svoje ciele. Za výdatnej pomoci Dr. Nitrusa Bira sa mu podarilo zostrojiť prvý prototyp ,, Evolucionátora " ( pozn. preklad z angl. ,, Evolvo ray" ), za pomoci ktorého v neskoršom prevedení vytvoril aj svojho nepriateľa, Crasha Bandicoota. Prvý prototyp však nefungoval tak dobre, ako Cortex očakával, a dva pokusné papagáje, ktoré mali rapídnou evolúciou prejsť boli poslané do desiatej dimenzie, odkiaľ sa až po rokoch vrátili pripravení na pomstu svojmu bývalému majiteľovi. Po skončení štúdia sa Cortex s Briom rozhodli uplatniť nadobudnuté vedomosti z akadémie v praxi, a vybudovať si tak armádu lojálnych a zmutovaných zvierat, za pomoci ktorých by ovládli svet. ( pozn. autora: ,, Svet chcel ovládnuť najmä Dr. Cortex, ktorému Brio ochotne asistoval, keďže inak bol v spoločnosti neuznaný). Záštitu nad ich pokusmi mal zabezpečovať ich spolužiak Nitrus Gin, ktorý už v tom čase v spoločnosti vystupoval ako uznávaný fyzik a raketový vedec.


Nanešťastie pri jednom z raketových pokusov, pri ktorom bol prítomný aj Dr. Cortex, sa nedopatrením podarilo jednu z rakiet vychýliť z osi a nasmerovať ju priamo na Nitrusa Gina. Po masívnej explózií, ktorú Cortex a Gin iba zázrakom prežili sa za pomoci Bria podarilo nielen Cortexa znova priviesť k vedomiu, ale aj zostrojiť život podporujúci systém z rakety, ktorá uviazla Nitrusovi Ginovi v jeho hlave. Okrem iného sa podarilo pri tomto nešťastí prebudiť tajomného ducha ( z angl. ,, witch doctor") , uväzneného hlboko pod zemou, ktorý nadviazal s Cortexom spojenie. Pomstychtivý duch prikázal Cortexovi, výmenou za jeho ušetrenie to, aby začal s postupným devastovaním planéty, ktoré má byť zavŕšené jej totálnym zničením, čoby pomsty za jeho uväznenie v podzemí.


Pre tieto účely sa Cortex rozhodol použiť svoju zvieraciu armádu, ktorú pôvodne chcel využívať na svetovládu. Jeho armáda zmutovaných zvierat však bola nekoordinovaná a nie všetci boli ochotní podvoliť sa ľudskému pánovi. Cortex sa teda rozhodol, že vytvorí akéhosi ,, generála", ktorý by všetkým jeho zverom velil. Zviera, ktoré by nebolo tak nebezpečné a veľké, keby sa náhodou obrátilo proti nemu samotnému. Zviera, ktoré je natoľko hlúpe, že ak príde náhodou k nejakému zvratu, zničí svojou neobratnosťou samé seba. Zviera menom bandicoot.


Z dvoch vybraných exemplárov samca a samice bandicoota, sa Cortex a Brio rozhodli vyskúšať vylepšený ,, Evolucionátor " na samcovi, ktorého príhodne pomenovali Crash. ( z anglického ,,Náraz"). Nanešťastie aj keď evolucionátor spôsobil, že Crash bandicoot nadobudol požadované fyzické superschopnosti, jeho následný proces vymývania mozgu pre absolútnu poslušnosť za pomoci Cortex Vortex - u, ktorý mimochodom ako jediný zostrojil Dr. Cortex, nešiel podľa predstáv. Nakoľko Crashov malý mozog nebol vplyvom vymývania vôbec pozmenený, nedočkal sa ani Cortex poslušnosti, ktorú od Crasha očakával, a tak krátko po svojom vypustení z Vortexu sa dal na útek. Cortex s Briom však ako poistku proti prípadným problémom s Crashom zadržali samičku bandicoota, ktorú pomenovali Tawna. Na zneškodnenie Crasha boli zo zvieracej armády vyselektovaní Ripper Roo, kengura, ktorá ako jediná prešla evolucionátorom dvakrát, čo sa podpísalo na jej mentálnom zdraví, verbálnom prejave a tiež aj na sfarbení srsti, ktoré sa , mierne povedané, vymykajú z normy. Ďalší bol vybraný Koala Kong, ktorý skrížením gorily a koaly získal nadľudskú silu a v poslednom rade Pinstripe Potoroo, ktorý nepatril do Cortexovej zvieracej armády, ale do podsvetia lasíc, s ktorými Cortex uzatvoril spojenectvo za pomoci zlého ducha z podzemia pri snahe o kontamináciu prírody jadrovým odpadom.


