Redaktor:Csob

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

ČSOB[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB je skratka Československej obchodnej banky pôsobiacej na Slovensku.

História[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB bola založená štátom v roku 1964 ako špecializovaná súčasť tzv. monobankového systému - Československej štátnej banky a vo vtedajšom Československu mala zaisťovať financovanie zahraničného obchodu a dohľad nad pôžičkami v zahraničných menách z medzinárodných trhov. Bola jedinou, ktorá v Československu poskytovala služby v oblasti financovania zahraničného obchodu a voľno menových operácií.

Po roku 1989, skončení Nežnej (Zamatovej) revolúcie, ČSOB diverzifikovala svoju činnosť. To znamená, rozšírila svoje služby z vtedajšieho financovania podnikov zahraničného obchodu aj na služby pre novovznikajúce podnikateľské subjekty a fyzické osoby. Rozšírením odbornej pôsobnosti ČSOB podstatne zvýšila počet svojich pobočiek a zväčšila tak aj svoju klientskú základňu.

1992 - vznik ČSOB Poisťovne, ktorá až do roku 2004 pôsobila pod názvom ERGO Poisťovňa.

1996 - vznik ČSOB Leasing - na základe premenovania spoločnosti OB-Leasing, ktorý bol dovtedy 100% dcérou ČSOB.

1997 - vznik ČSOB Faktoringu, ktorý do 8.augusta 2006 pôsobil na slovenskom trhu ako OB Heller Factoring.

Významným medzníkom v histórii ČSOB bola jej privatizácia v júni 1999, kedy sa majoritným vlastníkom ČSOB stala belgická KBC Bank N.V., ktorá je súčasťou skupiny KBC Bank and Insurance Group (KBC Group). Cieľom tejto skupiny je vybudovať a rozvíjať koncept bankopoistenia v krajinách strednej Európy, ktoré KBC Group považuje za svoj druhý domáci trh. Okrem Slovenska pôsobí v Belgicku, Českej republike, Maďarsku, Bulharsku a svoje zastúpenie má aj v iných krajinách. KBC Bank je v súčasnosti 100% vlastníkom ČSOB.

2000 - vznik ČSOB Stavebnej sporiteľne – založená bola 8.6.2000 ako 100% dcérska spoločnosť ČSOB, svoju činnosť začala v decembri 2000

2004 - vznik ČSOB Asset Management

2004 - vznik ČSOB d.s.s. – dôchodková správcovská spoločnosť vznikla v zmysle zákona o dôchodkovom sporení

2006 - integrácia spoločností do ČSOB Finančnej skupiny – jej súčasťou sa stali: ČSOB Banka (Československá obchodná banka), ČSOB Poisťovňa, ČSOB Leasing, ČSOB Faktoring, ČSOB Stavebná sporiteľňa, ČSOB Asset Management, ČSOB d.s.s.

2008 - právne osamostatnenie ČSOB: 1. januára 2008 ČSOB už vystupuje ako samostatný právny subjekt na Slovensku, dovtedy pôsobila ako pobočka zahraničnej banky – ČSOB Praha.

2008 - kúpa ISTROBANKY: s cieľom zvýšenia trhového podielu na Slovensku pristúpil akcionár KBC Bank k 1. júlu 2009 k odkúpeniu Istrobanky – dovtedy patriacej do rakúskej skupiny Bawag PSK. ČSOB sa týmto posilnením stala na slovenskom bankovom trhu štvorkou nielen vo vkladoch, ale aj v objeme úverov.

2010 - vznik ČSOB Nadácie – oficiálny dátum vzniku: 1.12.2010, svoju činnosť začala až v roku 2011.

2011 - predaj ČSOB d.s.s.: akcie spoločnosti ČSOB d.s.s. boli 17. mája 2011 na základe súhlasu NBS predané Poštovej banke.

2012 - transformácia ČSOB Asset Managementu na KBC Asset Management – pobočka zahraničnej správcovskej spoločnosti na Slovensku.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB Finančná skupina ("ČSOB FS") je jednou z najväčších a najsilnejších finančných skupín na Slovensku. Vďaka svojím členom vyniká širokým portfóliom služieb a produktov, medzi ktorými nechýbajú hypotéky, spotrebné úvery, sporiace a investičné produkty, bežné účty, ale i poistenie, stavebné sporenie, lízing či faktoring. Do ČSOB FS v súčasnosti patrí ČSOB Banka, ČSOB Poisťovňa, ČSOB Stavebná sporiteľňa, ČSOB Leasing, KBC Asset Management, ČSOB Faktoring a ČSOB Nadácia.

