Redaktor:Combo~skwiki

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Čo sú počítače? --Combo 22:38, 9. január 2012 (UTC)


Počítače sú zariadenia, ktoré vykonávajú úlohy alebo výpočty podľa určitej množiny pokynov, teda programov. Prvé plne elektronické počítače, ktoré sa objavili v štyridsiatych rokoch minulého storočia, boli obrovské zariadenia, ktorých prevádzka vyžadovala celé tímy ľudí. V porovnaní s týmito prvými zariadeniami sú dnešné počítače úžasné. Nielenže sú tisícnásobne rýchlejšie, ale zmestia sa na pracovný stôl, na kolená alebo dokonca do vrecka.

Práca počítača je založená na interakcii hardvéru a softvéru. Hardvér označuje súčasti počítača, ktoré môžete vidieť alebo sa ich dotknúť, vrátane jeho šasi a všetkého, čo sa v ňom nachádza. Najdôležitejšou súčasťou hardvéru je malý obdĺžnikový čip vo vnútri počítača, ktorý sa nazýva centrálna procesorová jednotka (CPU) alebo mikroprocesor. Predstavuje „mozog“ počítača – zabezpečuje preklad pokynov a vykonávanie výpočtov. Hardvérové súčasti ako napríklad monitor, klávesnica, myš, tlačiareň a iné komponenty sa často nazývajú hardvérové zariadenia, resp. zariadenia.

Softvér označuje pokyny alebo programy, ktoré dávajú hardvéru inštrukcie, čo má robiť. Softvér je napríklad program na spracovanie textu, pomocou ktorého môžete písať listy v počítači. Operačný systém (OS) je softvér, ktorý spravuje počítač a k nemu pripojené zariadenia. Dva veľmi známe operačné systémy sú Windows a Mac OS. Váš počítač používa operačný systém Windows. --Combo 12:45, 10. január 2012 (UTC)