Ani domorodcom vedeným náčelníkom Papu Papu, ani vybraným Cortexovým pomocníkom ba dokonca ani samotnému Nitrusovi Briovi sa nepodarilo Crasha, ktorému na ceste pomáhal vyslobodený dobrý duch ( z angl. ,, witch doctor") Aku Aku, na jeho ceste za záchranou Tawny zastaviť, čo Cortexa väčšmi rozhnevalo. Ako najväčšiu zradu videl neschopnosť svojho kolegu Bria, čo mu patričným spôsobom dal aj pocítiť. Briovi sa tak rozplynuli sny o velikánovi, z ktorého tieňa si aj on chcel užiť svetovládu. V posledných fázach boja s Crashom preto zvolil taktiku ,,spálenej zeme", ktorá by znamenala nielen koniec Crasha, ale aj Cortexovho hradu so všetkými jeho experimentami. Nanešťastie pre Bria sa Crashovi podarilo zneškodniť ho skôr, ako by došlo k totálnej devastácií, avšak značná časť laboratória, a Briovej dôvery ku Cortexovým plánom bola nenávratne poškodená.


K finálnemu stretu medzi Cortexom a Crashom došlo na jeho vzducholodi. Po tom, čo sa podarilo Crashovi, Dr. Cortexa jeho vlastnými projektilmi poraziť, nevydržal do Cortexov klzák a vybuchol svojmu majiteľovi rovno pod nohami nechávajúc ho napospas jeho osudu. Ten sa rútil priamo do jaskýň a katakomb svojho hradu. Zásahom zlého ducha z podzemia sa však podarilo Cortexovi tento pád prežiť a nielen to. Zlý duch mu ukázal aj zdroj planetárnej sily, kryštál, ktorý chcel, aby Cortex použil pri plánoch na zničenie sveta.


Nitrus Gin, ktorý medzičasom podstupoval náročnú rekonvalescenciu po raketovej nehode sa naučil so svojim život podporujúcim systémom prežívať. Keď ho oslovil jeho pred zákonom unikajúci spolužiak a priateľ Cortex s prosbou o pomoc, neváhal ani sekundu a pustil sa do rok trvajúcej stavby vesmírneho kolosu, ktorý mal fungovať na podobnom princípe, ako ako vymývač mozgu známi aj ako Cortex Vortex. Na jeho plnú funkčnosť boli však potrebné podriadené kryštály ( z angl. ,,slave crystals" ) tomu hlavnému, ktorý Cortexovi ukázal zlý duch. Keďže sa však Cortex nemohol ukazovať po fiasku so zvieracou armádou na verejnosti a Nitrus Gin bol rád, že udrží balans, rozhodli sa, že oslovia toho najpovolanejšieho, samotného Crasha Bandicoota.


Crashovi sa medzičasom rozpadol vzťah s Tawnou, ktorá podľahla čaru a zvodom mafiánskej lasičky Pinstripeho. Tráviac čas so svojou mladšou sestrou Coco, ktorá bola mimochodom jedným z neskorších Cortexových experimentov zameraných na inteligenciu bandicootov, venoval sa Crash tomu, čo ide bandicootom, aj tým zmutovaným najlepšie....spaniu. Keď Coco z ničoho nič vypovedala batéria v jej notebooku službu poprosila svojho staršieho brata o to, aby jej zadovážil ďalšiu. Práve to dalo Cortexovi príležitosť nalákať Crasha na miesto, odkiaľ ho mohol teleportovať k sebe, do rozvodnej miestnosti. ( z anglického ,,warp room") Z nej následne, pod zámienkou toho, že je svet v ohrození a práve on, Dr. Cortex je pri jeho záchrane odkázany na Crashovu pomoc, mohol Cortex posielať Crasha na vybrané lokácie, kde sa podľa výskumu nachádzali podriadené kryštály.


