Redaktor:Daniel Matej Rakyta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Narodil sa 23. februára 1942 v Lome nad Rimavicou (jedna z najvyššie položených obcí Slovenska). Je absolventom Strednej priemyselnej školy strojníckej v Brezne a Strednej knihovníckej školy s maturitou - odbor kultúrno - výchovná práca v Bratislave. Jeho prvým pracoviskom bol podnik Mostáreň, ale záujem o kultúru ho priviedol do Domu kultúry v Brezne, kde bol osem rokov vedúcim mládežníckeho M-klubu. V mestskom kultúrnom stredisku viedol oddelenie záujmovej umeleckej činnosti a programov. V rokoch 1992 - 2002 pracoval v obvodnom neskôr okresnom úrade na úseku kultúry a ochrany kultúrnych pamiatok.

Bol dlhoročným organizačným vedúcim Divadielka malých javiskových foriem Kontakt, Detského folklórneho súboru Šťastné detstvo, Detského speváckeho zboru Bomburáčik, Detského divadelného štúdia a až 22 rokov Speváckeho zboru mesta Brezna. Je spoluzakladateľom Horehronských slávnosti zborového spevu - festivalu speváckych zborov s medzinárodnou účasťou a medzinárodnej súťaže kresleného humoru a satiry O Bomburovu šabľu v Brezne. Mnoho rokov vykonával tiež funkciu tajomníka Kruhu priateľov Hudby v Brezne a bol členom divadelného súboru Jána Chalupku.

Realizoval v roku 1989 prvé vysielanie Breznianskych videonovín ako kameraman a režisér. Je tiež dopisovateľom týždenníka MY Horehronie a spolupracovníkom Slovenského rozhlasu. Mnoho rokov sa venuje fotografovaniu. Jeho fotografie "August 1968 v Brezne" boli vystavované aj v Národnom múzeu v Prahe a viackrát v Horehronskom múzeu.

Významné miesto v jeho doterajšej činnosti má publikačná činnosť. Vydal desiatky publikácii v oblasti kultúry. V poslednom období bol spoluautorom publikácií Lom nad Rimavicou a okolie, Vrchárske chodníčky, tiež spolutvorcom kníh Vrchárska babica, Zabudnuté príbehy vrchárov, Lazník zo Samoty a Trampoty Ondra Hronca, tiež zbierky básni Iskrenie.

Za doterajšiu činnosť získal mnoho ocenení od rôznych organizácií a inštitúcií. Medzi ne patrí Pocta generálneho riaditeľa Národného osvetového centra za dlhoročnú organizačnú a manažérsku činnosť v Speváckom zbore mesta Brezna, Plaketa krajského úradu za rozvoj Stredoslovenského kraja, Zlatá medaila sv. Cyrila a Metoda Matice slovenskej v Martine, Strieborná medaila Za zásluhy o rozvoj mesta Brezna, Cena primátora mesta Brezna za prínos v rozvoji breznianskej kultúry a v propagácií mesta Brezna v masovokomunikačných prostriedkoch. V prestížnej ankete TOP Brezna bol nominovaný do kategórie TOP osobnosť. V roku 2008 mu bolo udelené ocenenie Čestný občan obce Lom nad Rimavicou, za zásluhy pri tvorbe a vydávaní publikácií z tohto regiónu a za propagáciu obce v masovokomunikačných prostriedkoch. Pri príležitosti okrúhleho životného jubilea -70 rokov, mu bola udelená Cena mesta Brezna za vynikajúce výsledky v oblasti kultúry a za reprezentáciu mesta Brezna a celého regiónu doma i v zahraničí.