Redaktor:CODECON

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

CODECON[upraviť | upraviť zdroj]

CODECON 2023 | Stará Tržnica Bratislava

CODECON je najväčšia komunitná konferencia zameraná na podporu developerskej komunity na Slovensku a v Čechách. V roku 2023 prišlo na CODECON v Bratislave viac ako 1300 vývojárov, partnerov a inovátorov, čo potvrdzuje jeho významné postavenie v slovenskom IT sektore. Od svojho založenia sa CODECON stal svedkom významného rastu komunity. Jeho program zahŕňa zaujímavé prednášky, praktické workshopy a pútavé panelové diskusie.

CODECON
základné informácie
Typ: konferencia
Založenie: 2014

História[upraviť | upraviť zdroj]

CODECON vznikol v roku 2014 z iniciatívy skupiny nadšencov, na čele s ich zakladateľom Petrom Širkom. Spolu so svojím tímom Total Avengers organizoval túto konferenciu po obdobie 8 rokov, čím prispel k živému rozvoju komunity. Dnes Peter Širka stojí ako stabilný a inšpiratívny prvok pre celý tím a je aktívnym členom programovej komisie. CODECON je dôležitou platformou pre vývojárov a IT profesionálov.

Od vzniku konferencie CODECON až po súčasnosť prešlo toto podujatie významným vývojom. Konferencia začínala ako intímne stretnutie asi 300 IT nadšencov na Fakulte informatiky a informačných technológií STU v Bratislave. Komunita sa postupne rozrastala a počet účastníkov sa zvyšoval. V roku 2024 organizátori očakávajú v Starej Tržnici viac ako 1500 návštevníkov. CODECON oslavuje v roku 2024 10. výročie a je stabilnou súčasťou kalendára IT udalostí. CODECON sa každoročne koná v Bratislave a postupne sa rozširuje do iných miest. Prvým takým mestom bola v roku 2023 Žilina.

Stretnutie v Bratislave, ktoré sa konalo 11. mája 2023 prilákalo viac ako 1 300 developerov z celého Slovenska aj z okolitých krajín. Podujatie v Starej tržnici bolo plné energie, zábavy a výmenných informácií medzi starými známymi a novými tvárami v IT komunite. Na CODECON #Bratislava 2023 sa predstavilo viac ako 40 spíkrov a podujatie podporili kľúčové osobnosti z IT sektora.

V roku 2023 sa konferencia CODECON uskutočnila dvakrát a to v Bratislave a v Žiline. CODECON #Žilina 2023 otvoril moderátor Ján Gordulič, ktorého entuziazmus a charakteristický humor sprevádzal účastníkov počas celého podujatia. Dôležitým spoluorganizátorom konferencie CODECON v Žiline bola skupina ZAIT. Na CODECON v Žiline sa odprezentovalo viac ako 20 spíkrov.

V roku 2024 sa konferencia uskutoční 5. júna 2024 a prichádza s ešte väčším rozsahom podujatia. Otvára až 4 stage - TITANS STAGE (hlavný stage Stará Tržnica), ACCENTURE STAGE (Silent stage Stará Tržnica), RCP STAGE (Silent stage Stará Tržnica) a úplne nový stage vo V-clube v Národnom osvetovom centre - TOTAL STAGE. Dostupných bude až 1 500 miest.

Vízia[upraviť | upraviť zdroj]

Zámerom CODECON je podporovať zaujímavé projekty, šikovných ľudí a otvárať nové možnosti v domácom prostredí. CODECON chce prispieť k motivácii mladých ľudí zostať a tvoriť v domácom prostredí.  CODECON chce aj naďalej vytvárať synergie, príležitosti, skvelé projekty a posúvať spolu technológie vpred.

Financovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Financovanie konferencie CODECON je úplne transparentné. Všetky príspevky od partnerov sú využité výhradne na organizáciu podujatia, komunikáciu a sprievodné aktivity pre vývojárov. Týmto spôsobom je zabezpečené, že každý príspevok má priamy vplyv na kvalitu a obsah konferencie. Vďaka podpore od partnerov a komunity vývojárov je podujatie CODECON schopné každý rok prinášať konferenciu, ktorá neustále rastie a zvyšuje svoj vplyv na rozvoj developerskej komunity na Slovensku.

Témy[upraviť | upraviť zdroj]

CODECON sa venuje širokému spektru tém z oblasti informačných technológií a softvérového vývoja. Niektoré z hlavných tém zahŕňajú:

Umelá inteligencia (AI): Diskusie o najnovších trendoch v oblasti umelého učenia, strojového učenia, hlbokého učenia a ich aplikáciách v rôznych odvetviach.

Dáta: Témy týkajúce sa analýzy dát, veľkých dát, dátových skladov, spracovania dát a vizualizácie dát.

Architektúra softvéru: Diskusie o dizajnových vzoroch, architektonických princípoch a riešeniach pre vývoj softvéru.

Libraries, frameworks and applications/ mobile&WEB): Prehľady a diskusie o populárnych knižniciach, frameworkoch a aplikáciách pre mobilné a webové prostredie.

Cloud a cloudové služby pre vývojárov: Témy zahŕňajúce cloudové platformy, služby a technológie, ako aj najlepšie postupy pre vývoj a nasadenie cloudových aplikácií.

Kybernetická bezpečnosť a zabezpečenie: Diskusie o zabezpečení aplikácií, sietí a dát, vrátane riešení pre identifikáciu hrozieb a ochranu pred kybernetickými útokmi.

Zabezpečenie kvality a automatizácia: Témy zahŕňajúce testovanie softvéru, automatizáciu testov, kontinuálnu integráciu a dodávku softvéru (CI/CD).

Agile/Leadership & team management/Soft skills: Diskusie o agilných metodikách vývoja, vedení tímu, rozvoji mäkkých zručností a riadení projektov.

Gaming - nástroje, dizajn a vývoj aplikácií: Témy zahŕňajúce nástroje a technológie pre vývoj a dizajn herných aplikácií, ako aj trendy v hernom priemysle.

Užitočné linky a médiá[upraviť | upraviť zdroj]

https://www.codecon.sk/

https://www.linkedin.com/company/codecon-event/?viewAsMember=true

https://www.instagram.com/codecon_sk/

https://www.facebook.com/codecon

https://twitter.com/codeconSK

https://www.startitup.sk/konferencia-codecon-zilina-posilnila-komunitu-vyvojarov-v-regionoch/

https://zive.aktuality.sk/clanok/3g5x8bF/zilina-bude-tento-rok-hostit-jedno-z-najvacsich-stretnuti-vyvojarskej-it-komunity-na-slovensku/

https://zive.aktuality.sk/clanok/VJzaBXD/najvacsie-stretnutie-vyvojarskej-it-komunity-codecon-je-spat/