Členovia ČSOB Finančnej skupiny[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB Banka[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB Banka patrí medzi najväčšie a najsilnejšie univerzálne banky na slovenskom trhu. Už dlhodobo je spoľahlivým partnerom vo veciach finančných pre retailových klientov, malých a stredných podnikateľov, korporátne firmy a tiež pre klientov privátneho bankovníctva. Okrem kompletnej ponuky bankových produktov vyniká aj vďaka uplatňovaniu bankopoistného konceptu a najmä osobným prístupom. V jej portfóliu nechýbajú bežné účty, termínované vklady, spotrebné či hypotekárne úvery, kreditné karty, ako aj rôzne ďalšie produkty, napr. životné či neživotné poistenia, podielové fondy, leasing či stavebné sporenie. ČSOB Banka je riadnym členom Slovenskej bankovej asociácie.

ČSOB Poisťovňa[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB Poisťovňa je univerzálna poisťovacia spoločnosť, ktorá poskytuje široké spektrum produktov z oblasti životného i neživotného poistenia. Jej produkty sú určené ako pre fyzické osoby, tak aj pre podnikateľov či veľkých firemných klientov. ČSOB Poisťovňa prináša možnosť uzatvorenia poistenia prostredníctvom pobočiek (ČSOB Poisťovne aj ČSOB Banky), externých sprostredkovateľov, on-line komunikačných nástrojov (špeciálnej webstránky, aplikácie ČSOB SmartBanking), telefónu či bankomatu. Je jedným zo zakladajúcich členov Slovenskej asociácie poisťovní.

ČSOB Stavebná sporiteľňa[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB Stavebná sporiteľňa pôsobí už od roku 2000, pričom sa primárne špecializuje na podporu výstavby a rozvoja bývania. Jej klientmi sú predovšetkým retailoví klienti, v menšej miere aj právnické osoby. V portfóliu produktov je stavebné sporenie s možnosťou získania štátnej prémie, stavebné úvery, ako aj medziúvery bez počiatočného vkladu či predchádzajúceho sporenia a taktiež úvery pre obnovu bytových domov. ČSOB Stavebná sporiteľňa je riadnym členom Slovenskej bankovej asociácie.

ČSOB Leasing[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB Leasing je jednou z najvýznamnejších a najsilnejších lízingových spoločností na Slovensku. Prostredníctvom finančného lízingu, operatívneho lízingu, splátkového predaja či úveru si tu klienti môžu prefinancovať takmer čokoľvek: osobné, úžitkové a nákladné automobily, stroje, zariadenia, technológie, lode, lietadlá, železničné vozidlá a tiež nehnuteľnosti. ČSOB Leasing úzko spolupracuje s viacerými dodávateľmi osobných a nákladných vozidiel, čím si na lízingovom trhu nielen dlhodobo zachováva pozíciu lídra, ale predovšetkým prináša našim klientom vždy niečo navyše. Ako jediná lízingová spoločnosť na Slovensku vlastní certifikát ISO 9001:2000. ČSOB Leasing je členom Asociácie leasingových spoločností Slovenskej republiky.

KBC Asset Management[upraviť | upraviť zdroj]

KBC Asset Management je úspešným správcom aktív s výbornou znalosťou lokálnych trhov, medzinárodnými skúsenosťami a silným know-how. Zameriava sa predovšetkým na vytváranie a správu podielových fondov, ako aj ich distribúciu do jednotlivých spoločností ČSOB Finančnej skupiny. Klientom prináša jednu z najširších ponúk podielových fondov, a to v rôznych menách s možnosťou využitia niekoľkých investičných stratégií.

ČSOB Faktoring[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB Faktoring je spoľahlivým partnerom pre financovanie pohľadávok firemných klientov pôsobiacich v rôznych odvetviach slovenskej ekonomiky, akými sú strojárstvo, drevárstvo, stavebníctvo, zdravotníctvo, a tiež elektrotechnický, kovospracujúci, potravinársky či chemický priemysel. Jeho základnými produktovými piliermi sú tuzemský faktoring s regresom, exportný faktoring, poskytovanie služieb v medzinárodnom obchode, ako aj služieb v oblasti preberania rizika z platobnej neschopnosti či nevôle odberateľov. ČSOB Faktoring je členom Asociácie faktoringových spoločností na Slovensku.

ČSOB Nadácia[upraviť | upraviť zdroj]

ČSOB Nadácia bola založená 1. decembra 2010. Jej cieľom je podporovať a realizovať aktivity verejnoprospešného charakteru, ktoré posilňujú základné hodnoty ČSOB Finančnej skupiny. Zámerom je predovšetkým dosiahnutie pozitívnej zmeny prostredníctvom realizácie rôznych projektov z oblasti zdravého a aktívneho životného štýlu či vzdelávania, predovšetkým formou spolupráce s vysokými školami.