Keď Brio, ktorý sa prebraný zo sklamania ideálov venoval ďalším genetickým experimentom na zvieratách dozvedel, že jeho bývalý spolupracovník Cortex znova niečo skúša, vedený pomstou sa rozhodol Crasha kontaktovať a inštruovať ho k zbieraniu drahokamov ( z angl. ,,gems"), ktoré taktiež ukrývali , ale v menšom, planetárnu energiu. Zmätený Crash nevedel, koho má skôr poslúchať a tak sa rozhodol, že najistejšie bude, ak nazbiera nielen 25 podriadených kryštálov pre Cortexa, ale aj 42 drahokamov pre Bria. Keď Brio videl, že je Crash nerozhodný rozhodol sa nič neriskovať a poslať proti nemu starých, ale aj nových členov zvieracej armády, na ktorej pracoval. Znova sa tak musel Crash stretnúť s Ripper Roo, ktorý však za rok podstúpil rapídnu zmenu výzoru, ale aj terapie, pomáhajúce zvládnuť mu rapídnu evolúciu, ktorou prešiel v minulosti dokonca dvakrát. Okrem iného však proti bandicootovi povstali pod velením Bria aj varany Joe a Moe ( z angl. ,,Komodo Joe" a ,, Komodo Moe") vytrénované v umení vrhania nožov, a tiež aj obrovský, no značne prostoduchý tiger, s príznačným menom Tiny ( z ang. ,,Krpec").


Crash rozbehnutý nielen v zbieraní kryštálov a drahokamov, ale aj v boji s narastajúcou presilou si neuvedomil, že popri Briových spojencoch začal porážať aj tých Cortexových. Pri takejto bitke došlo aj k výbuchu robotického obleku so zabudovaným raketometom a laserometom v ktorom sa snažil získať kryštály pre svojho pána aj Nitrus Gin. Keď sa to Cortex dozvedel, bol veľmi nahnevaný a rozhodol sa Crasha zastaviť v zbieraní nielen drahokamov, ale aj posledných piatich kryštálov, ktoré si chcel pri vidine ohrozenia svojho plánu radšej nazbierať sám. Avšak Crash bol už príliš rozbehnutý na to, aby sa dal len tak ľahko zastaviť. Po tom, čo sa Crashovi podarilo nazbierať aj posledné kryštály v aule Cortex Vortexu, ktoré sa mu sám Neo pokúsil neúspešne vziať pričom Crash ich nasilu získal od neho späť, rozhodol sa Crash, že ukončí celú túto záležitosť tým, že odovzdá Briovi drahokamy a bude pripravený sa brániť, čakať, čo sa stane.


Cortex, ktorý zahanbený porážkou utŕženou od Crasha unikol do Vortexu čakal na ďalšie príkazy, ktoré mu však zlý duch prestal posielať nahnevaný z jeho ďalšieho neúspechu. Medzitým na zemi Brio, Crash a Coco stáli pripravený na posledný útok rozostavaní na konštrukcií medziplanetárneho laseru, ktorý Brio celú dobu budoval na pomstu Cortexovi, odkedy ho vystopoval. 42 drahokamov poslúžilo svojmu účelu a medziplanetárny laser vypálil plnou silou na Cortex Vortex aj tými, ktorí sa v ňom práve nachádzali. Nastal výbuch, ktorý rozmetal toto zariadenie na tisícky úlomkov, voľne sa vznášajúcich po vesmíre.


Jeden z týchto úlomkov Vortexu však zachytila gravitácia zeme a stiahla ho na svoj povrch. Nevedno či úmyselne, alebo náhodou, no práve tomuto úlomku Vortexu sa podarilo definitívne prelomiť pečať chrámu, ktorá držala zlého ducha vo svojich útrobách. Zlý duch bol voľný, jeho telo sa zhmotnilo v dreve, kostiach a čiernej mágií a zlý duch už viac nebol iba hlasom, ale stal sa z neho tak, ako kedysi obávaný brat, dvojča Crashovho spojenca Aku Aku, Uka Uka.


Uka Uka sa podarilo oživiť Cortexa a Nitrusa Gina a po fiasku so zvieracou armádou, znečisťovaním a deštrukciou planéty a stratou kryštálov sa rozhodlo zabezpečiť dohľad nielen nad správnym chodom svojich plánov, ale aj Cortexom za pomoci Dr. Nefariousa Tropyho, ktorému sa podaril skonštruovať prekrúcač dejín ( z angl. ,,Time twister machine"). Za jeho pomoci sa mali nielen kryštály, ale aj drahokamy znova zhmotniť a vrátiť tam, kde sa pôvodne v dejinách vytvorili. Cortex vyslal hordy svojich verných, aby ich v minulosti našli a priniesli mu ich. S pomocou všetkej nahromadenej planetárnej sily nebude problém planétu ovládnuť a neskôr zničiť.


