Redaktor:Bielkabelobielka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rivea corymbosa - povojník (ololiuqui)[upraviť | upraviť zdroj]

Ríša: Rastliny
Oddelenie: Magnóliorasty
Trieda: Dvojklíčnolistové
Rad: Ľuľkotvaré
Čeľaď: Pupencovité
Rod: Povojník
Druh: Rivea (Ipomea) corymbosa

Rivea corymbosa, u nás tiež známa ako ipomea, povojník alebo pupenec, je veľká drevnatá popínavá rastlina z čelade pupencovité. Vo svete ju poznáme najmä pod názvom ololiuqui. Pochádza z Ameriky, kde sa vyskytuje od juhu Mexika po Argentínu. V Latinskej Amerike sa používajú aj jej nasledovné pomenovania: turbina corymbosa, xtabentún, bado alebo coaxihuitl.

  • Charakteristika

Pre jej veľké srdcovité listy a zvonkovité biele kvety sa pestuje najmä ako ozdobná rastlina. Na Kube sa jej chutný nektár využíva na získavanie priehľadného a aromatického medu.

Obľubuje mierne teplé podnebie a je citlivá na mrazy. V Mayskom jazyku, yucatéčtine, znamená názov “xtabentún” “popínava rastlina, ktorá rastie na kameni”. Tento názov je odvodený z povesti o ženskom démonovi Xtabay.

Semená rastliny sú okrúhle, tmavohnedej kávovej farby a obsahujú kyselinu lysergovú, hydroxyetylamid kyseliny lysergovej a ergín. Mixtékovia, Mazatékovia, Činantékovia a Zapotékovia ich využívali pri veštení, hľadaní stratených osôb a objektov a pri diagnostikovaní chorôb. V dávnych časoch sa tieto semená používali na obradoch, ktoré predchádzali obetným rituálom osôb, keďže požitie semien spôsobovalo euforické stavy, odosobnenie a následne spánok.

V roku 1941 Richard Evans Schultes určil taxonómiu rastliny. V auguste roku 1960 Albert Hofmann opísal a izoloval psychotropné látky tejto rastliny.

Wade Davis v druhej kapitole svojej knihy Rieka - výskumy a objavy v Amazonskom pralese (One River: Explorations and Discoveries in the Amazon Rain Forest), kladie dôraz na fakt, že rastlina, ktorá bola už pred príchodom dobyvateľov používana Aztékmi, sa odlišuje od LSD iba v dvoch atómoch vodíka v dvoch etylenových skupinách.