Keď Crash, Coco a Aku Aku videli, že sa podarilo oslobodiť Uka Uka prepadla ich hrôza. Žiaden Cortexov spojenec nebol nikdy tak silný, ako je Uka Uka. Jedinou možnosťou, ako zabrániť ich besneniu je to, že sa sami infiltrujú do rozvodnej miestnosti prekrúcača dejín a nájdu všetky kryštály a drahokamy skôr, ako sa to podarí Cortexovým spojencom. Sprvu sa darilo Crashovi nachádzať ukryté drahokamy a kryštály v starších časových úsekoch ľudských dejín. Keď sa však podarilo poraziť samotného Dr. Nefariousa Tropyho, ktorý ho na jeho ceste prepadol v snahe od neho získať nájdené poklady, prekrúcač dejín začal bez dohľadu posielať Crasha čoraz častejšie aj do 20. storočia, ba aj do budúcnosti.


Jedným z Cortexovej armády, ktorý sa Crasha pokúsil zastaviť v budúcnosti, bol aj práve oživený Nitrus Gin, ktorému sa podarilo znova opraviť svoj oblek s raketometom a laserometom, pričom ho aj značným spôsobom vylepšil. Pri svojom dobrodružstve sa Crashovi a Coco podarilo nájsť aj nových spojencov. Popri medvedíkovi Polarovi, ktorý Crashovi pomáhal ešte pri zbere drahokamov pre Bria sa teraz na stranu Coco postavil čínsky tygrík menom Pura. A práve tento tygrík znamenal veľkú pomoc v boji proti N. Ginovi. Keď sa podarilo Nitrusa Gina poraziť, on sám bol pri výbuchu svojho mechanického obleku vymrštený do vesmíru, čo však vďaka život podporujúcemu systému z rakety prežil, znova ostávalo len málo, a porážka samotného Cortexa a Uka Uka bola nevyhnutnou.


Pred svojou porážkou si však Uka Uka poistila 5 brán v tajnej rozvodnej miestnosti, ktoré za pomoci prekrúcača času viedli k dobre ukrytým drahokamom. Bolo to pre prípad, ak by došlo k prípadnej porážke od Crasha, aby ostala aspoň nejaká energia potrebná pre stabilizáciu prekrúcača času potrebného pre ich únik pred spravodlivosťou. Tieto brány zapečatil pred svojou porážkou a zmiznutím sám Dr. Tropy tak mocne, že na odomknutie každej jednej z nich je potrebných 5 časových relikvií. Dovedna teda 25 časových relikvií. Aj tie sa však Crashovi podarilo nazbierať a tak bola definitívna porážka Uka Uka a Dr. Cortexa uskutočnená.


Destabilizáciou prekrúcača casu došlo k efektu podobnému čiernej diere. Tá do seba pohltila všetko, čo bolo v jej poli. Ani Cortex a ani Uka Uka sa tomuto osudu nevyhli. Ba dokonca ani Dr. Tropy, ktorý sa na poslednú chvíľu pokúsil prístroj zastabilizovať neunikol. Všetko bolo pohltené a rozhádzané do rôznych časových etáp. Crashovi, Coco, Pure a Aku Aku sa našťastie podarilo ujsť do domova na ostrove Wumpa.


Cortex a Tropy boli vplyvom časového výru, ktorý ich v prekrúcači času pohltil omladení natoľko, že sa vrátili do svojich detských čias. Bijúc sa o drevo masky Uka Uka sa hádali o to, kto si zaslúži prvenstvo pri boji o svetovú nadvládu. Až zásah Dr. Nitrusa Gina, ktorého jediný boj, ako sme už spomínali, sa odohrával v budúcnosti, takže vlastne nepodliehal udalostiam, ktoré sa stali v rozvodovej miestnosti pri poruche prekrúcača času v prítomnosti ich oboch znova vrátil do normálu a prinútil podujať sa na ďalšej práci, ktorá však už nesúvisela ani tak so svetovládou, ako skôr so zničením toho, kto im už toľkokrát zabránil v jej dosiahnutí. Samotného Crasha Bandicoota.

Ako sa Crash, ktorý sa rozhodol napriek